Αναφερόμουν ακριβώς σε αυτό που συνεχίζω να το θεωρώ άστοχο σχόλιο..Σου ανέβασα λινκ από τα γεωπονικά τμήματα που λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα χρησιμοποιώντας το Ή....Οπότε δεν υπάρχει κανενας λόγος να το κάνεις θέμα σαν διαφοροποίηση γιατι δεν αγγίζει τα όρια της λογικής.
Οι καθηγητές εφαρμογών μας διδάσκουν το πειραματικό μέρος ενός μαθήματος το θεωρητικό που είναι το πιο βασικό μας το διδάσκουν τα κατάλληλα άτομα..Οπότε και πάλι τα σχόλια για τον συγκεκριμένο τομέα δεν έχουν λογική.
Ξανά λέω ότι τα ΤΕΙ είναι 4 χρόνια σπουδών και η όποια σύγκριση με τα ΚΑΤΕΕ προ 1983 δεν έχουν καμία θέση γιατί με αυτή την λογική έπρεπε να μιλας συνέχεια για τις 2ετή ακαδημίες για τα πολυτεχνεία που ήταν τριετή και για τα γεωπονικά πριν γίνουν 5ετή..Εγώ δεν πέρασα στη σχολή πριν το 1983 αλλά πριν 5 χρόνια..Φαντάζομαι ούτε εσύ πέρσασες στο γεωπονικό όταν ήταν γεωπονική σχολή 3ετή!!!!
Αυτή την μανία να θεωρείς τα τει 3.5 χρόνια σπουδών δεν την καταλαβαίνω!!!Κοιτάζοντας τα προγράμματα σπουδών πχ του δικού μου τμήματος ηλεκτρονικής και των ηλεκτρονικών του πολυτεχνείου κρήτης βλέπω το ίδιο πράγμα δηλαδή στο δικό μου τμήμα τα μαθήματα να είναι μέχρι το 7 εξάμηνο και η πτυχιακή με την πρακτική στο 8 και στο δεύτερο τμήμα τα μαθήματα να είναι μέχρι το 9 εξάμηνο και η διπλωματική στο 10!!!!SO????;Όταν αναφέρεσαι στο πολυτεχνείο λες 4.5 χρόνια σπουδών???............................\
Βλέποντας και τα γεωπονικά τμήματα πχ Αθήνας το πρόγραμμα σπουδών έχει μαθήματα μέχρι και το 9ο εξάμηνο και στο 10ο γίνεται η πτυχιακή εργασία οπότε όταν μας μιλάς για τα γεωπονικά τμήματα γιατί δεν λες 4.5????αφού στο 10 δεν γίνονται μαθήματα!!!!!!δεν μπορώ να σε καταλάβω.....
Το σχόλιο με τους κοινωνιολόγους μάλλον δεν το κατάλαβες..Το παλικάρι μας έλεγε ότι καλύτερα να πήγαινε τουρίστας στο σχολείο και να περνούσε στο αντίστοιχο τει αφού οι θέσεις είναι περισσότερες για το τει.....Δεν νομίζω η διαφορά των 136 μορίων τον έναν να τον κάνει τουρίστα και τον άλλο επιστήμονα γιαυτό αναφέρθηκα σε μόρια μιας και το άτομο αυτό μας είπε ότι υπάρχει διαφορά στη βάση εισαγωγής....Δεν μιλάμε για χιλιάδες μόρια αλλά για μερικές εκατοντάδες..Κάποιος που δεν ξέρει τις βάσεις σίγουρα θα τον πιστέψει..
Έλεος ρε antis έγραψα τόσα πράγματα, ρώτησα διάφορα σημαντικά και επιμένεις πάλι να σχολιάζεις τα ίδια και τα ίδια. Τι να πω... Άντε να αναλύσω ξανά:
Α) στην παράθεσή σου περί πτυχιακής ακόμα δεν το κατάλαβες: αυτό που βάζεις είναι κανονισμοί πτυχιακών, ενώ εξαρχής αναφέρθηκα στους φοιτητές που ΕΙΘΙΣΤΑΙ να επιλέγουν τύπο πτυχιακής. Ανέφερα και τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ανάφερα συμβαίνει και το ανάποδο. Ανέφερα και το σχολή και τμήμα και είδος σπουδών. Δεν ξέρω γιατί δεν μου φαίνεται τόσο δύσκολο. Έλεος για ακόμη μία φορά. ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Εσύ το έκανες και μετά με ρώταγες που γίνεται και μετά ζητάς και νόμους και στο τέλος μού λες «άστοχο σχόλιο» και «χωρίς λογική». Εκεί που πρόσθεσα τα σχόλιά μου στο τι «κολλάει» περισσότερο στον καθένα από φιλοσοφία σπουδών ΤΕΙ και uni θα περίμενε κανείς να πεις κάτι παραπέρα να σχολιάσεις, να πεις την άποψή σου, αν είναι βάσιμο ή όχι αλλά επιμένεις να στριφογυρίζεις στα ίδια και τα ίδια.
Β) Περί καθηγητών σε ΤΕΙ και uni διάβασες τι ανέλυσα? Έλεος... Είδες για το «ανάγκες κάθε τμήματος»? Είδες τα προσοντολόγια εκπαιδευτών αναλυτικά? Εκεί έχεις κάτι να σχολιάσεις? Τώρα αν στο δικό σου τμήμα έχουν Επίκουρους και πάνω στις βαθμίδες ΔΕΠ αρκετούς που να καλύπτουν όλες τις 3ωρες θεωρίες όλων των εξαμήνων, οκ ναι μπορεί να συμβαίνει. Προηγούνται στις αναθέσεις από τη Διοίκηση. Αλλού όμως δεν συμβαίνει. Και αυτά τα έγραψα. Άντε να πω και για μένα για διδασκαλία θεωρίας σε Τμήμα ΤΕΙ ως εργαστηριακός συνεργάτης ήμουν εικονική πραγματικότητα. Τόσους εργαστηριακούς που ξέρω και έχουν διδάξει θεωρίες (ελλείψη ΔΔ, τι να κάνουμε δεν υπάρχει πάντα), πάλι εικονική πραγματικότητα. Antis ενημερώσου τουλάχιστον, ρώτα και αλλού και ξαναέλα.
Μάλιστα, εκεί που λες τώρα «θεωρητικό κομμάτι πιο σημαντικό» να το πάρουν τώρα σημαία και άλλοι και να λένε «είδες antis που λες και μόνος σου τη θεωρία πιο σημαντική, άρα στα πανεπιστήμια που δίνουν βάση στην εμβριθή ανάλυση της θεωρίας είναι καλύτερα από τα ΤΕΙ? Τα ΤΕΙ είναι μόνο πειραματικά»?!?!?! Κάποιο σχόλιο για το "πακέτο εφοδίων" που αποκομίζει κάποιος από ΤΕΙ ή uni (ίδιο? διαφορετικό? περισσότερο? λιγότερο?) και συνδυασμός με ΕΔ (θα έπρεπε η Χ ειδικότητα να έχει το Ψ ΕΔ γιατί πλέον κάνει τα Ζ μαθήματα) θα σχολιαστεί που έχω αναφέρει πολλάκις θα αναλύσουμε κάποτε?
Γ) Για τα έτη σπουδών που αναφέρεις δεν θα λέω ξανά τα ίδια και τα ίδια. Είπα και τα «προσωπική συνήθεια και παραξενιά». Άντε από την άλλη να λέω γεωπονική 5,5 χρόνια να αισθάνομαι ο «γαμώ τα παιδιά»! Έτσι καλύτερα? Τέλος πάντων, όποιος κατάλαβε το νόημα των λεγομένων μου, κατάλαβε.
Δ) Με μόρια είπα τις απόψεις μου, επίσης. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Εν κατακλείδι, αν θέλει κάποιος να σχολιάσει σε αυτά που επισημαίνω ως σημαντικές διαφορές από την πλευρά μου με τις διάφορες ερωτήσεις που έθεσα στο προηγούμενο ποστ, ας το κάνει. Είχα κιόλας ρωτήσει δις (τώρα θυμήθηκα) και τις φετινές απόψεις των ΤΕΙ Πάτρας και Πειραία (είχαν δημοσιευθεί και στο διαδίκτυο) να σχολιάζαμε για το διάλογο. Κανένας δεν το έκανε. Με τα ίδια και τα ίδια προσωπικά κουράστηκα.
ΤΕΛΟΣ: admin Revekka εκεί με τα spoiler στο προηγούμενο ποστ γίνεται τίποτα? Κρύφτηκε το κείμενο...
voudou επειδή πέρασε πολύς καιρός και δεν ξέρω πότε θα ξαναμπείς και εγώ πλέον το διαβάζω περιστασιακά το φόρουμ , να δώσω μερικές απαντήσεις .
Πρώτα σύμφωνα με τον νέο νόμο γιά τα ΑΕΙ οι βαθμίδες των πανεπιστημίων είναι 3 και των τει 4 .
Δεύτερον διαφωνώ κάθετα στην άποψη σου γιά το διδακτορικό-εμπειρία γιατί μιλάμε πάντα γιά πτυχιούχους και το παράδειγμα σου είναι εξαιρετικά ατυχές . Δηλαδή ένας πολιτικός μηχανικός με εμπειρία στην κατασκευή γεφυρών δεν είναι το ίδιο ικανός με έναν με διδακτορικό σε αυτό το κομμάτι ?
Μην σου πω ότι ο έμπειρος ΠΜ είναι καμμιά 10αριά φορές πιό ικανός γιατί έχουν δεί πολλά τα ματάκια του .
Δηλαδή εγώ που έχω το βασικό τίτλο και 30 χρόνια εμπειρίας στην οικοδομή , θα ανέβει στο γιαπί ο 30άρης με πτυχίο-μεταπτυχιακό και διδακτορικό και θα κάνει τον έμπειρο ? Θα τον πετάξουν στον ασβέστη οι μαστόροι με την γλώσσα που θα χρησιμοποιεί όπως έλεγε και ο Λογοθετίδης .
Είπες γιά το επίπεδο σπουδών , ότι τώρα είναι πεσμένο . Μάλλον θα συμφωνήσω και γιά τον πληθωρισμό θα συμφωνήσω. Λές ότι στην εποχή σου έμπαιναν 40000 . Στην δικιά μου εποχή έμπαιναν 25000 και έδιναν εξετάσεις 130000 . Και υπήρχαν και άλλα 170000 σε κάθε γενιά που δεν έφταναν στο τέλος του λυκείου . Και τότε δεν έμπαινες σε ΚΑΤΕΕ με λιγότερο από 11 και σε πανεπιστήμιο με λιγότερο από 13 και σε μιά ύλη που ήταν μέσα τα πάντα όλα .
Αρα γιά όλους τους νεώτερους απλά θέλω να πω ότι όποιος πέρναγε στα ΚΑΤΕΕ τότε , σήμερα είχε χαλαρά πάνω από 15000 μόρια . Γιά πολυτεχνεία και ιατρικές κοντά στο απόλυτο άριστα .
Οπότε μην ασχολείστε με πράγματα που δεν έχετε ιδέα .
Τώρα αν τα 3 χρόνια των ΚΑΤΕΕ με την ενσωματωμένη πτυχιακή και το εξάμηνο πρακτικής , έγιναν μετά 3,5 χρόνια ΤΕΙ και τελικά 4 χρόνια Α-ΤΕΙ , είναι θέματα εντυπώσεων αφού ο αριθμός των μαθημάτων χωρίς την ξένη γλώσσα και τότε ήταν περί τα 40 και τώρα το ίδιο είναι .
Οσο γιά το ΓΠΑ , πράγματι είναι 5,5 χρόνια . Ελα όμως που το ίδιο έχει κόμπλεξ απέναντι στο πολυτεχνείο και δεν τα αναγνωρίζει .
Να σου πω και κάτι άλλο , μιά και είσαι επαγγελματίας και δεν ξέρω αν οι ύπνοι του γεωτεε το ξέρουν η τους ενδιαφέρει . Με νόμο που είναι τώρα στην διαβούλευση , όλες οι προτάσεις επενδύσεων φεύγουν από τα λαμόγια του υπουργείου ανάπτυξης που τους είχαν πιάσει 3-4 φορές πέρσι μετά από καταγγελίες και θα ελέγχονται από το τεε που θα ορίζει εκείνο ελεγκτές .
Οι γεωπονικού ενδιαφέροντος επενδύσεις , από που θα ελέγχονται ? Μήπως πρέπει να το ψάξεις το θέμα σαν επαγγελματίας ? Γιατί αν περιμένουμε από τους φοιτητές χλωμό το βλέπω .
Αυτά σε γενικές γραμμές .
Ναι paterasyp με το νέο νόμο προβλέπεται να είναι 3. Στο 2012 ακόμα δεν έχει γίνει η προσαρμογή και υπάρχουν 4 και σε unis και σε ΤΕΙ. Μάλιστα όσοι έχουν εκλεγεί ΔΕΠ στην 4η βαθμίδα από τα Ιδρύματα (έχουν πάρει ΦΕΚ) θα διορίζονται (δηλαδή τώρα μερικοί διορίστηκαν στο μεσοδιάστημα και άλλοι περιμένουν) όπως εκλέχθηκαν και έχουν επιλογή: η να μαζέψουν το προσόν ή άμα το έχουν να αιτηθούν για εξέλιξη (επίκουρος). Σε 3-4 χρόνια άμα ξανασυζητάμε θα λέμε για 3 βαθμίδες ΔΕΠ που θα έχουν εναρμονιστεί τα πάντα. Τώρα αναμένουμε. Η βασική διαφωνία ήταν σε αυτό για «βοηθούς εργαστηρίων» που διδάσκουν. Αυτό δεν συμβαίνει (δια νόμου) ως μονάδες, γιατί ΔΕΝ είναι ΔΕΠ.
Αν συγκρίνουμε τα πτυχία όχι στο ακαδημαϊκό τους σκέλος, άλλα στο εργασιακό με τα ΕΔ εκεί υπάρχει και το θέμα «έτη εργασίας», που σωστά έθιξες. Υπάρχουν ΕΔ που είναι οι δύο πτυχιούχοι «ίσοι», υπάρχουν και περιοχές ΕΔ που ο πρώτος αποκλείεται. Στην υπόθεση εργασίας που ανέφερες, θα συγκρίνουμε αρχικά ΠΜ με 0 εμπειρία και ΠΜ-ΔΔ κατασκευή γεφυρών με 0 εμπειρία. Κερδίζει λογικά ο δεύτερος. Αν συγκρίνουμε ΠΜ-πολλά έτη εμπειρίας και ΠΜ-ΔΔ κατασκευή γεφυρών με 0 εμπειρία αρχικά μπορεί να κερδίζει ο πρώτος, αλλά ο δεύτερος λογικά με περισσότερο ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ γνώσεις θα αποκτήσει και γρηγορότερα τη «γνώση εμπειρίας» και θα τα «εφαρμόσει και με επιστημονικότερο τρόπο» κάτι που ο πρώτος λογικά αδυνατεί. Συνοπτικά, όπως το πτυχίο δίνει εφόδια, έτσι και το ΔΔ δίνει εφόδια. Επίσης, στα ΕΔ και μορφές εργασίας δεν είναι μόνο οι «άδειες εργασίας» αλλά «αυτοπασχολούμενος/ιδιώτης», «δημόσιο» και «ιδιωτικος υπάληλος». Αλλού κάνεις «πιο γενικά πράγματα», αλλού κάνεις «πιο εξειδικευμένα». Αλλού εφαρμόζεις «κοινή γνώση», αλλού «νέα επιστημονική τεχνογνωσία». Ελπίζω να έγινα κατανοητός.
Και όχι στον πτυχιούχο 30άρη ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ να του πετάξουν τον ασβέστη στο πρόσωπο, γιατί έχει το ελάχιστο προσόν από την κοινωνία να βρίσκεται εκεί: το πτυχίο ΠΜ! Εκεί που λες ο «έμπειρος ΠΜ είναι καμια 10αριά φορές ικανό με έναν με ΔΔ σε αυτό το κομμάτι» μπορεί αρχικά ναι, αλλά αργότερα δεν θα είναι λογικά. Και μάλιστα θα προσαρμόζεται γρηγορότερα από ό,τι ο με λιγότερο προσόντα. Δηλαδή η «ακύρωση». Η εμπειρία είναι σεβαστό και αξιόλογο εφόδιο, δεν αντλέγω, ωστόσο δεν υποκαθιστά τα ακαδημαϊκά προσόντα επουδενί. Το πρώτο κατακτιέται σιγά-σιγά όταν ξέρεις τι σου γίνεται, το δεύτερο όχι. Και δεν αποκλείεται ο ΔΔ να εργάστηκε και στο μεσοδιάστημα ή/και παράλληλα. Δεν είναι δηλαδή θέσφατο «ΠΜ με MSc & ΔΔ» πακέτο και με 0 εμπειρία.
Στα άλλα που λες με τα νούμερα και επίπεδο, συμφωνώ. Βάλε και τους «παλιούς»-αποφοίτους, που ξανάδιναν και 2η και 3η φορά (κράταγαν και μάθημα)... Ακόμα πιο δύσκολο να μπει ο τελειόφοιτος. Με επιπρόσθετο σχόλιο για το μετά, στο προσοντολόγιο πτυχίο πήρε ο ένας, πτυχίο πήρε και άλλος που γράφει το ίδιο πράγμα. Άρα ο καυτηριασμός είναι το πως πήρε ο καθένας το πτυχίο του, που αποδεικνύει και το πακέτο «κατάκτηση γνώσης».
Το ΓΠΑ δεν έχει κόμπλεξ απέναντι στο πολυτεχνείο, για τον απλό λόγο ότι είναι σε διαφορετικό αντικείμενο (με μία εξαίρεση: ΑΦΜ&ΓΜ στις 2 από τις 3 κατευθύνσεις)! Ο νόμος ορίζει να είναι 5 έτη (και όχι 5,5), τέλος. Και δεν υπάρχει και λόγος στην τελική να λες 5,5, αφού έτσι και αλλιώς είναι στην κορυφή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Για να ξεπεράσει τον εαυτό του? Άκυρο.
Επαγγελματίας ήμουν στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια κινούμαι στην εκπαίδευση (διδακτική προϋπηρεσία δηλαδή, όχι επαγγελματική... ακόμα ένα «διαφορετικό» ΕΔ πέρα των «αδειών» που είπαμε), για τις επενδύσεις δεν ξέρω καθόλου. Οι φοιτητές δεν ξέρουν άλλα και άλλα και είναι καπελωμένοι από τις πολιτικές νεολαίες, αυτό θα ξέρουν?
Θα είναι μόνο ΤΕΕ ή θα είναι πιο διευρυμένο στα μέλη που ίσως θα προεδρεύει το ΤΕΕ? Είδος επενδύσεων στο γεωπονικό τομέα? Δώσε λινκ/δημοσίευμα αν έχεις να το σχολιάσουμε.
τι γνώμη έχετε για το παιδαγωγικό ειδικής αγωγής στον βόλο??
Για το ακαδημαϊκό κομμάτι δεν γνωρίζω, ούτε είχα ποτέ κάποιο γνωστό να το συζητήσω.
Για τα ΕΔ έχουν καπελωθεί μέχρι στιγμής από τα 400 ωρών σεμινάρια του παρελθόντος και μεταπτυχιακά διαφόρων ειδών και επιπέδου που έρχονται από παντού τα τελευταία 2 χρόνια και υφίστανται στις λίστες προσοντολογίου. Συζητείται και το να "κατέβουν" καθηγητές ειδικής αγωγής στα δημοτικά.
Ειδική αγωγή ως ΕΔ λαμβάνεται επίσης και στο ΠΑΜΑΚ στο Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής με αντίστοιχη ειδικότητα (όχι όμως στο αντίστοιχο της Κορίνθου).
Μπες και στο pde.gr να ρωτήσεις και λεπτομέρειες σχετικά.
Σχόλιο γενικό εδώ ως πάσα: υφίστανται μερικά τμήματα, που αναλόγως κατεύθυνσης μπορεί να κερδίζεις συγκεκριμένα ΕΔ που δεν τα παίρνεις με άλλη κατεύθυνση του ίδιου πτυχίου (ως άνωθεν στο ΠΑΜΑΚ), να έχεις ΕΔ ενός τμήματος που ΔΕΝ τα δίνει το ομοειδές uni/τμήμα (όπως πριν) και, τέλος να δίνουν ανάλογα με την κατεύθυνση ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΕ χαρακτηρισμό (π.χ. του Αιγαίου που με την κατεύθυνση είναι ΠΕ Κοινωνιολόγος ή ΠΕ-Ιστορικός aka ΠΕ Φιλόλογος...