chester20080
Διακεκριμένο μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ. Έχει γράψει 7,975 μηνύματα.

01-10-13

18:08
Οι ρίζες για το δεύτερο βγαίνουν ως εξής:z^4 +1=0<=>z^4-i^2=0<=>(z^2-i)(z^2+i=0<=>z=+-sqrt(2)/2 +- sqrt(2)i/,που προκύπτουν λύνοντας τη δευτεροβάθμια με διακρίνουσα,είτε με τύπους vieta είτε με αντικατάσταση z=x+yi,κλπ...Αν z ε C, να κάνετε γινόμενα πρωτοβάθμιων παραγόντων τα z^2 + 1 και z^4 +1
Μπορείς κανείς να με βοηθήσει; Σας παραθέτω παρακάτω το σκεπτικό μου για τη λύση
Για την πρώτη: z^2 + 1 = 0 --> z^2 = -1 ---> z^2 = i ^2 ---> z = i ή z = -i
άρα (z - i)(z+i) = 0
Για τη δεύτερη: z^4 +1 = 0 ---> z^4 = -1 ---> z^4 = - (i ^4) ---> z = - (-i) = i (διπλή) ή z = - i (διπλή)
άρα (z - i)^2 *(z+i)^2 = 0
Όμως, όταν έκανα Horner για τη δεύτερη, προέκυψε: (z+1)(z^3 - z^2+1)= 0 που δεν μου παραγοντοποιόταν περαιτέρω
Έχει κανείς καμιά άλλη πρόταση για τη δεύτερη; Νομίζω πως δεν είμαι σωστή! Ευχαριστώ εκ των προτέρων κάθε πρόθυμο/ πρόθυμη εθελοντή/εθελόντρια!
Πρόχειρα έτσι όπως το λες προτείνω τύπους vieta και διακρίνουσα δ(αν η δ σου βγαίνει φανταστικός τότε προσπάθησε να εμφανίσεις σε αυτή το i με τη μορφή (1+i)^2=2i ενώ αν βγαίνει μιγαδικός η δ τότε ψάξε ποιός μιγαδικός στο τετράγωνο δίνει τη δ θέτοντας π.χ. w^2=δ με w=x+yi).Αν α,β, γ ε C, να λύσετε την εξίσωση αz^2 +βz + γ = 0 (α διάφορο του μηδενός) όταν z ε C
Καμία ιδέα κανείς;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.