Samael
Τιμώμενο Μέλος
Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11,243 μηνύματα.
26-02-23
17:55
Δεν προσδιορίζουν βαθμό αυτά που σου λεω οτι είχα πετύχει . Απλά δηλώνανε ρητά οτι δεν δέχονται απόφοιτους ΤΕΙ , πανεπιστήμια και στην Αμερική και στην Αγγλιά . Η αξιολόγηση που αναφέρεις τώρα δεν παίζει ρόλο γιατί ο ακαδημαϊκός προσανατολισμός ενός τμήματος ΤΕΙ και μιας πολυτεχνικής σχολής ήταν διαφορετική .α)Θέμα διεθνών αξιολογήσεων είναι...όταν το καλύτερο Τ.Ε.Ι. σε αξιολογήσεις (φαντάζομαι πλέον θα είναι ή το Διεθνές πανεπιστήμιο ή το ΠΑ.Δ.Α.) βρίσκεται μεταξύ των θέσεων 1.000-2.000 τότε λογικό είναι οι πτυχιούχοι του να μη γίνονται δεκτοί για μετεκπαίδευση σε «top» πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης (π.χ. μια που μιλάμε για μηχανικούς ETH, Delft, Aachen κ.α.) αν δεν έχουν πάρει πτυχίο με ένα βαθμό και πάνω (π.χ. πάνω από 7,5) ή και καθόλου, γιατί απλά δε θα μπορούσαν (μόνο και μόνο με τις γνώσεις απ' το πτυχίο) ν' «ακολουθήσουν» σ' αυτό το ακαδημαϊκό επίπεδο!
Απο οτι φαίνεται όχι τόσο όσο νομίζουμε εφόσον υπήρχαν πανεπιστήμια στο εξωτερικό που δεν σε δέχονταν . Και παλιότερα απο όσο θυμάμαι διδακτορικό έκανες μόνο με κόλπο , στο απέδιδε κάποιο πανεπιστήμιο που συμμετείχε , όχι το ΤΕΙ .Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα άλλων κρατών (Ευρωπαϊκών και μη) που βρίσκονται σ' αυτές τις θέσεις στις αξιολογήσεις (δεν είναι θέμα «Τ.Ε.Ι.» δηλαδή, τα Τ.Ε.Ι. είναι καθ' όλα αναγνωρισμένα ως προς την ακαδημαϊκή τους υπόσταση και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό)...
Δεν διαφωνώ μαζί σου ειλικρινά , απλά σου λέω οτι το καλύτερο για έναν νέο άνθρωπο που δεν ξέρει τι τον τραβάει ακόμα θα ήταν να κρατήσει όσες περισσότερες πόρτες ανοιχτές γίνεται . Μπορεί να πάει στην βιομηχανία , μπορεί να συνεχίσει ακαδημαϊκά . Κανείς δεν ξέρει τελειώνοντας το λύκειο τι θα τον κερδίσει πραγματικά . Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα η αλήθεια είναι οτι αρρωσταίνουν στην ιδέα συνεργασίας με εταιρίες , κάτι που στο εξωτερικό είναι το σύνηθες . Αλλά οφείλω να πω οτι και πολλές εταιρίες στην Ελλάδα προωθούν την στασιμότητα . Δεν τους νοιάζει τόσο η εξέλιξη σου όσο το να έχουν έναν χαμάλη να τους βγάζει την δουλειά . Εαν μπορεί να το κάνει και έχοντας υποδεέστερο τίτλο ( ΤΕΙ , χωρίς master κτλπ.) για να μην τον πληρώνουν παραπάνω κιόλας ακόμα καλύτερα για αυτούς . Και εαν δεν σου αρέσει , σου λένε και ένα περιμένουν άλλοι τόσοι στην ουρά εαν δεν θες . Οπότε θέλει πολύ κριτική σκέψη το τι είναι καλύτερο για τον κάθε άνθρωπο γιατί οι μεν στοχεύουν αποκλειστικά στο κέρδος της εταιρίας αρκετές φορές και οι δε βλέπουν τον κόσμο ως μια ακαδημαϊκή παιδική χαρά αγνοώντας το γεγονός οτι οι περισσότεροι θα χρειαστούν χρήσιμα skills επειδή θα δουλέψουν αύριο μεθαύριο σε μια εταιρία .β)Συμπάθα με γι' αυτό που θα πω, αλλά στην αγορά εργασίας ελάχιστοι δίνουν δεκάρα για το τι αποδέχεται ο «ακαδημαϊκός κόσμος» και τι όχι και καλό είναι να μη συγχέουμε αυτή την (κλειστή, «βραδυκίνητη» και αμφιλεγόμενη) κοινότητα με τον υπόλοιπο κόσμο που θέλει απλώς να εργαστεί, να επιχειρήσει κ.ο.κ.
Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση . Δεν έχεις άδικο πως το γνωστικό υπόβαθρο που παίρνει κανείς απο την σχολή σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να είχε βγαίνοντας για να πάει να δουλέψει είναι ανεπαρκές . Ωστόσο πιστεύω οτι δεν πρέπει να εκμηδενίζουμε το γεγονός οτι η σχολή είναι ένας προθάλαμος για να μπεις σιγά σιγά στο παιχνίδι . Παίρνεις ελάχιστες γνώσεις πράγματι αλλά όχι με εντελώς μηδενικό όφελος .γ)Επέτρεψέ μου να σου πω ότι βρίσκω τις ιδέες/σκέψεις σου εξαιρετικά παρωχυμένες...στ' αλήθεια πιστεύεις ότι το 2023 ένας μηχανικός (ή οποιοσδήποτε άνθρωπος) που θέλει «γνώση» θα τη βρει στα Α.Ε.Ι.;
Ή ότι το «φουλ σετ επαγγελματικών δικαιωμάτων» θα του αλλάξει την καριέρα;
Το πιο σωστό σίγουρα θα ήταν τα επαγγελματικά δικαιώματα να αποδίδονται με βάση το πτυχίο και την εμπειρία . Θα ήταν εντελώς ανόητο να κρίνουμε το επίπεδο κάποιου σε όλη την μετέπειτα επαγγελματική του πορεία βάσει του τι σχολή τελείωσε . Δεν λέω, είναι σημαντικό και αυτό αλλά εαν ο άλλος π.χ. έχει 30 χρόνια εμπειρία σε διάφορα projects ακόμα και ως ΤΕΙ θα ήταν γελοίο να είχε λιγότερα δικαιώματα απο κάποιον που τελείωσε 5 χρόνια το πολυτεχνείο .δ)Πιο χυδαίο κι από αυτό που περιγράφεις, ήταν το ότι υπήρχαν (και δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν) διπλωματούχοι που θεωρούσαν/θεωρούν «δίκαιο», «σωστό» κ.λπ. αυτοί ν' απολαμβάνουν απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα κατευθείαν μετά την αποφοίτησή τους και οι συνάδελφοί τους π.χ. μηχανολόγοι μηχανικοί Τ.Ε. να μην έχουν το δικαίωμα να υπογράψουν ούτε για μελέτη ανελκυστήρα!
Πλέον που συνήθως έχω θέση manager στα τεχνικά έργα που συμμετέχω, έτσι κι αντιληφθώ κάναν τέτοιον του αλλάζω τα φώτα!
Τώρα ως προς την τακτική σου...ε η αλήθεια να λέγεται ορισμένοι το χρειάζονται γιατί έχουν καβαλήσει υπερβολικά το καλάμι και κάποιος πρέπει να τους προσγειώσει . Όχι με μίσος πάντα έτσι , αλλά για το δικό τους καλό , επειδή και αυτοί δεν γεννήθηκαν με τέτοιες αντιλήψεις , κάποιος τους τις πέρασε . Οπότε εαν θέλουν να εξελιχθούν ως σωστοί μηχανικοί , άνθρωποι και συνεργάτες θα πρέπει να τις αποβάλλουν και να αρχίσουν να κρίνουν βάσει την ουσία των πραγμάτων , όχι μόνο την θεωρία και τι τους έλεγαν γονείς και φροντιστές και τα media .
Η ουσία λοιπόν είναι οτι εαν κανείς επένδυε φουλ στις σπουδές του στο ΤΕΙ σίγουρα θα έβγαινε πολύ πιο ικανός απο κάποιον που τελείωνε το πολυτεχνείο πηγαίνοντας στις εξεταστικές με λυμένα θέματα απο άλλους ή παρατάξεις χωρίς να έχει διαβάσει και να έχει ψαχτεί καθόλου μόνος .
Lancelot
Περιβόητο μέλος
Ο Lancelot αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 5,203 μηνύματα.
26-02-23
19:13
Το ΠΑΔΑ θα γίνει πανεπιστήμιο με πολυτεχνική σχολή.
Jack of Spades
Περιβόητο μέλος
Ο Jack of Spades αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 5,335 μηνύματα.
26-02-23
19:15
α)Είπα:α)Δεν προσδιορίζουν βαθμό αυτά που σου λεω οτι είχα πετύχει . Απλά δηλώνανε ρητά οτι δεν δέχονται απόφοιτους ΤΕΙ , πανεπιστήμια και στην Αμερική και στην Αγγλιά .
β)Η αξιολόγηση που αναφέρεις τώρα δεν παίζει ρόλο γιατί ο ακαδημαϊκός προσανατολισμός ενός τμήματος ΤΕΙ και μιας πολυτεχνικής σχολής ήταν διαφορετική .
γ)Απο οτι φαίνεται όχι τόσο όσο νομίζουμε εφόσον υπήρχαν πανεπιστήμια στο εξωτερικό που δεν σε δέχονταν . Και παλιότερα απο όσο θυμάμαι διδακτορικό έκανες μόνο με κόλπο , στο απέδιδε κάποιο πανεπιστήμιο που συμμετείχε , όχι το ΤΕΙ .
δ)Δεν διαφωνώ μαζί σου ειλικρινά , απλά σου λέω οτι το καλύτερο για έναν νέο άνθρωπο που δεν ξέρει τι τον τραβάει ακόμα θα ήταν να κρατήσει όσες περισσότερες πόρτες ανοιχτές γίνεται . Μπορεί να πάει στην βιομηχανία , μπορεί να συνεχίσει ακαδημαϊκά . Κανείς δεν ξέρει τελειώνοντας το λύκειο τι θα τον κερδίσει πραγματικά . Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα η αλήθεια είναι οτι αρρωσταίνουν στην ιδέα συνεργασίας με εταιρίες , κάτι που στο εξωτερικό είναι το σύνηθες . Αλλά οφείλω να πω οτι και πολλές εταιρίες στην Ελλάδα προωθούν την στασιμότητα . Δεν τους νοιάζει τόσο η εξέλιξη σου όσο το να έχουν έναν χαμάλη να τους βγάζει την δουλειά . Εαν μπορεί να το κάνει και έχοντας υποδεέστερο τίτλο ( ΤΕΙ , χωρίς master κτλπ.) για να μην τον πληρώνουν παραπάνω κιόλας ακόμα καλύτερα για αυτούς . Και εαν δεν σου αρέσει , σου λένε και ένα περιμένουν άλλοι τόσοι στην ουρά εαν δεν θες .
ε)Οπότε θέλει πολύ κριτική σκέψη το τι είναι καλύτερο για τον κάθε άνθρωπο γιατί οι μεν στοχεύουν αποκλειστικά στο κέρδος της εταιρίας αρκετές φορές και οι δε βλέπουν τον κόσμο ως μια ακαδημαϊκή παιδική χαρά αγνοώντας το γεγονός οτι οι περισσότεροι θα χρειαστούν χρήσιμα skills επειδή θα δουλέψουν αύριο μεθαύριο σε μια εταιρία .
στ)Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση . Δεν έχεις άδικο πως το γνωστικό υπόβαθρο που παίρνει κανείς απο την σχολή σε σχέση με αυτό που θα έπρεπε να είχε βγαίνοντας για να πάει να δουλέψει είναι ανεπαρκές . Ωστόσο πιστεύω οτι δεν πρέπει να εκμηδενίζουμε το γεγονός οτι η σχολή είναι ένας προθάλαμος για να μπεις σιγά σιγά στο παιχνίδι . Παίρνεις ελάχιστες γνώσεις πράγματι αλλά όχι με εντελώς μηδενικό όφελος .
ζ)Το πιο σωστό σίγουρα θα ήταν τα επαγγελματικά δικαιώματα να αποδίδονται με βάση το πτυχίο και την εμπειρία . Θα ήταν εντελώς ανόητο να κρίνουμε το επίπεδο κάποιου σε όλη την μετέπειτα επαγγελματική του πορεία βάσει του τι σχολή τελείωσε . Δεν λέω, είναι σημαντικό και αυτό αλλά εαν ο άλλος π.χ. έχει 30 χρόνια εμπειρία σε διάφορα projects ακόμα και ως ΤΕΙ θα ήταν γελοίο να είχε λιγότερα δικαιώματα απο κάποιον που τελείωσε 5 χρόνια το πολυτεχνείο .
η)Τώρα ως προς την τακτική σου...ε η αλήθεια να λέγεται ορισμένοι το χρειάζονται γιατί έχουν καβαλήσει υπερβολικά το καλάμι και κάποιος πρέπει να τους προσγειώσει . Όχι με μίσος πάντα έτσι , αλλά για το δικό τους καλό , επειδή και αυτοί δεν γεννήθηκαν με τέτοιες αντιλήψεις , κάποιος τους τις πέρασε . Οπότε εαν θέλουν να εξελιχθούν ως σωστοί μηχανικοί , άνθρωποι και συνεργάτες θα πρέπει να τις αποβάλλουν και να αρχίσουν να κρίνουν βάσει την ουσία των πραγμάτων , όχι μόνο την θεωρία και τι τους έλεγαν γονείς και φροντιστές και τα media .
β)Δεν στέκει αυτή η διάκριση που κάνεις, τα Τ.Ε.Ι. της Ελλάδας είναι δηλωμένα στο εξωτερικό όπως ακριβώς και τα Ελληνικά πανεπιστήμια (5Α κ.λπ.)...από εκεί και πέρα το τι κάνει το κάθε ίδρυμα (αν π.χ. κάθεται και βλέπει ποια Α.Ε.Ι. ανά τον κόσμο έχουν «εφαρμοσμένο» χαρακτήρα και λέει ααα, εμείς δεν τους θέλουμε αυτούς γιατί είμαστε «ανώτεροι» θεωρητικοί παπαρδέλες κ.λπ. κ.λπ.) είναι δικό του θέμα...κι εφόσον βρίσκει πελάτες από τα υπόλοιπα universities ανά τον κόσμο και δε χρειάζεται απόφοιτους π.χ. πρώην Τ.Ε.Ι., πρώην Polytechnics, πρώην Fachhochschulen κ.ο.κ. να γεμίσουν τα μεταπτυχιακά και λοιπά τμήματά του τότε «μαγκιά του»!...αν δεν έχουν πάρει πτυχίο με ένα βαθμό και πάνω (π.χ. πάνω από 7,5) ή και καθόλου, γιατί...
γ)Μπερδεύεις την «υποκειμενική άποψη» του καθενός με «τυπικά» θέματα που άπτονται της νομοθεσίας...
Το «τι είναι» τα Τ.Ε.Ι. (και τα πανεπιστήμια εν προκειμένω) καθορίζεται από το νόμο-πλαίσιο του 2001 (στην Ελλάδα) και το σύστημα της UNESCO (στο εξωτερικό), εκτός αν έχει αλλάξει κάτι κι έχω χάσει επεισόδια...από εκεί και πέρα ο καθένας (από εσένα κι εμένα μέχρι τον πρύτανη του ETH) έχει την άποψή του και το ελεύθερο να διαλέξει τους φοιτητές του, τους συνεργάτες του κ.ο.κ. με όποια κριτήρια γουστάρει!
δ)Σωστό αυτό που λες κι εννοείται πως τα Τ.Ε.Ι. (όχι μόνο στην Ελλάδα) ιδρύθηκαν μ' αυτόν ακριβώς το σκοπό: να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας (που είχε αρχίσει να «αυτοματοποιείται» από τη δεκαετία του 1960) σε εξειδικευμένο τεχνολογικά εργατικό δυναμικό με χαμηλό κόστος!
Αυτό είχε σαν συνέπεια οι μεν (Τ.Ε.) ν' ανταγωνιστούν τους δε (προϋπάρχοντες Π.Ε.) κι έτσι το επάγγελμα του μηχανικού γενικότερα και ειδικότερα στην Ελλάδα (που η βιομηχανία δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη όσο σε κράτη όπως Γερμανία, Ιταλία κ.λπ.) ν' αποκτήσει απότομα αυξημένη «προσφορά», άρα και ν' απαξιωθεί αργά και σταθερά από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα λόγω περιορισμένης «ζήτησης» κι εν τέλει να βράζουν και οι μεν και οι δε στο ίδιο καζάνι...
Πλην όμως πρακτικές του τύπου «τόσα σου δίνω κι άμα δε σου αρέσει περιμένουν άλλοι τόσοι» κ.λπ. έχουν κι ένα όριο...αυτό μπορεί να το πει κάποιος εργοδότης σε κάποιο παιδί που μόλις αποφοίτησε και για δουλειές που δεν χρειάζονται πολλά πολλά για να τακτοποιηθούν, δε μπορεί να το κάνει όμως και σ' έναν έμπειρο, σοβαρό μηχανικό με πολυετή, εξειδικευμένη κ.λπ. προϋπηρεσία γιατί τέτοιοι δεν υπάρχουν πολλοί στην αγορά (στο λέω εκ πείρας) και σίγουρα δε μπορεί να το κάνει επί μακρόν, γιατί η αγορά είναι πολύ μικρή, το ποια είναι καλή/κακή εταιρεία ποιος πληρώνει/δε πληρώνει κ.λπ. μαθαίνεται γρήγορα κι από ένα σημείο και μετά καταλήγει να του στέλνουν βιογραφικά μόνο πιτσιρικάδες ή/και μηχανικάκια που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα (κι άντε να κάνει σοβαρή δουλειά μ' αυτούς)...
Μη σου πω ότι πλέον με τα έργα που είναι να ξεκινήσουν τα προσεχή έτη στην Ελλάδα θα ψάχνουν ακόμη και τους πιο νεαρούς και άπειρους μηχανικούς και δε θα τους βρίσκουν!
ε)Εξαιρουμένων περιπτώσεων «ακαδημαϊκής» σταδιοδρομίας (που κι εκεί δε βλέπω πως το πτυχίο απ' το Τ.Ε.Ι. μπορεί να σου κλείνει το δρόμο τόσο ώστε να είναι προτιμότερη η επένδυση σε κατατακτήριες κι εκ νέου προπτυχιακές σπουδές απ' το να παλέψεις με αυτό), αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως αντικειμενικά καλύτερο για έναν άνθρωπο γενικότερα είναι α)να είναι ευτυχισμένος και β)να κάνει το επάγγελμα που γουστάρει (άρα και μπορεί να κάνει καλά)...υπό αυτό το πρίσμα, προσωπικά δε βλέπω πως ένα επιπλέον συναφές πτυχίο πολυτεχνικής σχολής (με όλο το χρόνο, κόπο, χρήμα κ.λπ. που θα επενδυθεί γι' αυτό) μπορεί να συμβάλλει σημαντικά είτε στο α, είτε στο β!
Αλλά οκ, όπως είπα και πριν «περί ορέξεως» κι ο καθένας με τις προτεραιότητές του (π.χ. για κάποιον μια μετάταξη στο Δημόσιο σε Π.Ε. θέση για να πάρει 50€ παραπάνω στο μισθό του μπορεί να είναι σημαντικότερη κι απ' τη ζωή του την ίδια)...
στ)Δεν είναι αντικειμενικά δυνατό άνθρωποι που δεν εργάζονται ως μηχανικοί (όσο ικανοί, πρόθυμοι κ.λπ. δάσκαλοι κι αν είναι) να μάθουν σε άλλους ανθρώπους πως να ασκήσουν καλά, σωστά κ.λπ. το επάγγελμά τους!
Όταν αποφοιτήσεις (γιατί βλέπω είσαι φοιτητής) θα καταλάβεις τι εννοώ...
Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι το να σπουδάσεις στο πανεπιστήμιο είναι «χάσιμο χρόνου», χρειάζεται και για τυπικούς και για λόγους ουσίας...αλλά κακά τα ψέματα, 3 έτη σπουδών είναι more than enough για να πάρεις τις όποιες «βάσεις» μπορούν να σου δώσουν!
Ακόμη και τα 4 χρόνια του Τ.Ε.Ι. (καλά για τα 5 του πολυτεχνείου, ούτε συζήτηση) παραείναι...
ζ)Έτσι ακριβώς...
η)Επειδή η δουλειά μου είναι να επιβλέπω εργολάβους εκ μέρους του εκάστοτε πελάτη (είτε ως project ειτε ως quality manager) δε μπορείς να φανταστείς τι πετσιά μου κουβαλάνε κάθε τόσο στα συνεργεία τους...να έχει τελειώσει ο άλλος πολυτεχνείο, να έχει και 3-4 χρόνια εμπειρίας εδώ κι εκεί και να μη μπορεί να γράψει μια σωστή πρόταση στ' Αγγλικά σ' ένα γαμωreport, να μη μπορεί να βάλει πέντε πράγματα (που του τα δείχνεις όπως θα τα 'δειχνες σ' ένα μικρό παιδί) σε μια σειρά!
Ούτε θέλω να φανταστώ πόσο τους φουσκώνουν τα μυαλά σ' αυτές τις σχολές και βγαίνουν έτσι...
elektrologospatra
Νεοφερμένος
Ο Ανδριόπουλος Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 46 ετών, Πτυχιούχος και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει μόλις ένα μήνυμα.
27-02-23
20:31
κρατεί χρόνια αυτη η ομηρια.
nikos nikolaou
Νεοφερμένος
Ο nikos nikolaou αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών και Πτυχιούχος. Έχει γράψει 45 μηνύματα.
01-03-23
09:26
Πάντα είναι θέμα προσκοπικών επιλογών.Προσωπικά αν είχα τόσο μεγάλο πρόβλημα με το πτυχίο μου θα προτιμούσα απλά ν' αλλάξω χώρα ή ακόμη και ν' αλλάξω καριέρα (σιγά και τη δουλειά του μηχανικού δηλαδή, οι περισσότεροι στην αγορά δουλεύουν ατέλειωτες ώρες/μέρες κι από λεφτά, απλά επιβιώνουν) παρά να κάτσω full-time 5-6+ χρόνια ακόμα σε κάποια πολυτεχνική (συν το ζόρι των κατατακτηρίων) σπουδάζοντας το ίδιο πράγμα (και δυσκολότερο λόγω διαφοράς επιπέδου/ηλικίας)…κι απορώ πραγματικά με όσους το έκαναν (με full-time δουλειές μάλιστα αρκετοί από αυτούς) πως άντεξαν και «τι κατάλαβαν» στην τελική!
Αξίζει π.χ. για μια μετάταξη στο Δημόσιο (από Τ.Ε. σε Π.Ε.) ή για μια «σφραγίδα» παραπάνω αν έχεις γραφείο (που μπορείς απλά να συνεργαστείς με κάποιον διπλωματούχο και να κάνεις τη δουλειά σου δίνοντάς του «ψίχουλα» ή κάνοντάς τον συνέταιρο κ.λπ.) όλο αυτό το πανηγύρι;
Αλλά οκ, περί ορέξεως!
Όπως λες και εσύ : περί ορέξεως!
Αλλά δεν είναι ανάγκη να έχεις πρόβλημα με το
πτυχίο σου για να δώσεις κατακτήριες.
Ένα επιπλέων πτυχίο είναι σίγουρα χρήσιμο.
Και μπορείς να το κάνεις και σε συναφές αντικείμενο
οχι απαρετιτα στο ιδιο ακριβως. Μετά θα μπορείς
να έχεις πιο γενικές γνώσεις.
Jack of Spades
Περιβόητο μέλος
Ο Jack of Spades αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 5,335 μηνύματα.
04-03-23
01:46
Αφού μπορούν...γιατί όχι;κρατεί χρόνια αυτη η ομηρια.
Το καταλαβαίνω αυτό που λες αλλά πρέπει να είμαστε και λίγο ρεαλιστές...ένα μεταπτυχιακό πας να κάνεις (part-time, απογεύματα, Σαββατοκύριακα κ.λπ.) για 1-2 χρόνια το πολύ μαζί με full-time δουλειά και μέχρι να το τελειώσεις έχεις δει το Χριστό φαντάρο!Πάντα είναι θέμα προσκοπικών επιλογών.
Όπως λες και εσύ : περί ορέξεως!
Αλλά δεν είναι ανάγκη να έχεις πρόβλημα με το
πτυχίο σου για να δώσεις κατακτήριες.
Ένα επιπλέων πτυχίο είναι σίγουρα χρήσιμο.
Και μπορείς να το κάνεις και σε συναφές αντικείμενο
οχι απαρετιτα στο ιδιο ακριβως. Μετά θα μπορείς
να έχεις πιο γενικές γνώσεις.
Εδώ μιλάμε (εφόσον περάσεις και τις κατατακτήριες, που ειδικά για Ε.Μ.Π. και Α.Π.Θ. δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση) για πολυετείς full-time σπουδές πιο χρονοβόρες και σε πολλές περιπτώσεις 2-3 φορές πιο δύσκολες σε σχέση με τις αντίστοιχες που έβγαλες στο Τ.Ε.Ι. και σε ηλικία που το μυαλό και το σώμα δεν ανταποκρίνονται όπως όταν ήσουν 18-25 ετών που π.χ. ξενυχτούσες και την άλλη μέρα το πρωί πήγαινες στο εργαστήριο και παρακολουθούσες κανονικά χωρίς να κουτουλάς απ' τη νύστα!
Άντε πήγαινε κάτω απ' αυτές τις συνθήκες να (ξανα)σπουδάσεις μαζί με τους πιτσιρικάδες...ούτε να το φανταστώ δε θέλω!
George35
Νεοφερμένος
Ο George35 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών και Πτυχιούχος. Έχει γράψει 29 μηνύματα.
04-03-23
02:48
Μερικοι φίλοι μου έχουν δώσει κατατακτήριες λίγο μετά τα 30 και όπου να ναι τώρα στα 35 τελειώνουν τις νέες σχολές που σπούδασαν. Βέβαια δεν μιλάμε για πολυτεχνείο αλλά άσχετα αντικειμενα και επίσης μερικοί δεν εργάζονται καθόλου. Πολυτεχνείο μαζί με δουλειά και άλλες υποχρεώσεις σε τέτοια ηλικία πρέπει να είσαι ο superman.Αφού μπορούν...γιατί όχι;
Το καταλαβαίνω αυτό που λες αλλά πρέπει να είμαστε και λίγο ρεαλιστές...ένα μεταπτυχιακό πας να κάνεις (part-time, απογεύματα, Σαββατοκύριακα κ.λπ.) για 1-2 χρόνια το πολύ μαζί με full-time δουλειά και μέχρι να το τελειώσεις έχεις δει το Χριστό φαντάρο!
Εδώ μιλάμε (εφόσον περάσεις και τις κατατακτήριες, που ειδικά για Ε.Μ.Π. και Α.Π.Θ. δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση) για πολυετείς full-time σπουδές πιο χρονοβόρες και σε πολλές περιπτώσεις 2-3 φορές πιο δύσκολες σε σχέση με τις αντίστοιχες που έβγαλες στο Τ.Ε.Ι. και σε ηλικία που το μυαλό και το σώμα δεν ανταποκρίνονται όπως όταν ήσουν 18-25 ετών που π.χ. ξενυχτούσες και την άλλη μέρα το πρωί πήγαινες στο εργαστήριο και παρακολουθούσες κανονικά χωρίς να κουτουλάς απ' τη νύστα!
Άντε πήγαινε κάτω απ' αυτές τις συνθήκες να (ξανα)σπουδάσεις μαζί με τους πιτσιρικάδες...ούτε να το φανταστώ δε θέλω!
nikos nikolaou
Νεοφερμένος
Ο nikos nikolaou αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών και Πτυχιούχος. Έχει γράψει 45 μηνύματα.
04-03-23
12:24
E όχι και 3 φορές πιο δύσκολες!
Εγώ τουλάχιστον δεν το πιστεύω αυτό.
Και θα συνεχίσω να μην το πιστεύω εκτός και
αν το επιβεβαιώσω εγώ ο ίδιος.
Εκτός βέβαια αν μιλάμε για κάποιον ο
οποίος δυσκολεύτηκε να βγάλει το
ΤΕΙ οπότε πόσο μάλλον να βγάλει και
το ΑΕΙ.
Και για αυτό τον λόγο εγω πιστεύω οτι αμα θες να δωσεις κατακτηριες η ιδανικη στιγμη
ειναι στο καπακι μετα το ΤΕΙ. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά
Εγώ τουλάχιστον δεν το πιστεύω αυτό.
Και θα συνεχίσω να μην το πιστεύω εκτός και
αν το επιβεβαιώσω εγώ ο ίδιος.
Εκτός βέβαια αν μιλάμε για κάποιον ο
οποίος δυσκολεύτηκε να βγάλει το
ΤΕΙ οπότε πόσο μάλλον να βγάλει και
το ΑΕΙ.
Αφού μπορούν...γιατί όχι;
Το καταλαβαίνω αυτό που λες αλλά πρέπει να είμαστε και λίγο ρεαλιστές...ένα μεταπτυχιακό πας να κάνεις (part-time, απογεύματα, Σαββατοκύριακα κ.λπ.) για 1-2 χρόνια το πολύ μαζί με full-time δουλειά και μέχρι να το τελειώσεις έχεις δει το Χριστό φαντάρο!
Εδώ μιλάμε (εφόσον περάσεις και τις κατατακτήριες, που ειδικά για Ε.Μ.Π. και Α.Π.Θ. δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση) για πολυετείς full-time σπουδές πιο χρονοβόρες και σε πολλές περιπτώσεις 2-3 φορές πιο δύσκολες σε σχέση με τις αντίστοιχες που έβγαλες στο Τ.Ε.Ι. και σε ηλικία που το μυαλό και το σώμα δεν ανταποκρίνονται όπως όταν ήσουν 18-25 ετών που π.χ. ξενυχτούσες και την άλλη μέρα το πρωί πήγαινες στο εργαστήριο και παρακολουθούσες κανονικά χωρίς να κουτουλάς απ' τη νύστα!
Άντε πήγαινε κάτω απ' αυτές τις συνθήκες να (ξανα)σπουδάσεις μαζί με τους πιτσιρικάδες...ούτε να το φανταστώ δε θέλω!
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Και για αυτό τον λόγο εγω πιστεύω οτι αμα θες να δωσεις κατακτηριες η ιδανικη στιγμη
ειναι στο καπακι μετα το ΤΕΙ. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά
Μερικοί φίλοι μου έχουν δώσει κατατακτήριες λίγο μετά τα 30 και όπου να ναι τώρα στα 35 τελειώνουν τις νέες σχολές που σπούδασαν. Βέβαια δεν μιλάμε για πολυτεχνείο αλλά άσχετα αντικειμενα και επίσης μερικοί δεν εργάζονται καθόλου. Πολυτεχνείο μαζί με δουλειά και άλλες υποχρεώσεις σε τέτοια ηλικία πρέπει να είσαι ο superman.
Jack of Spades
Περιβόητο μέλος
Ο Jack of Spades αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 5,335 μηνύματα.
04-03-23
13:24
α)Υπάρχουν μαθήματα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυρίως, επαρχία είναι πιο cool) που για να καλύψεις την ύλη δε σου φτάνουν ούτε 2 εξάμηνα, κομπλεξικοί καθηγητές που βάζουν θέματα τόσο δύσκολα (για να 'χουν να καυχιούνται πόσο υψηλό είναι το επίπεδο σπουδών κ.λπ.) που για να γράψεις 5 πρέπει να φτύσεις το γάλα της μάνας σου για πολύ καιρό κ.ο.κ.α)E όχι και 3 φορές πιο δύσκολες!
β)Εγώ τουλάχιστον δεν το πιστεύω αυτό.
Και θα συνεχίσω να μην το πιστεύω εκτός και
αν το επιβεβαιώσω εγώ ο ίδιος.
γ)Εκτός βέβαια αν μιλάμε για κάποιον ο
οποίος δυσκολεύτηκε να βγάλει το
ΤΕΙ οπότε πόσο μάλλον να βγάλει και
το ΑΕΙ.
Και ξαναλέω, άλλες (πνευματικές) αντοχές έχεις στα 18, άλλες στα 38...αν τότε μας φαίνονταν κάποια πράγματα «βουνό», πλέον μας φαίνονται το Everest!
β)Δεν έχεις παρά να δεις θέματα εξετάσεων συγκεκριμένων μαθημάτων από προηγούμενα έτη!
γ)Αυτή η κατηγορία φοιτητών Τ.Ε.Ι. που αναφέρεις (την οποία προφανώς έζησα κι εγώ και ξέρω καλά) συνήθως δε μπαίνει καν στον κόπο ν' ασχοληθεί με τη συνέχιση των σπουδών γενικότερα!
Είναι αυτοί που είτε θα τους δεις να τυλίγουν σουβλάκια, να δουλεύουν σε μπαρ κ.α. (γενικότερα να ετεροαπασχολούνται) είτε θα τους δεις αποθηκάριους, τεχνίτες, εργοδηγούς (στην καλύτερη) κ.α. σε μικρομεσαίες εταιρείες του κλάδου τους...
Προφανώς γι' αυτό μιλάμε, αλλιώς δεν έχει νόημα!Πολυτεχνείο μαζί με δουλειά και άλλες υποχρεώσεις σε τέτοια ηλικία πρέπει να είσαι ο superman.
Τι, να παραιτηθείς απ' την (όποια) δουλειά σου για να πας να σπουδάσεις σε πολυτεχνική;
Την όποια θεωρητική ωφέλεια θα σου αποφέρει το δίπλωμα θα την «καταπνίξει» και με το παραπάνω η πραγματική κατάσταση του να είσαι ένας μηχανικός με 3+ έτη αποχής από το επάγγελμα!
Obi-Wan Kenobi
Δραστήριο μέλος
Ο Obi-Wan Kenobi αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Γεωπονίας Πελοποννήσου και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 404 μηνύματα.
04-03-23
16:33
Δεν εχει να κανει η ηλικια με την ορεξη για διαβασμα. Αν καποιος στα 18 βαριεται μπορει στα 30-35-40-45 που θα πειξει το μυαλο του να ειναι ο καλυτερος φοιτητης.
Ειμαι 40 ετων σπουδαζω για να αλλαξω επαγγελμα και στα πολυ δυσκολα μαθηματα που κοπηκανε ολοι,εγω τα περασα με 9.
Ειμαι 40 ετων σπουδαζω για να αλλαξω επαγγελμα και στα πολυ δυσκολα μαθηματα που κοπηκανε ολοι,εγω τα περασα με 9.
George35
Νεοφερμένος
Ο George35 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών και Πτυχιούχος. Έχει γράψει 29 μηνύματα.
04-03-23
16:39
Άμα θες να υπογράφεις μελέτες δε νομιζω ότι μπορείς να κάνεις κάτι από το ΤΕΙ, οι περιορισμοί και τα προβλήματα είναι πάρα πολλοί.
Στα της δυσκολίας των σχολών. Δεν θυμάμαι σχεδόν κανέναν που να μην δυσκολεύτηκε να τελειώσει το ΤΕΙ. Ακόμα και εγώ με τον κολλητό μου και έναν άλλον που πέρασε με κατατακτήριες που ήμασταν οι μόνοι που τελειώσαμε στην ώρα μας. Αυτός με τις κατατακτηριες είχε αλλά 5 πτυχία τοτε και απλά έδινε σε σχολές μέχρι να περάσει στο δημόσιο από τα μόρια. Ενώ έκανε μάστερ στο ΕΜΠ επιχείρησε να δώσει και κατατακτηριες δύο φορές αλλά κόπηκε. Παλαιοτερα μια φορά έδωσε στο πολυτεχνείο Ξάνθης δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα, πέρασε 2 μαθήματα και κόπηκε σε ένα άλλο, από εκεί και μετά τα παράτησε. Γενικα το ΕΜΠ θα το χαρακτήριζα 1-1.5 φορά δυσκολότερο από το ΤΕΙ για Αθήνα - Πειραιά. Αυτή η 1.5 φορά είναι απαλευτη για έναν φοιτητή που ήδη κουράστηκε και μοχθησε για να τελειώσει το ΤΕΙ. Στα εξάμηνα σε βαζουν στο 3ο η 5ο αλλά σου φορτώνουν όλα τα υπάρχοντα μαθήματα των προηγούμενων εξαμήνων. Εγώ προσωπικά ήθελα να έδινα όταν τελείωσα αλλά έβαλα κάτω την ήδη ταλαιπωρία για να τελειώσω το ΤΕΙ, τα θέματα υγείας που είχα, τα διάφορα δεδομένα και απόψεις, τα βιβλία και τις σημειώσεις που είχα πάρει από το ΕΜΠ σε φωτοτυπία και τα διάβαζα, και λέω άστο φίλε δεν έχει νόημα κάτσε στα αυγά σου. Οι μηχανολόγοι, ΗΜΜΥ και πολιτικοί μηχανικοί είναι σχολές παλούκια, οι υπόλοιπες δεν έχω άποψη.
Στο μεταξύ παλαιός μου συμμαθητής που τώρα είναι υποψήφιος διδάκτορας ΕΜΠ όταν φοιτούσε στους ΜΜ μου λέει μακριά από την δική μου σχολη καλύτερα πήγαινε στους ΗΜΜΥ, του λέω μα ρε φίλε εδώ στην σχολή διδασκομαστε 6 ηλεκτρολογικα μαθήματα και άμα τα περάσουμε με 5 κλαίμε από δάκρια χαράς, η δυσκολία και το ζόρι ήταν τεράστιο σε σύγκριση με τα μηχανολογικά μαθήματα. Αυτός όταν σπούδαζε στους ΜΜ ΕΜΠ είχε κοπεί και στα τρία μαθηματικά που είχαν εκεί και δυσκολεύτηκε πολύ να τα περάσει. Μου λέει κάνουν ένα σωρό άχρηστα πράγματα. Οι σχολές αυτές έχουν βαρβάτα μαθήματα κορμού, μηχανική ρευστών, στοιχεία μηχανών κτλ, κλαφτα.
Στα της δυσκολίας των σχολών. Δεν θυμάμαι σχεδόν κανέναν που να μην δυσκολεύτηκε να τελειώσει το ΤΕΙ. Ακόμα και εγώ με τον κολλητό μου και έναν άλλον που πέρασε με κατατακτήριες που ήμασταν οι μόνοι που τελειώσαμε στην ώρα μας. Αυτός με τις κατατακτηριες είχε αλλά 5 πτυχία τοτε και απλά έδινε σε σχολές μέχρι να περάσει στο δημόσιο από τα μόρια. Ενώ έκανε μάστερ στο ΕΜΠ επιχείρησε να δώσει και κατατακτηριες δύο φορές αλλά κόπηκε. Παλαιοτερα μια φορά έδωσε στο πολυτεχνείο Ξάνθης δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα, πέρασε 2 μαθήματα και κόπηκε σε ένα άλλο, από εκεί και μετά τα παράτησε. Γενικα το ΕΜΠ θα το χαρακτήριζα 1-1.5 φορά δυσκολότερο από το ΤΕΙ για Αθήνα - Πειραιά. Αυτή η 1.5 φορά είναι απαλευτη για έναν φοιτητή που ήδη κουράστηκε και μοχθησε για να τελειώσει το ΤΕΙ. Στα εξάμηνα σε βαζουν στο 3ο η 5ο αλλά σου φορτώνουν όλα τα υπάρχοντα μαθήματα των προηγούμενων εξαμήνων. Εγώ προσωπικά ήθελα να έδινα όταν τελείωσα αλλά έβαλα κάτω την ήδη ταλαιπωρία για να τελειώσω το ΤΕΙ, τα θέματα υγείας που είχα, τα διάφορα δεδομένα και απόψεις, τα βιβλία και τις σημειώσεις που είχα πάρει από το ΕΜΠ σε φωτοτυπία και τα διάβαζα, και λέω άστο φίλε δεν έχει νόημα κάτσε στα αυγά σου. Οι μηχανολόγοι, ΗΜΜΥ και πολιτικοί μηχανικοί είναι σχολές παλούκια, οι υπόλοιπες δεν έχω άποψη.
Στο μεταξύ παλαιός μου συμμαθητής που τώρα είναι υποψήφιος διδάκτορας ΕΜΠ όταν φοιτούσε στους ΜΜ μου λέει μακριά από την δική μου σχολη καλύτερα πήγαινε στους ΗΜΜΥ, του λέω μα ρε φίλε εδώ στην σχολή διδασκομαστε 6 ηλεκτρολογικα μαθήματα και άμα τα περάσουμε με 5 κλαίμε από δάκρια χαράς, η δυσκολία και το ζόρι ήταν τεράστιο σε σύγκριση με τα μηχανολογικά μαθήματα. Αυτός όταν σπούδαζε στους ΜΜ ΕΜΠ είχε κοπεί και στα τρία μαθηματικά που είχαν εκεί και δυσκολεύτηκε πολύ να τα περάσει. Μου λέει κάνουν ένα σωρό άχρηστα πράγματα. Οι σχολές αυτές έχουν βαρβάτα μαθήματα κορμού, μηχανική ρευστών, στοιχεία μηχανών κτλ, κλαφτα.
Samael
Τιμώμενο Μέλος
Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11,243 μηνύματα.
05-03-23
02:08
Το μόνο πρόβλημα των ΤΕΙ γενικά ήταν οτι το πρόγραμμα σπουδών ήταν πολύ αδύναμο για να σε υποστηρίξει σε πολύ πιο προχωρημένες σπουδές . Οπότε κάποιος απόφοιτος που ήθελε να απασχοληθεί σαν research engineer ή σαν μηχανικός σε εταιρίες και βιομηχανίες πολύ υψηλής τεχνολογίας ( ηλεκτρονική , αεροναυπηγική , ιατρικό τομέα κτλπ. ) , και να μην καταλήξει να υπογράφει απλά μελέτες και να ασχολείται με τεχνικά έργα , όπως κάνει σχεδόν η πλειοψηφία στην Ελλάδα , είχε μεγάλο θέμα και τρομερά πολύ διάβασμα .Άμα θες να υπογράφεις μελέτες δε νομιζω ότι μπορείς να κάνεις κάτι από το ΤΕΙ, οι περιορισμοί και τα προβλήματα είναι πάρα πολλοί.
Στα της δυσκολίας των σχολών. Δεν θυμάμαι σχεδόν κανέναν που να μην δυσκολεύτηκε να τελειώσει το ΤΕΙ. Ακόμα και εγώ με τον κολλητό μου και έναν άλλον που πέρασε με κατατακτήριες που ήμασταν οι μόνοι που τελειώσαμε στην ώρα μας. Αυτός με τις κατατακτηριες είχε αλλά 5 πτυχία τοτε και απλά έδινε σε σχολές μέχρι να περάσει στο δημόσιο από τα μόρια. Ενώ έκανε μάστερ στο ΕΜΠ επιχείρησε να δώσει και κατατακτηριες δύο φορές αλλά κόπηκε. Παλαιοτερα μια φορά έδωσε στο πολυτεχνείο Ξάνθης δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα, πέρασε 2 μαθήματα και κόπηκε σε ένα άλλο, από εκεί και μετά τα παράτησε. Γενικα το ΕΜΠ θα το χαρακτήριζα 1-1.5 φορά δυσκολότερο από το ΤΕΙ για Αθήνα - Πειραιά. Αυτή η 1.5 φορά είναι απαλευτη για έναν φοιτητή που ήδη κουράστηκε και μοχθησε για να τελειώσει το ΤΕΙ. Στα εξάμηνα σε βαζουν στο 3ο η 5ο αλλά σου φορτώνουν όλα τα υπάρχοντα μαθήματα των προηγούμενων εξαμήνων. Εγώ προσωπικά ήθελα να έδινα όταν τελείωσα αλλά έβαλα κάτω την ήδη ταλαιπωρία για να τελειώσω το ΤΕΙ, τα θέματα υγείας που είχα, τα διάφορα δεδομένα και απόψεις, τα βιβλία και τις σημειώσεις που είχα πάρει από το ΕΜΠ σε φωτοτυπία και τα διάβαζα, και λέω άστο φίλε δεν έχει νόημα κάτσε στα αυγά σου. Οι μηχανολόγοι, ΗΜΜΥ και πολιτικοί μηχανικοί είναι σχολές παλούκια, οι υπόλοιπες δεν έχω άποψη.
Στο μεταξύ παλαιός μου συμμαθητής που τώρα είναι υποψήφιος διδάκτορας ΕΜΠ όταν φοιτούσε στους ΜΜ μου λέει μακριά από την δική μου σχολη καλύτερα πήγαινε στους ΗΜΜΥ, του λέω μα ρε φίλε εδώ στην σχολή διδασκομαστε 6 ηλεκτρολογικα μαθήματα και άμα τα περάσουμε με 5 κλαίμε από δάκρια χαράς, η δυσκολία και το ζόρι ήταν τεράστιο σε σύγκριση με τα μηχανολογικά μαθήματα. Αυτός όταν σπούδαζε στους ΜΜ ΕΜΠ είχε κοπεί και στα τρία μαθηματικά που είχαν εκεί και δυσκολεύτηκε πολύ να τα περάσει. Μου λέει κάνουν ένα σωρό άχρηστα πράγματα. Οι σχολές αυτές έχουν βαρβάτα μαθήματα κορμού, μηχανική ρευστών, στοιχεία μηχανών κτλ, κλαφτα.
Που εν τέλει εγώ προσωπικά προτιμώ τις διεξόδους αυτές καθώς αυτοί στα τεχνικά έργα είναι κυρίως βλάχοι και κουτοπόνηροι πέρα απο μπακάληδες και αρκετοί οριακά αγράμματοι που έχουν επιβιώση λόγω πολύς εμπειρίας κυρίως ( Όταν κάνεις στον άλλο την δουλειά σε πληρώνει και είναι ευχαριστημένος ακόμα και εαν εσύ δεν καταλαβαίνεις τι στο διάολο κάνεις ) . Εν τέλει ο σωστός μηχανικός είναι μίξη θεωρίας και πράξης . Πρέπει να έχει αφενός πολύ ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο αλλά ταυτόχρονα και πρακτική εμπειρία , οπότε να συνδυάζει και τα δύο . Εαν κάποιος έχει κυρίως εμπειρία τότε είναι τεχνίτης και οι γνώσεις του δεν έχουν διαχρονική αξία . Εαν απο την άλλη βασίζεται μόνο στο θεωρητικό υπόβαθρο , τότε καταλήγει κυρίως επιστήμονας χωρίς να μπορεί να λύσει πραγματικά πρακτικά προβλήματα , οπότε πάλι χάνει την αξία του γιατί εαν και οι γνώσεις του σωστές , είναι ανεπαρκείς για να φανεί χρήσιμος .
Εν τέλει ανεξάρτητα τι τελείωσε ο καθένας , είτε ΤΕΙ είτε πολυτεχνείο , αυτοί που πάνε μπροστά πάντα σε κάθε πεδίο είναι αυτοί που δεν σταματάνε ποτέ το διάβασμα , την απόκτηση εμπειρίας και την συνεχή προσπάθεια για ενημέρωση στο πεδίο τους .
George35
Νεοφερμένος
Ο George35 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 37 ετών και Πτυχιούχος. Έχει γράψει 29 μηνύματα.
05-03-23
02:24
Στον τομέα research and development οι αποφοιτοι πολυτεχνικων σχολων έχουν τεραστιο πλεονέκτημα. Μελέτες δεν μπορείς να υπογράψεις σχεδόν τίποτα άμα προσεύχεσαι από πολιτικών δομικών έργων και έργων υποδομής, κάτι λίγα μπορούν να κάνουν οι τοπογραφοι, οι ηλεκτρολόγοι μηχανολογοι είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα.Το μόνο πρόβλημα των ΤΕΙ γενικά ήταν οτι το πρόγραμμα σπουδών ήταν πολύ αδύναμο για να σε υποστηρίξει σε πολύ πιο προχωρημένες σπουδές . Οπότε κάποιος απόφοιτος που ήθελε να απασχοληθεί σαν research engineer ή σαν μηχανικός σε εταιρίες και βιομηχανίες πολύ υψηλής τεχνολογίας , και να μην καταλήξει να υπογράφει απλά μελέτες και με τεχνικά έργα , όπως κάνει σχεδόν η πλειοψηφία στην Ελλάδα , είχε μεγάλο θέμα και τρομερά πολύ διάβασμα .
Samael
Τιμώμενο Μέλος
Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11,243 μηνύματα.
05-03-23
02:33
Κοίτα για τις υπόλοιπες ειδικότητες δεν μπορώ να μιλήσω γιατί δεν γνωρίζω , αλλά στο κομμάτι των υπογραφών ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι ηλεκτρολόγοι ΤΕΙ δεν είχαν δικαίωμα υπογραφής . Ο κορμός στο πρόγραμμα του ημμυ ΕΜΠ δεν έχει καν μάθημα ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (εαν θυμάμαι καλά ούτε ως υποχρεωτικό ούτε ως επιλογής ) . Οτι αναφέρεται είναι κυρίως σε ένα εργαστήριο σχεδίου που έχουν . Εκτός αυτού όσοι δεν έχουν πάρει ενεργειακή κατεύθυνση δεν ξέρουν Χριστό απο ηλεκτρολογικά . Εαν τους άφηνες να χειριστούν ηλεκτρολογικά παίζει να πέθαιναν . Δεν βγάζει κανένα νόημα λοιπόν αυτό .Στον τομέα research and development οι αποφοιτοι πολυτεχνικων σχολων έχουν τεραστιο πλεονέκτημα. Μελέτες δεν μπορείς να υπογράψεις σχεδόν τίποτα άμα προσεύχεσαι από πολιτικών δομικών έργων και έργων υποδομής, κάτι λίγα μπορούν να κάνουν οι τοπογραφοι, οι ηλεκτρολόγοι μηχανολογοι είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα.
Κατά τα άλλα ναι , σε επίπεδο R&D το πολυτεχνείο σίγουρα είναι η καλύτερη επιλογή σε σχέση με το ΤΕΙ .
Ίσως μόνο απο αυτή την άποψη να σύμφερε , για να μην κλείσεις την πόρτα σε αυτό εαν τυχόν σε ενδιέφερε . Κατά τα άλλα εαν κάποιος ήταν αποφασισμένος οτι θέλει να είναι field engineer το ΤΕΙ σίγουρα ήταν η καλύτερη επιλογή . Δεν θα έτρωγε και στην μάπα όλα τα hardcore math και την φυσική .
nikos nikolaou
Νεοφερμένος
Ο nikos nikolaou αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών και Πτυχιούχος. Έχει γράψει 45 μηνύματα.
05-03-23
12:39
εγώ από συζητήσεις με διαφόρους έχω ακούσει αντικρουωμενα επιχειρήματα για το αν θα είναι δυσκολότερο το βγάλεις το ΑΕΙ μετά που θα μπεις με κατατακτήριες. Έχω ακούσει μέχρι και επιχειρήματα που πλησιάζουν τα σύνορα του τα θα είναι πιο ευκολο. δεν θα τα αναμεταδοσω γιατί δεν μου φάνηκαν πειστικά. αλλά πιστεύω ότι μια αλλαγή οπτικής γωνίας θα βοηθούσε αφού το κοινωνικό συνολο( αυτό που εχει νόημα να έχει άποψη για το θέμα έχει αντικρουομενες αποψεις)α)Υπάρχουν μαθήματα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυρίως, επαρχία είναι πιο cool) που για να καλύψεις την ύλη δε σου φτάνουν ούτε 2 εξάμηνα, κομπλεξικοί καθηγητές που βάζουν θέματα τόσο δύσκολα (για να 'χουν να καυχιούνται πόσο υψηλό είναι το επίπεδο σπουδών κ.λπ.) που για να γράψεις 5 πρέπει να φτύσεις το γάλα της μάνας σου για πολύ καιρό κ.ο.κ.
Και ξαναλέω, άλλες (πνευματικές) αντοχές έχεις στα 18, άλλες στα 38...αν τότε μας φαίνονταν κάποια πράγματα «βουνό», πλέον μας φαίνονται το Everest!
β)Δεν έχεις παρά να δεις θέματα εξετάσεων συγκεκριμένων μαθημάτων από προηγούμενα έτη!
γ)Αυτή η κατηγορία φοιτητών Τ.Ε.Ι. που αναφέρεις (την οποία προφανώς έζησα κι εγώ και ξέρω καλά) συνήθως δε μπαίνει καν στον κόπο ν' ασχοληθεί με τη συνέχιση των σπουδών γενικότερα!
Είναι αυτοί που είτε θα τους δεις να τυλίγουν σουβλάκια, να δουλεύουν σε μπαρ κ.α. (γενικότερα να ετεροαπασχολούνται) είτε θα τους δεις αποθηκάριους, τεχνίτες, εργοδηγούς (στην καλύτερη) κ.α. σε μικρομεσαίες εταιρείες του κλάδου τους...
Προφανώς γι' αυτό μιλάμε, αλλιώς δεν έχει νόημα!
Τι, να παραιτηθείς απ' την (όποια) δουλειά σου για να πας να σπουδάσεις σε πολυτεχνική;
Την όποια θεωρητική ωφέλεια θα σου αποφέρει το δίπλωμα θα την «καταπνίξει» και με το παραπάνω η πραγματική κατάσταση του να είσαι ένας μηχανικός με 3+ έτη αποχής από το επάγγελμα!
Jack of Spades
Περιβόητο μέλος
Ο Jack of Spades αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 5,335 μηνύματα.
05-03-23
13:38
α)Τα Τ.Ε.Ι. έχουν πρόβλημα ΚΑΙ με τα επαγγελματικά δικαιώματα (προσυπογράφω την απάντηση του George35, έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα με τις ειδικότητες)...μην το βλέπεις δηλαδή σαν ένα «θεωρητικό» πρόβλημα που «ε, δε βαριέσαι, κουτσά στραβά θα την κάνουμε τη δουλίτσα μας» κ.λπ.α)Το μόνο πρόβλημα των ΤΕΙ γενικά ήταν οτι το πρόγραμμα σπουδών ήταν πολύ αδύναμο για να σε υποστηρίξει σε πολύ πιο προχωρημένες σπουδές .
β)Οπότε κάποιος απόφοιτος που ήθελε να απασχοληθεί σαν research engineer ή σαν μηχανικός σε εταιρίες και βιομηχανίες πολύ υψηλής τεχνολογίας ( ηλεκτρονική , αεροναυπηγική , ιατρικό τομέα κτλπ. ) , και να μην καταλήξει να υπογράφει απλά μελέτες και να ασχολείται με τεχνικά έργα , όπως κάνει σχεδόν η πλειοψηφία στην Ελλάδα , είχε μεγάλο θέμα και τρομερά πολύ διάβασμα .
Που εν τέλει εγώ προσωπικά προτιμώ τις διεξόδους αυτές καθώς αυτοί στα τεχνικά έργα είναι κυρίως βλάχοι και κουτοπόνηροι πέρα απο μπακάληδες και αρκετοί οριακά αγράμματοι που έχουν επιβιώση λόγω πολύς εμπειρίας κυρίως ( Όταν κάνεις στον άλλο την δουλειά σε πληρώνει και είναι ευχαριστημένος ακόμα και εαν εσύ δεν καταλαβαίνεις τι στο διάολο κάνεις ) . Εν τέλει ο σωστός μηχανικός είναι μίξη θεωρίας και πράξης . Πρέπει να έχει αφενός πολύ ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο αλλά ταυτόχρονα και πρακτική εμπειρία , οπότε να συνδυάζει και τα δύο . Εαν κάποιος έχει κυρίως εμπειρία τότε είναι τεχνίτης και οι γνώσεις του δεν έχουν διαχρονική αξία . Εαν απο την άλλη βασίζεται μόνο στο θεωρητικό υπόβαθρο , τότε καταλήγει κυρίως επιστήμονας χωρίς να μπορεί να λύσει πραγματικά πρακτικά προβλήματα , οπότε πάλι χάνει την αξία του γιατί εαν και οι γνώσεις του σωστές , είναι ανεπαρκείς για να φανεί χρήσιμος .
Ναι οκ, «κουτσά στραβά θα την κάνουμε τη δουλίτσα μας» τελικά, δε χάθηκε κανείς λόγω μη κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στο πτυχίο του από το κράτος, δεν έκλεισε κανένα σοβαρό τεχνικό γραφείο ιδιοκτησίας μηχανικού Τ.Ε. γι' αυτό το λόγο κ.λπ. ΑΛΛΑ το πρόβλημα είναι υπαρκτό, προκαλεί πρακτικά προβλήματα και «handicap» στους μηχανικούς Τ.Ε. (τα οποία δε θα έπρεπε ν' αντιμετωπίζουν ούτε ως κακόγουστη φάρσα), κρατάει δεκαετίες και δεν είναι μόνο θέμα «επαγγελματικής αποκατάστασης» αλλά (κυρίως κατ' εμέ) αξιοπρέπειας!
Εγώ π.χ. έχω 10+ έτη προϋπηρεσίας σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου μου, πλέον στα έργα που συμμετέχω καταλαμβάνω θέσεις από middle management και άνω, παζαρεύω πολύ υψηλούς μισθούς και τα σχετικά, οπότε θα έλεγε κανείς «στα @@ σου»...ακόμη κι έτσι, μπορείς να έρθεις στη θέση μου όταν π.χ. με ρωτήσει κάποια κοπελίτσα του HR της εταιρείας που πρόκειται κάθε φορά να συνεργαστώ «έχετε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (απ' το Τ.Ε.Ε.)» (έστω και για τυπικούς λόγους, ευτυχώς δεν τη χρειάστηκα ποτέ), πως νιώθω εγώ μέσα μου με την απάντηση «όχι, δεν έχω»;
Σκέψου το...είναι σα να δουλεύεις ως «λαθρομετανάστης μηχανικός» στην ίδια σου τη χώρα!
β)Μια που έδωσες «πάσα» να κάνω κι ένα σχόλιο πάνω σ' αυτό: αν έχετε την εντύπωση πως όλοι αυτοί οι κλάδοι/εταιρείες πληρώνουν την ανάλογη «υπεραξία» στους υπαλλήλους μηχανικούς τους (αν δηλαδή πήγατε και σπουδάσατε στο πολυτεχνείο με το σκεπτικό ότι «θ' απορροφηθώ απ' αυτούς τους κλάδους/εταιρείες, άρα θα παίρνω περισσότερα χρήματα), κακώς την έχετε!
Προσέξτε πολύ λοιπόν (εσείς οι νεότεροι που είστε ακόμη σ' αυτό το στάδιο) που και πως επενδύετε το χρόνο και τη μελέτη σας, γιατί είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε να ζηλεύετε αυτούς τους «βλάχους, κουτοπόνηρους κ.λπ.» που παίρνουν στην Ελλάδα (σε καθαρά λεφτά και παροχές) 2 και 3 φορές περισσότερα απ' όσα ένας καλός Έλληνας μηχανικός που εργάζεται σ' εταιρεία «υψηλής τεχνολογίας» στη Ζυρίχη ή στο Ρότερνταμ!
Ο καθένας κρίνει υποκειμενικά...αυτό που μπορούμε να πούμε σε γενικές γραμμές είναι πως άλλες υποχρεώσεις και αντοχές για σπουδές έχει ένας 18-25χρονος και άλλες ένας 30+χρονος...από εκεί και πέρα σαφώς και υπάρχει ο 30+χρονος που π.χ. δεν έχει δική του οικογένεια, ζει με τους γονείς του, δεν εργάζεται καθόλου ή κάνει μια «χλιαρή» δουλειά και θα σου πει «πόσο εύκολα τελείωσε το πολυτεχνείο» μετά τις κατατακτήριες αλλά και ο 18-25χρονος που π.χ. θα σου πει «πόσο δύσκολο» είναι καταλήγοντας να πάρει πτυχίο στα 10+ χρόνια!εγώ από συζητήσεις με διαφόρους έχω ακούσει αντικρουωμενα επιχειρήματα για το αν θα είναι δυσκολότερο το βγάλεις το ΑΕΙ μετά που θα μπεις με κατατακτήριες. Έχω ακούσει μέχρι και επιχειρήματα που πλησιάζουν τα σύνορα του τα θα είναι πιο ευκολο. δεν θα τα αναμεταδοσω γιατί δεν μου φάνηκαν πειστικά. αλλά πιστεύω ότι μια αλλαγή οπτικής γωνίας θα βοηθούσε αφού το κοινωνικό συνολο( αυτό που εχει νόημα να έχει άποψη για το θέμα έχει αντικρουομενες αποψεις)
α)Όντως δε βγάζει νόημα...στην Ελλάδα όμως το «νόημα», η «λογική» κ.λπ. πάνε περίπατο όταν μιλάμε (μεταξύ πολλών άλλων) για συντεχνιακά συμφέροντα!α)Κοίτα για τις υπόλοιπες ειδικότητες δεν μπορώ να μιλήσω γιατί δεν γνωρίζω , αλλά στο κομμάτι των υπογραφών ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι ηλεκτρολόγοι ΤΕΙ δεν είχαν δικαίωμα υπογραφής . Ο κορμός στο πρόγραμμα του ημμυ ΕΜΠ δεν έχει καν μάθημα ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (εαν θυμάμαι καλά ούτε ως υποχρεωτικό ούτε ως επιλογής ) . Οτι αναφέρεται είναι κυρίως σε ένα εργαστήριο σχεδίου που έχουν . Εκτός αυτού όσοι δεν έχουν πάρει ενεργειακή κατεύθυνση δεν ξέρουν Χριστό απο ηλεκτρολογικά . Εαν τους άφηνες να χειριστούν ηλεκτρολογικά παίζει να πέθαιναν . Δεν βγάζει κανένα νόημα λοιπόν αυτό .
β)Κατά τα άλλα ναι , σε επίπεδο R&D το πολυτεχνείο σίγουρα είναι η καλύτερη επιλογή σε σχέση με το ΤΕΙ .
γ)Ίσως μόνο απο αυτή την άποψη να σύμφερε , για να μην κλείσεις την πόρτα σε αυτό εαν τυχόν σε ενδιέφερε . Κατά τα άλλα εαν κάποιος ήταν αποφασισμένος οτι θέλει να είναι field engineer το ΤΕΙ σίγουρα ήταν η καλύτερη επιλογή . Δεν θα έτρωγε και στην μάπα όλα τα hardcore math και την φυσική .
Έτσι λοιπόν π.χ. ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Τ.Ε. με καμιά 20ριά ηλεκτρολογικά μαθήματα στο πτυχίο του, εργασιακή εμπειρία ετών κ.λπ. αν χρειαστεί να καταθέσει σε κάποια Δημόσια υπηρεσία (ο ιδιώτης προφανώς δε θ' ασχοληθεί με τέτοιες παπαριές) μελέτη που ξεπερνά τα kW που ορίζουν τα Βασιλικά Διατάγματα των Υπομηχανικών της δεκαετίας του 1960 (που καταχρηστικά του έχει δώσει το κράτος για να κάνει τη δουλειά του) πρέπει να βρει έναν διπλωματούχο Η.Μ.Μ.Υ. με μηδέν (όπως λες) μαθήματα στο πτυχίο του, που δεν έχει εργαστεί ούτε μια μέρα σε κάτι αντίστοιχο κ.λπ. για να του υπογράψει τη μελέτη, γιατί ο τελευταίος έχει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Τ.Ε.Ε. που του παρέχει «απεριόριστα Η/Μ» (ανεξαρτήτος εμπειρίας μετεκπαίδευσης κ.λπ.)...τι να πεις ύστερα;
β)Δεν «είναι»...«ήταν», τα έκλεισαν!
Πλέον έχεις μόνο ΜΙΑ «επιλογή»...εντός πολλών εισαγωγικών, γιατί λόγω έλλειψης επαγγελματικών δικαιωμάτων και λοιπών «handicap» που είχαν τα Τ.Ε.Ι. (με τις ευλογίες των επιμελητηρίων-συντεχνιών και την ανοχή του κράτους) οι περισσότεροι που σπούδασαν μηχανικοί σε Τ.Ε.Ι. δεν το έκαναν από «επιλογή» αλλά από «ανάγκη» (γιατί π.χ. δεν πέρασαν σε πολυτεχνείο στην Ελλάδα και δεν είχαν λεφτά για σπουδές στο εξωτερικό)...ας μην είχα π.χ. κι εγώ τον πατέρα μου να πεθαίνει από καρκίνο εκείνη την περίοδο και σιγά μην πήγαινα στις Σέρρες να σπουδάσω (που δόξα το Θεό, μια χαρά σχολή ήταν και δεν μετανιώνω ούτε μια στιγμή που πήγα)...
γ)Οι σπουδές στο Τ.Ε.Ι. είχαν όντως κάποια πλεονεκτήματα π.χ. έβγαινες πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας, είχες σπουδάσει πιο πρακτικά πράγματα που σου έδιναν άλλο mindset (πήγαινες δηλαδή στην πρώτη σου δουλειά κι αν ήσουν καλός και προσεκτικός φοιτητής στο Τ.Ε.Ι. καταλάβαινες τι γίνεται γύρω σου κι έμπαινες αμέσως στο κλίμα), είχες και την 6μηνη πρακτική άσκηση που σου έδινε την ευκαιρία να μπεις σε μια εταιρεία και να συνεχίσεις σε αυτή αν τους άρεσες (έτσι βρήκα κι εγώ την πρώτη μου δουλειά σε μεγάλη εταιρεία στην οποία αν έκανα απλώς αίτηση ως πτυχιούχος μηχανικός Π.Ε./Τ.Ε. χωρίς εμπειρία δε θ' ασχολούνταν καν μαζί μου) κ.λπ.
Samael
Τιμώμενο Μέλος
Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11,243 μηνύματα.
05-03-23
14:25
Ρε Τζάκ με έχεις τρελάνει λίγο . Για αυτό δεν λέγαμε πριν πάνε δώσε κατατακτήριες για το φουλ σετ των δικαιωμάτων ; Εν τέλει το πόρισμα ποιο είναι ; Είτε το ζήτημα δεν είναι τόσο σοβαρό οπότε δεν έχεις λόγο να δώσεις κατατακτήριες , εφόσον την κάνεις την δουλειά σου μια χαρά και παίρνεις αρκετά χρήματα , είτε με είτε χωρίς υπογραφή , είτε το θέμα είναι σοβαρό και εφόσον δεν αλλάζει κάτι εδώ και δεκαετίες , η μόνη διέξοδος είναι οι κατατακτήριες . Τώρα το τι "νιώθεις" προφανώς είναι υποκειμενικό ζήτημα και όχι αντικειμενικό . Εσύ μπορείς να νιώθεις άσχημα , άλλον μπορεί να μην τον ενδιαφέρει καν . Για να μην παρεξηγηθώ κατανοώ τι εννοείς έτσι . Και εγώ θα θεωρούσα λίγο ξευτίλα να πάω πίσω στα θρανία για να βγάλω την ίδια σχολή . Έχω συμφοιτητές ΤΕΙ που το σκεφτόντουσαν και το θεωρούσα τρελό waste καθώς στον ίδιο χρόνο πας δουλειά και έχεις μαζέψει εμπειρία . Λογικά αυτά που λες έτσι , το θέμα είναι οτι οι άλλοι είναι παράλογοι και άκρη δεν βγαίνει .α)Τα Τ.Ε.Ι. έχουν πρόβλημα ΚΑΙ με τα επαγγελματικά δικαιώματα (προσυπογράφω την απάντηση του George35, έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα με τις ειδικότητες)...μην το βλέπεις δηλαδή σαν ένα «θεωρητικό» πρόβλημα που «ε, δε βαριέσαι, κουτσά στραβά θα την κάνουμε τη δουλίτσα μας» κ.λπ.
Ναι οκ, «κουτσά στραβά θα την κάνουμε τη δουλίτσα μας» τελικά, δε χάθηκε κανείς λόγω μη κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στο πτυχίο του από το κράτος, δεν έκλεισε κανένα σοβαρό τεχνικό γραφείο ιδιοκτησίας μηχανικού Τ.Ε. γι' αυτό το λόγο κ.λπ. ΑΛΛΑ το πρόβλημα είναι υπαρκτό, προκαλεί πρακτικά προβλήματα και «handicap» στους μηχανικούς Τ.Ε. (τα οποία δε θα έπρεπε ν' αντιμετωπίζουν ούτε ως κακόγουστη φάρσα), κρατάει δεκαετίες και δεν είναι μόνο θέμα «επαγγελματικής αποκατάστασης» αλλά (κυρίως κατ' εμέ) αξιοπρέπειας!
Εγώ π.χ. έχω 10+ έτη προϋπηρεσίας σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου μου, πλέον στα έργα που συμμετέχω καταλαμβάνω θέσεις από middle management και άνω, παζαρεύω πολύ υψηλούς μισθούς και τα σχετικά, οπότε θα έλεγε κανείς «στα @@ σου»...ακόμη κι έτσι, μπορείς να έρθεις στη θέση μου όταν π.χ. με ρωτήσει κάποια κοπελίτσα του HR της εταιρείας που πρόκειται κάθε φορά να συνεργαστώ «έχετε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (απ' το Τ.Ε.Ε.)» (έστω και για τυπικούς λόγους, ευτυχώς δεν τη χρειάστηκα ποτέ), πως νιώθω εγώ μέσα μου με την απάντηση «όχι, δεν έχω»;
Σκέψου το...είναι σα να δουλεύεις ως «λαθρομετανάστης μηχανικός» στην ίδια σου τη χώρα!
Έχω πλήρη επίγνωση του οτι αυτοί οι βλάχοι και κουτοπόνηροι τα οικονομάνε . Απλά δεν με εκφράζει ο τρόπος σκέψης και εργασίας τους αλλά και η αντιμετώπιση που έχουν απέναντι στις θεωρητικές γνώσεις αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία των μηχανικών γενικότερα . Όταν σου λέει ο άλλος οτι με ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα και καθόλου η σκέψη για το πως οδηγήθηκες εκεί , καταλαβαίνεις οτι είναι πιο πολύ μπακάλης παρά μηχανικός . Ξεκάθαρα μπορούν να βγάζουν πολλαπλές φορές περισσότερα χρήματα απο τον μέσο μηχανικό σε R&D όπως λες , και ας έχουν σχετικά πιο εύκολο αντικείμενο . Γιατί όπως και να το κάνεις και brain dead άτομο κάνει μια απλή μελέτη , δεν είναι καθόλου δύσκολο . Νταξ προφανώς αλλάζουν λίγο τα πράγματα ανάλογα τον τομέα και την έκταση του έργου , π.χ. βιομηχανικές εγκαταστάσεις είναι συνήθως πιο δύσκολες απο οικιακές ή έχουν διαφορετικές απαιτήσεις , αλλά οκει ρεαλιστικά τώρα με λίγα σεμινάρια και η γιαγιά μου κάνει οικιακές μελέτες .β)Μια που έδωσες «πάσα» να κάνω κι ένα σχόλιο πάνω σ' αυτό: αν έχετε την εντύπωση πως όλοι αυτοί οι κλάδοι/εταιρείες πληρώνουν την ανάλογη «υπεραξία» στους υπαλλήλους μηχανικούς τους (αν δηλαδή πήγατε και σπουδάσατε στο πολυτεχνείο με το σκεπτικό ότι «θ' απορροφηθώ απ' αυτούς τους κλάδους/εταιρείες, άρα θα παίρνω περισσότερα χρήματα), κακώς την έχετε!
Προσέξτε πολύ λοιπόν (εσείς οι νεότεροι που είστε ακόμη σ' αυτό το στάδιο) που και πως επενδύετε το χρόνο και τη μελέτη σας, γιατί είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε να ζηλεύετε αυτούς τους «βλάχους, κουτοπόνηρους κ.λπ.» που παίρνουν στην Ελλάδα (σε καθαρά λεφτά και παροχές) 2 και 3 φορές περισσότερα απ' όσα ένας καλός Έλληνας μηχανικός που εργάζεται σ' εταιρεία «υψηλής τεχνολογίας» στη Ζυρίχη ή στο Ρότερνταμ!
Για να μην παρεξηγηθώ , δεν είναι όλοι οι μηχανικοί που δουλεύουν στα τεχνικά έργα έτσι . Το πρόβλημα δημιουργείται απο το γεγονός οτι υπάρχουν πολλοί που είναι έτσι και εσύ πρέπει να συνεργαστείς μεταξύ τους . Και για την ακρίβεια με όλη την ιεραρχεία , απο τον τεχνίτη εως τον διπλωματούχο . Και ο καθένας έχει τις δικές του αντιλήψεις γύρω απο τα πράγματα . Οπότε πρέπει να έχεις τρελή υπομονή και ικανότητες διαχείρισης αλλιώς τα πράγματα πάνε κατά διαόλου πανεύκολα και κάπως έτσι βρίσκεσαι και εσύ πίσω απο τα σίδερα . Οπότε ναι it was a no for me .
Δεν διαφωνώ καθόλου σε αυτό . Άλλες αντοχές έχεις στα 18 με 25 και άλλες αφού έχεις ζήσει διάφορες καταστάσεις και έχεις ωριμάσει σαν άνθρωπος στα 30+ . Υπάρχει και άλλη προσέγγιση γιατί στα 17 ξέρεις οτι η μόνη σου ανησυχία πρέπει να είναι να διαβάσεις και να περνάς καλά . Απο μια ηλικία και μετά όμως ξέρεις οτι σε απασχολούν και άλλα θέματα βιοποριστικής φύσεως . Υπάρχουν κάποιοι ορεξάτοι αλλά είναι πολύ σπάνιες περιπτώσεις αυτοί .Ο καθένας κρίνει υποκειμενικά...αυτό που μπορούμε να πούμε σε γενικές γραμμές είναι πως άλλες υποχρεώσεις και αντοχές για σπουδές έχει ένας 18-25χρονος και άλλες ένας 30+χρονος...από εκεί και πέρα σαφώς και υπάρχει ο 30+χρονος που π.χ. δεν έχει δική του οικογένεια, ζει με τους γονείς του, δεν εργάζεται καθόλου ή κάνει μια «χλιαρή» δουλειά και θα σου πει «πόσο εύκολα τελείωσε το πολυτεχνείο» μετά τις κατατακτήριες αλλά και ο 18-25χρονος που π.χ. θα σου πει «πόσο δύσκολο» είναι καταλήγοντας να πάρει πτυχίο στα 10+ χρόνια!
Καλά ναι , συντεχνιακό είναι όλο το παιχνίδι ξεκάθαρα . Ακόμα και όταν έφτιαξαν τα προγράμματα σπουδών των νέων πανεπιστημίων ο σκοπός ήταν να μπουν μαθήματα που θα εξασφαλίσουν ομοιότητα με τα υπάρχονται πολυτεχνεία ώστε να έχουν οι απόφοιτοι όσα περισσότερα δικαιώματα γίνεται . Πρώτη φορά στην ζωή μου βλέπω σε πανεπιστημιακά ιδρύματα να υπάρχουν μαθήματα άνευ ουσίας που να σου δίνουν δικαιώματα να υπογράψεις για πράγματα τα οποία στην ουσία δεν τα γνωρίζεις . Πάντως η άποψη είναι ριζωμένη ακόμα και σε καθηγητές . Νομίζουν οτι εαν παρακολουθήσεις ένα εξαμηνιαίο μάθημα λόγου χάρη σε εγκαταστάσεις ( μηχανολογικές ή/και ηλεκτρολογικές ) πως μπορείς μόνος σου μετά να βγεις και να υπογράφεις μελέτες , χωρίς καθόλου πρακτική εμπειρία ξέρω'γω . Οτι να'ναι κυριολεκτικά . Για αυτό εκείνοι που συνεχίζουν σε αυτούς τους τομείς είναι όσοι κάνουν ήδη σχετική δουλειά , ή έχουν γονείς με τεχνικό γραφείο , γιατί αντικειμενικά η ίδια η σχολή σου προσφέρει ελάχιστες γνώσεις , και το ακόμα χειρότερο είναι οτι περιμένουν να καταλαβαίνεις πλήρως το τι λένε , λες και δούλευες σε τεχνικά έργα απο τότε που γεννήθηκες .α)Όντως δε βγάζει νόημα...στην Ελλάδα όμως το «νόημα», η «λογική» κ.λπ. πάνε περίπατο όταν μιλάμε (μεταξύ πολλών άλλων) για συντεχνιακά συμφέροντα!
Έτσι λοιπόν π.χ. ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Τ.Ε. με καμιά 20ριά ηλεκτρολογικά μαθήματα στο πτυχίο του, εργασιακή εμπειρία ετών κ.λπ. αν χρειαστεί να καταθέσει σε κάποια Δημόσια υπηρεσία (ο ιδιώτης προφανώς δε θ' ασχοληθεί με τέτοιες παπαριές) μελέτη που ξεπερνά τα kW που ορίζουν τα Βασιλικά Διατάγματα των Υπομηχανικών της δεκαετίας του 1960 (που καταχρηστικά του έχει δώσει το κράτος για να κάνει τη δουλειά του) πρέπει να βρει έναν διπλωματούχο Η.Μ.Μ.Υ. με μηδέν (όπως λες) μαθήματα στο πτυχίο του, που δεν έχει εργαστεί ούτε μια μέρα σε κάτι αντίστοιχο κ.λπ. για να του υπογράψει τη μελέτη, γιατί ο τελευταίος έχει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Τ.Ε.Ε. που του παρέχει «απεριόριστα Η/Μ» (ανεξαρτήτος εμπειρίας μετεκπαίδευσης κ.λπ.)...τι να πεις ύστερα;
Προς το παρών έχει προκύψει ένα μεγάλο χάος με αυτή την κατάσταση . Τα ιδρύματα που έγιναν πανεπιστημιακά λειτουργούν ακόμα με τα δικαιώματα των ΤΕΙ , εως ότου γίνει η ισοτιμία . Αλλά και μετά την ισοτιμία τα πράγματα δεν θα είναι καλά . Προσωπικά είχα περάσει στο ΤΕΙ Αθήνας , ηλεκτρονική το 2017 . Το πρόγραμμα σπουδών είχε παθογένεις όπως είπα . Επίσης οι φοιτητές δεν είχαν καλό υπόβαθρο απο το λύκειο ( αυτό έχει αντίκτυπο στο κλίμα αλλά δεν καθιστά ένα ίδρυμα καλό ή κακό σαν ύπαρξη ) . Χρειαζόταν πολλά παραπάνω μαθηματικά , φυσικές κτλπ . Τίποτα τρομερό όμως διότι κατά τα άλλα σου παρείχε πλήρη γκάμα μαθημάτων εστιασμένα σε έναν τομέα με αρκετά εργαστήρια . Οπότε έβγαινες και ήσουν σχεδόν έτοιμος για δουλειά , ή ξέρω'γω ήθελες μια ολιγόμηνη εκπαίδευση . Με την πανεπιστημιοποίηση προσπάθησαν όπως είπα να χώσουν όσα περισσότερα μαθήματα μπορούσαν για να σιγουρευτούν οτι θα πάρουν όλα τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα , αλλά το πρόγραμμα σπουδών έγινε λίγο ένα χάος με αποτέλεσμα να μαθαίνεις λίγο απο όλα και ταυτόχρονα τίποτα . Εκτός μόνο εαν φρόντιζες να ψαχτείς μόνος .β)Δεν «είναι»...«ήταν», τα έκλεισαν!
Πλέον έχεις μόνο ΜΙΑ «επιλογή»...εντός πολλών εισαγωγικών, γιατί λόγω έλλειψης επαγγελματικών δικαιωμάτων και λοιπών «handicap» που είχαν τα Τ.Ε.Ι. (με τις ευλογίες των επιμελητηρίων-συντεχνιών και την ανοχή του κράτους) οι περισσότεροι που σπούδασαν μηχανικοί σε Τ.Ε.Ι. δεν το έκαναν από «επιλογή» αλλά από «ανάγκη» (γιατί π.χ. δεν πέρασαν σε πολυτεχνείο στην Ελλάδα και δεν είχαν λεφτά για σπουδές στο εξωτερικό)...
Τώρα την πρακτική την κάνανε δίμηνη οι ηλίθιοι . Τι να πρωτοπρολάβεις σε έξι μήνες να καταλάβεις σε μια δουλειά ; Αλλά ναι , ο μόνος τρόπος να βρεις δουλειά είναι αυτός . Κάνεις μια καλή πρακτική ή/και πτυχιακή/διπλωματική ώστε να αποκτήσεις έστω και λιγή εμπειρία . Θα έλεγα προς το τέλος του 3ου έτους στα ΤΕΙ ή του 4ου αντίστοιχα στις πολυτεχνικές , είναι καλή περίοδος να ξεκινήσει κανείς να ψάχνει τι του αρέσει και τι εταιρίες υπάρχουν για να συνεχίσει .γ)Οι σπουδές στο Τ.Ε.Ι. είχαν όντως κάποια πλεονεκτήματα π.χ. έβγαινες πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας, είχες σπουδάσει πιο πρακτικά πράγματα που σου έδιναν άλλο mindset (πήγαινες δηλαδή στην πρώτη σου δουλειά κι αν ήσουν καλός και προσεκτικός φοιτητής στο Τ.Ε.Ι. καταλάβαινες τι γίνεται γύρω σου κι έμπαινες αμέσως στο κλίμα), είχες και την 6μηνη πρακτική άσκηση που σου έδινε την ευκαιρία να μπεις σε μια εταιρεία και να συνεχίσεις σε αυτή αν τους άρεσες (έτσι βρήκα κι εγώ την πρώτη μου δουλειά σε μεγάλη εταιρεία στην οποία αν έκανα απλώς αίτηση ως πτυχιούχος μηχανικός Π.Ε./Τ.Ε. χωρίς εμπειρία δε θ' ασχολούνταν καν μαζί μου) κ.λπ.
Jack of Spades
Περιβόητο μέλος
Ο Jack of Spades αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 5,335 μηνύματα.
05-03-23
14:55
α)Ναι οκ μια «λύση» είναι αυτή, από εκεί και πέρα όμως τι;Θα συζητάμε γι' αυτό το θέμα ως κάτι «λογικό» που «οκ, δε θα γίνει ποτέ τίποτα γι' αυτό (που όντως δε θα γίνει έτσι όπως πάει), ας το αποδεχτούμε ως έχει»;α)Ρε Τζάκ με έχεις τρελάνει λίγο . Για αυτό δεν λέγαμε πριν πάνε δώσε κατατακτήριες για το φουλ σετ των δικαιωμάτων ; Εν τέλει το πόρισμα ποιο είναι ; Είτε το ζήτημα δεν είναι τόσο σοβαρό οπότε δεν έχεις λόγο να δώσεις κατατακτήριες , εφόσον την κάνεις την δουλειά σου μια χαρά και παίρνεις αρκετά χρήματα , είτε με είτε χωρίς υπογραφή , είτε το θέμα είναι σοβαρό και εφόσον δεν αλλάζει κάτι εδώ και δεκαετίες , η μόνη διέξοδος είναι οι κατατακτήριες . Τώρα το τι "νιώθεις" προφανώς είναι υποκειμενικό ζήτημα και όχι αντικειμενικό . Εσύ μπορείς να νιώθεις άσχημα , άλλον μπορεί να μην τον ενδιαφέρει καν . Για να μην παρεξηγηθώ κατανοώ τι εννοείς έτσι . Και εγώ θα θεωρούσα λίγο ξευτίλα να πάω πίσω στα θρανία για να βγάλω την ίδια σχολή . Έχω συμφοιτητές ΤΕΙ που το σκεφτόντουσαν και το θεωρούσα τρελό waste καθώς στον ίδιο χρόνο πας δουλειά και έχεις μαζέψει εμπειρία . Λογικά αυτά που λες έτσι , το θέμα είναι οτι οι άλλοι είναι παράλογοι και άκρη δεν βγαίνει .
β)Έχω πλήρη επίγνωση του οτι αυτοί οι βλάχοι και κουτοπόνηροι τα οικονομάνε . Απλά δεν με εκφράζει ο τρόπος σκέψης και εργασίας τους αλλά και η αντιμετώπιση που έχουν απέναντι στις θεωρητικές γνώσεις αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία των μηχανικών γενικότερα . Όταν σου λέει ο άλλος οτι με ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα και καθόλου η σκέψη για το πως οδηγήθηκες εκεί , καταλαβαίνεις οτι είναι πιο πολύ μπακάλης παρά μηχανικός . Ξεκάθαρα μπορούν να βγάζουν πολλαπλές φορές περισσότερα χρήματα απο τον μέσο μηχανικό σε R&D όπως λες , και ας έχουν σχετικά πιο εύκολο αντικείμενο . Γιατί όπως και να το κάνεις και brain dead άτομο κάνει μια απλή μελέτη , δεν είναι καθόλου δύσκολο . Νταξ προφανώς αλλάζουν λίγο τα πράγματα ανάλογα τον τομέα και την έκταση του έργου , π.χ. βιομηχανικές εγκαταστάσεις είναι συνήθως πιο δύσκολες απο οικιακές ή έχουν διαφορετικές απαιτήσεις , αλλά οκει ρεαλιστικά τώρα με λίγα σεμινάρια και η γιαγιά μου κάνει οικιακές μελέτες .
γ)Για να μην παρεξηγηθώ , δεν είναι όλοι οι μηχανικοί που δουλεύουν στα τεχνικά έργα έτσι . Το πρόβλημα δημιουργείται απο το γεγονός οτι υπάρχουν πολλοί που είναι έτσι και εσύ πρέπει να συνεργαστείς μεταξύ τους . Και για την ακρίβεια με όλη την ιεραρχεία , απο τον τεχνίτη εως τον διπλωματούχο . Και ο καθένας έχει τις δικές του αντιλήψεις γύρω απο τα πράγματα . Οπότε πρέπει να έχεις τρελή υπομονή και ικανότητες διαχείρισης αλλιώς τα πράγματα πάνε κατά διαόλου πανεύκολα και κάπως έτσι βρίσκεσαι και εσύ πίσω απο τα σίδερα . Οπότε ναι it was a no for me .
δ)Πάντως η άποψη είναι ριζωμένη ακόμα και σε καθηγητές . Νομίζουν οτι εαν παρακολουθήσεις ένα εξαμηνιαίο μάθημα λόγου χάρη σε εγκαταστάσεις ( μηχανολογικές ή/και ηλεκτρολογικές ) πως μπορείς μόνος σου μετά να βγεις και να υπογράφεις μελέτες , χωρίς καθόλου πρακτική εμπειρία ξέρω'γω . Οτι να'ναι κυριολεκτικά . Για αυτό εκείνοι που συνεχίζουν σε αυτούς τους τομείς είναι όσοι κάνουν ήδη σχετική δουλειά , ή έχουν γονείς με τεχνικό γραφείο , γιατί αντικειμενικά η ίδια η σχολή σου προσφέρει ελάχιστες γνώσεις , και το ακόμα χειρότερο είναι οτι περιμένουν να καταλαβαίνεις πλήρως το τι λένε , λες και δούλευες σε τεχνικά έργα απο τότε που γεννήθηκες .
ε)Προς το παρών έχει προκύψει ένα μεγάλο χάος με αυτή την κατάσταση . Τα ιδρύματα που έγιναν πανεπιστημιακά λειτουργούν ακόμα με τα δικαιώματα των ΤΕΙ , εως ότου γίνει η ισοτιμία .
στ)Αλλά και μετά την ισοτιμία τα πράγματα δεν θα είναι καλά . Προσωπικά είχα περάσει στο ΤΕΙ Αθήνας , ηλεκτρονική το 2017 . Το πρόγραμμα σπουδών είχε παθογένεις όπως είπα . Επίσης οι φοιτητές δεν είχαν καλό υπόβαθρο απο το λύκειο ( αυτό έχει αντίκτυπο στο κλίμα αλλά δεν καθιστά ένα ίδρυμα καλό ή κακό σαν ύπαρξη ) . Χρειαζόταν πολλά παραπάνω μαθηματικά , φυσικές κτλπ . Τίποτα τρομερό όμως διότι κατά τα άλλα σου παρείχε πλήρη γκάμα μαθημάτων εστιασμένα σε έναν τομέα με αρκετά εργαστήρια . Οπότε έβγαινες και ήσουν σχεδόν έτοιμος για δουλειά , ή ξέρω'γω ήθελες μια ολιγόμηνη εκπαίδευση . Με την πανεπιστημιοποίηση προσπάθησαν όπως είπα να χώσουν όσα περισσότερα μαθήματα μπορούσαν για να σιγουρευτούν οτι θα πάρουν όλα τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα , αλλά το πρόγραμμα σπουδών έγινε λίγο ένα χάος με αποτέλεσμα να μαθαίνεις λίγο απο όλα και ταυτόχρονα τίποτα . Εκτός μόνο εαν φρόντιζες να ψαχτείς μόνος .
Τώρα την πρακτική την κάνανε δίμηνη οι ηλίθιοι . Τι να πρωτοπρολάβεις σε έξι μήνες να καταλάβεις σε μια δουλειά ; Αλλά ναι , ο μόνος τρόπος να βρεις δουλειά είναι αυτός . Κάνεις μια καλή πρακτική ή/και πτυχιακή/διπλωματική ώστε να αποκτήσεις έστω και λιγή εμπειρία . Θα έλεγα προς το τέλος του 3ου έτους στα ΤΕΙ ή του 4ου αντίστοιχα στις πολυτεχνικές , είναι καλή περίοδος να ξεκινήσει κανείς να ψάχνει τι του αρέσει και τι εταιρίες υπάρχουν για να συνεχίσει .
Δεν πάει έτσι παλικάρι μου...αν η στάση μας σε τέτοια ζητήματα είναι αυτή (είτε γιατί δε μας αγγίζουν, είτε γιατί υπάρχουν εναλλακτικές κ.α.) αλίμονό μας ως πολίτες!
β)Απλώς το τονίζω γιατί μας διαβάζουν και νεαρά παιδιά (που δεν έχουν π.χ. το δικό σου επίπεδο αντίληψης) γιατί το «οικονομικό» είναι εντελώς άλλο θέμα κι έχει να κάνει κατά 90% με τον «άγραφο νόμο» προσφοράς και ζήτησης (αμέτρητοι μηχανικοί εκεί έξω με καλές σπουδές από καλά πανεπιστήμια, πολλές θεωρητικές γνώσεις κ.λπ. για R&D δουλειές αλλά πολύ λίγοι ικανοί να διαχειριστούν εκατοντάδες υφισταμένους, να κάνουν αποδοτικό stakeholder management κ.λπ.)...
γ)Μόλις περιέγραψες την καθημερινότητά μου!
δ)Όντως υπάρχουν καθηγητές που διδάσκουν σε πανεπιστήμια και πιστεύουν αυτό το πράγμα (προφανώς γιατί δε δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους εκτός πανεπιστημίου), εμείς ευτυχώς δεν είχαμε τέτοιους γιατί για να προσληφθείς ως μόνιμος καθηγητής σε Τ.Ε.Ι. έπρεπε εκτός από διδακτορικό δημοσιεύσεις κ.λπ. να έχεις και κάποια χρόνια αποδεδειγμένης προϋπηρεσίας σε εταιρεία του κλάδου σου (λίγοι το ξέρουν αυτό) κι έτσι οι μόνιμοι που είχαμε εκτός από «ντόκτορες» ήταν πρώην υπάλληλοι εταιρειών ή/και είχαν και δικά τους γραφεία, τεχνικές εταιρείες κ.λπ. οπότε ήξεραν και δεν ξεστόμιζαν τέτοιες μπαρούφες...υπάρχουν όμως και οι «πονηροί» που επικοινωνούν προς τα έξω αυτή την πεποίθηση για λόγους marketing (γιατί θα σκέφτεται μετά ο άλλος «τι να το κάνω το πανεπιστήμιο αν δε μπορώ να κάνω τη δουλειά όταν το τελειώσω;» κ.λπ.)...
ε)Δεν κατάλαβες: δε λειτουργούν καν με τα «δικαιώματα των Τ.Ε.Ι.»!
Ούτε τα Β.Δ. του 1960 (ή άλλες διατάξεις που αφορούν μηχανικούς Τ.Ε.) μπορούν να χρησιμοποιήσουν στον Ιδιωτικό τομέα, ούτε σε θέση Τ.Ε. μπορούν να προσληφθούν στο Δημόσιο, ούτε τίποτα!
στ)Εννοείται πως με όλο αυτό που έγινε οι απόφοιτοι βγήκαν χαμένοι και σε «εκπαιδευτικό» επίπεδο (για τους λόγους που περιγράφεις) και σε επίπεδο «ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος», που είναι και το πιο σημαντικό στο φινάλε...αλλιώς σε βλέπει ένας εργοδότης αν πας για δουλειά χωρίς εμπειρία στα 22-23 κι αλλιώς στα 24-25+, αλλιώς αν πας για πρακτική για 6 μήνες κι αλλιώς για 2 (που κι αυτούς προαιρετικούς τους έκαναν, αν δεν κάνω λάθος)!
Μέσα σε 6 μήνες προλαβαίνεις να μάθεις αρκετά πράγματα ώστε να είσαι έτοιμος να προσφέρεις αξία στον εργοδότη κι έχει προλάβει κι ο εργοδότης να επενδύσει αρκετό χρόνο, εκπαίδευση κ.λπ. σ' εσένα ώστε να μη θέλει να τ' αφήσει να πάνε χαμένα!
Με 2 μήνες είσαι απλά ένας «τουρίστας» που θα πάει να φτιάξει κάνα καφέ, να βγάλει καμιά φωτοτυπία κ.λπ.
ninnan
Νεοφερμένος
Ο ninnan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 6 μηνύματα.
10-10-23
22:15
Γεια σας. Έχω μια απορία σχετικα με τον νόμο για το ν+ν/2 . Έχω μπει στην σχολη κατα το ακαδημαικο έτος 2016-17 ως τει . Η διαγραφη για του χρόνου αναφερεται για οσους το 2020-21 ηταν απο 5ετος και πανω. Εγω στο ετος 2020-21 ημουν 5ετος. Ισχυει και για οσους ειναι απο το τει ;
Η σχολή μου είναι 4 χρόνια τει και το 2020-21 είναι το 5ετος
Αρθρο: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/...noyn-diagrafes-me-tin-efarmogi-anotatoy-orioy
Η σχολή μου είναι 4 χρόνια τει και το 2020-21 είναι το 5ετος
Αρθρο: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/...noyn-diagrafes-me-tin-efarmogi-anotatoy-orioy
41%
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ο 41% αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών και Μαθητής Δημοτικού. Έχει γράψει 250 μηνύματα.
10-10-23
23:25
σε πιάνει, πόσα χρωστάς;Γεια σας. Έχω μια απορία σχετικα με τον νόμο για το ν+ν/2 . Έχω μπει στην σχολη κατα το ακαδημαικο έτος 2016-17 ως τει . Η διαγραφη για του χρόνου αναφερεται για οσους το 2020-21 ηταν απο 5ετος και πανω. Εγω στο ετος 2020-21 ημουν 5ετος. Ισχυει και για οσους ειναι απο το τει ;
Η σχολή μου είναι 4 χρόνια τει και το 2020-21 είναι το 5ετος
Αρθρο: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/...noyn-diagrafes-me-tin-efarmogi-anotatoy-orioy
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 16 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 386 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- tsiobieman
- Jack of Spades
- AggelikiGr
- Corfu kitty
- Ryuzaki
- giorgos5002
- Hased Babis
- Than003
- theodle
- sakplat
- Paragontas7000
- panosT436
- Frozensun
- Obi-Wan Kenobi
- phleidhs
- jYanniss
- KwnnaPap
- Lia 2006
- charmander
- nikos nikolaou
- DiKar
- exotic xo
- Leo komm
- Arvacon
- Αντικειμενικός
- lyfestyle.123
- sofia07
- userguest
- antonis97
- EFAKIT
- GeorgePap2003
- fyllidas
- Giorgosvr
- Helen06
- ioanna2007
- 54321
- Scandal
- Athens2002
- Τρελας123
- constansn
- Natsuko
- sokkapa
- Praxis
- Maynard
- Schlimazel
- Γιωργος15773
- fmarulezkd
- hirasawayui
- Drglitterstar
- ayahuasca97
- Unboxholics
- despoina13
- χημεια4λαιφ
- Reader
- Mapz
- Qwerty 0
- BiteTheDust
- Nala
- back2967
- thanahss
- bibliofagos
- bboys
- Calamis
- Sotiris 12
- Entropy24
- physicscrazy
- Debugging_Demon
- NamelessHero
- nickd
- ch2006
- Steliosgkougkou
- Andante
- chjan
- ένας τυχαίος
- phoni
- feni
- BatGuin
- Eagle Eye
- shuuu
- V@Per
- Robert_6
- Hecticism
- george777
- Evangeloz
- Bleach_enjoyer
- nearos
- SKG
- pgn
- UnderGroundGr
- katerinavld
- agg41
- Msp1
- marina.marina
- savvas l
- patatosalata22
- peter347
- roum
- Alessandra Eliza
- Kzaro
- melver
- Νικολινα
- vasiliki.
- VIVA
- Mitsaras23
- ismember
- kost28
- Viktor
- Tsos
- carnage
- Enhypen
- Joji
- Primary Care
- P.Dam.
- Φινεύς
- Mary Jane
- gegeorgiou90
- Μιχαήλ
- Kabamaru Hayate
- kiyoshi
- Yolo06
- johnstamatis34
- Mammy Nun
- Kate1914
- ROM32
- estrela
- giannoulis5672
- dmav
- Alexecon1991
- TheNorth
- Mathitis_tou_15
- eukleidhs1821
- Wonderkid
- nickd6776
- EllieKal
- mermaid89
- Dionyshs1
- Χρήστος2006
- hello1234
- ggl
- iiTzArismaltor_
- Startx0
- Victwras777
- American Economist
- missharoula
- Totreno
- Claire05
- guest24440
- VouDou
- thecrazycretan
- aggorf
- ΚΤr
- Lifelong Learner
- Ecomaniac
- elevag
- giannhs2001
- flaura
- Javier7
- panagiotis23
- ninnan
- Sofos Gerontas
- Specon
- Hellomyfriend
- Alexandros.Kourtis
- Kostas_Athens
- ditaaa
- Peter Pan13
- elektrologospatra
- Nick254
- SoyN
- thenutritionist
- augustine
- Giii
- George35
- User2350
- Steve9393
- maria!!!
- paterasyp
- lepipini
- Memetchi
- Christos1971
- Abiogenesis
- katia.m
- art_of_poetry
- air_fish
- Billys 13
- angies
- το κοριτσι του μαη
- marioushi
- Kitana
- EmperorPalpatine
- Scott
- Libertus
- fairyelly
- Antonius
- Pharmacist01
- Σόλωνας καρ.
- johnsala
- ΘανάσοςG4
- Apocalypse
- Παναρας
- Ioanna98
- Anastasia98
- oups
- Mary_03
- Πληροφορικάριος
- Sminagos
- Marsel
- antis
- NasosJet
- CoolCowboy
- Kostakis45
- NikoBellic
- F1L1PAS
- Imperator
- Γιώργος1
- alexgiann
- PanosBat
- rempelos42
- Idontknoww
- Ευτυχια Αδαμοπουλου
- roud
- Nickt23
- Nikoletaant
- vasilis123321
- korlef
- Panagiotis849
- Eri0611
- Appolon
- Ksenia. Ksenia77
- salasjr
- diamag
- Tedi
- Αννα1
- paulkin94
- Spyro
- Jimmy20
- StudyFreak04
- No name
- Αλκίμαχος
- Joy
- Polipolikalos
- Lab13
- SlimShady
- xriiistiiinaaa
- T C
- jimis2001
- barkos
- eri548
- Bak563
- CuHg
- Viedo
- Rene2004
- Vasilis2000kak
- lnesb
- civilian
- Κλημεντίνη
- stefan
- Mukumbura
- Maraki196
- mpampouras
- Intravenous_drug
- pangeo
- Gary
- katelogic
- angelaRet
- Thanos_D
- Monster Hunter
- azula
- tasost
- Άρτεμις Α.
- Lydia6902
- Slytherin
- kvstas92
- Revekka
- gregory nub
- JohnGreek
- kristinbacktoschool
- mikevard
- iason
- Destroyer00
- don_vito
- MarcoReus
- fockos
- jj!
- Ststst02
- Μάρκος Βασίλης
- Thoba19
- tslef8
- PanosCh002
- J.Cameron
- sweater weather
- Yiorgosk
- nucomer
- aggelosst9
- Εχέμυθη
- Cand3llaX
- Eleni54
- Jocaste
- ros
- Stroka
- Unseen skygge
- DimitraA.
- mickie
- rekcoR
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.