Γιά να το μαζεύουμε το θέμα , ας βγάλουμε κάποια συμπεράσματα .
Γιά το παρελθόν το είπαμε .
Σε καμμιά περίπτωση σχολές και φοιτητές προ 30-40 ετών δεν ήταν κατώτεροι από τους σημερινούς .
Τα παραδοσιακά πανεπιστήμια , σίγουρα είναι δυσκολότερα , έχουν καλύτερους καθηγητές και πιό ποιοτικούς φοιτητές και υποδομές και χρήματα από τα τει αντίστοιχων τμημάτων , αλλά αυτό δεν ισχύει γιά πολλά άλλα πανεπιστήμια , τουλάχιστον το 20-30 % , που είναι καινούργια , μη παραδοσιακά και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα .
Θεωρούμε ότι οι σπουδές σε κάθε τμήμα γίνονται σωστά , γιατί σχετικά παντού μπορείς να λουφάρεις , όπως και να μάθεις .
Δεν σχολιάζουμε λοιπόν τον λουφαδόρο , αλλά τον επιμελή φοιτητή , οπότε τα περί πρακτικής κλπ είναι άνευ ουσίας .
Επιβεβαιώνουμε ότι υπάρχει φανατισμός που καλλιεργείται στα πανεπιστήμια κατά των τειτζήδων , από τους καθηγητές και τους επαγγελματικούς συλλόγους και αυτό γίνεται γιά ιδιοτελείς σκοπούς κάλυψης συγκεκριμένων ανεπαρκειών τους .
Είναι πλέον προφανές ότι όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα ιδιότυπο χρηματιστήριο σχολών που αντανακλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων και κατά συνέπεια στις βάσεις , αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό σε αναντιστοιχία με την αξία των σχολών , κάτι που ελπίζουμε να γίνει κατανοητό μέσω της ΑΔΙΠ .
Ας πάμε τώρα στα πιό περιορισμένα και συγκεκριμένα στις 5ετείς σπουδές και στην Μπολώνια .
Δεν με ενδιαφέρει τι συνέβαινε στο παρελθόν . Αλλωστε όπως έχω ήδη δείξει αυτό το παρελθόν είναι φαύλο .
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι θα κάνουν οι σημερινοί φοιτητές και απόφοιτοι σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και με την σιγουριά ότι θα χρειαστεί στον εργασιακό τους βίο να αλλάξουν 3-4 φορές αντικείμενο εργασίας .
Αρα το να καθυστερούμε την Μπολώνια , είμαστε από τους τελευταίους , μαζί με κάτι πρώην ανατολικά φτωχά κράτη , όπως δείχνουν οι σχετικές μελέτες , γιά να κάνουμε το κέφι κάτι αρτηριοσκληρωτικών καθηγητάδων , είναι εγκληματικό .
Δεν είμαστε το γαλατικό χωριό του Αστερίξ .
Ετσι λοιπόν , το να μου λέει ο Δημήτρης , ότι "μπορεί" να δεχθούν τον γιό μου με τις 300 ects σε ΔΔ και μιλάω πάντα γιά εξωτερικό , δεν μου αρκεί . Θέλω να ξέρω τι θεσμικά ισχύει . Και θεσμικά ισχύει το γαλατικό χωριό και ο Φέγγερος είναι ο Πανοραμίξ . Οπως επίσης Πανοραμίξ είναι και ο πρύτανης του ΕΜΠ κλπ .
Δημήτρη συνεχίζεις να μην καταλαβαίνεις τι σου λέω . Εγώ σαν ΠΜ δομοστατικός έχω τα δικαιώματα των άλλων κατευθύνσεων και δεν διανοούμαι να κάνω κατατακτήριες , όπως έγραψε και ο civilara . Γιατί θα πρέπει εσύ και ο γιός μου να κάνετε κάτι γιά το οποίο έχετε ήδη τα ΕΔ . Η δεν τα έχετε και εμείς κάναμε βλακεία που πήγαμε στο ΓΠΑ και να φάει στο κεφάλι 110 μαθήματα και εργαστήρια στο ΑΦΠ & ΓΜ και 5,5 χρόνια σπουδές , μιά και η πρακτική γίνεται εκτός του προγράμματος σπουδών όπως γράφεις .
Και όχι μόνο αυτό να ζορίζεται σε μιά σχολή με 24 μαθήματα και εργαστήρια στο πρώτο έτος και να διαβάζει παράλληλα τις επίσημες στατιστικές του πανεπιστημίου , ότι το 50 % των εισακτέων του ΓΠΑ δεν τελειώνουν τις σπουδές τους στα 10 χρόνια και πρακτικά τις εγκαταλείπουν , ενώ όλοι οι φοιτητές να τους λένε ότι η σχολή τους είναι η τρίτη πιό δύσκολη μετά την Ιατρική και την Κτηνιατρική .
Ισχύουν όλα αυτά Δημήτρη ? Δεν πρέπει να ξεκαθαρίσουν ?
επίσης δύο συμπληρώματα σε αυτά που γράφεις
1. Πάλι ιστορία . Τα ΚΑΤΕΕ και αρχικά τα ΤΕΙ ήταν 3 χρόνια μαθήματα συν ένα εξάμηνο πρακτική και πτυχιακή εργασία που δεν εντάσσονταν στο 6 εξάμηνο που είχε κανονικά 7-8 μαθήματα . Αργότερα ακολουθώντας τα πολυτεχνεία που στο δέκατο εξάμηνο δεν έχουν μαθήματα αλλά μόνο την διπλωματική , έκαναν πρακτική και πτυχιακή στο 7ο εξάμηνο που δημιουργήθηκε επί τούτου μαζί με την αφαίρεση της λέξης ανώτερη σχολή από την ονομασία γιά να ξεπεραστεί το συνταγματικό πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε με καθαρά συντεχνιακό τρόπο στο σύνταγμα του 1975 , ενώ δεν υπήρχε στο σύνταγμα του 1952 και παραμένει μέχρι σήμερα και λέει ότι η ανώτερη εκπαίδευση είναι μέχρι 3 χρόνια .
Βέβαια τώρα με την Μπολώνια που υπερισχύει του Συντάγματος έχουμε θέμα , αφού η τριετία θεωρείται ανώτατη σχολή , αλλά γιά τους κοντόφθαλμους πολιτικούς και συνδικαλιστές αυτά δεν έχουν σημασία .
Ετσι τα ΤΕΙ κάποια στιγμή έγιναν απλά τριτοβάθμια ιδρύματα , μέχρι το 2001 που έγιναν ανώτατα . Ενας όρος που δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο .
2. Το σχόλιο από το fyticum forum που σου ανέβασα , είναι από το μέρος που μιλάνε πτυχιούχοι και όχι φοιτητές και αυτά τα λένε πτυχιούχοι .
Πρόσεξε το λίγο καλύτερα .
Και μιά ερώτηση . Αφού το ΓΠΑ είναι 5,5 χρόνια γιατί οι απόφοιτοι δεν λέγονται διπλωματούχοι Γεωπόνοι και η τελική εργασία διπλωματική ? Τόσο κόμπλεξ έχει επιβάλλει το τεε ?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.