
16-11-20

23:51
Γνωρίζω ότι θέλω να ασχοληθώ με εφαρμογή των μαθηματικών στην πληροφορική, τεχνητή νοημοσύνη κλπ.Μπορώ να ακολουθήσω αυτή την επαγγελματική πορεία αποκτώντας το πτυχίο του μαθηματικού και κάνοντας το κατάλληλο μεταπτυχιακό;Γενικά σε ποιους τομείς μπορεί να εργαστεί ένας Μαθηματικός , πέρα από την εκπαίδευση που δε με ενδιαφέρει(ενδιαφέρομαι για Ελλάδα αλλά κυρίως για εξωτερικό).Θα ήταν προτιμότερο να επιλέξω τη σχολή ΗΜΜΥ ; Αυτή ήταν η αρχική μου πρόθεση αλλά αρχίζω να αμφιταλαντεύομαι για το αν η τόση φυσική είναι απαραίτητη για το επάγγελμα που θέλω να ακολουθήσω.
@EiriniS20 :
Οι ερωτήσεις που κάνεις αν και καλές, μπλέκουν πολλά θέματα και ολίγον άσχετα. Η επιστήμη των Μαθηματικών δεν έχει και τόση σχέση με την όλη παράγραφο που έγραψες. Δείχνεις να μην έχεις σχηματίσει ακριβή εικόνα για τα Μαθηματικά και απλά "ότι άκουσες γενικά και αόριστα" το γράφεις. Μπορεί κάποιοι Μαθηματικοί να εργάζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, Πληροφορική κτλ αλλά το Μαθηματικό τους υπόβαθρο παρέμεινε σε πολύ κακό περιθώριο το οποίο και το άφησαν στη γωνία. Όσους Μαθηματικούς γνωρίζω που στράφηκαν τελείως σε "τεχνικά εδάφια" της Πληροφορικής (μια γεύση από Πληροφορική) δεν ήταν ούτε καλοί στα Μαθηματικά αλλά ούτε και στην Πληροφορική αφού αν ήταν, θα σπούδαζαν απευθείας Πληροφορική! Δεν γίνεται κάποιος να έχει γνώμη για δυο επιστήμες όταν δεν ξέρει καλά τις εξελίξεις σε μια επιστημονική περιοχή της μιας επιστήμης όπου γίνεται χαμός ερευνητικών δημοσιεύσεων κάθε χρόνο, πόσο μάλλον σε όλη την επιστήμη. Σκέψου να πάμε και σε μια δεύτερη επιστήμη πόσο μπερδεύεται το θέμα. Λίγος ρεαλισμός δεν βλάπτει.
Τα Μαθηματικά σαν επιστήμη θέλουν ειδική νοητική ικανότητα που δεν την έχουν όλοι οι άνθρωποι. Είναι μια επιστήμη που απαιτεί ειδικό τρόπο έκφρασης. Όσοι προσπαθούν να "ξεφύγουν" από τα πυκνά και κακά Μαθηματικά και να ασχοληθούν με κάποια εφαρμογή σε άλλη επιστήμη π.χ. Πληροφορική, το κάνουν για δυο λόγους: είτε επειδή δεν ήθελαν ποτέ τα Μαθηματικά είτε επειδή δεν μπορούν να φτιάξουν εργασιακές προοπτικές πάνω στα Μαθηματικά και να ζήσουν. Άλλοι άνθρωποι (σε άλλες χώρες ίσως) έχουν τις ικανότητες να εξελίσσονται ακόμη και με τα "δυσκίνητα" Μαθηματικά χωρίς να πηγαίνουν σε άλλους οδικούς άξονες Μαθηματικών εφαρμογών και προβλημάτων που ενδεχομένως χρησιμοποιούν τα Μαθηματικά με μορφή τύπων. Πάντως δεν είναι Μαθηματικά αυτά.
@eukleidhs1821, @EiriniS20 :
Η Πληροφορική πλέον δεν αποτελεί τομέα των Μαθηματικών αλλά μια ξεχωριστή επιστήμη με τα θετικά της και τα αρνητικά της. Άρα μιλάμε για δυο διαφορετικές επιστήμες. Για να εργάστηκαν κάποιοι Μαθηματικοί σε άλλους "επιστημονικούς χώρους" απαιτήθηκε να σπουδάσουν με κάποιον τρόπο (μεταπτυχιακά, δεύτερο πτυχίο, πρακτικές, κτλ) άλλες επιστήμες που οδηγούν στους συγκεκριμένους χώρους εργασίας. Δούλεψαν πολύ πέρα από τις βασικές σπουδές των Μαθηματικών, χωρίς να ασχοληθούν ξανά με τα Μαθηματικά από το Μαθηματικό Τμήμα.
Πλέον με τον κατακερματισμό των επιστημονικών ειδικοτήτων, η επιστήμη της Πληροφορικής και ο κλάδος της Τεχνητής Νοημοσύνης, προσεγγίζονται από εκατοντάδες άλλες ειδικότητες και επαγγελματικά γίνεται η σφαγή της ομοιότητας σε δεξιότητες! Εφαρμογές των Μαθηματικών κάνουν σε άλλες επιστήμες χωρίς να χρειάζεται να μάθεις Μαθηματικά αλλά με διαφορετικό ακαδημαϊκό προσανατολισμό. Στο Μαθηματικό Τμήμα θα αποκτήσεις πολύ συγκεκριμένο επιστημονικό προφίλ και φυσικά όχι μόνο για την μέση εκπαίδευση αλλά ούτε και επιστήμονας Πληροφορικής.