Hanya Yanagihara – A Little Life
Αμφιλεγόμενο βιβλίο κατά τη γνώμη μου, κι απ’ ό,τι διάβασα, και κατά τη γνώμη άλλων. Το αγόρασα κατά τη διάρκεια του Erasmus μου, την πρώτη εβδομάδα, ώστε να έχω να διαβάζω κάτι αυτό το δίμηνο πρακτικής άσκησης. Μου φάνηκε καλή επιλογή επειδή άκουγα πολλά να ακούγονται γι’ αυτό, βρήκα κάποια κομμάτια του αρκετά ενδιαφέροντα και το βιβλίο ήταν «χοντρό», κάτι που σήμαινει ότι θα μου κρατούσε συντροφιά μέχρι να τελειώσει το Erasmus μου.
Από το οπισθόφυλλο: «Τέσσερις φίλοι και συμφοιτητές μετακομίζουν, μετά την αποφοίτησή τους, στη Νέα Υόρκη για να φτιάξουν τη ζωή τους - άφραγκοι, χαμένοι, με μόνο τους στήριγμα τη φιλία τους και τις φιλοδοξίες τους: Ο ευγενής, ωραίος Γουίλεμ, επίδοξος ηθοποιός• ο Τζέι Μπι, ζωγράφος από το Μπρούκλιν, που προσπαθεί να κατακτήσει τον καλλιτεχνικό κόσμο• ο Μάλκομ, αρχιτέκτονας σε μια σημαντική εταιρεία• και ο Τζουντ- ο ιδιοφυής, αινιγματικός Τζουντ. Όπως περνούν οι δεκαετίες, οι σχέσεις τους βαθαίνουν, αλλά και σκοτεινιάζουν, καθώς τις χρωματίζουν ο εθισμός, η επιτυχία, η περηφάνια. Ωστόσο η σπουδαιότερη πρόκληση, συνειδητοποιούν όλοι, είναι ο ίδιος ο Τζουντ, πλέον ένας απίστευτα χαρισματικός δικηγόρος μα και ένας άνθρωπος ολοένα και πιο διαλυμένος, με το σώμα του και τον νου του σημαδεμένα από τους ανείπωτους τρόμους της παιδικής του ηλικίας - κυνηγημένος από τραύματα που φοβάται ότι όχι μόνο δεν θα ξεπεράσει ποτέ, αλλά και θα τον ορίζουν για πάντα.»
• Το βιβλίο είναι κοινωνικό. Επίσης, δίνει και καλά τη αίσθηση ότι είναι αρκετά gay friendly βιβλίο. Ωστόσο, είναι αρκετά επιφανειακό ως προς αυτήν του την προσέγγιση κατά τη γνώμη μου γιατί από τους τόσους χαρακτήρες, μόνο 2 είναι πραγματικά gay. Παράλληλα υπερβολικά πολλοί background χαρακτήρες που τους συναντάμε μία, δύο ή το πολύ τρις φορές, μέσα στις άπειρες σελίδες του βιβλίου, είναι gay. Θεωρώ πως από τη μία αυτό το στοιχείο μπορεί να μην ενθουσιάσει το straight αναγνωστικό κοινό, ενώ από την άλλη μια μερίδα των gay αναγνωστών θα το κρίνει ως επιφανειακό, που δεν έχει να προσδώσει τίποτα.
• Μιλώντας για σελίδες, ίσως αυτό είναι το κυριότερο μειωνέκτημα του βιβλίου. Η αγγλική έκδοση που διάβασα έχει πάνω από 700 σελίδες, «γεμάτες» σελίδες με μικρά γράμματα. Η αφήγηση παράλληλα δεν είναι η επιτομή του pageturner. To Times θεωρεί ότι το βιβλίο θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο, εγώ χαίρομαι που δεν είναι. Το βιβλίο κουράζει σε πολλά σημεία, αλλά ανταμείβει σε άλλα τόσα. Αισθάνομαι πως ο εκδότης θα έπρεπε να κόψει τουλάχιστον το το 1/5-2/5 του βιβλίου. Δεν ήταν ότι ήταν φλύαρο όχι με χαζό τρόπο: απλά δε χρειαζόταν κιόλας τόση λεπτομέρεια στην αφήγηση. Πολλά από τα γεγονότα μπορούν να παραλειφθούν χωρίς να επηρεαστεί η αναγνωστική εμπερία. Η μεγάλη έκταση αφαιρούσε από την αφήγηση. Ήταν το πρώτο βιβλίο που μου πήρε 3 μήνες για να τελειώσω.
• Το βιβλίο είναι αρκετά σπαρακτικό από την άλλη. Ο πρωταγωνιστής έχει περάσει πολλά στη ζωή του. Αυτό από τη μία θα θύμιζει βιβλίο τύπου Λένα Μαντά, αλλά η συγγραφέας κατά τη γνώμη μου ξέρει να παρουσιάσει τις τραγωδίες στη ζωή του χωρίς να γίνει φορτική ή cult. Δεν είναι μη προβλέψιμο ωστόσο, οπότε αυτό μπορεί να απογοητεύσει κάποιους.
Το βιβλίο σε κατασπαράζει με τους χαρακτήρες του. Ενδιάμεσα ωστόσο, φροντίζει να σου δίνει πολλές χαρούμενες στιγμές, φιλίες, πάρτι, οικογένειες, επιτυχίες, χαρές. Εκεί φαίνεται η έντονη αντίθεση. Αισθάνεσαι ότι συγκατηκείς με τους χαρακτήρες, ότι μεγαλώνεις όσο μεγαλώνουν κι αυτοί.
• Υπάρχουν κάποιες επαναλήψεις όπως η περιγραφή της μέρας των ευχαριστιών για πολλά συνεχόμενα χρόνια, που από κάποιους αξιολογούνται ως κουραστικές. Είναι πραγματικά αρκετές. Κατά τη γνώμη μου, καλώς υπάρχουν γιατί δείχνουν το πώς αλλάζει η ζωή του πρωταγωνιστή, κάποιες φορές προς το καλύτερο, κάποιες προς το χειρότερο. Τις απόλαυσα αρκετά.
• Το Λίγη Ζωή είχε ένα από το ωραιότερα love story που έχω διαβάσει σε βιβλίο.
• Το βιβλίο δεν είναι 100% πιστό στην περιγραφή του στο οπισθόφυλλο. Δυστυχώς, η αφήγηση των 4 φίλων δε δίνει ίση αξία σε όλους. Δίνεται υπερβολικά μεγάλη έμφαση στους δύο, ενώ παράλληλα χάνονται οι υπόλοιποι δύο.
• Το Λίγη Ζωή παρουσιάζει έναν κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής από κάποια στιγμή και μετά που όχι μόνο δεν είναι απαραίτητος, αλλά προσωπικά δεν μου άρεσε κιόλας. Δίνονται υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες για πόλεις, ταξίδια, ταινίες, όλες οι φοβερές διαστηριότητες των πρωταγωνιστών, χωρίς ιδιαίτερο νόημο.
• Δε θα πρότινα το βιβλίο σε κάποιον φίλο μου. Ή θα το έκανα ξαναεκδοθεί μισό απ’ ό,τι είναι τώρα. Όπως και να ‘χει, θίγει κάποια θέματα, που δε θα αναφέρω για να μη σποιλάρω, με πολύ καλό τρόπο, μιας και κάποια από αυτά είναι όντως ταμπού. Όσο για μένα, δε μετάνιωσα που το διάβασα, ωστόσο ήταν στιγμές που ήθελα να ξεκίνησω το επόμενο βιβλίο. Αισθάνομαι ότι μπορεί και να το ξαναδιαβάσω, μετά από πολλά χρόνια. Ελπίζω σύντομα να πέσει στα χέρια μου το άλλο της βιβλία «Άνθρωποι στα δέντρα».
• Γενικά, πολύ αμφιλεγόμενα βιβλία. Βροχή τα πέντε αστέρια. Άλλα τόσα και τα μονά. Μου κάνει εντύπωση πάντως πως από μεγάλους κριτικούς χαρακτηρίστηκε ως αριστούργημα, μιας και δεν είναι. Overrated κριτικές.
• Έχει αρκετά ωραία quote. Βαριέμαι να φέρω το βιβλίο, όποτε παραφράζω στο περίπου ένα από τα αρχικά. «Jude, δέξου το δώρο μου, το αξίζεις. Να θυμάσαι πως όσο σκληρά κι αν σου έχει φερθεί η ζωή, μερικές φορές, καλά πράγματα συμβαίνουν σε καλούς ανθρώπους».