Το μονο σίγουρο ειναι οτι έξω εχουν ΠΟΛΥ καλυτερη οργάνωση απο εμας. Υπαρχει προγραμμα που πρεπει να τηρηθει,τεστς κλπ. Σε εμας οποιος θελει παει, οποιος θελει ασχολειται, μερικοι περνανε μεσω ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-ΕΑΑΚ που στελνουν τις απαντησεις των θεματων με μνμτ...
Αλλα αυτο δεν σημαίνει σε καμια περιπτωση οτι τα μαθηματα εκει ειναι πιο δυσκολα απο τα δικα μας. Αντιθετα μερικες φορες ειναι ΠΟΛΥ πιο δυσκολο να παρεις το 9-10 εδω, παρα εξω. Εκει τους παρεχουν μασημενη τροφη, ετοιμες σημειωσεις, περιληψεις των βιβλιων. Εδω πρεπει να μαθουμε 500 σελιδες χωρις καμια βοηθεια. Δεν λεω, το 5αρακι με την βοηθεια των sos το πιανει καποιος με λιγες θυσιες. Αλλα ο πραγματικα αριστος κουραζεται απιστευτα.
Δεν λεω οτι εχουμε καλυτερο συστημα, οι αλλοι μαθαινουν πιο ουσιαστικα πραγματα με πιο ευκολο τροπο. Απλως λεω οτι ενας πραγματικα καλος φοιτητης εχει υψηλότατο επιπεδο.
Επισης πρεπει να διαχωρίσει κανεις τα πανεπιστήμια του εξωτερικου. Υπαρχουν υψηλοτατου επιπεδου πανεπιστημια, τα γνωστα "μεγαλα" πανεπιστημια, στα οποια οι σπουδες και τα μαθηματα ειναι πολλες φορες δυσκολότερα απο της Ελλαδας, αλλα τα περισσοτερα-κακα τα ψεματα- ειναι απο μετρια εως για κλαματα(πολυ χειροτερα απο τα δικα μας).
Οταν λοιπον καποιος λεει οτι σπουδαζει εξω(σε καποια χωρα του αναπτυγμενου κοσμου εννοειται) εγω δεν εντυπωσιαζομαι με τπτ, αν δεν ακουσω πρωτα σε ποιο πανεπιστημιο ειναι. Μπορει να ειναι στο cambridge ή κατι αντιστοιχο. Τοτε του βγαχω το καπελο, και ειμαι σιγουρη οτι ολα ειναι ΧΙΛΙΕΣ φορες πιο δυσκολα απο τα δικα μας.
Ομως μεγαλο ποσοστο ειναι σε καποιο πανεπιστημιο της πλακας στην Αγγλια, βαζει το ταμπελακι των "σπουδων στην Αγγλια" και το παιζει εξυπνος, αλλα στην πραγματικότητα το επιπεδο των σπουδων ειναι στο πατωμα. Σε τετοιες περιπτωσεις σπανε τα νευρα μου, διοτι εχουν και το θρασος να λενε οτι εκει ολα ειναι πιο δυσκολα και οργανωμενα, και οτι θα βγει καλυτερος απο εμενα την κακομοιρα που ειμαι στην Ελλαδα...
Αρα αυτα που εχω να πω ειναι:
1) Μην μπλεκετε την ελλειψη οργανωσης με το επιπεδο δυσκολιας μιας σχολης. Μπορει να ειμαστε σταβλος στην ελλαδα, αλλα υπαρχουν σχολες με ικανοποιητικοτατο επιπεδο σπουδων. Απλως γινονται συχνα λαμογιες με τις παραταξεις, και παιρνει πτυχιο η καθε πικραμενη που συνδικαλιζεται...
2) Εξωτερικο προτεινω υπο την προυπόθεση να ψαξει καποιος και να μπει σε ενα καλο πανεπιστημιο. Τοτε μόνο θα κερδισει περισσότερα πραγματα απ'οτι σε ενα ελληνικο. Μην μπλεκουμε το Harvard με το τοπικο κολεγιο του ξεροπηγαδου Αγγλιας.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.