Αξίζει να μάθω μαθηματικά Γ Λυκείου για το πανεπιστήμιο;

eukleidhs1821

Διάσημο μέλος

Ο eukleidhs1821 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ιατρικής Ιωαννίνων (Ιωάννινα) και μας γράφει απο Καινούργιο (Ηράκλειο). Έχει γράψει 3,928 μηνύματα.
Να ασχοληθείς όταν χρειάζεται,προς το παρών απόλαυσε το καλοκαίρι σου.
Ανάλογα με το τι σε ενδιαφέρει, στο μέλλον ίσως χρειαστεί να μάθεις παραπάνω ή λιγότερα μαθηματικά απ'όσα φαντάζεσαι. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο κόσμος τα μαθαίνει στο ενδιάμεσο,παρά προγραμματισμένα απο πριν. Εξάλλου εαν μπεις σε αυτό το τρυπάκι είναι σχεδόν βέβαιο οτι θα σου πέσουν πολλά.

Τα πιο χρήσιμα και πιο χρησιμοποιούμενα topics των μαθηματικών στην ζωή σου και το πανεπιστήμιο να ξέρεις οτι είναι η βασική άλγεβρα(πράξεις),η στατιστική,η τριγωνομετρία,η γραμμική άλγεβρα,και αμέσως μετά οι διαφορικές εξισώσεις(που προϋποθέτουν γνώσεις Γ λυκείου) :hehe:.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:



Τα αντίστοιχα μαθήματα σε άλλες σχολές εννοείται οτι δεν διδάσκονται στο ίδιο πνεύμα στο οποίο διδάσκονται σε ένα μαθηματικό τμήμα. Καταρχάς οι αποδείξεις-ιδιαίτερα οι πολύπλοκες- αφαιρούνται απευθείας. Μένουν όσες είτε είναι χρήσιμες για την κατανόηση είτε είναι απλά εύκολες .

Πιστεύω οτι η σύγκριση επομένως είναι ανούσια,καθώς τα μαθηματικά τμήματα προσπαθούν να καλύψουν την επιστήμη αυτή σε όλες τις εκφάνσεις της,ενώ τα υπόλοιπα τμήματα απλά να επωφεληθούν απο τα αποτελέσματα της,για να κάνουν την δουλειά τους.

Πολλές φορές για να έχεις κάποια μεν απλά συμπεράσματα αλλά ισχυρά,χρειάζεται να προχωρήσεις την ανάλυση σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο,και εκεί είναι που μπαίνει ο μαθηματικός. Οι υπόλοιποι παίρνουν τις ιδέες dubbed down ώστε να είναι εύκολα κατανοήσιμες & εφαρμόσιμες απο κάποιον μη μαθηματικό. Και βεβαίως υπάρχουν πολλές ιδέες που δεν μπορούν να γίνουν εύκολα dubbed down,αλλά να κατανοηθούν μόνο μεταξύ μαθηματικών. Ευτυχώς χρησιμοποιούνται σπανιότερα σε πολύ ειδικές εφαρμογές τέτοιες περιπτώσεις .
μπα δεν νομιζω τα ιδια διδασκονται με μαθηματικο τμημα.δηλαδη αλλιως μαθαινουν ποτε συγκλινει μια σειρα εκει και αλλιως στου χημικου τη σχολη?
 

Μάρκος Βασίλης

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, Διδακτορικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.
@Χρήστος Μπότος Κοίτα, λογαρίθμους και, γενικότερα, άλγεβρα, κάνε έναν κόπο και θυμήσου την από την Β' λυκείου, με χημεία θα ασχοληθείς, ένα pH θα χρειαστεί να το υπολογίσεις όπως και να έχει και ένα γράφημα σε log-log ή log-x θα χρειαστεί να το κάνεις, οπότε χαμένα δε θα πάνε. Τα άλλα, μην αγχώνεσαι, θα τα βρεις στην πορεία.

μπα δεν νομιζω τα ιδια διδασκονται με μαθηματικο τμημα.δηλαδη αλλιως μαθαινουν ποτε συγκλινει μια σειρα εκει και αλλιως στου χημικου τη σχολη?

Προφανώς και κάνουν με τελείως διαφορετικό τρόπο ακόμα και αυτά τα απλά. Αρχικά, όπως είπα και ο @Samael δεν κάνουν τις περισσότερες αποδείξεις. Έπειτα, δεν κάνουν τα μισά θεωρήματα σε αρκετές σχολές. Σκέψου πόσα κριτήρια ξέρεις ως μαθηματικός για τη σύγκλιση μιας σειρά τα οποία, όμως, είναι αμιγώς θεωρητικά - για παράδειγμα, το κριτήριο της συμπύκνωσης του Cauchy δεν το έχω δει να γίνεται αλλού. Επίσης, αμιγώς θεωρητικά και «μαθηματικά» αποτελέσματα δε διδάσκονται - π.χ. το θεώρημα του Riemann για σειρές που συγκλίνουν υπό συνθήκη κ.λπ.. Γενικά, στα περισσότερα τμήματα τα μαθηματικά έχουν πιο εφαρμοσμένο χαρακτήρα.
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11,182 μηνύματα.
Καλά τριγωνομετρία σε μένα δεν μου χρειάστηκε καθόλου ούτε στο προπτυχιακό ούτε στο μεταπτυχιακό.Στις περισσότερες σχολές είναι απαραίτητες μόνο κάποιες γνώσεις Στατιστικής.

Εαν πάει στο τμήμα Χημείας θα χρειαστεί λίγη Γεωμετρία.Εγώ θα του έλεγα να εισαχθεί σε τμήμα Βιολογίας καλύτερα.

Επίσης τα Οικονομικά Μαθηματικά με δυσκόλεψαν αφάνταστα.Μάθημα Α'Εξαμήνου και ήταν το τελευταίο μάθημα που χρωστούσα για το Πτυχίο.Μπορεί και ο Καθηγητής να ήταν στριμμένος γιατί έκανα και Χρηματοδότηση Επιχειρήσεων που είχε Οικονομικά Μαθηματικά στην ύλη και την πέρασα σχετικά εύκολα.

Λέμε ποια είναι τα πλήρως απαραίτητα μαθηματικά που πρέπει να γνωρίζει ένας επιστήμονας. Τώρα ένας οικονομολόγος είναι πολύ λογικό να μην ενδιαφέρεται τόσο για όλα τα μαθηματικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα.Λόγου χάρη ένα επικαμπύλιο ολοκλήρωμα λογικά θα του είναι περιττή γνώση.Αλλά απο σκοπιά μιας φυσικής επιστήμης είναι μια πολύ βασική και χρήσιμη γνώση .

Η τριγωνομετρία πάντως χρησιμοποιείται παντού. Εαν χρησιμοποιείς τριγωνομετρικές συναρτήσεις,that counts.Και μπορώ να πω με σιγουριά οτι έστω μια φορά οπωσδήποτε θα είχες χρησιμοποιήσει. Είναι βασικές καθώς περιγράφουν κάθε περιοδικό φαινόμενο,και κακά τα ψέματα αυτή η περιοδικότητα εμφανίζεται σε όλα τα φαινόμενα είτε φυσικά είτε πιο αφηρημένα .
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

μπα δεν νομιζω τα ιδια διδασκονται με μαθηματικο τμημα.δηλαδη αλλιως μαθαινουν ποτε συγκλινει μια σειρα εκει και αλλιως στου χημικου τη σχολη?

Οτι λέει ο Βασίλης, Ευκλείδη. Εαν γινόταν όπως στο μαθηματικό η ύλη, σου βάζω υπογραφή οτι ώρα θες, οτι θα είχε αδειάσει το αμφιθέατρο. Πάνω απο 2-3 άτομα δεν θα έμεναν απο 120+ .

Γενικά pure math ή pure physics βιβλία,διαλέξεις κτλπ. θα παρακολουθήσουν μόνο όσοι έχουν ξεκάθαρα κλίση,αγάπη και ενδιαφέρον για αυτά τα μαθήματα. Οι υπόλοιποι πιο πολύ προσπαθούν απλά να επιβιώσουν,παίρνοντας τα λιγότερο σχετικά μαθήματα που μπορούν. Λόγου χάρη εαν είχες ένα επιλογής του τύπου "Θεωρία αριθμών" και ένα άλλο σε στυλ "Ενέργεια & περιβάλλον" μάντεψε τι θα τσίμπαγε το 95% :P .
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top