djimmakos
Διάσημο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
amalfi
Δραστήριο μέλος
(θα θεσω συντομα ενα προβλημα: να μετρησετε κατι με διαφορους τροπους [ισως σκεφτειτε καλυτερους απ' αυτους που εχω υποψιν]1002 τρόπους να μετρήσεις το ύψος μιας πολυκατοικίας
- θα χει πλακα! και θα μπορουν να παιξουν και οι μαθητες α γυμνασιου ακομα -στο γυμνασιο θα το βαλω)
-----------------------------------------
αυτο θα το πει το θυμα που θα ειναι στο κουτι!πρεπει να μας πει ο κατασκευαστης του προβληματος, αν μετα την εκτοξευση το κουτι εχει φτασει την οριακη ταχυτητα λογω τριβης
(αν και στην ανοδο δεν εχουμε οριακη ταχυτητα ε?)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Leo 93
Εκκολαπτόμενο μέλος
Επίσης κατά τη διαρκεια της επαφής ασανσέρ-έδαφος στο ασανσέρ η ΣF του τελευταίου θα έχει φορά προς τα πάνω.
Επομένως πιστεύω ότι το καλύτερο που έχει να κάνει ο άνθρωπος για να είναι 'μαλακή' η πρόσκρουση είναι να έχει να χέρια προς τα πανω και όταν γίνει η πρόσκρουση να σπρώξει προς τα κάτω αφού όπως είπα θα δεχτεί μία ώθηση προσ τα πάνω.
Θα ήθελα να ακούσω και άλλες απόψεις/ περιπτώσεις.
------------------------------------------------------------------
Είχε γίνει μία ερώτηση σχετικά με το εξής:
Έχουμε στη ζυγαριά μαζί με τον άνθρωπο ένα σκυπόξυλο. Αν ο άνθρωπος σπρώχνει το σκουπόξυλο θα αλλάξει η ένδειξη της ζυγαριάς;
Με το 2ο Νόμο του Νεύτωνα, και αν και τα 2 σώματα είναι ακίνητα βρήκα πως όχι.
Ομως αν το σώμα το οποίο σπρώχνει ο άνθρωπος δε βρίσκεται πάνω στη ζυγαριά (πχ καλοριφέρ) βρήκα ότι η ενδειξη θα αλλάξει.
------------------------------------------------------------------
Και σχετικά με την έκφραση 'λόγω αδράνειας', τη χρησιμοποιούσαμε και για μη ελεύθερα σώματα. πχ όταν μπήκαμε στην έννοια της αδράνειας είχα ακούσει οτι όταν ένα λεωφορείο φρενάρει απότομα οι αποσκευές θα ανατραπούν λόγω αδράνειας, που δε συμβαίνει πάντα.
Μεταξύ όμως ενός σώματος που βρίσκεται πάνω στο λεωφορείο και του λεωφορείου υπάρχει τριβή, συνεπώς μετά το φρενάρισμα το σώμα δε θα κινείται με την αρχική του ταχύτητα αλλά με μία ταχύτητα διαρκώς μειούμενη.Και σχετικά με την έκφραση 'λόγω αδράνειας'...
Harry0000
Εκκολαπτόμενο μέλος
έχουμε μαζί μας μια ζυγαριά. όση ώρα θα ανεβαίνουμε θα μας δείχνει βαρύτερους (το αντίθετο από το 2), οπότε όταν αρχίσει να πέφτει το κουτί θα αρχίσει να πέφτει η ένδηξη της ζυγαριάς. Ε μόλις δούμε την αλλαγή ειδοποιούμε τους από κάτω.
(τι λέτε κάνουμε το πείραμα; (εγώ θα περιμένω κάτω πάντως.....))
amalfi
Δραστήριο μέλος
αν δεν πιστευεις τη λυση σου περιμενεις να την πιστεψουμε εμεις?(εγώ θα περιμένω κάτω πάντως.....)
εγω ,αν κανουμε το πειραμα σ ενα χωραφι στο χωριο μου, μπαινω στο κουτι! (αμε!)
αν το κανουμε καπου αλλου μπορει και να μη μπω
Harry0000
Εκκολαπτόμενο μέλος
Η απάντηση που έδωσα είναι σωστή παρεπιπτώντως;
Semfer
Εκκολαπτόμενο μέλος
4. ειστε μεσα σε κουτι χωρις παραθυρα σ' ενα χωραφι.
Μαζι σας εχετε παρει ο,τι αντικειμενα θελετε (βιβλια, οργανα, χρονομετρα ,υπολογιστη, ο,τι θελετε!)
Στο χωραφι βρισκονται φιλοι σας.
Σας εκτοξευουμε προς τα πανω!
κατα τη διαρκεια της εκτοξευσης (λιγα δευτερολεπτα) ειστε δεμενοι και δε μπορειτε να κανετε μετρησεις και πειραματα. (κανενα πειραμα!)
Στη συνεχεια μπορειτε να κανετε ο,τι θελετε!
Αποστολη: πρεπει μολις (ή μετα απο λιγακι, 2-3 δευτερολεπτα) φτασετε στο ψηλοτερο σημειο της τροχιας να ειδοποιησετε με τον ειδικο ασυρματο τους φιλους σας και να τους πειτε "εφτασα, κι αρχιζω να κατεβαινω!. να εχετε ετοιμο το ειδικο μαξιλαρι"
πώς θα το πετυχετε?
(δύο περιπτωσεις: με και χωρις αντιστασεις του αερα)
Στην περιπτωση που δεν υπαρχει αντισταση του αερα, η επιταχυνση που θα εχει το κουτι και ολα οσα ειναι δεμενα σε αυτο θα ειναι -g, ανεξαρτητος αν το κουτι ανεβαινει ή κατεβαινει. Επομενως η ζυγαρια θα δειχνει παντα μηδεν και δεν υπαρχει τροπος να καταλαβουμε αν το κουτι ανεβαινει, κατεβαινει ή βρισκεται στο υψηλοτερο σημειο της τροχιας του (εκει η επιταχυνση ειναι και παλι -g παρολο που η ταχυτητα μηδενιζεται!).
Ομως στην δευτερη περιπτωση τα πραγματα αλλαζουν. Η επιταχυνση του κουτιου δεν θα ειναι πλεον σταθερη γιατι η αντισταση του αερα εξαρταται απο την ταχυτητα του κουτιου.
Αν εφαρμοσουμε τους νομους του Νευτωνα θα δουμε οτι η ζηγαρια καθε στιγμη μετραει την αντισταση του αερα η οποια, καθως το κουτι ανεβαινει, μειωνεται μεχρι να γινει 0 στο ανωτερο σημειο με αποτελεσμα η ζυγαρια να δειξει 0.
ΥΓ. Για το τελευταιο δεν ειμαι σιγουρος γιατι μου φαινεται λιγο τρελο η ζυγαρια να μετραει την αντισταση του αερα :what:
slag2121
Νεοφερμένος
2. αφου η ζυγαρια μετραει καταβαθος την δυναμη που ασκουμε στο πατωμα του ασανσερ τοτε αν κοπει το συρματοσκοινο 8α δειχνει 0 κιλα κα8ος δεν του ασκουμε δυναμη εφοσων πεφτουμε και οι 2 με g
3.δεν μπορω να σκευτω τιποτα εδω. να πω την αλη8εια εχω την εντυπωση οτι ειναι παγιδα το ερωτημα. το μονο που μου ερχεται στο μιαλο ειναι να πρασπα8ησω να μεινω στο πατωμα κολλημενος με σκοπο να με σωσει λιγο η παραμωρφωση του μεταλλου του πατωματος στο ασανσερ.
4.μιας και εχω ασυρματο, 8α τον τοπο8ετησω στο κατω μεροσ του κουτιου. οταν 8α αρχισω να πεφτω, τοτε φαινομενικα 8α εαχισει να πεταει (οπως και στο ασανσερ). η απαντηση ειναι ανεξαρτητη απο την αντισταση του αερα
Semfer
Εκκολαπτόμενο μέλος
Μια αλλη απαντηση (λιγο μη λυκειακη ) ειναι οτι το συστημα αναφορας του ασανσερ (δηλ. ελεύθερης πτώσης) ειναι ισοδυναμο με ενα αδρανειακο συστημα αναφορας! Ενω με την αντισταση του αερα δεν ειναι...
antonela
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ας πει κάποιος την απάντηση τουλάχιστον!!!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος
1. μια ζυγαρια ποιο μεγεθος μετραει κατα βαθος?
Η ζυγαριά μετράει τη μάζα της οποίας το βάρος στον τόπο που βρίσκεται η ζυγαριά είναι ίσο με την αντίδραση του δαπέδου που προκαλείται λόγω της δύναμης που εφαρμόζεται σε αυτήν και λόγω της επιτάχυνσής της (αν αυτή επιταχύνεται).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mariophys
Εκκολαπτόμενο μέλος
Το 4. αποτελεί εφαρμογή της αρχής της ισοδυναμίας του Einstein. Ουσιαστικά δηλαδή λέει ότι σε συνθήκες κενού δεν μπορουμε να αντιληφθούμε αν αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως βαρύτητα προέρχεται απο το βαρυτηκό πεδίο σώματος η από την επιτάχυνση του συστηματος αναφοράς. ο semfitis το κάλυψε χονδρικά.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.