Κατά τη διάρκεια των ηλεκτρικών ταλαντώσεων ενός ιδανικού κυκλώματος L-C , το φορτίο του πυκνωτή και η ένταση του ρεύματος μεταβάλλονται αρμονικά με το χρόνο.
Η διαφορά φάσης μεταξύ της έντασης του ρεύματος και του φορτίου του πυκνωτή είναι ίση με :
α) 0 β) π rad γ)3π/2 rad δ) π/3 rad
η απάντηση είναι το γ αλλά δεν μου βγαίνει παίρνοντας τους κατάλληλους τύπους..βοήθεια;
Μα το 3π/2 είναι το -π/2, δηλ. η ένταση παίρνει τη μέγιστη τιμή της Τ/4 αργότερα από τη στιγμή που το φορτίο παίρνει τη μέγιστη τιμή του. Τα πρόσημα θα μπορούσαν να είναι και αντίθετα. Προσέχουμε την διατύπωση, ποιος προηγείται ως προς ποιον. Βέβαια πρέπει και αυτός που διατυπώνει την ερώτηση να είναι σαφής για το τι θέλει.
Τώρα για το ποιες εξισώσεις παίρνω.
Στα διάφορα βιβλία συναντάς q=Qσυνωt, i=-Iημωt (το - δηλώνει ότι μειώνεται) ή q=Qημωt, i=-Iσυνωt .Ποιο ζευγάρι θα χρησιμοποιήσω;
Οπως θα είδες στα προβλήματα κυκλωμάτων L-C , άλλοτε τη χρονική στιγμή μηδέν δίνουν στον πυκνωτή φορτίο Q και τότε για t=0 επαληθεύονται οι δύο πρώτες εξισώσεις και άλλοτε όταν χρησιμοποιούμε μεταλλάκτη, τη στιγμή μηδέν είναι η ένταση Ι (μέγιστη) και επαληθεύεται το δεύτερο ζεύγος εξισώσεων. Συμπέρασμα: Δεν αγωνιώ για το ποιες εξισώσεις να χρησιμοποιήσω. Από τις αρχικές συνθήκες ελέγχω ποιο ζεύγος εξισώσεων ισχύει.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.