Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν εκπληκτικό, εξαίσιο, όπως ισχυρίζεστε μερικοί εδώ, να γινόταν το σύστημα ηλεκτρονικό. π.χ να πέρναμε 500 ευρώ το εξάμηνο, για να τα ξοδέψουμε σε ηλεκτρονικά εγχειρίδια όπως θέλουμε.
Ξέρω πως μεγάλο ποσοστό των φοιτητών-μαθητών, τρομάζουν με την εξέλιξη, ακόμη και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας. Παρ'όλα αυτά, ο φόβος κατά τη γνώμη μου είναι πλασματικός, και μετά την αλλαγή ακόμα και οι μεγαλύτεροι θα μπορούσαν να συγχρονιστούν. Εξάλλου επιχειρήματα τύπου "θα μας βγουν τα μάτια" είναι άτοπα, καθώς είναι αποδεδειγμένο, στη περίπτωση του πολύωρου διαβάσματος, το παραδοσιακό βιβλίο είναι πιο βλαβερό/κουραστικό από τις ειδικά ρυθμισμένες συνθήκες που προσφέρουν τα αντίστοιχα μηχανήματα. Τα θετικά από την άλλη είναι άπειρα, μόνο από οικολογική ματιά να το δεις, η προσφορά στον πλανήτη είναι ανεκτίμητη, μετά από 600 χρόνια βιασμού της πανίδας & της χλωρίδας στο βωμό της τυπογραφίας.
Βεβαίως, δεν έχω φρούδες ελπίδες. Απέχουμε άπειρα από μια τέτοια εξέλιξη. Η πρόοδος στα κοινωνικά και ανθρωπιστικά, κοστίζει στην κυβέρνηση. Αλλά το ζήτημα το υπονομεύει και η πανεπιστημιακή κοινότητας. Οι καθηγητές θα χάσουν το μεγαλύτερο ποσοστό από τις εισφορές τους -ακόμη και να υποχρεώνουν τους φοιτητές με έμμεσους τρόπους να αγοράζουν τα βιβλία τους ηλεκτρονικά, το ηλεκτρονικό βιβλίο έχει αυστηρά ελεγχόμενο κόστος-. Οι φοιτητικές παρατάξεις θα χάσουν παραδοσιακούς τρόπους ψαρέματος (σημειώσεις κ.λ.π.) και οι σχέσεις τους με τους καθηγητές θα αμβλυνθούν αρνητικά, καθώς οι δεύτεροι δεν θα τους έχουν πια ανάγκη. Ακόμη και αριστερές παρατάξεις θα δυσαρεστηθούν. Με όλον τον σεβασμό, όλοι μας έχουμε δει τις "καθημερινές κινητοποιήσεις" της ΚΝΕ κ.λ.π, δεν υπάρχει γωνία στις σχολές μας χωρίς πεταμένα φυλλάδια και βρώμικες αφίσες.
Γι'αυτό και εγώ, δυστυχώς, δεν μπορώ να διαφωνήσω με όσους θεωρούν πως το φοιτητικό κίνημα -υπό τη μορφή που έχει τώρα-, μπορεί να καταφέρει κάτι. Είδαμε στις καταλήψεις πέρσι, πως όσο μεγάλο και να είναι το πλήθος των "απλών φοιτητών", όταν ο αγώνας είναι κοινός με τους καθηγητές και τις παρατάξεις, η φωνή μας είναι άηχη και ασήμαντη. Μετά από τόσες προσπάθειες, ο νόμος "τροποποιήθηκε", φυσικά, αποκλειστικά προς όφελος των καθηγητών, των παρατάξεων και του συστήματος. Τα νέα μέτρα και η περικοπή από τα συγγράμματα μας, ένα χρόνο μετά, αποδεικνύει το πόσο αδύναμους μας θεωρούν και πόσο αδιάφορα εξέτασαν τα αιτήματά μας.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.