rebel
Πολύ δραστήριο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Θεωρούμε τις δύο φορές παραγωγίσιμες συναρτήσεις,για τις οποίες ισχύουν
και![]()
.Ν.Δ.Ο. για κάθε
υπάρχει
,ώστε
.![]()
Ισχύει g(x) διάφορο 0 και g΄΄(x) διάφορο 0 στο (0,1)
Θεωρούμε την συνάρτηση h(x)=f΄(x)g(x)-f(x)g΄(x). Επειδή οι f και g έχουν συνεχή πρώτη παράγωγο στο [0,1] και είναι δύο φορές παραγωγίσιμες στο (0,1) τότε και η h είναι συνεχής στο [0,1] και παραγωγίσιμη στο (0,1) με πρώτη παράγωγο:
h΄(x)=f΄΄(x)g(x)-f(x)g΄΄(x), x ανήκει (0,1)
h(0)=f΄(0)g(0)-f(0)g΄(0)=f΄(0)*0-0*g΄(0)=0
h(1)=f΄(1)g(1)-f(1)g΄(1)=f΄(1)*0-0*g΄(1)=0
Επομένως h(0)=h(1)=0
Η h είναι συνεχής στο [0,1], παραγωγίσιμη στο (0,1) και ισχύει h(0)=h(1). Επομένως σύμφωνα με το θεώρημα Rolle υπάρχει τουλάχιστον ένα ξ στο (0,1) τέτοιο ώστε h΄(ξ)=0 <=> f΄΄(ξ)g(ξ)-f(ξ)g΄΄(ξ)=0 <=> f΄΄(ξ)/g΄΄(ξ)=f(ξ)/g(ξ) αφού g΄΄(ξ) διάφορο 0 και g(ξ) διάφορο 0.
Επομένως έχει αποδειχθεί το ζητούμενο για x=ξ.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
rebel
Πολύ δραστήριο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Η άσκηση όμως δεν ζητάει αυτό. Απ' ότι κατάλαβα πρέπει να δείξουμε ότι ανΕπομένως σύμφωνα με το θεώρημα Rolle υπάρχει τουλάχιστον ένα ξ στο (0,1) τέτοιο ώστε h΄(ξ)=0 <=> f΄΄(ξ)g(ξ)-f(ξ)g΄΄(ξ)=0 <=> f΄΄(ξ)/g΄΄(ξ)=f(ξ)/g(ξ) αφού g΄΄(ξ) διάφορο 0 και g(ξ) διάφορο 0.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
C.J.S.
Νεοφερμένος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Δινετε συναρτηση F συνεχης με F απο το R στο (-οο,1) με F(0)=F(1)=1/2
και g συνεχης απο το 1/2 στο απειρο με g(2)=3 και g(3)=1
1)NΔΟ υπαρχει τουλαχιστον ενα Χ που ανηκει στο (0,1) ωστε F(Χ)=2Χ
2)ΝΔΟ υπαρχει ενα τουλαχιστον Χ2 που ανηκει στο (2,3) ωστε g(Χ2)=Χ2
3)ΝΔΟ υπαρχει ξ ανηκει στο R ωστε να ισχυει F(ξ)*g(ξ)=ξ
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
rebel
Πολύ δραστήριο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
C.J.S.
Νεοφερμένος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Tα δύο πρώτα ερωτήματα είναι προφανή. Το τελευταίο προκύπτει με Bolzano στο διάστημα.
Ευχαριστώ πολύ!!Ακριβώς αυτό ήθελα το διάστημα που θα κάνω το τρίτο Bolzano!!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
rebel
Πολύ δραστήριο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Ανόπου
παραγωγίσιμες στο
, δείξτε ότι
για κάθε
![]()
Μιας και δεν τη λύνει κανένας...
f(x)g(x)=e^x διάφορο 0 για κάθε x ανήκει R => f(x) διάφορο 0 και g(x) διάφορο 0 για κάθε x ανήκει R. Συγκεκριμένα f(x)g(x)=e^x>0 για κάθε x ανήκει R => f(x)>0 και g(x)>0 για κάθε x ανήκει R ή f(x)<0 και g(x)<0 για κάθε x ανήκει R.
Επειδή f(x) διάφορο 0 τότε g(x)=(e^x)/f(x) για κάθε x ανήκει R.
Η f είναι παραγωγίσιμη στο R οπότε και η g είναι παραγωγίσιμη στο R με πρώτη παράγωγο
g΄(x)=[(f(x)-f΄(x))/(f(x)^2)](e^x), x ανήκει R
Θεωρούμε την συνάρτηση h(x)=4f΄(x)g΄(x)-(e^x), x ανήκει R.
Έχουμε διαδοχικά
h(x)=4f΄(x)g΄(x)-(e^x)=4f΄(x)[(f(x)-f΄(x))/(f(x)^2)](e^x)-(e^x)=[((4f΄(x)(f(x)-f΄(x)))/(f(x)^2))-1](e^x)=
=[(-(f(x)^2)-4(f΄(x)^2)+4f΄(x)f(x))/(f(x)^2)](e^x)=-[((f(x)^2)+4(f΄(x)^2)-4f΄(x)f(x))/(f(x)^2)](e^x)=
=-[((f(x)-2f΄(x))^2)/(f(x)^2)](e^x)=-[(f(x)-2f΄(x))/f(x))^2](e^x)<=0 για κάθε x ανήκει R
h(x),=0 => 4f΄(x)g΄(x)-(e^x)<=0 => 4f΄(x)g΄(x)<=e^x για κάθε x ανήκει R
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Antpal
Εκκολαπτόμενο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
´Έστω f μια παραγωγίσιμη συνάρτηση για την οποία ισχύει :
(χ^χ)f´(χ)+(χ^χ)f(x)lnx =e^x , x>0
Άν f(1)=0 να βρεθεί ο τύπος της f.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Antpal
Εκκολαπτόμενο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
θα βρουμε το f'(1) που κανει e,και μετα θα παρουμε ορια?Μια καλή άσκηση εύρεσης τύπου .
´Έστω f μια παραγωγίσιμη συνάρτηση για την οποία ισχύει :
(χ^χ)f´(χ)+(χ^χ)f(x)lnx =e^x , x>0
Άν f(1)=0 να βρεθεί ο τύπος της f.
![hmmm :hmm: :hmm:](https://www.e-steki.gr/images/smilies/hmmm.gif)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Antpal
Εκκολαπτόμενο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Μια καλή άσκηση εύρεσης τύπου .
´Έστω f μια παραγωγίσιμη συνάρτηση για την οποία ισχύει :
(x^x)f´(x)+(x^x)f(x)lnx =e^x , x>0
Άν f(1)=0 να βρεθεί ο τύπος της f.
(x^x)f´(x)+(x^x)f(x)lnx =e^x <=> (x^x)(f΄(x)+f(x)lnx)=e^x, x>0
Θεωρούμε την συνάρτηση G(x)=x^x=e^(ln(x^x))=e^(xlnx), x>0. Η συνάρτηση G είναι συνεχής και παραγωγίσιμη στο (0,+οο) με πρώτη παράγωγο:
G΄(x)=(e^(xlnx))΄=(e^(xlnx))(xlnx)΄=(x^x)((x)΄lnx+x(lnx)΄)=(x^x)(1*lnx+x*(1/x)) => G΄(x)=(x^x)(lnx+1), x>0
Θεωρούμε την συνάρτηση F(x)=f(x)(e^(-x)), x>0. Επειδή η f είναι παραγωγίσιμη στο (0,+οο) τότε και η F είναι παραγωγίσιμη στο (0,+οο) (άρα και συνεχής στο (0,+οο)) με πρώτη παράγωγο:
F΄(x)=(f(x)(e^(-x))΄=f΄(x)(e^(-x))+f(x)(e^(-x))΄=f(x)(e^(-x))-f(x)(e^(-x)) => F΄(x)=(f΄(x)-f(x))(e^(-x)), x>0
Θεωρούμε την συνάρτηση H(x)=(x^x)f(x)(e^(-x))=G(x)F(x), x>0
Επειδή οι G και F είναι παραγωγίσιμες στο (0,+οο) τότε και η H είναι παραγωγίσιμη στο (0,+οο), οπότε είναι και συνεχής στο (0,+οο), με πρώτη παράγωγο:
H΄(x)=G΄(x)F(x)+G(x)F΄(x)=(x^x)(lnx+1)f(x)(e^(-x))+(x^x)(f΄(x)-f(x))(e^(-x))
H΄(x)=(x^x)(e^(-x))[f(x)(lnx+1)+f΄(x)-f(x)]=(x^x)(e^(-x))[f΄(x)+f(x)lnx],x>0
Επειδή (x^x)(f΄(x)+f(x)lnx)=e^x για κάθε x>0 τότε έχουμε:
H΄(x)=(x^x)(e^(-x))[f΄(x)+f(x)lnx]={(x^x)[f΄(x)+f(x)lnx]}(e^(-x))=(e^x)(e^(-x))=e^0=1, x>0
Θεωρούμε την συνάρτηση h(x)=x. Η συνάρτηση h είναι συνεχής και παραγωγίσιμη στο R με πρώτη παράγωγο h΄(x)=1.
Οι συναρτήσεις H και h είναι συνεχείς και παραγωγίσιμες στο (0,+οο) και για κάθε x στο (0,+οο) ισχύει
H΄(x)=h΄(x)
Επομένως υπάρχει πραγματική σταθερά c τέτοια ώστε H(x)=h(x)+c για κάθε x ανήκει (0,+οο). Έχουμε
H(x)=h(x)+c <=> (x^x)f(x)(e^(-x))=x+c <=> ((x/e)^x)f(x)=x+c <=> f(x)=((e/x)^x)(x+c), x>0
Έχουμε f(1)= e(1+c). Επειδή f(1)=0 τότε 1+c=0 => c=-1. Επομένως
f(x)=((e/x)^x)(x-1), x>0
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Antpal
Εκκολαπτόμενο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Η δοσμένη σχέση γίνεται :
f´(x)+lnxf(x)=e^x/x^x. (1)
Εστω g(x)=lnx. Τότε. g(x)=lnx+(x/x)-(x/x)=(x)´lnx+x(lnx)´-1
( G(x))´=(xlnx-x)´
Πολ/ζω την (1) με e^(xlnx-x). Αρα γίνεται e^(xlnx-x)f´(x)+[e^(xlnx-x)](xlnx-x)´f(x)=(e^x/x^x)(e^(xlnx-x))=1
[e^(xlnx-x)f(x)]´=(x)´
e^(xlnx-x)f(x)=x+c , f(1)=0 άρα c=-1
Συνεπώς. e^(xlnx-x)f(x)=x-1, f(x)=[(x-1)e^x]/x^x
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
rebel
Πολύ δραστήριο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
για κάθε
Από εδώ
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Για την παραγωγίσιμη συνάρτησηισχύει
![]()
για κάθε, όπου
με
σταθεροί αριθμοί. Να αποδείξετε ότι η
είναι σταθερή στο
Από εδώ
a<b<c => b-a>0, c-b>0
(f(b)-f(a))/(b-a)<=3f΄(x)<=2((f(c)-f(b))/(c-b)) <=> (1/3)((f(b)-f(a))/(b-a))<=f΄(x)<=(2/3)((f(c)-f(b))/(c-b)), x ανήκει R
Η συνάρτηση f είναι παραγωγίσιμη στο R οπότε είναι και συνεχής στο R.
Θεωρούμε x,y ανήκουν R με x<y. Η συνάρτηση f είναι συνεχής στο [x,y] και παραγωγίσιμη στο (x,y). Επομένως σύμφωνα με το Θεώρημα Μέσης Τιμής υπάρχει τουλάχιστον ένα ξ1 ανήκει (x,y) τέτοιο ώστε:
f΄(ξ1)=(f(y)-f(x))/(y-x)
Θεωρούμε x,y ανήκουν R με y<x. Η συνάρτηση f είναι συνεχής στο [y<x] και παραγωγίσιμη στο (y,x). Επομένως σύμφωνα με το Θεώρημα Μέσης Τιμής υπάρχει τουλάχιστον ένα ξ2 ανήκει (y,x) τέτοιο ώστε:
f΄(ξ2)=(f(x)-f(y))/(x-y)=(f(y)-f(x))/(y-x)
Επομένως για κάθε x,y ανήκουν R με x διάφορο y υπάρχει τουλάχιστον ένα ξ ανήκει R τέτοιο ώστε
f΄(ξ)=(f(y)-f(x))/(y-x)
Επομένως έχουμε:
(1/3)((f(b)-f(a))/(b-a))<=f΄(ξ)<=(2/3)((f(c)-f(b))/(c-b))
(1/3)((f(b)-f(a))/(b-a))<=(f(y)-f(x))/(y-x)<=(2/3)((f(c)-f(b))/(c-b)), x,y ανήκουν R με x διάφορο y
Για y=b και x=a έχουμε:
(1/3)((f(b)-f(a))/(b-a))<=(f(b)-f(a))/(b-a)<=(2/3)((f(c)-f(b))/(c-b))
Χρησιμοποιούμε την πρώτη ανισότητα της διπλής ανισότητας:
(1/3)((f(b)-f(a))/(b-a))<=(f(b)-f(a))/(b-a) <=> (f(b)-f(a))<=3(f(b)-f(a)) <=> 2(f(b)-f(a))>=0 <=> f(b)-f(a)>=0 <=> f(a)<=f(b)
Άρα
f(a)<=f(b) <=> f(b)-f(a)>=0 <=> (f(b)-f(a))/(b-a)>=0 <=> (1/3)((f(b)-f(a))/(b-a))>=0
Για y=c και x=b έχουμε:
(1/3)((f(b)-f(a))/(b-a))<=(f(c)-f(b))/(c-b)<=(2/3)((f(c)-f(b))/(c-b))
Χρησιμοποιούμε την δεύτερη ανισότητα της διπλής ανισότητας:
(f(c)-f(b))/(c-b)<=(2/3)((f(c)-f(b))/(c-b)) <=> 3(f(c)-f(b))<=2(f(c)-f(b)) <=> f(c)-f(b)<=0 <=> f(c)<=f(b)
Άρα
f(c)<=f(b) <=> f(c)-f(b)<=0 <=> (f(c)-f(b))/(c-b)<=0 <=> (2/3)((f(c)-f(b))/(c-b))<=0
Έχει βρεθεί ότι (2/3)((f(c)-f(b))/(c-b))<=0<=(1/3)((f(b)-f(a))/(b-a))
Επίσης από την ανίσωση (1/3)((f(b)-f(a))/(b-a))<=f΄(x)<=(2/3)((f(c)-f(b))/(c-b)) η οποία ισχύει για κάθε x ανήκει R προκύπτει ότι
(1/3)((f(b)-f(a))/(b-a))<=(2/3)((f(c)-f(b))/(c-b))
Από τις ανισότητες (2/3)((f(c)-f(b))/(c-b))<=0<=(1/3)((f(b)-f(a))/(b-a)) και (1/3)((f(b)-f(a))/(b-a))<=(2/3)((f(c)-f(b))/(c-b)) προκύπτει ότι
(2/3)((f(c)-f(b))/(c-b))=(1/3)((f(b)-f(a))/(b-a))=0 => f(a)=f(b)=f(c)=0
Αντικαθιστώντας τα f(a)=f(b)=f(c)=0 στην αρχική ανισότητα προκύπτει:
0<=f΄(x)<=0 => f΄(x)=0 για κάθε x ανήκει R
Άρα υπάρχει σταθερά c ώστε f(x)=c για κάθε x ανήκει R που σημαίνει ότι η f είναι σταθερή συνάρτηση.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
rebel
Πολύ δραστήριο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
οπότε η αρχική ανισότητα γίνεται
Για
Για
Από (1),(2),(3) παίρνουμε
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
rebel
Πολύ δραστήριο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Έστωτρεις φορές παραγωγίσιμες με
. Δείξτε ότι υπάρχει
με
![]()
Θεωρούμε την συνάρτηση h(x)=f(x)-g(x), x ανήκει R. Επειδή οι f και g είναι 3 φορές παραγωγίσιμες στο R τότε και η h είναι 3 φορές παραγωγίσιμη στο R και ισχύει:
h΄(x)=f΄(x)-g΄(x)
h΄΄(x)=f΄΄(x)-g΄΄(x)
h΄΄΄(x)=f΄΄΄(x)-g΄΄΄(x)
για κάθε x ανήκει R
Η αρχική ανίσωση γράφεται ισοδύναμα:
3f(x)-2f(1)-f(2)>=3g(x)-2g(1)-g(2) <=> 3f(x)-3g(x)>=2f(1)-2g(1)+f(2)-g(2) <=>
<=> 3(f(x)-g(x))>=2(f(1)-g(1))+(f(2)-g(2)) <=> 3h(x)>=2h(1)+h(2) <=> h(x)>=(2/3)h(1)+(1/3)h(2) για κάθε x ανήκει R
Για x=1 έχουμε:
3h(1)>=2h(1)+h(2) <=> h(1)>=h(2)
Για x=2 έχουμε:
3h(2)>=2h(1)+h(2) <=> 2h(2)>=2h(1) <=> h(2)>=h(1)
Από τις δύο τελευταίες σχέσει προκύπτει ότι h(1)=h(2)=c όπου c ανήκει R
Η h είναι παραγωγίσιμη στο R άρα και συνεχής στο R. Η h είναι συνεχής στο [1,2], οπότε σύμφωνα με το θεώρημα μέγιστης & ελάχιστης τιμής συνεχών συναρτήσεων, υπάρχουν α,β στο [1,2] τέτοια ώστε αν m=h(α) και M=h(β) με m<=M να ισχύει m<=h(x)<=M για κάθε x στο [1,2].
Για x=1 έχουμε
m<=h(1)<=M <=> (1/3)m<=(1/3)h(1)<=(1/3)M
Για x=2 έχουμε
m<=h(2)<=M <=> (2/3)m<=(2/3)h(2)<=(2/3)M
Προσθέτοντας κατά μέλη τις 2 τελευταίες ανισότητες προκύπτει ότι:
m<=(1/3)h(1)+(2/3)h(2)<=M
Επομένως σύμφωνα με το θεώρημα ενδιαμέσων τιμών υπάρχει τουλάχιστον ένα x0 στο (1,2) τέτοιο ώστε h(x0)=(1/3)h(1)+(2/3)h(2)
Έχουμε h(x0)=(1/3)h(1)+(2/3)h(2)=(1/3)c+(2/3)c=c όπου m<=c<=M.
Άρα h(1)=h(x0)=h(2)=c
Η ανισότητα h(x)>=(2/3)h(1)+(1/3)h(2) γράφεται ισοδύναμα h(x)>=c εφόσον h(1)=h(2)=c
Ισχύει h(x)>=h(1) για κάθε x ανήκει R που σημαίνει ότι η h παρουσιάζει ολικό ελάχιστο οποτε και τοπικό ελάχιστο στο x1=1. Επειδή η h είναι ορισμένη στο R, παραγωγίσιμη στο x1=1 και παρουσιάζει τοπικό ελάχιστο στο x1=1 τότε σύμφωνα με το θεώρημα Fermat ισχύει h΄(1)=0.
Ισχύει h(x)>=h(2) για κάθε x ανήκει R που σημαίνει ότι η h παρουσιάζει ολικό ελάχιστο οποτε και τοπικό ελάχιστο στο x2=2. Επειδή η h είναι ορισμένη στο R, παραγωγίσιμη στο x2=2 και παρουσιάζει τοπικό ελάχιστο στο x2=2 τότε σύμφωνα με το θεώρημα Fermat ισχύει h΄(2)=0.
Ισχύει h(x)>=h(x0) για κάθε x ανήκει R που σημαίνει ότι η h παρουσιάζει ολικό ελάχιστο οποτε και τοπικό ελάχιστο στο x0. Επειδή η h είναι ορισμένη στο R, παραγωγίσιμη στο x0 και παρουσιάζει τοπικό ελάχιστο στο x0 τότε σύμφωνα με το θεώρημα Fermat ισχύει h΄(x0)=0.
Άρα h΄(1)=h΄(x0)=h΄(2)
Η h είναι δύο φορές παραγωγίσιμη στο [1,2] οπότε η πρώτη παράγωγος h΄ είναι παραγωγίσιμη στο (1,2) και συνεχής στο [1,2].
H h΄ είναι συνεχής στο [1,x0], παραγωγίσιμη στο (1,x0) και ισχύει h΄(1)=h΄(x0). Επομένως σύμφωνα με το θεώρημα Rolle υπάρχει τουλάχιστον ένα ξ1 στο (1,x0) τέτοιο ώστε h΄΄(ξ1)=0.
H h΄ είναι συνεχής στο [x0,2], παραγωγίσιμη στο (x0,2) και ισχύει h΄(x0)=h΄(2). Επομένως σύμφωνα με το θεώρημα Rolle υπάρχει τουλάχιστον ένα ξ2 στο (x0,2) τέτοιο ώστε h΄΄(ξ2)=0.
Άρα h΄΄(ξ1)=h΄΄(ξ2)=0
Η h είναι τρεις φορές παραγωγίσιμη στο [1,2] οπότε η δεύτερη παράγωγος h΄΄ είναι παραγωγίσιμη στο (1,2) και συνεχής στο [1,2].
H h΄΄ είναι συνεχής στο [ξ1,ξ2], παραγωγίσιμη στο (ξ1,ξ2) και ισχύει h΄΄(ξ1)=h΄΄(ξ2). Επομένως σύμφωνα με το θεώρημα Rolle υπάρχει τουλάχιστον ένα ξ στο (ξ1,ξ2) τέτοιο ώστε h΄΄΄(ξ)=0.
h΄΄΄(ξ)=0 <=> f΄΄΄(ξ)-g΄΄΄(ξ)=0 <=> f΄΄΄(ξ)=g΄΄΄(ξ)
Άρα υπάρχει τουλάχιστον ένα ξ ανήκει R τέτοιο ώστε f΄΄΄(ξ)=g΄΄΄(ξ)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 12 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 287 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- ggl
- ioanna2007
- Hased Babis
- thepigod762
- akis_95
- Mariosm.
- Maynard
- infection54
- Jesse_
- topg
- eukleidhs1821
- bill09876
- Debugging_Demon
- mali
- Joji
- Ness
- Helen06
- Scandal
- synthnightingale
- arko
- BillyTheKid
- Magigi
- Paragontas7000
- Unboxholics
- just some guy
- george777
- Wonderkid
- IceCream05
- Abiogenesis
- GeorgePap2003
- katia.m
- giannhs2001
- paul
- Praxis
- Apocalypse
- shezza94
- desp1naa
- rempelos42
- Sherlockina
- oups
- Dimgeb
- spring day
- KingOfPop
- mpapa
- Chrisa
- Physicsstudent
- tsiobieman
- P.Dam.
- persi
- Euge.loukia
- theodoraooo
- PanosBat
- kost28
- mikriarchitectonissa
- BILL KEXA
- Drglitterstar
- Eleftheria2
- Athens2002
- bruh_234
- Miranda32
- SlimShady
- kallikd
- nucomer
- alpha.kappa
- Eeeee
- J.Cameron
- Marple
- Kitana
- F1L1PAS
- sophiaa
- VFD59
- papa2g
- το κοριτσι του μαη
- srg96
- Hopeful22
- Φινεύς
- Phys39
- Anta2004
- fairyelly
- Pharmacist01
- jYanniss
- Panagiotis849
- Kokro
- augustine
- Nikoletaant
- Mashiro@Iberan
- margik
- Mammy Nun
- Pastramis
- Σωτηρία
- Appolon
- panosveki
- Nickt23
- igeorgeoikonomo
- Steliosgkougkou
- QWERTY23
- Ameliak
- aladdin
- nimbus
- Φωτεινη Τζα.
- marian
- Georgekk
- xrisamikol
- the purge
- Theodora03
- Machris
- s93060
- Nikitas18
- Stif6
- stav.mdp
- damn
- aekaras 21
- Anthropaki
- Angelos12345
- ioannam
- Μάρκος Βασίλης
- skyway
- Nick2325
- Nala
- Manolo165
- Ryuzaki
- T C
- Devilshjoker
- El_
- George9989
- TonyMontanaEse
- globglogabgalab
- constansn
- barkos
- katerinavld
- fenia
- An_uknown_world
- Jimmis18
- maria2001
- KingPoul
- Xara
- thecrazycretan
- abcdefg12345
- Κλημεντίνη
- ale
- panagiotis G
- mechaniceng
- Giii
- calliope
- Tequila
- natalix
- Cortes
- Alexecon1991
- pepsoula
- Mariaathens
- Lia 2006
- 1205
- παιδι για κλαματα
- Alexandros36k
- alexd99
- chembam
- Specon
- Dr House
- panagiotis23
- Johnman97
- rhymeasylum
- Αννα Τσιτα
- KaterinaL
- Libertus
- LeoDel
- iminspain
- den antexw allh apotyxia
- Λαμπρινηη
- Mendel2003
- Ijt
- drosos
- Κορώνα
- JohnGreek
- Αρχηγος_β3
- alexandra_
- ΘανάσοςG4
- Dimitris9
- Birtjan
- george7cr7
- NickT
- Bgpanos
- JKTHEMAN
- nicole1982
- χημεια4λαιφ
- Stroka
- Kostakis45
- charmander
- leo41
- EiriniS20
- Αριάνα123
- MarilynSt
- iManosX13
- Nefh_
- Viedo
- Βλα
- suaimhneas
- george pol
- kristinbacktoschool
- fearless
- Rene2004
- Steffie88
- Slytherin
- jimnikol21
- Unseen skygge
- cel123
- jul25
- Thanos_D
- Ireneeneri
- tasost
- Mukumbura
- xxxtolis
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.