Μόνο που οι απόφοιτοι του τμήματος δεν είναι μηχανικοί αλλά "μαθηματικοί/φυσικοί εφαρμογών", δηλαδή ναι μεν προσανατολίζονται στην απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα(η την έρευνα),αλλά γιατί να τους αποκλείουμε και τη δυνατότητα να δουλέψουν στη δευτεροβάθμια?
Δεν είπα εγώ ότι προσανατολίζονται στην έρευνα, έρευνα όλοι μπορούν να κάνουν.
Από εκεί και πέρα ναι, δεν είναι μηχανικοί. Αλλά θα έπρεπε να είναι, αλλιώς δεν έχουν θέση στο πολυτεχνείο. Για μένα το έχουν πάρει το θέμα υπό τελείως λάθος σκοπιά. Πρώτα επιλέγεις τι ρόλο θες να βαράς στην κοινωνία, μετά διαμορφώνεις το πρόγραμμα σπουδών για να ταιριάζει στις προδιαγραφές σου, και έπειτα διεκδικείς τα όποια δικαιώματά σου. Ε, η ΣΕΜΦΕ έχει κάνει το αντίθετο. Το πήγαινε στην αρχή για μηχανικός, αλλά τους είπανε κάτσε έτσι όπως είσαι μηχανικός δεν γίνεσαι. Και αντί να κοιτάξουν να βελτιωθούν ως μηχανικοί, φρόντισαν να πάρουν δικαιώματα από τους άλλους, και εκεί που περίμενες να δεις να κάνουν αυτό που καταλάβαινες από το όνομά τους, βλέπεις πολυτεχνική σχολή και να έχει παιδαγωγικά μαθήματα. Με λίγα λόγια ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώλος μας.
Ε, τώρα συγγνώμη αλλά νομίζω ότι εδώ μας αδικείς και μάλιστα πολύ.
Ο μηχανικός πράγματι χρησιμοποιεί μεγάλο όγκο γνώσεων από τις βασικές Θετικές Επιστήμες (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Γεωλογία...) με σκοπό να τις εφαρμόσει και να κάνει την καινοτομία σε διάφορα έργα ανάπτυξης μιας κοινωνίας (από αρχιτεκτονικά μέχρι ηλεκτρολογικά,κλπ). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στερείται επιστημονικού υποβάθρου ούτε ότι δεν τον ενδιαφέρει να μάθει όλες τις πτυχές του αντικειμένου του!!! (big fail)
Και να μην ξεχνάμε βέβαια, ότι πέρα από την συμβολή στην βιομηχανία και στην παραγωγή, υπάρχει και η έρευνα πάνω στις επιστήμες του μηχανικού για την περαιτέρω ανάπτυξη τους (νέες μέθοδοι, νέες γνώσεις,κλπ). Σε όλες τις πολυτεχνικές σχολές δίνεται δυνατότητα για έρευνα είτε βασική, είτε εφαρμοσμένη -ή και τα 2- για την ανάπτυξη του εκάστοτε αντικειμένου. Εγώ αυτό το θεωρώ Επιστήμη. Μια επιστήμη μπορεί να είναι είτε βασική, είτε εφαρμοσμένη αλλά δεν παύει να είναι επιστήμη. Βέβαια, παίζει ρόλο και το πώς ορίζει κανείς την λέξη επιστήμη αλλά τέλος πάντων, οι μηχανικοί δεν είναι μπακάληδες ούτε οι γνώσεις τους είναι πασαλήμματα.
Ώπα κάτσε πήρες φόρα. Πότε είπα εγώ ότι οι μηχανικοί στερούνται υπόβαθρου γενικά κι αόριστα και ότι δεν ξέρουν όλα τα του αντικειμένου τους; Να τα πάρουμε ένα ένα.
Οι βασικές επιστήμες είναι συγκεκριμένες. Μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία, πληροφορική κλπ.
Ο μηχανικός δεν θα κάνει μόνο το ένα, ή μόνο το άλλο. Πάρε παράδειγμα τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς (αναφέρω αυτούς καθαρά επειδή τους ξέρουν όλοι). Χρησιμοποιούν μαθηματικά, φυσική, ίσως χημεία, και λίγο πληροφορική. Δεν τα διδάσκονται ως επιστήμες όμως, δεν είναι αυτοσκοπός. Το αντικείμενό τους δεν είναι ούτε τα μαθηματικά, ούτε η φυσική. Πες ξέρω γω ότι κάποιος ασχολείται με τα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ). Αυτό είναι πες μέσες-άκρες το αντικείμενό του. Ε τα ΣΗΕ ούτε μαθηματικά είναι ούτε φυσική, αλλιώς θα μπορούσε να ασχοληθεί και ο οποιοσδήποτε μαθηματικός ή φυσικός. Για να μπορέσεις όμως να ασχοληθείς γύρω από το συγκεκριμένο αντικείμενο απαιτούνται
κάποιες συγκεκριμένες γνώσεις πάνω σε αυτές τις επιστήμες. Προφανώς και ένας μηχανικός δεν διδάσκεται ούτε όλους τους τομείς των μαθηματικών, ούτε όλους τους τομείς της φυσικής γιατί δεν χρειάζεται, ΔΕΝ είναι αυτός ο σκοπός του. Χρήσιμο για τον μηχανικό είναι να ξέρει να χρησιμοποιεί κάποια κομμάτια τους, και να μπορεί να εντάσει αυτά που μαθαίνει στον τομέα του.
Για αυτό και δεν θεωρώ σωστό ένας ηλεκτρολόγος, πολιτικός, μηχανολόγος, μεταλειολόγος ή οποιοσδήποτε άλλος μηχανικός να έχει το δικαίωμα να διδάξει μαθηματικά, φυσική ή χημεία, ακόμη κι αν στα συγκεκριμένα μαθήματα έχει κάποιες γνώσεις. Γιατί για αυτούς είναι στεγνά ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει για το δικό του ξεχωριστό αντικείμενο,
δεν είναι αυτοσκοπός.
Τώρα για τα υπόλοιπα, μην κολλάς στις λέξεις, δεν με ενδιαφέρει πώς ορίζεις εσύ την επιστήμη, θες να τα πεις όλα επιστήμες, πες τα. Απλά κάποιες "επιστήμες" έχουν ένα μεγάλο κομμάτι τους το οποίο απλώνεται μερικές φορές ακόμη και τελείως θεωρητικά, σαν να μην το ενδιαφέρει καθόλου εάν αυτό το οποίο πραγματεύεται έχει κάποια εφαρμογη ή αν ακόμη πιο γενικά έχει την οποιαδήποτε επαφή με την τωρινή πραγματικότητα, ενώ κάποιες άλλες "επιστήμες" εστιάζουν σε ρεαλιστικά προβλήματα και την επίλυσή τους χωρίς να έχουν θεωρητικές προεκτάσεις. Ε λοιπόν εγώ αυτούς που ασχολούνται με τα πρώτα τους λέω επιστήμονες ενώ τους άλλους μηχανικούς, χωρίς να θέλω να υποβιβάσω κανέναν. Κι εγώ παλιά όταν άκουγα τη λέξη μηχανικός πιο πολύ μου ερχόταν στο μυαλό κάποιος που δουλεύει όλη μέρα σε ένα συνεργείο γεμάτος λάδια με εργαλεία στα χέρια να επιδιορθώνει παρά κάποιος γραβατομένος να υπογράφει μελέτες από το γραφείο του. Απλά κάπως πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός τι να κάνουμε.
Όσον αφορά την έρευνα, δεν είπα ότι οι μεν κανουν ενώ οι δε όχι, απλά όπως προείπα αλλού εστιάζει η έρευνα του ενός, και αλλού του άλλου.