Με τον όρο
εφαρμοσμένα μαθηματικά δεν μιλάμε κατ' ανάγκη για μαθηματικά και φυσική. Τα εφαρμοσμένα μαθηματικά είναι: η στατιστική, τα υπολογιστικά μαθηματικά, η επιχειρησιακή έρευνα εκτός από τα μαθηματικά της φυσικής. Συνεπώς, όταν λέμε για ειδίκευση στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, μιλάμε για συγκεκριμένο πεδίο, δηλαδή
Εφαρμοσμένα Μαθηματικά:
-
Επιστημών Ζωής (Στατιστική, Πιθανότητες, Επιχειρησιακή Έρευνα, Οικονομικά/ Ασφαλιστικά Μαθηματικά)
-
Φυσικών Επιστημών (Εφαρμοσμένη Ανάλυση, Διαφορικές Εξισώσεις, Μηχανική, Μαθηματική Φυσική, Μαθηματική Μοντελοποίηση στην Βιομηχανία και σε Βιοεπιστήμες)
-
Θεωρητικής Πληροφορικής & Υπολογιστικών Μαθηματικών (Αριθμητική Ανάλυση, Διακριτά Μαθηματικά, Υπολογιστική Άλγεβρα, Τεχνητή Νοημοσύνη, Βελτιστοποίηση, Επιστήμη Υπολογιστών)
και πάνω εδώ γίνονται συνδυασμοί επιλογών.
Ένα Τμήμα Μαθηματικών ασχολείται με τα σύγχρονα μαθηματικά και τις εφαρμογές αυτών από την αξιωματική θεμελίωσή τους. Θα διδαχτείς όλο το εύρος της μαθηματικής επιστήμης από το πολύ θεωρητικό μέρος μέχρι το τελείως εφαρμοσμένο. Το Τμήμα Μαθηματικών δεν ασχολείται με άλλα Μαθηματικά ή μόνο Μαθηματικά. Εφόσον τα εφαρμοσμένα μαθηματικά είναι υποσύνολο των μαθηματικών ή και το ίδιο πράγμα,
δεν υπάρχει διαφορά. Τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, μαθηματικά είναι. Απλά θα μελετήσεις επιπλέον και κάποια ερμηνεία του φαινομένου με την ανάλογη θεωρία (υπό μορφή κάποιου ειδικευμένου μαθήματος φυσικής, στατιστικής,..κτλ). Το Τμήμα Μαθηματικών χτίζει το mathematical μέρος. Προσωπικά δεν νιώθω κάποια ποιοτική διαφορά από άποψη γνώσεων σε σχέση με έναν ΣΕΜΦίτη. Η ειδοποιός διαφορά μου είναι ότι εγώ μελέτησα τα Μαθηματικά σαν κλάδο Θετικών Επιστημών με έντονη αλληλεπιδράση της Φυσικής ως κλάδο των Θετικών Επιστημών. Ο ΣΕΜΦίτης μελέτησε Μαθηματικά και Φυσική με Εφαρμογές από προβλήματα του Πολυτεχνείου με ίσως επιφανειακή μελέτη κάποιων "μη εφαρμοσμένων" μαθηματικών. Είναι τελείως διαφορετική η προσέγγιση του ίδιου θέματος. Όμως σε ένα μεταπτυχιακό Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στον κλάδο των Διαφορικών Εξισώσεων ή στην Θεωρητική Φυσική και Αστροφυσική,...κτλ στέκομαι με άνεση αφού πάρα πολλά μαθήματα προπαιδείας (σύγχρονης φυσικής, προχωρημένων μαθηματικών τεχνικών, διαφορικών εξισώσεων κάθε μορφής, μαθηματικής ανάλυσης, υπολογιστικών μεθόδων,...κτλ) τα γνωρίζω, εφόσον έχω εξεταστεί σε αυτά κατά την διάρκεια των σπουδών μου. Όποιος γνωρίζει το θέμα, καταλαβαίνω για τι μιλάω ακριβώς. Βασίλη νομίζω ότι πάλι έμεινες με απορία..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.