Έχουν καλό επίπεδο και γενικά σαν "μαθηματική" κοινότητα. Χώρες που πέρασαν για ένα διάστημα υπό την Αυστριακή κατοχή (βλ. Ρουμανία) και την Σοβιετική επιρροή (βλ. πάλι Ρουμανία) έχουν πειθαρχημένο σύστημα σπουδών. Ειδικά χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλόκ στις Μαθηματικές Επιστήμες έχουν την νοοτροπία της αριστερής "δικτατορίας": η σκέψη λογοκρίνεται αν δεν είναι στοχευμένη αποκλειστικά στην γνώση και στον άνθρωπο (σοσιαλισμός) γιατί τότε δεν υπηρετεί το κόμμα.
Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία επί Σοβιετικής περιόδου ανέδειξε πολύ καλούς Μαθηματικούς, με αντίκτυπο στην παγκόσμια σκέψη, όπως: Tychonoff, Lyapunov, Sobolev, Krylov, Ritz, Kolmogorov, Smirnov, Steklov, Kantorovich, Alexandrov, Piccard, κτλ οι οποίοι έμειναν και θα μείνουν για πάντα στην παγκόσμια Μαθηματική επιστήμη.
Στην Ελλάδα, γίνεται πολύ κακή προσαρμογή ή ερμηνεία της Σοβιετικής ιδεολογίας με αποτέλεσμα να αποτελεί καρικατούρα και γελοιότητα, για οτιδήποτε άλλο εκτός των Μαθηματικών. Μου κάνει θλιβερή εντύπωση πως γίνεται να έχουμε τόσους "φίλους" της Αριστεράς (του σαλονιού για να μην πω την άλλη λέξη που σκέφτομαι και γίνω χυδαίος) και κανένας από δαύτους να μην μίλησε ποτέ για την εκπαιδευτική συνείδηση σε χώρες με τέτοια καθεστώτα, ειδικά στα Μαθηματικά και την Φυσική τ
@eukleidhs1821 από όσο έχω κοιτάξει σε διάφορα βιογραφικά Ρώσων ή Βαλκάνιων Μαθηματικών (της σοβιετικής οικογένειας) οι περισσότεροι είχαν κάνει συνδυαστικές σπουδές Μαθηματικά και Φυσική και αφοσιώθηκαν σε κάποια θεωρητική περιοχή π.χ. Τοπολογία Καμπυλών, Άλγεβρα Δακτυλίων. Αλλά παράλληλα το ερευνητικό τους έργο αποτελούσε και ώθηση της Φυσικής την ίδια χρονική περίοδο των πιο "large" επιστημόνων όπως Planck, De Broglie,...κτλ. Τα Μαθηματικά για πολλές χώρες του κόσμου δεν αποτελούσαν ποτέ ξεχωριστή περιοχή από την Θεωρητική Φυσική γιατί πολύ απλά έδιναν απαντήσεις στην Οικονομία τους, με μορφή αλληλεπίδρασης. Στην Ελλάδα θα ήθελα κάποτε να ακούσω μια ιστορική γνώμη, πάνω σε ποια Οικονομική δομή βασίστηκε η εκπαίδευση του 1974 και μετά.