παλιά είχαν πάντα ένα προβάδισμα οι πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων,μετά πέρασε ο Ραγκούσης ένα νόμο πολύ ευνοϊκό για τα Τ.Ε.Ι. ο οποίος δεν ξέρω καν αν εφαρμόστηκε ποτέ,οπότε πιθανό να ισχύουν λίγο πολύ τα ίδια μέχρι σήμερα!Μόνο κάποιος που τα ξέρει καλά μπορεί να τα ξεκαθαρίσει...
Γενικά να ξέρεις όταν αναφέρομαι σε Ε.Δ. προσωπικά,το Δημόσιο δεν το λαμβάνω υπόψη και γιατί δεν ξέρω καλά τι γίνεται αλλά και γιατί δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει και πολλούς πλέον!
Η διόρθωσή μου ήταν μόνο ως προς το λόγο για τον οποίο πολλές ειδικότητες δεν έχουν κατοχυρωμένα Ε.Δ. αντίστοιχα των σπουδών,καθώς ο σημαντικότερος ήταν και παραμένει ένας,η αύξηση του ανταγωνισμού (για τους "κατοχυρωμένους" συναδέλφους) και το πολιτικό κόστος (για τους εκάστοτε Υπουργούς)...διότι άλλο είναι περίπου 40.000 μηχανικοί Τ.Ε. και άλλο 200.000 μηχανικοί Π.Ε. πως να το κάνουμε!

Το να πάρουν π.χ. 40.000 μηχανικοί Τ.Ε. σφραγίδα απ'το Τ.Ε.Ε. για μελέτες μέσα σε μια νύχτα,είναι πλήγμα για πολλούς συναδέλφους Π.Ε.!Να σκεφτείς ότι κάποιες εποχές,πολλοί εξ'αυτών ζούσαν "νοικιάζοντας" την υπογραφή τους σε απόφοιτο Τ.Ε.Ι. έναντι αμοιβής!
Όσο για το παλικάρι,τον καταλαβαίνω εν μέρη...δεν είναι λίγο πράγμα ν'ακούς τον κάθε άσχετο να σε υποβιβάζει χωρίς να ξέρει τι του γίνεται!Και πολλοί δεν έχουν τη δική μου υπομονή και φτάνουν σ'αυτό το σημείο...
Kι αυτά περί Ε.Δ. τα γράφω και για άλλο λόγο!Για να καταλάβετε πόσο άξιοι είναι όλοι αυτοί οι απόφοιτοι αυτών των σχολών που κάνουν καριέρα χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση!

Όπως επίσης,πως μπορούν και λειτουργούν αυτά τα ιδρύματα με το 1/4 σε χρηματοδότηση σε σχέση με τα Πανεπιστήμια,όταν έχουν ουσιαστικά τις ίδιες ανάγκες με αυτά,πιθανό και περισσότερες (εργαστήρια κ.λπ.)!Αν το Τ.Ε.Ι. μας π.χ. έπαιρνε για 25 χρόνια κάθε χρόνο τα κονδύλια που χλαπακιάζει το ΠΑ.ΜΑΚ.,πύραυλο στο διάστημα θα εκτόξευε!

Πρέπει να λαμβάνουμε και αυτά υπόψη όταν συγκρίνουμε Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι. αλλά και τους απόφοιτους αυτών...καθώς οι μεν οπλίζονται με πολυβόλα και οι δε με σφεντόνες!
Υ.Γ. Τονίζω ότι,εννοείται πως αρκετοί συνάδελφοι Τ.Ε. κατάφεραν και πήραν Ε.Δ. "απ'το παράθυρο"...μιλάμε όμως πάντα για τους πολλούς!
ΤΥΠΙΚΑ είναι το ίδιο...μπορείς να πιάσεις το Π.Δ. που περιγράφει τα προαναφερθέντα επαγγέλματα και να διαπιστώσεις πως,όποια επαγγελματική άδεια/δυνατότητα παρέχεται σε έναν απόφοιτο Πανεπιστημίου,παρέχεται και σε αυτόν του Τ.Ε.Ι.!
Προπτυχιακά προγράμματα που οδηγούν σε Bachelor είναι και τα δύο,για Master πάνε και τα δύο κ.λπ. κ.λπ.
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ οι σπουδές σε κάποιο παλιό και γνωστό Πανεπιστήμιο σίγουρα σε "ανεβάζουν" περισσότερο στα "μάτια" του άλλου,ειδικά στους πιο μεγάλους σε ηλικία...
Από εκεί και πέρα,το τι πρόοδο και προοπτική θα έχει ο καθένας εξαρτάται κυρίως από τον ίδιο κι όχι απ'τα "χαρτιά" του...