δεν το λεω απο κακια η με ειρωνικο τονο απλα μου κινειθηκε η περιεργεια...
αυτο ειναι πολυ καλο
(αν βοηθησα να σας ανοιξει η ορεξη για νεα προβληματα κατι καταφεραμε

)
[αν θελετε κατι αλλο "βασικο" δειτε γιατι οταν φευγει η παρενθεση και εχουμε "-" αλλαζουν τα προσημα]
η ασκηση δε μπηκε για να σας δειξει κατι. Ειναι μια κανονικη, "τυπικη για καποιους" ασκηση κατανοησης για την α γυμνασιου. Σε παιδια α γυμνασιου που εχω διδαξει τη θετω παντα {οι μισοι την εχουν λυσει} - και αν αφηναμε "ησυχους" τους μικρους μαθητες πολλοι θα την ελυναν κι εδω [φανταζομαι πώς μπορει να ενιωσαν με ολα αυτα

] --στο δημοτικο τη λυνουν ολοι γιατι ειναι στο βιβλιο
παντως τα τελευταια χρονια τα σχολικα βιβλια (μαθηματικα - φυσικη) του γυμνασιου εχουν βελτιωθει και ασχολουνται περισσοτερο με την ουσια !
οποιου του αρεσουν τα "βαθια" ας προσπαθησει να δειξει ποσο κανει (αβ):α και (βα):α
[οι γνωσεις δημοτικου ειναι αρκετες]
στους μαθητες μου "δεν επιτρεπω" να "διαγράφουν" - (απο στοιχειωδη σεβασμο στους ανθρωπους που εχω μπροστα μου / θεωρω οτι εχω να κανω με ανθρωπους δηλαδη [μικρους, αλλα ανθρωπους])
αν το κατανοησεις βεβαια, σου γινεται συνηθεια και διαγραφεις καποια στιγμη (δεν ειμαι σιγουρος οτι ειναι "καλο", εγω το κανω παντως καμια φορα)
αν εχεις μια καλυτερη κατανοηση μετα αντιμετωπιζεις πιο αποτελεσματικα "νεα" προβληματα που μπορει να σου τεθουν [αν βεβαια ολη η χρονια ειναι παραλλαγες πεντε ασκησεων που επαναλαμβανονται, ε τοτε τις "λυνεις μια χαρα" και αριστευεις κιολας {το χω παθει κι εγω ως μαθητης - σε καποιο βαθμο}
αλλα το σημαντικοτερο: αν εχεις καλυτερη κατανοηση το φχαριστιεσαι... τα μαθηματικα ειναι ωραια οταν δε γινονται συνηθεια!
{ποτε δε θα ελεγα οτι φταιει καποιος -και ιδιαιτερα μαθητης! για μενα δεν υπαρχει φταιξιμο! υπαρχει ομως αισθημα ευθυνης (αυτο ειναι μια προσωπικη υποθεση. δεν ειναι ευθυνη "της υποχρεωσης" ....ουτε "του καταλογισμου" αν κατι παει στραβα) }
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.