Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει κατ'αρχάς να αλλάξεις νοοτροπία.
1)Γενικά "σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση" απ'όσα ξέρω έχουν κυρίως οι γιατροί και οι απόφοιτοι στρατιωτικών σχολών.
2)Διαφωνώ μαζί σου και πιστεύω ότι ακριβώς επειδή τίποτα άλλο δεν έχει σίγουρα λεφτά με κάποιον τρόπο, πρέπει πρωταρχικό σου κριτήριο να είναι το *τι αγαπάς*. Στο *να το ανακαλύψεις* πιστεύω θα βοηθήσουν οι συβουλές του
@Μάρκος Βασίλης:
Επίσης εγώ είμαι αρκετά πορωμένη με μαθηματικά και φυσική (και πέρασα φέτος σε τμήμα Φυσικής) οπότε αν θες μπορείς να μου στείλεις dm για να σου περιγράψω κάποια από αυτά που βρίσκω εγώ όμορφα σε αυτές τις επιστήμες και να σου στείλω υλικό που με έκανε να καταλάβω ότι τα αγαπάω.
3)Τα μεταπτυχιακά στο τμήμα φυσικής είναι δωρεάν όπως και σε πολλά άλλα τμήματα-γκούγκλαρέ το ("δωρεάν μεταπτυχιακά ελλάδα").
4)Αν ασχολείσαι με κάτι που πραγματικά αγαπάς και σε ενδιαφέρει, θα ΘΕΣ να μάθεις όλο και περισσότερα για αυτό, οπότε οι σπουδές θα είναι χαρά και θα εύχεσαι να κρατήσουν παραπάνω. Επίσης το ότι σπουδάζεις για λίγα χρόνια παραπάνω δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς και να δουλέψεις ταυτόχρονα.
5)Γενικά η πληροφορική έχει καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση από ότι ένα τμήμα Φυσικής. Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Η αλλαγή νοοτροπίας έρχεται στο ότι δεν γίνεται να τα περιμένεις όλα στο πιάτο. Υπάρχουν ΠΑΡΑ πολλοί πτυχιούχοι άνεργοι. Θα πρέπει να κυνηγήσεις μόνη σου το να γίνεις καλύτερη και να αποκτήσεις περισσότερα skills και το να είσαι ανταγωνίσιμη στην αγορά εργασίας. Και γι' αυτό λέω ότι δεν είναι απόλυτο-γιατί ένα πτυχίο πληροφορικής που θα το βγάλεις με τα χίλια ζόρια είναι χειρότερο από ένα πτυχίο φυσικής που θα το βγάλεις με πολύ καλύτερο βαθμό και στην ώρα του και που παράλληλα συμμετείχες σε προγράμματα ή σε διαγωνισμούς ή δίδασκες ή ξέρω γω τι.
Για να "απαντήσω" στην ερώτησή σου, για μένα "αξίζει" να ασχοληθείς με οτιδήποτε αγαπάς. Δεν είναι απαραίτητο να είναι αυτό με μια σχολή μέσα από τις πανελλήνιες. Με ό,τι και αν ασχοληθείς, η επιτυχία θα έρθει αν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο, γιατί τότε θα έχεις προσωπικό κίνητρο να βελτιωθείς σε αυτό (την αγάπη σου) και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στις γνώσεις και τις ικανότητες που θα αποκτήσεις, που με την σειρά τους θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο βιογραφικό σου, που με τη σειρά του θα έχει θετικό αντίκτυπο στις πιθανότητες πρόσληψής σου. Άλλωστε έτσι θα είσαι και ικανοποιημένος άνθρωπος και οι πιθανές οικονομικές δυσκολίες θα είναι μάλλον λίγες μπροστά στη χαρά που θα αποκομίζεις μέσω της δουλειάς σου.
Όσον αφορά την φυσική, είναι μία πανέμορφη θετική επιστήμη.(από τα λίγα που ξέρω...) Γενικά ο επιστήμονας ψάχνει την γνώση, επιθυμεί να ερμηνεύσει όσα παρατηρεί και να προσεγγίσει την αλήθεια, ψάχνει το πώς και το γιατί λειτουργούν τα πράγματα στην φύση με αυτόν τον τρόπο και φτιάχνει πιθανά σενάρια τα οποία διαρκώς επανεξετάζει, σε μία προσπάθεια να δώσει απαντήσεις. Τα μαθηματικά είναι κομψά και όμορφα, με μία σειρά από κανόνες μέσω των οποίων χτίζεται ολόκληρο το οικοδόμημά τους, με απλή λογική. Να έχεις υπόψιν σου ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής-οπότε καλό θα ήταν αν αγαπήσεις τη φυσική να αγαπήσεις κι αυτά...
ΥΓ1: Ακόμα καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση (νομίζω και από πληροφορική) έχουν τα πολυτεχνεία (εκτός ΣΕΜΦΕ ίσως).
ΥΓ2: Μην απορρίπτεις πιο υψηλόβαθμες σχολές επειδή θα χρειαστεί να διαβάσεις περισσότερο στις πανελλήνιες. Κατά την γνώμη μου πρέπει για όλες τις σχολές να διαβάζεις το ίδιο, χωρίς να έχεις υπόψιν τα μόρια ώστε να γράψεις τόσο όσο είναι το μέγιστο των δυνατοτήτων σου (αν είσαι πολύ καλός και θες μία χαμηλόβαθμη σχολή και μόνο αυτή οκ, δεν θα ξεσκιστείς το ίδιο, αλλά γενικά στις εξετάσεις πολλές φορές υπάρχουν ανατροπές και καλό είναι να στοχεύεις ψηλότερα από εκεί που θες για να πετύχεις με περισσότερη σιγουριά) και στο τέλος να έχεις περισσότερες επιλογές ίσως.
ΥΓ3: Από μία μικρή έρευνα που έκανα φέτος, η ΣΕΜΦΕ-ακόμα και με κατεύθυνση μηχανικής- δεν σου δίνει δικαιώματα μηχανικού όπως τα υπόλοιπα τμήματα του ΕΜΠ. Έλεγξέ το.
ΥΓ4: Μπορείς να μπεις σε σχολή πληροφορικής από 2ο πεδίο. Απλά (όπως υποστήριξε και ο καθηγητής) είναι προτιμότερο για κάποιον που τον ενδιαφέρουν αποκλειστικά σχολές πληροφορικής να μπει σε αυτές μέσω κατεύθυνσης οικονομικών (που έχουν ευκολότερα μαθήματα μέσα στα οποία είναι και η πληροφορική που τους αρέσει άρα είναι πιθανότερο να γράψουν υψηλότερους βαθμούς), παρά μέσω θετικής (που τα μαθήματα είναι δυσκολότερα και απαιτείται να καλυφθούν κενα κλπ κλπ).