Και πάλι.
Τα αρχαία ελληνικά οφείλουμε ως έλληνες έστω να τα γνωρίζουμε.
Δηλαδή να κάνουν στην Γερμανία και εμείς όχι γιατί θα κουραστεί ο μαθητής.
Όλα τα μαθήματα είναι εξίσου το ίδιο.
Όπως δεν μπορώ να φανταστώ σχολείο χωρίς μαθηματικά τόσο δεν μπορώ να το φανταστώ χωρίς αρχαία.
Μήπως οι Γερμανοί κάνουν και Γοτθικά; Και οι Γάλλοι λατινικά;
Τα μαθηματικά είναι μέρος του σύγχρονου πολιτισμού αυτούσια, τα χρησιμοποιούμε ως έχει. Εκτός από λίγα κεφάλαια, τα οποία καλό θα ήταν να διδάσκονταν μόνο στους ενδιαφερόμενους. Πνευματική μονομέρεια, θα πείτε. Ωστόσο, περισσότερη πνευματική μονομέρεια προκαλεί η καταπίεση και ο εξαναγκασμός αποστήθισης σε ένα μάθημα που δε σου αρέσει ή η ενασχόληση με κάτι που δεν καταλαβαίνεις και που δεν πρόκειται να σου χρησιμεύσει, με αποτέλεσμα να αδιαφορήσεις ακόμη περισσότερο γι' αυτό, παρά η διδασκαλία μόνο των βασικών. Να μαθαίνουμε αρχαία, αλλά ως τμήμα των νέων Ελληνικών. Να κάνουμε ετυμολογίες λέξεων, κάποιους δόκιμους αλλά ασυνήθιστους τύπους ρημάτων σε παθητική φωνή που πηγάζουν από καταλήξεις των αρχαίων, αλλά να μαθαίνουμε παπαγαλιστί αρχικούς χρόνους, να μαθαίνουμε παπαγαλιστί μεταφράσεις (γιατί μη μου πείτε ότι βγαίνει ο ποιητικός λόγος από μόνος του), να μαθαίνουμε παπαγαλιστί κατηγορίες ρημάτων ανάλογα με τις δυνατές συντακτικές τους λειτουργίες, να μαθαίνουμε παπαγαλιστί κλίσεις ανώμαλων ουσιαστικών, ε, αυτό δε μπορώ να καταλάβω πώς με κάνει πιο ολοκληρωμένο άνθρωπο.
Βλέπεις λοιπόν πως ενώ πράγματι οφείλουμε να τα γνωρίζουμε, δε γίνεται να ισοπεδωθούν άλλωστε όλα χάριν της εποχής μας, δε μας δίνεται το κίνητρο για να το κάνουμε; Είναι άλλο πράγμα το ''Γνωρίζω τις ρίζες μου, γνωρίζω τη γλώσσα των προγόνων μου'' και άλλο αυτό που γίνεται στα ελληνικά σχολεία. Στο κάτω κάτω και πρακτικά αν το δούμε το θέμα, τα Αρχαία Ελληνικά είναι μια νεκρή γλώσσα χωρίς άμεση χρήση για τον μαθητή που αναζητά τον λόγο για να τα διδαχθεί. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει πραγματικά αυτή η άμεση χρήση τους δεν πρέπει να προσεγγίσουμε αλλιώς το θέμα; Ποιό κίνητρο εν τέλει δίνει το σχολείο για να τα μάθουμε; Γιατί αν ποντάρει στη μελλοντική τους χρησιμότητα, μάλλον κάνει λάθος όπως διαπίστωσε και ο kwstass.
Ακριβώς. Με το να αποβλέπουμε στην πνευματική μας ολοκλήρωση, κατά κάποιο τρόπο το πνεύμα μας μονομερείται. Γιατί φροντίζουμε για την ολοκλήρωσή του, και όχι για την εξειδίκευσή μας σε κάποιον τομέα, η οποία είναι και ο κύριος στόχος του Λυκείου. Αλλιώς, αν δεν είναι, γιατί είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια;
Μήπως πρέπει να μάθουμε και να συνεννοούμαστε και με αυτή τη γλώσσα;
https://en.wikipedia.org/wiki/Proto-language_(glottogony)#Archaic_hominids
Σε καμία περίπτωση δε συγκρίνω την πολυπλοκότητα της με αυτήν των αρχαίων Ελληνικών, απλώς καταλαβαίνετε τί θέλω να πω.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.