Τι λες ρε μεγαλε, το εχεις μετρησει?
Εγω θεωρω οτι τα μαθηματικα ειναι απλα ενα εργαλειο που χρησιμοποιειται απ ολες τις αλλες επιστημες. Απο μονα τους δεν θα ειχαν νοημα υπαρξης. Παντως παιδια, η φυσικη που μαθαινουμε στο λυκειο ειναι στην ουσια μονο εισαγωγη στη μηχανικη, αντε και στον ηλεκτρομαγνητισμο και θερμοδυναμικη (δευτερα λυκειου) οποτε δεν εχετε δει ακομα τιποτα και δεν γνωριζετε ποσο συναρπαστικη, ομορφη και μεγαλη επιστημη ειναι...
H διαφορά Μαθηματικών-Φυσικης ειναι η διαφορά Φιλοσοφίας*-Επιστήμης**.
Συνεπως τα Μαθηματικά δεν απευθύνονται σε όλους. Μπορει στο Φυσικό να κανουν πάρα πολλα μαθηματικά, αλλά η μελέτη της μαθηματικής σκέψης από την εφαρμοσμένη χρήση των μαθηματικών (που ειναι παρούσα σχεδόν παντού), απέχει έτη φωτός. Αν το θέλεις, η Φυσική στην ουσια ειναι απλά μια τυποποίηση οσων παρατηρούμε γύρω μας (με τη βοήθεια πάντα μαθηματικών εργαλείων), ενώ τα Μαθηματικά, απτόμενα απο πρακτικά προβλήματα (τοπογραφικα ζητήματα Νείλου, Βαβυλωνίας κλπ.), εκτείνονται στον κύκλο της φιλοσοφικής σκέψης.
*Philosophy is the study of general and fundamental problems concerning matters such as
existence,
knowledge, truth, beauty, law, justice, validity, mind, and language.
[1][2] Philosophy is distinguished from other ways of addressing these questions (such as
mysticism or
mythology) by its critical, generally systematic approach and its reliance on
reasoned argument.
[3] The word is of
Greek origin: φιλοσοφία,
philos and sophos, "love of wisdom".
[4][5][6]
**Science (from the
Latin scientia, meaning "knowledge") refers to any
systematic knowledge-base or prescriptive practice that is capable of resulting in a prediction or predictable type of outcome. In this sense,
science may refer to a highly skilled technique or
practice.
[1]
-----------------------------------------
Και εδώ έχουμε την μητέρα των μαχών των θετικών επιστημών! :magic:
Τι σας αρέσει στα μαθηματικά και τι στη φυσική; Είστε εξοικειωμένοι καλύτερα με μία από τις δύο επιστήμες και για ποιον λόγο; Τι σας αρέσει και τι σας "χαλάει" σε κάθε μία από τις δύο επιστήμες;
Και για τους πιο... προχωρημένους: έχετε ιδιαίτερη κλίση σε κάποια περιοχή των μαθηματικών (άλγεβρα, γεωμετρία, θεωρία αριθμών, ανάλυση, συνολοθεωρία, κοκ) ή της φυσικής; (μηχανική, ηλεκτρομαγνητισμός, κυματική, κβαντομηχανική, κινηματική στερεού σώματος, δομή της ύλης, πυρηνική φυσική)
Οι θεωρητικοί παρακαλούνται να περιοριστούν στην αντίστοιχη επιλογή της δημοσκόπησης αντί για "burn, burn, burn". :pilot:
Οπως ειναι προφανές, ειμαι των Μαθηματικών. Ειμαι σαφώς πιο εξοικειωμένος λογω πολυ περισσοτερης μελέτης στα Μαθηματικά.
Στα Μαθηματικά μου αρέσει γενικά η απόλυτη φύση τους, η τεκμηρίωση και γενικως όλη η αποδεικτική διαδικασία. Θεωρώ τα Μαθηματικά ως την πιο ομορφη τρέλα που θα μπορουσε να υπάρχει στο μυαλό ενος ανθρώπου, γιατι βασικά τρέλα είναι. Στη Φυσική αυτο που με συναρπαζει ειναι σαφώς η αμεση σχεση της με το Σύμπαν, αλλά πολυ περισσοτερο το γεγονός οτι ολοκληρη η Φυσική, απ'τον Αριστοτέλη ως σήμερα, δε βασιζεται τοσο στην καταγεγραμμένη γνώση, οσο στον απιστευτο αριστοτελικό παραλληλισμό μακρόκοσμου-μικρόκοσμου. Το γεγονος οτι σχετίζεται με απτά ζητήματα ειναι κι αυτο που με κανει να τη θεωρώ πολύ "προσγειωμένη" για τα γούστα μου, ενώ ταυτοχρονα κλάδοι όπως η κλασική Μηχανική με κανουν να έχω βαρεθει να τους βλέπω. Δε μπορω να πω οτι τρελαίνομαι να καθομαι να αναλύω γιατι ο χορευτης γυριζει περισσότερο αν κλείσει τα χέρια του, το βρίσκω απλοικό και καθημερινό.
Με τις μεχρι τώρα γνωσεις μου στα Μαθηματικά, οι δύο αγαπημενοι μου κλάδοι ειναι η ανάλυση και η γεωμετρία. Η πρώτη εχει μια αίσθηση σα να με "γεμίζει" με τη συνέπεια και την πληρότητά της, η δεύτερη γιατι εχει απαιτεί μια πολύ ιδιαιτερη οπτική οταν ασχολείσαι μαζί της.