tasoula
Νεοφερμένος
και συνεχιζεται!!....η μαχη παντως ειναι σωμα με σωμα...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
HappyHippo
Νεοφερμένος
Αρχική Δημοσίευση από happyhippo:Είναι πολύ περισσότερα τα + αλλά εσύ πιο εννοείς?
Το ότι βρίσκονται παντού γύρω μας ? (Διότι ας μην ξεχνάμε: "Όλα είναι αριθμός", Πυθαγόρας/Το βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο με μαθηματικούς χαρακτήρες, Γαλιλαίος)
ή
Ότι μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες απίστευτης καλλιτεχνικής ομορφιάς-τα ξακουστά fractals- ?
ή
Το ότι είναι η βάση για όλα τα άλλα μαθήματα?(Τα θετικά τουλάχιστον....αν και υπάρχει και μια υποψία για την Φιλοσοφία...)
ή
Τα μαθηματικά είναι η βασίλισσα των επιστημών. (Gauss)
ή
Τα μαθηματικά είναι η τέχνη να δίνεις το ίδιο όνομα σε διαφορετικά πράγματα (Poincaré)
ή
Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω. (Πλάτων)
.
.
Ναι τα Μαθηματικά είναι σημαντικά αλλά το ίδιο είναι και η Φυσική. Τα πρώτα βήματα της Φυσικής και των Μαθηματικών (ή των Μαθηματικών και της Φυσικής αν προτιμάτε) έγιναν συγχρόνως μιας και τότε αποτελούσαν μια ενιαία επιστήμη. Με τα χρόνια λόγο της εξειδίκευσης αλλά και του μεγάλου όγκου της γνώσης οι δύο αυτές επιστήμες άρχιζαν να διαχωρίζονται(όπως συνεχίζουν να διαχωρίζονται οι διάφοροι τομείς των Μαθηματικών και της Φυσικής μεταξύ τους χωρίς όμως να αποκόπτονται ). Ωστόσο πάντα υπήρχε στενή σχέση μιας και η μία επιστήμη τροφοδότησε την άλλη με ξεχωριστό τρόπο κάθε φορά. Επομένως, πιστεύω πως δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η μία είναι καλύτερη ή ανώτερη της άλλης, το αν μας αρέσει ή μας ευχαριστεί το μάθημα του σχολείου ή γενικά αν μας συναρπάζει το αντικείμενο είναι καθαρά θέμα γούστου.
Για τις ρήσεις που βρίσκονται παραπάνω υπάρχουν πολλές ακόμη για να τις υποστηρίξουν ή για να αντιταχθούν σε αυτές το θέμα είναι να τις διαλέγουμε έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία και όχι όπως έγινε στην παραπάνω παράθεση.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Blackjack
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
VouDou
Πολύ δραστήριο μέλος
Ναι τα Μαθηματικά είναι σημαντικά αλλά το ίδιο είναι και η Φυσική. Τα πρώτα βήματα της Φυσικής και των Μαθηματικών (ή των Μαθηματικών και της Φυσικής αν προτιμάτε) έγιναν συγχρόνως μιας και τότε αποτελούσαν μια ενιαία επιστήμη. Με τα χρόνια λόγο της εξειδίκευσης αλλά και του μεγάλου όγκου της γνώσης οι δύο αυτές επιστήμες άρχιζαν να διαχωρίζονται(όπως συνεχίζουν να διαχωρίζονται οι διάφοροι τομείς των Μαθηματικών και της Φυσικής μεταξύ τους χωρίς όμως να αποκόπτονται ). Ωστόσο πάντα υπήρχε στενή σχέση μιας και η μία επιστήμη τροφοδότησε την άλλη με ξεχωριστό τρόπο κάθε φορά. Επομένως, πιστεύω πως δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η μία είναι καλύτερη ή ανώτερη της άλλης, το αν μας αρέσει ή μας ευχαριστεί το μάθημα του σχολείου ή γενικά αν μας συναρπάζει το αντικείμενο είναι καθαρά θέμα γούστου.
Για μένα η επιστήμη (όποιο κλάδο θέλετε) είναι ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ!
Οι διακρίσεις που έχουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα εμείς (οι άνθρωποι) να τις μελετούμε καλύτερα και λόγω του ότι οι γνώσεις προχωράνε/εξελίσσονται τελευταία με ταχείς ρυθμούς να μπορούμε να τις παρακολουθούμε! Μάλιστα για την αγορά εργασίας αρχίσαμε (ιδίως σε μεταπτυχιακό επίπεδο) να τις "μπλέκουμε" (τις επιστήμες) που αρχικά της είχαμε "διαχωρίσει"...
Στις θετικές επιστήμες τώρα, όλες κάποτε ήταν (επίσης) μία. Σε πρακτικό επίπεδο πλέον, από ό,τι έχω αντιληφθεί δηλαδή, ο μαθηματικός δεν μπορεί να κατανοήσει φυσικοχημεία με την ίδια ευκολία που μπορεί ο Φυσικός (κυρίως) ή Χημικός (λιγότερο) για τα μαθηματικά.
Και ανέφερα "φυσικοχημεία" (υπάρχει και άλλο post νομίζω που τραβάνε τα μουστάκια τους), γιατί επίσης είναι ΜΙΑ και αλληλοσυμπληρούμενη μάλιστα επιστήμη. Ακόμα και στο σχολείο (παλιότερα) νοείτο ένα μάθημα (ένας βαθμός ως ο μέσος όρος) ή σε μερικά προπτυχιακά προγράμματα του σήμερα υπάρχει ένα μάθημα με τίτλο "Φυσικοχημεία"!!!
Nightwish 4 ever
Νεοφερμένος
Leo 93
Εκκολαπτόμενο μέλος
Συμφωνω απόλυτα. Επιπλέον, μαθήματα όπως η άλγεβρα έχουν καταντήσει για πολλούς μαθητές σκέτη παπαγαλία.Τα σχολεια μαλλον μας γεμιζουν με κενες γνωσεις και ελαχιστοι καθηγητες ενδιαφερονται οχι μονο να παραδωσουν το μαθημα , αλλα και να εξηγησουν π.χ. "γιατι χρησιμοποιουμε τον ταδε τυπο" ή "πως προεκυψε ο τυπος αυτος".
Για να επανέλθω στο θέμα, και τα δύο μου αρέσουν πάρα πολύ, αλλά ειδικά για τη φυσική τρελαίνομαι!Εκτός αυτού, από τους λίγους τομείς της που έχω μελετήσει μέχρι τώρα, η φυσική μου φαίνεται πιο χειροπιαστή και την καταλαβαίνω πιο εύκολα από τα μαθηματικά.
Δε πιστεύω ότι μπορούν να θεωρηθούν μία ενιαία επιστήμη. Με τόσα χρόνια ειδίκευσης έχουν αλλάξει τα αντικείμενα μελέτης.
Guest 292010
Επισκέπτης
Giorgos127
Εκκολαπτόμενο μέλος
Bkid
Νεοφερμένος
Ας πω κι εγώ... Φυσική και τα μυαλά στα μίξερ!
Αν και στο σχολειό μ' άρεσαν εξίσου, μπορώ να πω, τώρα στο Πανεπιστήμιο τα 'χω σιχαθεί τόσο τα μαθηματικά οπότε Φυσική και πάλι Φυσική!
Στα μαθηματικά δεν μ' αρέσει που κάποιες φορές πρέπει να σου 'ρθει κάποια άκυρη φλασιά για να βγάλεις κάποια άσκηση (βλέπε κάτι άκυρες ανισότητες Jensen που πετάει ο mostel στα μέσα της άσκησης :pilot: ). Συν ότι μου φαίνονται εντελώς θεωρητικά όλα αυτά, άντε ίσως εκτός από την Αριθμητική Ανάλυση ή τα Διακριτά Μαθηματικά, ενώ στη Φυσική είναι κάτι πιο πρακτικό, ή έτσι τουλάχιστον μου φαίνεται.
Από τομείς της Φυσικής, τώρα, πιο πολύ μ' αρέσει μάλλον η Μηχανική (κάτι σαν Φυσική Α' Λυκείου) και η Κινηματική Στερεού Σώματος (σαν το Στερεό της Γ' Λυκείου). Ηλεκτρομαγνητισμό έτσι όπως μας τον έκαναν οι #$@ ΣΕΜΦίτες τον σιχάθηκα.
Λοιπον φιλε Γιωργαρα ειχε παρακολουθησει καποτε ενα σεμηναριο για τα μαθηματικα ο πατερας μου και μου ειπε κπ πραγματα και κπ εντυπωσεις...Και γω στην αρχη ισχυριζομουν οτι τα μαθηματικα ειναι θεωρητικα!Ε λοιπον αυτη η αντιληψη ειναι πληρως λανθασμενη.Επρεπε να βρισκονταν ολοι εκει και να δουν που χρησ τα μαθηματικα!Ενας τα χρησιμοποιησε με καποιο τροπο για να αντιμετωπισει ενα προβλημα με την καταστροφη των δασων στον Αμαζονιο.Επισης υπαρχουν πολυ ανωτερα μαθηματικα που οξυνουν κατα πολυ τη σκεψη(δειτε πχ τα προβληματα που βαζουν στισ Ολυμπιαδες,οταν τα διαβαζεις νομιζεις οτι ειναι κινεζικα)
Επισης δεν νομιζω οτι συγκρινονται πληρως τα μαθηματικα με την φυσικη,γιατι καταρχας ειναι αλληλενδετα!!Η φυσικη ειναι η απεικονιση της πραγματικοτητας και μπορουμε να την φανταστουμε πραγματικα(πχ ταλαντωση ενος ελατηριου),γι αυτο και σε πολλους ειναι περισσοτερο αρεστη.Α και να μην ξεχναμε οτι το ευρος των μαθηματικων ειναι παρα πολυ πιο μεγαλο απ αυτο της φυσικης.
tebelis13
Πολύ δραστήριο μέλος
amalfi
Δραστήριο μέλος
milanezos92
Εκκολαπτόμενο μέλος
amalfi
Δραστήριο μέλος
τα μαθηματικα ειναι βοηθητικη επιστήμη,χωρις αυτα δεν θα μπορουσαμε να εφαρμοσουμε τους νομους της φυσικης
ακομα ακομα δε θα μπορουσαμε να τους διατυπωσουμε, να τους "δουμε" καν!
(αλλα και το αντιστροφο, χωρις τη "μελετη της φυσης" δε θα ειχαν αναπτυχθει τα μαθηματικα)
manos4
Πολύ δραστήριο μέλος
thanosmylo
Δραστήριο μέλος
τα μαθηματικά μελετούν τη φύση της ομορφιάς!
Οι φιλόσοφοι μελετάνε το τίποτα για τα πάντα
ενώ οι μαθηματικοί τα πάντα για το τίποτα!
Μερικά ρητά (ας το πω έτσι) που βρήκα και μ'άρεσαν!
Σαφώς και η Φυσική είναι καλύτερη!
agiostimotheos
Δραστήριο μέλος
φυσική δεν είναι μόνο το πρακτικό κομμάτι είναι η λειτουργία του κόσμου μας
αλλά ας μην γελίωμαστε για να κατανοήσει κάποιος πλήρως τον κόσμο χρειάζεται να γνωρίζει μαθηματικήα φυσική χημεία βιολογία μιας και όλα αυτά συνδέονται αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται.
μπορείτε να με βοηθήσετε σε ένα δίλλημα που έχω? να πάω φυσικό η μαθηματικό του χρόνου ( αν βγάλω τα μόρια ας είμαστε και λίγο ταπεινοί)
το πρώτο είναι κάτι που μου αρέσει μέχρι στιγμής αλλά το δεύτερο λένε ότι έχει καλύετερη αποκατάσταση καιμεγαλύτερο εύρως μετεκπαίδευσης σε συνδιασμό με οικονομικά και τέτοια.
cardoso
Νεοφερμένος
Bkid
Νεοφερμένος
Φυσική είμαι και καλύτερος εκεί
φυσική δεν είναι μόνο το πρακτικό κομμάτι είναι η λειτουργία του κόσμου μας
αλλά ας μην γελίωμαστε για να κατανοήσει κάποιος πλήρως τον κόσμο χρειάζεται να γνωρίζει μαθηματικήα φυσική χημεία βιολογία μιας και όλα αυτά συνδέονται αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται.
μπορείτε να με βοηθήσετε σε ένα δίλλημα που έχω? να πάω φυσικό η μαθηματικό του χρόνου ( αν βγάλω τα μόρια ας είμαστε και λίγο ταπεινοί)
το πρώτο είναι κάτι που μου αρέσει μέχρι στιγμής αλλά το δεύτερο λένε ότι έχει καλύετερη αποκατάσταση καιμεγαλύτερο εύρως μετεκπαίδευσης σε συνδιασμό με οικονομικά και τέτοια.
Ειχα ρωτησει δυο πανεπιστημιακους για το που να παω να σπουδασω και μου λεγανε με τα χιλια φυσικο..Ειναι δυσκολο τμημα και ας μην εχει πολλα μορια,αλλα μετα εχεις πραγματικα πολλες διοδους.Ισα ισα στο μαθηματικο εχεις περισσοτερη στασιμοτητα!!Καποτε ειχα διαβασει ενα αρθρο που δηλωνε οτι σε μια δεκαετια,το μεγιστο,το επαγγελμα των φυσικων θα χρησιμευσει ιδιαιτερα λογω των πυρηνικων εργαστασιων που θα χτιστουν(ενναλακτικες πηγες ενεργειας) ως καθηγητης βεβαια δεν εχεις καθολου προοπτικες εκτος αν εχεις τα κοτσια να δωσεις ΑΣΕΠ..Με λιγα λογια σου προτινω φυσικο!
Semfer
Εκκολαπτόμενο μέλος
Α και να μην ξεχναμε οτι το ευρος των μαθηματικων ειναι παρα πολυ πιο μεγαλο απ αυτο της φυσικης.
Τι λες ρε μεγαλε, το εχεις μετρησει?
Εγω θεωρω οτι τα μαθηματικα ειναι απλα ενα εργαλειο που χρησιμοποιειται απ ολες τις αλλες επιστημες. Απο μονα τους δεν θα ειχαν νοημα υπαρξης. Παντως παιδια, η φυσικη που μαθαινουμε στο λυκειο ειναι στην ουσια μονο εισαγωγη στη μηχανικη, αντε και στον ηλεκτρομαγνητισμο και θερμοδυναμικη (δευτερα λυκειου) οποτε δεν εχετε δει ακομα τιποτα και δεν γνωριζετε ποσο συναρπαστικη, ομορφη και μεγαλη επιστημη ειναι...
Bkid
Νεοφερμένος
Τι λες ρε μεγαλε, το εχεις μετρησει?
Εγω θεωρω οτι τα μαθηματικα ειναι απλα ενα εργαλειο που χρησιμοποιειται απ ολες τις αλλες επιστημες. Απο μονα τους δεν θα ειχαν νοημα υπαρξης. Παντως παιδια, η φυσικη που μαθαινουμε στο λυκειο ειναι στην ουσια μονο εισαγωγη στη μηχανικη, αντε και στον ηλεκτρομαγνητισμο και θερμοδυναμικη (δευτερα λυκειου) οποτε δεν εχετε δει ακομα τιποτα και δεν γνωριζετε ποσο συναρπαστικη, ομορφη και μεγαλη επιστημη ειναι...
Μα και απ την γ λυκειου μονο να δεις η φυσικη εχει πολυ πιο μικρη υλη απ αυτη των μαθηματικων και ξανατονιζω τα μαθηματικα χρησιμοποιουνται παρα πολυ,απλα εμεις δεν το βλεπουμε,δες τι εγραψα πανω που τα χρησ ο αλλος(και αυτο ηταν μονο ενα παραδειγμα)
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.