Μάρκος Βασίλης
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών, Διδακτορικός και μας γράφει από Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.

06-05-20

02:06
Θα είχε ενδιαφέρον τι θα έλεγε για μια Ελλάδα ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία αν ζούσε σήμερα...που είναι ο Γερμανός Μαθηματικός Leibniz και αιώνιος εχθρός του Νεύτωνα.![]()
Θα έλεγε ότι η πραγματικότητα που αντιλαμβανόμαστε είναι η βέλτιστη δεδομένου ότι δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς :Ρ
Νούμερο ένα : φοιτητές του Μετσοβίου στην σημερινή Ελλάδα παίζει να τραβάνε πιο πολύ να τα μάθουν απο τους ίδιους τους φοιτητές του μαθηματικού εφόσον πλέον μπαίνουν με τόσα λίγα μόρια . Και αυτός είναι και ο λόγος που οι πολυτεχνικές τραβάνε κόσμο . Όχι απαραίτητα οι καλύτερες προοπτικές εργασίας(για πολλούς μηχανικούς σκατά είναι) . Αλλά το καλύτερο περιβάλλον και οι καλύτεροι φοιτητές .Δεν θα πας εννοείται εκεί που όλοι περνάνε ίσα ίσα με ένα 5 γιατί δεν σε βοηθάει να εξελιχθείς .
Νούμερο δύο : κάπως πρέπει να βολευτούν και όλοι αυτοί οι καθηγητές & σε συνδυασμό με τον νούμερο ένα λες ε ας το να πάει στο καλό . Εξάλλου δεν χρειάζονται και καν εξοπλισμό οπότε όλα καλά .
Νούμερο τρία : το βαριά μαθηματικά παίζει λίγο , σε σχέση με το μαθηματικό φαντάζομαι δεν έχουν καμία σχέση αλλά σίγουρα δεν είναι όπως γίνονται στο βιολογικό . Δεν διδάσκεται ο Laplace με τον ίδιο τρόπο σε μια σχολή μηχανικών και το μαθηματικό . Άλλες απαιτήσεις & ανάγκες έχει το κάθε τμήμα πάνω στο θέμα . Εαν και η ουσία μένει ίδια . Δεν χρειάζεται όλοι να ξέρουν να αντιστρέφουν τους Laplace,ή έστω πως γίνεται απο τους μηχανικούς,φαντάζομαι αυτό μπορεί να απαιτείται όμως στο μαθηματικό . Ας μας πει και ο nPb που είναι μαθηματικός, την άποψη του για τις διαφορές να δούμε και την άλλη πλευρά πως τα βλέπει.
Απο εκεί και πέρα εαν σκεφτείς οτι πολλά τμήματα μαθηματικών έξω συνδυάζουν και computer science δεν είναι τυχαίο που τουλάχιστον σε τμημα ηλεκτρολόγων θα δεις κάποια μαθηματικά που στρέφονται προς πιο pure θέματα και όχι τόσο εφαρμοσμένα(κυρίως στις τηλεπικοινωνίες) , όσο οι ΜΔΕ που τις κάνουν όλοι οι μηχανικοί όπως και η θεωρία ελέγχου(εαν και οι ηλεκτρολόγοι την πάνε αρκετά βήματα παραπέρα) .
Δε μας ανάγκασαν ποτέ να μάθουμε απ' έξω να αντιστρέφουμε Laplace, για να διαλύουμε και κάποιους μύθους ότι μας κάνουν κινέζικα βασανιστήρια εκεί μέσα. :Ρ Άλλο που στο τέλος τους μαθαίνεις τους πίνακες απ' έξω από την προπόνηση.
Γενικά, από όσες εμπειρίες έχω με άτομα που έχουν επαφή με τα μαθηματικά αλλά όχι μέσω σπουδών (ή έστω προσωπικής έντονης και οργανωμένης ενασχόλησης), η σχέση με το αντικείμενο είναι, συνήθως, τελείως διαφορετική - και αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο, άλλωστε. Αυτή η γραμμή, προφανώς, προωθείται και από τα εκάστοτε τμήματα. Για παράδειγμα, πέρυσι τέτοιον καιρό είχα μία συνεργασία στα πλαίσια της οποίας έπρεπε να βρούμε και έναν αντίστροφο Laplace - έναν μήνα μας πήρε... Δύο άτομα ήμαστε στην «ομάδα», εγώ ως μαθηματικός και άλλο ένα παιδί ως μηχανικός - με πολύ καλό υπόβαθρο στα μαθηματικά. Ε, οι ιδέες που ρίχναμε στο τραπέζι ήταν η μέρα με τη νύχτα, λες και, αν ήσουν τρίτος, νόμιζες ότι είχαμε άλλο πρόβλημα μπροστά μας ο καθένας.
Ωστόσο, αυτό ήταν και το απολύτως φυσιολογικό, σε άλλα μονοπάτια σκέψης σε βάζουν σπουδές πάνω σε μηχανολογικά, σε άλλα οι σπουδές στα μαθηματικά. Αλλιώς μαθαίνεις να χειρίζεσαι τις έννοιες και τα εργαλεία σε κάθε περίπτωση, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει αυτό κάθε φορά.