Γιατί τέτοιος "ρατσισμός" προς την Οικονομική κατεύθυνση;

Earendil

Νεοφερμένος

Ο Earendil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών. Έχει γράψει 77 μηνύματα.
Πάντα υπήρχαν και ίσως πάντα θα υπάρχουν τέτοιες κριτικές για τις Δέσμες, Κατευθύνσεις, Πεδία ή πώς αλλιώς μπορεί στο μέλλον τα γεμάτα φαντασία μυαλά του Υπουργείου να βαφτίσουν τον δρόμο που κανείς θα επιλέξει. Ο... «ρατσισμός» που κατονομάζεται εδώ υπήρχε πάντα, απλώς με διαφορετικά ονόματα.

Μαθητής ήμουν και είχα ανάλογες κόντρες με τον πατέρα μου. Θυμάμαι και μια χαρακτηριστική ιστορία ενός δασκάλου, ο οποίος ως μαθητής ήταν στην ελίτ των μαθητών της πόλης του, άρα αυτομάτως θεωρούνταν δεδομένο ότι θα πήγαινε Ιατρική ή Πολυτεχνείο ή... καταλαβαίνετε. Αντ' αυτών όμως, ακολούθησε την επιθυμία του να γίνει δάσκαλος, επιλογή που θεωρούνταν τότε πολύ μπας κλας, πολύ υποδεέστερη των δυνατοτήτων ενός καλού μαθητή. Δεν το μετάνιωσε ασφαλώς, αφού αγαπούσε αυτό που έκανε.

Ηθικό δίδαγμα:

Αφήστε κατά μέρους τέτοιους σχολιασμούς από τους γύρω και επικεντρώστε την προσοχή σας στο να ξεκαθαρίσετε τι εσείς θέλετε να κάνετε στην ζωή σας. Όπως λέω στους μαθητές μου πάντα, «Με την επιλογή σου θα ζήσεις αλλά, δυστυχώς, δεν θα ζήσεις απαραιτήτως από την επιλογή σου». Πολλοί ακολούθησαν αυτό που ήθελαν να σπουδάσουν, αλλά η ζωή τα έφερε τούμπα και δεν έζησαν από αυτό που σπούδασαν, δεν δούλεψαν πάνω σε αυτό που σπούδασαν. Υπάρχει και αυτό το σενάριο.

Αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει από το να κάνετε την επιλογή που θέλετε για τις σπουδές σας! Τουναντίον, πρέπει να σας δίνει περισσότερη ώθηση να παλέψετε γι' αυτό. Πρώτα θέστε τον στόχο τι θέλετε να σπουδάσετε, σε ποιον τομέα θα θέλατε να εργαστείτε και μετά δείτε ποιος δρόμος ( =Κατεύθυνση ) οδηγεί εκεί. Στην ηλικία σας σαν ήμουν και είδα ότι ο δρόμος μου με οδηγούσε στο Τμήμα Μαθηματικών (άρα θα εργαζόμουν ως καθηγητής), δεν υπήρχαν και τόσο καλύτερες προοπτικές. Τότε υπήρχε η επετηρίδα (αν δεν ξέρετε τι είναι, ρωτήστε να σας εξηγήσω), που ήταν ένας άκρως αποκαρδιωτικός παράγοντας επιλογής σπουδών και επαγγέλματος. Ευτυχώς δεν με λύγισε και έκτοτε απολαμβάνω καθημερινά την τότε μου επιλογή, αφού νιώθω ευτυχής με αυτό που κάνω.

Ελπίζω όσα κατέθεσα να βοήθησαν. :)


Ευχαριστω πολυ! πραγματι,βοηθησαν

Η αλήθεια είναι οτι το πρόβλημα που στιγματίζει την κατεύθυνση αποτελούν οι μαθητές . Συνήθως τα παιδιά που στηρίζουν πολύ την οικονομική κατεύθυνση τείνουν να είναι και ισχυρά κομματικοποιήμενα . Αντίθετα θεωρώ οτι ορισμένοι άνθρωποι εαν ακολουθούσαν οικονομικά,αυτή η χώρα θα είχε σωθεί ήδη . Κατα μία άποψη επομένως ενώ πράγματι σαν τομέας έχει πράγματα να διδάξει, ταυτόχρονα αποτελεί πεδίο δεύτερης κατηγορίας για τους καλύτερους των καλύτερων(που θα επιλέξουν Ιατρική,νομική ή σχολή μηχανικών) . Ο άλλος λόγος είναι οτι ένας φυσικός/μαθηματικός ή μηχανικός μπορεί να κάνει άνετα οτι κάνει ενας απόφοιτος τέτοιων σχολών,αφού ξέρει τα μαθηματικά του,τον προγραμματισμό του,και οσο να'ναι έχει μια βασική κατανόηση θεμάτων οικονομίας,οπότε με λίγο διάβασμα και όχι ολόκληρο πτυχίο είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης δουλειάς . Ο τρίτος λόγος και συνδέεται με τον 2ο είναι οτι σαν επιστημονικό πεδίο,δεν έχει σαφείς ορισμούς . Βγαίνει ο καθένας και λέει οτι του κατέβει . Επομένως απο κάθε άποψη είναι προτιμότερο εαν είναι να περάσεις 4 χρόνια μαθαίνοντας κάτι να έχει ενα σοβαρό αντίκρισμα και να σου ανοίγει πολλές πόρτες .

Παρα αυτά, εφόσον είσαι ήδη σε μια κατεύθυνση , η γνώμη μου είναι να αγνοήσεις τι λένε οι άλλοι και να εξοικειωθείς με μερικές αλήθειες ακόμα και εαν δεν σου αρέσουν . Έτσι είναι η ζωή πάντα συνυπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα . Θα υπάρχουν στιγμές που θα νιώθεις οτι οι γνώσεις σου είναι περιττές σε σχέση με άλλων και αντίστροφα στιγμές που θα νιώθεις περήφανος για την επιλογή σου και αυτά που έμαθες και που σε βοήθησαν να φτάσεις εκει οπου θα φτάσεις . Ωστόσο γιατί προσπαθείς να βαθμονομήσεις τον εαυτό σου με βάση το πεδίο σου; Ξέρεις πόσα πεδία υπάρχουν; Είναι αδύνατο να τα καλύψει όλα κάποιος,θα πρέπει να επιλέξεις . Μην στενοχωριέσαι όταν κάποιος σου λέει οτι το x θεωρεί οτι είναι καλύτερο απο το y. Ειδικά όταν έχει επιλέξει το y . Πράγματι κάποια πράγματα είναι πιο χρήσιμα απο άλλα να τα μάθεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μειώνει εσένα σαν άνθρωπο και τις ικανότητες σου . Μην λες οτι επέλεξες οικονομικά και μένω εκεί . Να διαβάζεις και μαθηματικά , να διαβάζεις και κανα άρθρο έστω και εκλαικευμένο απο άλλες επιστήμες,τέχνες κτλπ. Δεν χρειάζεται να θυσιάσεις την μορφωσή σου στον βωμό της επαγγελματικής εκπαιδευσής σου ;) .

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους,ο μηχανολόγος και ο ηλεκτρολόγος δεν ασχολούνται με "μηχανές" . Για τους μεν εαν και ξέρω δεν θα επεκταθώ γιατί υπάρχουν παιδιά που μπορούν να πουν πιο αναλυτικά,αλλα για τους δε,όντας ο ίδιος φοιτητης ηλεκτρολόγος μηχανικός, να είσαι σίγουρος οτι το pc building που κάνεις δεν ειναι ουτε το 0.000000000000000000001% του πτυχίου. Αλλο να δένεις το pc και να κανεις troubleshoot διάφορα προβληματάκια και άλλο να περνάς 50-55 μαθήματα,που το καθένα έχει απαιτήσεις και να βλέπεις σε βάθος χρόνων πως απο την άμμο πας σε ενα pc ή άλλου είδους "μηχανές" όπως λες. Πρέπει να έχεις γνώσεις μαθηματικού,φυσικού αλλά κα έμπειρου μηχανικού ώστε να παραδίδεις έργα αξιόπιστα και λειτουργικά. Καθώς συνήθως τα πράγματα δεν λειτουργούν ποτέ όπως υπαγορεύει η κοινή λογική. Εαν βλέπεις το αντίθετο γενικά,μάλλον κάποιος μηχανικός έχει βάλει το χέρι του .Αυτά στα λέω εντελώς εγκυκλοπαιδικά εφόσον ήδη επέλεξες κατεύθυνση .

Εν κατακλείδι,δούλεψε την λογική σου,διότι οτι και εαν κάνεις όσο και να κοπιάσεις , εαν αυτή δεν λειτουργεί ρολόι,όλα είναι μάταια. Δεν έχει σημασία εαν αυτό που κάνεις είναι πολύ ή λίγο χρήσισμο,εύκολο ή δύσκολο. Ο κόσμος ξέρει οτι σου δόθηκε να κάνεις κάτι και θα κρίνει πόσο καλά το έκανες. Απο εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να λέει ότι έξτρα θέλει για να ικανοποιείται ο εγωισμός, ή και ο κομπλεξισμός του. Δεν έχεις να αποδείξεις κάτι,εαν τύχει να πρέπει να ανταποκριθείς σε κάτι πιο απαιτητικό έχει καλώς διαφορετικά απλά αγνόησε .Μην ακούς οτι σου λέει ο καθένας και μην το δέχεσαι απροβλημάτιστος . Οι καθηγητές σου είναι καλοί στο να σε συμβουλεύουν στις απορίες σου σχετικά με το μάθημα,για να σου πούν τις επαγγελματικές σου προοπτικές και την καθαρή αξία αυτού που μαθαίνεις πρέπει να ρωτήσεις κάποιον που εργάζεται σε κάτι τέτοιο .


Μαλιστα,ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σου.Η αληθεια ειναι οτι με μηχανες εννοουσα πιο γενικα οτι ασχολουνται με την μηχανικη φυση των πραγματων,αλλα I guess λαθος διατυπωση,my bad. Γνωριζω οτι προκειται για σχολες που σου ανοιγουν περισσοτερους <δρομους> για εργασια(και φυσικα δεν μιλω για Ελλαδα) απλα εγω ποτε δεν ενιωσα αυτην την τρελα με την μηχανικη οσο με την πληροφορικη. Ωστοσο,να σημειωθει πως οι ιδιοι οι καθηγητες μου και το κοινωνικο περιβαλλον ακομα με πιεζε μεχρι και τωρα προσφατα με το επιχειρημα πως "Απο ΥΜΜΥ βγαινεις και πληροφορικαριος αμα θες αλλα εχεις και πτυχιο μηχανικου" Μα ρε παιδια μου καλα καταλαβαινω πως νοιαζεστε για μενα αλλα δεν θελω να ασχοληθω με αυτον τον κλαδο πως το λενε.Δηλαδη "σκετο" software δεν ειναι αρκετο; Αν το παλεψω και εξιδεικευτω και ειδικα στον τομεα της τεχνητης νοημοσυνης που εδω και χρονια τωρα μου εχει κεντρισει το ενδιαφερον (Και το VFX πολυ αλλα αυτο το εχω σαν χομπι ακομα ειμαι αρκετα αρχαριος)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 21,563 μηνύματα.
Ευχαριστω πολυ! πραγματι,βοηθησαν




Μαλιστα,ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σου.Η αληθεια ειναι οτι με μηχανες εννοουσα πιο γενικα οτι ασχολουνται με την μηχανικη φυση των πραγματων,αλλα I guess λαθος διατυπωση,my bad. Γνωριζω οτι προκειται για σχολες που σου ανοιγουν περισσοτερους <δρομους> για εργασια(και φυσικα δεν μιλω για Ελλαδα) απλα εγω ποτε δεν ενιωσα αυτην την τρελα με την μηχανικη οσο με την πληροφορικη. Ωστοσο,να σημειωθει πως οι ιδιοι οι καθηγητες μου και το κοινωνικο περιβαλλον ακομα με πιεζε μεχρι και τωρα προσφατα με το επιχειρημα πως "Απο ΥΜΜΥ βγαινεις και πληροφορικαριος αμα θες αλλα εχεις και πτυχιο μηχανικου" Μα ρε παιδια μου καλα καταλαβαινω πως νοιαζεστε για μενα αλλα δεν θελω να ασχοληθω με αυτον τον κλαδο πως το λενε.Δηλαδη "σκετο" software δεν ειναι αρκετο; Αν το παλεψω και εξιδεικευτω και ειδικα στον τομεα της τεχνητης νοημοσυνης που εδω και χρονια τωρα μου εχει κεντρισει το ενδιαφερον (Και το VFX πολυ αλλα αυτο το εχω σαν χομπι ακομα ειμαι αρκετα αρχαριος)


Χωρίς να θέλω να το παίξω ειδήμονας, θα ήθελα να σου πω μια γνώμη. Η πληροφορική "τάβλας" (ή χόμπι σε πιο ευγενικά ελληνικά) έχει διαφορά από την πανεπιστημιακή σπουδή. Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι έφηβοι είναι ότι βιάζονται να βγουν στη σύνταξη του...επαγγέλματος. :D Με αυτό θέλω να πω, ότι καθετί στην ώρα του. Το τι βγαίνεις από την ΥΜΜΗ, ΥΜΜΥ, ΥΜΜΙ, ΗΜΜΥ, ΗΜΜΙ, ΗΜΜΟΙ...και όλοι οι συνδυασμοί 2 ανά κ, δεν είναι της παρούσης γιατί τα πράγματα σε κάθε επιστήμη είναι λιγάκι ασαφή ορισμένα στην Ελληνική ανωτάτη εκπαίδευση με ευθύνη της πολιτείας και της οικονομίας. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι όντως ένα hot πεδίο όπως και το αντικείμενο των αναλογιστικών μαθηματικών (versicherungsmathematik, actuarial science) στην αγορά εργασίας αλλά θέλει γερές μπάλες strong mathematical υποβάθρου που η τάβλα του καθενός δεν φτάνει να τις υποστηρίξει ας λύνει τον Ευκλείδη στην τουαλέτα για πλάκα. Εννοώ ότι θέλει στοχευμένο ψάξιμο και δουλειά πάνω σε αυτό και όχι τι λαγό θα βγάλουν οι κάθε πανελληνίες που διόλου σχέση δεν έχουν με τι σπουδές θέλει ο καθένας να ασχοληθεί ή πως θα βιοπορίσει, τι οικογένεια θα κάνει κλπ στη ζωή του. Οι σπουδές θέλουν ψάξιμο πολύ πέρα από το πλαίσιο του πανεπιστημίου ή και ίσως αναθεώρηση πολλών δεδομένων στην πορεία της ζωής άσχετα τις κοινωνικές νόρμες. Τα ακαδημαϊκά αντικείμενα μεταξύ τους έχουν απίστευτη συνδεσιμότητα μεταξύ τους που σε έναν μαθητή σχολείου είναι λιγάκι ακατανόητο.

Και εγώ όταν ήμουν 2 ετών άνθρωπος έλυνα στοχαστικά μαθηματικά για risk portfolio controlling και σκέψου το υπουργείο οικονομικών εμένα συμβουλευόταν για τα συνταξιοδοτικά θέματα. Όμως η θέση σε τέτοιο αντικείμενο εργασίας απαιτεί άλλου τύπου δεξιότητες και όχι τις προνηπιακές φαντασιώσεις για να μιλήσω σοβαρά.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

jerry_meg_

Νεοφερμένος

Ο jerry_meg_ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 64 μηνύματα.
Και εγώ όταν ήμουν 2 ετών άνθρωπος έλυνα στοχαστικά μαθηματικά για risk portfolio controlling και σκέψου το υπουργείο οικονομικών εμένα συμβουλευόταν για τα συνταξιοδοτικά θέματα. Όμως η θέση σε τέτοιο αντικείμενο εργασίας απαιτεί άλλου τύπου δεξιότητες και όχι τις προνηπιακές φαντασιώσεις για να μιλήσω σοβαρά.


ειναι γενικα κακη ιδεα να λες οτι εσυ εκοψες τις συνταξεις ????
ωραια τα λες φιλε :) ολα πρεπει να τα πηγαινουμε ενα βημα παραπερα, ακομα και τα πιο απλα πραγματα πρεπει να τα εξελισσουμαι οσο περισσοτερο γινεται
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 21,563 μηνύματα.
ειναι γενικα κακη ιδεα να λες οτι εσυ εκοψες τις συνταξεις ????
ωραια τα λες φιλε :) ολα πρεπει να τα πηγαινουμε ενα βημα παραπερα, ακομα και τα πιο απλα πραγματα πρεπει να τα εξελισσουμαι οσο περισσοτερο γινεται

Ναι. Απλά καλό είναι να αφήνουμε το χρόνο να δείχνει ...μηδένα προ του τέλους μακάριζε (Σόλωνας). Αν μέσω τέτοιων συζητήσεων αφήνουμε να εννοηθεί ότι είναι τόσο εύκολο ο καθένας να κάνει τα πάντα, επειδή μπορεί να νομίζει ότι μπορεί και εν τέλει κάνει μια τρύπα στο νερό, ίσως παραπλανούμε νεαρούς μαθητές σε λάθος δρόμο. Ο καθένας θα πρέπει να καταλάβει ότι το οτιδήποτε χτίζεται όχι με παιχνίδι στον υπολογιστή ή επειδή ο κάθε Έλληνας έφηβος νομίζει ότι την είδε software developer της πολυκατοικίας του αλλά με σκληρό διάβασμα και συνεχές ψάξιμο και προσαρμοστικότητα σε νέα δεδομένα. Βέβαια αυτό απαιτεί και διάφορες θυσίες, από την "ζωάρα" κλπ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

jerry_meg_

Νεοφερμένος

Ο jerry_meg_ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 64 μηνύματα.
Ναι. Απλά καλό είναι να αφήνουμε το χρόνο να δείχνει ...μηδένα προ του τέλους μακάριζε (Σόλωνας). Αν μέσω τέτοιων συζητήσεων αφήνουμε να εννοηθεί ότι είναι τόσο εύκολο ο καθένας να κάνει τα πάντα, επειδή μπορεί να νομίζει ότι μπορεί και εν τέλει κάνει μια τρύπα στο νερό, ίσως παραπλανούμε νεαρούς μαθητές σε λάθος δρόμο. Ο καθένας θα πρέπει να καταλάβει ότι το οτιδήποτε χτίζεται όχι με παιχνίδι στον υπολογιστή ή επειδή ο κάθε Έλληνας έφηβος νομίζει ότι την είδε software developer της πολυκατοικίας του αλλά με σκληρό διάβασμα και συνεχές ψάξιμο και προσαρμοστικότητα σε νέα δεδομένα. Βέβαια αυτό απαιτεί και διάφορες θυσίες, από την "ζωάρα" κλπ.


ναι, δεν ειπα οτι ειναι κατι απλο σιγουρα, αυτο που πραγματικα εννοουσα ειναι οτι γενικα αυτο πρεπει να ειναι σταση ζωης και να πηγαινουμε παντα ενα βημα παρακατω σε οτιδηποτε κανουμε...τριππαρω αυτη την στιγμη, καληνυχτα
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11,292 μηνύματα.
Ευχαριστω πολυ! πραγματι,βοηθησαν




Μαλιστα,ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σου.Η αληθεια ειναι οτι με μηχανες εννοουσα πιο γενικα οτι ασχολουνται με την μηχανικη φυση των πραγματων,αλλα I guess λαθος διατυπωση,my bad. Γνωριζω οτι προκειται για σχολες που σου ανοιγουν περισσοτερους <δρομους> για εργασια(και φυσικα δεν μιλω για Ελλαδα) απλα εγω ποτε δεν ενιωσα αυτην την τρελα με την μηχανικη οσο με την πληροφορικη. Ωστοσο,να σημειωθει πως οι ιδιοι οι καθηγητες μου και το κοινωνικο περιβαλλον ακομα με πιεζε μεχρι και τωρα προσφατα με το επιχειρημα πως "Απο ΥΜΜΥ βγαινεις και πληροφορικαριος αμα θες αλλα εχεις και πτυχιο μηχανικου" Μα ρε παιδια μου καλα καταλαβαινω πως νοιαζεστε για μενα αλλα δεν θελω να ασχοληθω με αυτον τον κλαδο πως το λενε.Δηλαδη "σκετο" software δεν ειναι αρκετο; Αν το παλεψω και εξιδεικευτω και ειδικα στον τομεα της τεχνητης νοημοσυνης που εδω και χρονια τωρα μου εχει κεντρισει το ενδιαφερον (Και το VFX πολυ αλλα αυτο το εχω σαν χομπι ακομα ειμαι αρκετα αρχαριος)

Εαν δίνεις απο οικονομικά για να γλυτώσεις την δυσκολία της φυσικής/χημείας στις πανελλήνιες τότε το κατανοώ good play.
Πρακτικά εφόσον περάσεις λέμε τώρα,στο τμήμα πληροφορικής του ΕΚΠΑ , εκεί δεν θα την γλυτώσεις την φυσική,και μάλιστα παρα πολυ πολυ πιο δύσκολη απο αυτη που δίνει ένας μαθητής στις πανελλήνιες . Εαν καταφέρεις να περάσεις ορισμένα υποχρεωτικά του κορμού μετά έχεις μια τεράστια γκάμα επιλογών απο μαθήματα που μπορείς να πάρεις και φυσικά εφόσον το επιθυμείς να αποφύγεις υλικό & φυσική ( Το hardware όχι παντελώς...).

Εαν δεν σε ενδιαφέρουν τα οικονομικά,και θες να ασχοληθείς με τεχνητή νοημοσύνη και πας στο ΟΠΑ όμως,εκει θα κρατήσω σκεπτική στάση. Όχι οτι η αξία σου πέφτει φυσικά,αυτό εξαρτάται αποκλειστικά απο εσένα,αλλα κυρίως επειδή θα έχεις γεμίσει το πρόγραμμα σπουδών με ένα σωρό μαθήματα οικονομικών που όπως είπα είναι αυτό που λέμε ill-defined σε σχέση με άλλα επιλογής που θα είχες την ευκαιρία να πάρεις απο ΕΚΠΑ,όπως Βιολογία,χημεία και πολλα προχωρημένα μαθήματα μαθηματικών(που βρίσκουν σημαντικότατες εφαρμογές στην τεχνητή νοημοσύνη). Σε αυτό το σημείο θα σου πρότεινα να αλλάξεις την στάση σου απέναντι στην φυσική δε γιατί ένα σημαντικό aspect της τεχνητής νοημοσύνης είναι η βελτιστοποιήση,η οποία γενικά εμπνέεται βαθύτατα απο την βιολογία,την χημεία άλλα και την φυσική,με εξελικτικούς αλγόριθμους,simulated annealing κτλπ.(οι στιγμές που οι φυσικές επιστήμες τροφοδοτούν τα μαθηματικά με ιδέες :P ) .

Τώρα είσαι ακόμα μαθητής αλλα θα δείς οτι τα προγράμματα σπουδών και τα μαθήματα που προσφέρει είναι σημαντικά για να χτίσεις σιγά σιγά την προσωπική σου επιστημονική φυσιογνωμία . Εφόσον όμως θές να τα συνδυάσεις όλα(πληροφορική,τεχνητή νοημοσύνη,οικονομικά) τότε δεν έχω να πώ κάτι,η σχολή είναι οτι πρέπει για εσένα και άσε να λένε οτι θέλουν. Όταν βλέπεις το πρόγραμμα,και τι μαθαίνεις και λες εγώ γουστάρω πολύ,αυτό με αντιπροσωπεύει αυτό θέλω,δεν υπάρχει πλέον η έννοια του αντικειμενικά προτιμότερου,ή τουλάχιστον δεν έχει νόημα,για εσένα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Δημ.Μοσχόπουλος

Νεοφερμένος

Ο Δημ.Μοσχόπουλος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής και μας γράφει από Νέα Μουδανιά (Χαλκιδική). Έχει γράψει 68 μηνύματα.
@nPb[/MENTION] [MENTION=91552]Samael

Χαίρομαι πολύ που βλέπω τόσο ώριμες και υπεύθυνες τοποθετήσεις στο σημαντικό αυτό θέμα. Επιτρέψτε μου όμως να γίνω λιγάκι πιο πεζός, ίσως και σπαστικός και να πω το εξής:

Σε αυτό το σημείο (και με δεδομένο ότι ο ενδιαφερόμενος έχει αποφασίσει να σπουδάσει Πληροφορική), το πρώτο που πρέπει να κάνει crystal clear (για να μιλήσω κι εγώ με σχετική έκφραση) είναι ότι θέλει γερές βάσεις στα Μαθηματικά! Period!

«Κάθε πράμα στον καιρό του», κατά την γνωστή παροιμία. Τώρα προέχει η σωστή και υπεύθυνη προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Τι θα γίνει μετά, ποια σχολή θα δηλώσει, τι παίζει εκεί μέσα, τι παίζει στην πορεία, πού θα κάτσει η μπίλια στο τέλος... είναι μακρινά και θολά εν πολλοίς. Καλά τα λέτε, αλλά μην κοιτάμε το δέντρο και κινδυνεύσουμε να χάσουμε το δάσος. Σε αυτήν την φάση χρειάζεται να επικεντρωθεί στον πρώτο στόχο, που είναι η δυνατή προετοιμασία για τις Πανελλήνιες, ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή βαθμολογία. Όταν με το καλό περάσει, θα δει και μόνος του (αλλά και με την βοήθεια άλλων) μέσα στην σχολή κατά πού πάει το πράγμα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11,292 μηνύματα.
@nPb[/MENTION] [MENTION=91552]Samael

Χαίρομαι πολύ που βλέπω τόσο ώριμες και υπεύθυνες τοποθετήσεις στο σημαντικό αυτό θέμα. Επιτρέψτε μου όμως να γίνω λιγάκι πιο πεζός, ίσως και σπαστικός και να πω το εξής:

Σε αυτό το σημείο (και με δεδομένο ότι ο ενδιαφερόμενος έχει αποφασίσει να σπουδάσει Πληροφορική), το πρώτο που πρέπει να κάνει crystal clear (για να μιλήσω κι εγώ με σχετική έκφραση) είναι ότι θέλει γερές βάσεις στα Μαθηματικά! Period!

«Κάθε πράμα στον καιρό του», κατά την γνωστή παροιμία. Τώρα προέχει η σωστή και υπεύθυνη προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Τι θα γίνει μετά, ποια σχολή θα δηλώσει, τι παίζει εκεί μέσα, τι παίζει στην πορεία, πού θα κάτσει η μπίλια στο τέλος... είναι μακρινά και θολά εν πολλοίς. Καλά τα λέτε, αλλά μην κοιτάμε το δέντρο και κινδυνεύσουμε να χάσουμε το δάσος. Σε αυτήν την φάση χρειάζεται να επικεντρωθεί στον πρώτο στόχο, που είναι η δυνατή προετοιμασία για τις Πανελλήνιες, ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή βαθμολογία. Όταν με το καλό περάσει, θα δει και μόνος του (αλλά και με την βοήθεια άλλων) μέσα στην σχολή κατά πού πάει το πράγμα.

Καθόλου σπαστικός . Έχετε απόλυτο δίκιο,ο στοχασμός είναι ωραίος αλλά δεν πρέπει να ξεπερνά σε διάρκεια την εργασία μας .
Το έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν,αλλά καλά κάνετε και το τονίζετε,το κυρίως μέλημα των υποψηφίων πρέπει να είναι πως να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μόρια μπορούν μέχρι την εξέταση. Ώστε η μόνη τους σκοτούρα στο τέλος να είναι απλά η επιλογή σχολής .
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Earendil

Νεοφερμένος

Ο Earendil αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών. Έχει γράψει 77 μηνύματα.
@nPb[/MENTION] [MENTION=91552]Samael

Χαίρομαι πολύ που βλέπω τόσο ώριμες και υπεύθυνες τοποθετήσεις στο σημαντικό αυτό θέμα. Επιτρέψτε μου όμως να γίνω λιγάκι πιο πεζός, ίσως και σπαστικός και να πω το εξής:

Σε αυτό το σημείο (και με δεδομένο ότι ο ενδιαφερόμενος έχει αποφασίσει να σπουδάσει Πληροφορική), το πρώτο που πρέπει να κάνει crystal clear (για να μιλήσω κι εγώ με σχετική έκφραση) είναι ότι θέλει γερές βάσεις στα Μαθηματικά! Period!

«Κάθε πράμα στον καιρό του», κατά την γνωστή παροιμία. Τώρα προέχει η σωστή και υπεύθυνη προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Τι θα γίνει μετά, ποια σχολή θα δηλώσει, τι παίζει εκεί μέσα, τι παίζει στην πορεία, πού θα κάτσει η μπίλια στο τέλος... είναι μακρινά και θολά εν πολλοίς. Καλά τα λέτε, αλλά μην κοιτάμε το δέντρο και κινδυνεύσουμε να χάσουμε το δάσος. Σε αυτήν την φάση χρειάζεται να επικεντρωθεί στον πρώτο στόχο, που είναι η δυνατή προετοιμασία για τις Πανελλήνιες, ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή βαθμολογία. Όταν με το καλό περάσει, θα δει και μόνος του (αλλά και με την βοήθεια άλλων) μέσα στην σχολή κατά πού πάει το πράγμα.



Καθολου σπαστικος βασικα. Θελω να πιστευω εχω καλο μαθηματικο υποβαθρο,παντα συμφωνα με την ηλικια μου.Αλλωστε,ειμαι διατεθημενος να προσπαθησω και να βαλω τα δυνατα μου να κανω αυτο που θελω,ξερω οτι ειναι δυσκολο.Ξερω οτι πρεπει να κατεβαλλω προσπαθειες,αλλα αν δεν παλεψεις σε αυτην την ζωη τι κερδιζεις; Δεν το παιζω σε καμια περιπτωση software developer και ουτε πιστευω πως η τεχνητη νοημοσυνη ειναι κατι ευκολο.Απλα μου εχει κεντρισει το ενδιαφερον οποτε θα το ακολουθησω μεχρι τελους

Εαν δίνεις απο οικονομικά για να γλυτώσεις την δυσκολία της φυσικής/χημείας στις πανελλήνιες τότε το κατανοώ good play.
Πρακτικά εφόσον περάσεις λέμε τώρα,στο τμήμα πληροφορικής του ΕΚΠΑ , εκεί δεν θα την γλυτώσεις την φυσική,και μάλιστα παρα πολυ πολυ πιο δύσκολη απο αυτη που δίνει ένας μαθητής στις πανελλήνιες . Εαν καταφέρεις να περάσεις ορισμένα υποχρεωτικά του κορμού μετά έχεις μια τεράστια γκάμα επιλογών απο μαθήματα που μπορείς να πάρεις και φυσικά εφόσον το επιθυμείς να αποφύγεις υλικό & φυσική ( Το hardware όχι παντελώς...).

Εαν δεν σε ενδιαφέρουν τα οικονομικά,και θες να ασχοληθείς με τεχνητή νοημοσύνη και πας στο ΟΠΑ όμως,εκει θα κρατήσω σκεπτική στάση. Όχι οτι η αξία σου πέφτει φυσικά,αυτό εξαρτάται αποκλειστικά απο εσένα,αλλα κυρίως επειδή θα έχεις γεμίσει το πρόγραμμα σπουδών με ένα σωρό μαθήματα οικονομικών που όπως είπα είναι αυτό που λέμε ill-defined σε σχέση με άλλα επιλογής που θα είχες την ευκαιρία να πάρεις απο ΕΚΠΑ,όπως Βιολογία,χημεία και πολλα προχωρημένα μαθήματα μαθηματικών(που βρίσκουν σημαντικότατες εφαρμογές στην τεχνητή νοημοσύνη). Σε αυτό το σημείο θα σου πρότεινα να αλλάξεις την στάση σου απέναντι στην φυσική δε γιατί ένα σημαντικό aspect της τεχνητής νοημοσύνης είναι η βελτιστοποιήση,η οποία γενικά εμπνέεται βαθύτατα απο την βιολογία,την χημεία άλλα και την φυσική,με εξελικτικούς αλγόριθμους,simulated annealing κτλπ.(οι στιγμές που οι φυσικές επιστήμες τροφοδοτούν τα μαθηματικά με ιδέες :P ) .

Τώρα είσαι ακόμα μαθητής αλλα θα δείς οτι τα προγράμματα σπουδών και τα μαθήματα που προσφέρει είναι σημαντικά για να χτίσεις σιγά σιγά την προσωπική σου επιστημονική φυσιογνωμία . Εφόσον όμως θές να τα συνδυάσεις όλα(πληροφορική,τεχνητή νοημοσύνη,οικονομικά) τότε δεν έχω να πώ κάτι,η σχολή είναι οτι πρέπει για εσένα και άσε να λένε οτι θέλουν. Όταν βλέπεις το πρόγραμμα,και τι μαθαίνεις και λες εγώ γουστάρω πολύ,αυτό με αντιπροσωπεύει αυτό θέλω,δεν υπάρχει πλέον η έννοια του αντικειμενικά προτιμότερου,ή τουλάχιστον δεν έχει νόημα,για εσένα.



Να εισαι καλα και ευχαριστω για την συμβουλη σου,αλλα οπως ειπα και σε εναν αλλον,εχω σκεφτει το τμημα πληροφορικης στο ΑΠΘ (κυριως επειδη εχω σπιτι+ εχω ακουσει πολυ καλα λογια)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

User_06

Νεοφερμένος

Ο User_06 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών. Έχει γράψει 22 μηνύματα.
Αρχικα να πω πως ειμαι μαθητης της β λυκειου. Απο τις αρχες της Α' ειχα κατασταλαξει για την κατευθυνση μου.Επελεξα τα οικονομικα οχι γιατι ειναι η "ευκολη λυση" αλλα γιατι σαν λατρης της πληροφορικης θεωρουσα πως θα ηταν πιο ευκολο να περασω απο οικονομικα παρα απο θετικη που θα πηξω με φυσικη και χημεια που δεν τα χρειαζομαι. Ακομη,τα οικονομικα τουλαχιστον σε εισαγουν σε μια βασικη αρχη του προγραμματισμου που θα χρειαστεις.

Ομως,απο τις αρχες της ταξης εχω βομβαρδιστει με αρνητικα σχολια του τυπου "καλα ρε οικονομικα θα πας;" "Ωραιο ιδιωτικο πας" "Αφου εισαι μαθητης του 19-20 τι κανεις εκει" ανεργος θα βγεις" "Πας καλα;Χαραμιζεσαι εκει" και αγχωνομαι,θυμωνω και ευτυχως που ειχα την κοπελα μου και τους φιλους μου να με βοηθησουν μεσα σε αυτο το κλιμα οσο μπορουν και αυτοι. Δεν αντιλεγω.Καταλαβαινω απολυτα πως δεν συγκρινεται με τους αλλους κλαδους.Συμφωνω πως ειναι η ευκολη λυση για πολλους και χαρακτηριζεται ως "η δεσμη του λαου" (απο παλιες γενιες κιολας) και το κατανοω πως τα μαθηματα μας δεν συγκρινονται (αεππ και αοθ) με αρχαια ιστορια φυσικη βιολογια χημεια.Απο την αλλη ομως,δεν μπορω αυτο την αρνηση ακομα και απο καθηγητες να μου λενε "αφου εισαι καλος στα μαθηματικα,γιατι πας οικονομικα;" Ολοι πιστευαν οτι θα παω μηχανολογων/ηλεκτρολογων και προσπαθω να τους πεισω πως δεν μπορω να ασχοληθω με μηχανες.Αγαπω το hardware σαν χομπι και αυτο σε μικρο βαθμο(οταν χτιζω pc). Δεν θα μπορουσα να ασχοληθω με κατι τετοιο. Δηλαδη αν εγω κοπιασω και παλεψω δεν θα πετυχω;

Δεν επιζητω επιβεβαιωση ουτε να ακουσω σχολια που υποβαθμιζουν τα αλλα για να νιωσω καλυτερα. Γνωριζω οτι των μηχανολογων/ηλεκτρολογων ειναι ανωτερες σχολες ,αλλα ποτε δεν θα μπορουσα να τις κανω,γιατι πολυ απλα δεν μου αρεσουν.Απλα ηθελα καπου να το βγαλω απο μεσα μου γιατι τον τελευταιο καιρο μονο τετοια ακουω... Ευχαριστω

Φίλε δεν αξίζει να χαλάς τον εαυτό σου για στερεότυπικες αποψεις που επιτάσσουν την εργασιακή αδιαλλαξία του μεσαιωνα.Δηλαδη να σπουδάσεις κάτι που συνεπάγεται κοινωνική καταξιωση.Αυτη η νοοτροπία μας έχει φτάσει στον πάτο σαν κοινωνια καθώς δεν έχουμε μάθει να κρίνουμε τα άτομα από το έργο που έχουν προσφέρει ως επιστήμονες στον τομέα τους αλλά από την ίδια την επιστήμη που σπουδάζουν.
Και με αυτό δεν εννοώ πως οι πολυτεχνικες σχολές θεωρούνται το ζενίθ της εργασιακής απασχόλησης.Εγω ο ίδιος θέλοντας να ακολουθήσω σπουδές σε πολυτεχνικά τμήματα δέχτηκα έντονες πιεσεις όχι μονο από καθηγητες για να αλλάξω γνωμη καθώς στο μυαλό του απαιδευτου (προσοχή όχι του αμόρφωτου μόνο) αξιόλογες σπουδές συνεπάγονται μόνο ιατρική,νομική και φαρμακευτικη.Οτιδηποτε πέραν αυτού θεωρείται υποδεεστερο.Ετσι μαζί με αυτούς χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και όσοι επηρεάζονται και ενστερνίζονται απόψεις του στυλ άμα θες να τα έχεις γίνε γιατρός κλπ, αγνοώντας θελημενα τις προοπτικες (ακόμη και ευπορίας) ορισμένων κλαδων.
Στο τέλος της ημέρα εσύ εισαι αυτός και με το πτυχίο πληροφορικης στην περίπτωση σου(ή το δίπλωμα μηχανικού στην περίπτωση μου) θα αγωνιστείς για τη ζωή σου.Ειναι στο χέρι σου αν θα τους διαψεύσεις κάνοντας τα όνειρα σου πραγματικότητα μέσα από κάτι που συνυφαίνεται με τη ψυχοσύνθεση σου ή απλά θα συμβιβαστείς με το κάτι λιγότερο συγκλινοντας στη κοσμοθεωρία τους.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Guest 454371

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Eγώ δεν θα ξεχάσω το 2011 όταν πέρασα Λογιστική και Χρηματοοικονομική σε ΤΕΙ, και κάποια άλλα παιδιά λογοθεραπευτες και κοινωνικοί λειτουργοί και το τι ρατσισμό φάγαμε από ηλεκτ. μηχανικούς, και λοιπους που εγραψαν 19000 και μορια δεν λέγεται. Μετά από χρόνια λοιπόν, και όταν πλέον το "κράτος εν κράτη" "πέθανε" γιατί αρχίζουμε και γινόμαστε Ευρώπη σιγά σιγά είδα όλους τους αριστούχους των Πανελληνίων σειρά στον ΟΑΕΔ, και εμάς που τελειώσαμε πρακτικές σχολές και έτυχε να χρειάζονται στη σημερινή εποχή σε μια επιχείρηση ή σε ενα οργανισμό να εργαζόμαστε, έστω με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Το θέμα δεν είναι τι θα τελειώσεις. Σε αυτό το κράτος πάντα ζούσαμε με τα κόμπλεξ μας και βγάζαμε δικούς μας νόμους. Όλα ξεκίνησαν από τους γονείς, συγγενείς και κλπ. Μη πάει η Μαρίκα και πιει καφέ δίπλα στη γειτόνισα και πει το παιδί της πέρασε τει και όχι ιατρική και κλπ.

Τώρα αυτά πλέον εξαφανίστηκαν, και καλώς που έγιναν έτσι τα πράγματα για να ταρακουνηθούμε και λίγο γιατί είχαμε ξεφύγει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

short

Νεοφερμένος

Η short αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Β' λυκείου. Έχει γράψει 5 μηνύματα.
Πρώτα από όλα, μπράβο σου που αντιτάχθηκες με την βοήθεια των γύρω σου απέναντι σε αυτό το "στερεότυπο". Να χαίρεσαι που έχεις τέτοιους ανθρώπους που να σε υποστηρίζουν και να είναι δίπλα σου. Καμία κατεύθυνση δεν είναι τόσο εύκολη όπως λέγεται (πχ. οικονομικά), διότι αν ήταν έτσι όλοι θα έγραφαν πάνω απο 17.000 μόρια και όχι μόνο οι 1.000 από τους περίπου 20.000 υποψηφίους (2018 στατιστικά). Και έτσι είναι σε κάθε κατεύθυνση αμά το δείς.

Αυτοί που στα λένε αυτά δεν έχουν ιδέα οι ίδιοι για την πληροφορική. Μην τους αφήσεις να σου χαμηλώσουν την αυτοπεποίθηση όταν οι ίδιοι είναι αυτοί που δεν την έχουν. Όταν βλέπουν κάποιον να θέλει να πετύχει κάτι, πάντα βρίσκουν αφορμές να πουν έμμεσα ότι δεν θα πετύχεις. Το ξέρω από εμπειρία γιατί και εγώ στην ίδια θέση βρίσκομαι και τα ίδια ακούω από άκυρους. Αλλά έχω θέσει ήδη τους στόχους μου και δεν θα αφήσω κανέναν να μπει μπροστά μου και να με εμποδίσει. Έτσι να είσαι και εσύ φίλε μου, δεν θα βγείς χαμένος, πρέπει να αποδήξεις σε αυτούς που δεν σε πιστεύαν ότι κάνουν λάθος, αρκεί μόνο να πιστέψεις στον εαυτό σου.

Όπως και να έχει, καλή σου επιτυχία!


(Μόρια Πανελληνίων Στατιστικά Επιδόσεων : https://aeitei.gr/statistika-epidoseon.php )
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 5 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top