Athanasoulini:)
Νεοφερμένος
δε γνωριζω/δεν απαντω
Α, Οκ!!:no1:
Έχεις την ευκαιρία να τα διδαχτείς (σε ένα χρόνο που θα καίγεσαι και συ για τις πανελλήνιες), και πάλι, μπράβο γι αυτά που ξέρεις!!!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
D3xt3r_th3_Tr3ck
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
johngreek_mad
Δραστήριο μέλος
D3xt3r_th3_Tr3ck
Νεοφερμένος
roilCall
Νεοφερμένος
Αν είναι επιθετική μετοχή συμπεριφέρεται σαν επίθετο και κάνει σε ium (και i στην αφαιρετική). Η επιρρηματική μετοχή κλίνεται χωρίς αλλαγές (um και e)Τώρα να ρωτήσω κάτι και εγώ:
Το omnis-ιs- e κάνει στη γενική πληθυντικού omnium?
To inops κάνει αιτιατικη ενικού inopem?
H μετοχή iens (Από το ρήμα eo) κάνει στη γενική πληθυντικού euntium ή euntum ?
-----------------------------------------
To γεγονός ότι δεν έχω διδαχτεί ακόμα μετατροπή πλαγίου λόγου σε ευθύ, πόσο θα έπρεπε να με ανησυχεί;; Σημ.: στα αρχαία η ίδια διαδικασία με δυσκολεύει αρκετά! Ειδικά όταν πρόκειται για εξαρτημένους πλάγιους λόγους κτλ. γίνεται ένας πανικός στο κεφάλι μου! Και λογικά και στα λατινικά θα έχει αντίστοιχους σιχαμένους εξαρτημένους πλάγιους λόγους...Τρέμω κ στην ιδέα!
Είναι σίγουρο ότι το libenter έχει αντίστοιχο επίθετο;;
Τώρα με βάζεις σε αμφιβολία. Νομίζω υπάρχει, δηλ. δε με ξενίζει να το λέω, αλλά καλύτερα να το ψάξω. Τώρα που το σκέφτομαι, στα κείμενα βρίσκουμε μόνο το επίρρημα; Χίλια συγγνώμη, αν κάνω λάθος, θα το δω!
Eπί τη ευκαιρία, όποιος ξεκίνησε το θέμα, η απορία γράφεται με ι...! =)
superman
Δραστήριο μέλος
εισαι σιγουρη γι αυτο?για την αφαιρετικη οκ συμφωνω αλλα στη γενικη γιατι να αλλαξει?Αν είναι επιθετική μετοχή συμπεριφέρεται σαν επίθετο και κάνει σε ium (και i στην αφαιρετική). Η επιρρηματική μετοχή κλίνεται χωρίς αλλαγές (um και e)
johngreek_mad
Δραστήριο μέλος
superman
Δραστήριο μέλος
οφ:Γιαννη χρονια πολλα!
thanous18
Περιβόητο μέλος
εγω δεν ξερω οτι αλλαζει στην γενικη.. και η γραμματικη το λεει κανει inopium .εισαι σιγουρη γι αυτο?για την αφαιρετικη οκ συμφωνω αλλα στη γενικη γιατι να αλλαξει?
roilCall
Νεοφερμένος
εισαι σιγουρη γι αυτο?για την αφαιρετικη οκ συμφωνω αλλα στη γενικη γιατι να αλλαξει?
Λέω για το iens. Μα, η κύρια ανωμαλία των τριτόκλιτων επιθέτων είναι στη γενική πληθυντικού. ΚΑΙ στην αφαιρετική ενικού.
Όσο για το libenter, ναι, υπάρχει και επίθετο libens (-ntis), με τα παραθετικά που ανέφερα.
thanous18
Περιβόητο μέλος
Αποκλειεται. Το iens κανει γενικη πληθυντικου euntium και ποτε euntum.Λέω για το iens. Μα, η κύρια ανωμαλία των τριτόκλιτων επιθέτων είναι στη γενική πληθυντικού. ΚΑΙ στην αφαιρετική ενικού.
H αφαιρετικη ναι κανει eunti οταν προκειται για επιθετικη μετοχη και eunte για την επιρρηματικη.
μα οχι.. η επιρρηματικη μετοχη ναι κανει -e στην αφαιρετικη αλλα οχι -um στη γενικη. πχ το amans κανει amantium στη γενικη πληθυντικου οτι μετοχη και να ναι.Αν είναι επιθετική μετοχή συμπεριφέρεται σαν επίθετο και κάνει σε ium (και i στην αφαιρετική). Η επιρρηματική μετοχή κλίνεται χωρίς αλλαγές (um και e)
daffy3
Νεοφερμένος
Άρα, το iens κάνει
euntium στη γεν.πληθ
eunte(για επιρ. μτχ) ή eunti (για επιθ μτχ) στην αφαιρ. εν.
Το inops είναι εξαίρεση και κάνει inopum (Γραμ. σελ.33)
thanous18
Περιβόητο μέλος
σωστα!:no1::no1:Όλες οι μετοχές ενεστώτα κλίνονται σαν τριτόκλιτα επίθετα. Άρα, κάνουν γενική πληθυντικού σε -ium. Η μόνη διαφοροποίηση είναι στην αφαιρετική ενικού, όπου, αν είναι επιθετική κάνει κανονικά σε -i, ενώ αν είναι επιρρηματική κάνει σε -e.
Άρα, το iens κάνει
euntium στη γεν.πληθ
superman
Δραστήριο μέλος
ναι,αυτο λεμε κι εμεις αλλα πριν εγραψες αντι για euntium euntum.Διορθωσες το λαθος σου οποτε λυθηκε η παρεξηγησηΌλες οι μετοχές ενεστώτα κλίνονται σαν τριτόκλιτα επίθετα. Άρα, κάνουν γενική πληθυντικού σε -ium. Η μόνη διαφοροποίηση είναι στην αφαιρετική ενικού, όπου, αν είναι επιθετική κάνει κανονικά σε -i, ενώ αν είναι επιρρηματική κάνει σε -e.
Άρα, το iens κάνει
euntium στη γεν.πληθ
Ταξιάρχης42940
Νεοφερμένος
superman
Δραστήριο μέλος
Athanasoulini:)
Νεοφερμένος
παιδιά μήπως ξέρει κανεις κανέναν τρόπο για να ξεχωρίζουμε τα ουσιαστικά 3 κλήσης αρσενικά-θηλυκά και ουδέτερα?
Στη χειρότερη περίπτωση , τα μαθαίνεις απ' έξω φίλε μου!!! ....
Είναι θέμα λεξιλογίου...
oasis
Εκκολαπτόμενο μέλος
παιδιά μήπως ξέρει κανεις κανέναν τρόπο για να ξεχωρίζουμε τα ουσιαστικά 3 κλήσης αρσενικά-θηλυκά και ουδέτερα?
Υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές καταλήξεις.
Για αρσενικά είναι:
-ο -or -os -er -es -is
(ο όρος αίρεσις.. περίπου)
Αλλά και -gui -nis (εμένα μου κάνει κάτι σε genius αυτό..)
Για ουδέτερα:
-c -l -na -t -e -ar -ur -us
(κλ(ί)νατε αρούρους..) και -al -ar -e
Βέβαια υπάρχουν και κάποιες λίγες εξαιρέσεις.
Για θηλυκά ό,τι περρισσεύει.
GABRIELLA
Δραστήριο μέλος
και εμένα έτσι μου τα είχε μάθει η κυρία μου!!μια χαρά τα θυμάσαι με αυτό τον τρόπο.:no1::no1:Υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές καταλήξεις.
Για αρσενικά είναι:
-ο -or -os -er -es -is
(ο όρος αίρεσις.. περίπου)
Αλλά και -gui -nis (εμένα μου κάνει κάτι σε genius αυτό..)
Για ουδέτερα:
-c -l -na -t -e -ar -ur -us
(κλ(ί)νατε αρούρους..) και -al -ar -e
Βέβαια υπάρχουν και κάποιες λίγες εξαιρέσεις.
Για θηλυκά ό,τι περρισσεύει.
anna812000
Νεοφερμένος
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.