rebel
Πολύ δραστήριο μέλος
1)καλημερα εχω δυο ασκησεις που δεν ξερω τι να κανω και θα ηθελα καποιο tip ωστε να τις λυσω
1) εστω f,g συναρτησεις ορισμενες σρο R και παραγωγισιμες στο σημειο xο=0 αν ειναι f(0)=g(0) και f(x)+x>=g(x) για καθε χεR ν.δ.ο g'(0)-f'(0)=1
2)η συναρτηση f:R-->R ειναι συνεχης στο σημειο xοεR ν.δ.ο η συναρτηση g(x)=|x-xo|f(x)
ειναι παραγωγισιμη στο xo αν και μονο αν f(xo)=0
Για και κοντά στο 0
Για και κοντά στο 0
κτλ
2)
Ευθύ:
Επειδή όμως η g είναι παραγωγίσιμη στο τα πλευρικά όρια θα συμπίπτουν άρα
Aντίστροφο:
Υπολογίζουμε δεξιά και αριστερή παράγωγο της g όπως πριν και λόγω του ότι αυτές συμπίπτουν και άρα η g είναι παραγωγίσιμη στο
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mary-blackrose
Εκκολαπτόμενο μέλος
2)εστω μια συναρτηση f η οποια ειναι 2 φορες παργωγισιμη στο [α,β] με f(α)<0 , f(β)=f'(β)=0.Ν.δ.ο υπαρχει ξ ε(α,β) τετοιο ωστε f'(ξ)>0.
οποιος μπορει ας βοηθησει....ευχαριστω εκ των προτερων!!!!!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
P@NT?LO$
Νεοφερμένος
Να βρειτε το α ωστε η εφαπτομενη της f στο xο=1 να εφαπτεται της g
P@NT?LO$
Νεοφερμένος
Δινονται οι συναρτησεις και
Να βρειτε το α ωστε η εφαπτομενη της f στο xο=1 να εφαπτεται της g
ακυρο ενα -(πλυν) δεν εβαλα σε μια παραγωγο και δεν μου βγαινε
JKaradakov
Τιμώμενο Μέλος
1. Έστω με για κάθε
a. ΝΔΟ
b. Να βρεθεί
Λύση:
Θέτω x=0
άρα
b.
άρα
2. Αν και για κάθε ισχύει . Να βρεθεί
Λύση:
άρα
3. με . Επιπλέον για κάθε ισχύει . Αν είναι γνωστό ότι η δεν περνά απο την αρχή των αξόνων
i) Να βρεθεί το f(0)
ii) ΝΔΟ
Λύση:
ii)
lowbaper92
Πολύ δραστήριο μέλος
1)Εστω συναρτηση f η οποια ειναι συνεχης στο [α,β] , παραγωγισιμη στο (α,β) και ισχυει f(α)>f(β).Ν.δ.ο υπαρχει τουλαχιστον ενα ξ ε (α,β) τετοιο ωστε f'(ξ)<0.
2)εστω μια συναρτηση f η οποια ειναι 2 φορες παργωγισιμη στο [α,β] με f(α)<0 , f(β)=f'(β)=0.Ν.δ.ο υπαρχει ξ ε(α,β) τετοιο ωστε f'(ξ)>0.
οποιος μπορει ας βοηθησει....ευχαριστω εκ των προτερων!!!!!
Και στις δύο περιπτώσεις προκύπτει άμεσα με ΘΜΤ στο [α,β].
Λόγω διαστήματος ξέρεις ότι β-α > 0
Civilara
Περιβόητο μέλος
Λοιπόνε έχω 3 ασκήσεις για τον οποίον τις λύσεις δεν είμαι σίγουρος. Δείτε τις λίγο και πείτε μου αν είναι οκ.
1. Έστω με για κάθε
a. ΝΔΟ
b. Να βρεθεί
Η f έχει πεδίο ορισμού το A=R. Για κάθε x ανήκει R ισχύει [(f(x))^3]+3f(x)=x
a) Για δύο οποιαδήποτε x1, x2 ανήκει R με f(x1)=f(x2) ισχύει [(f(x1)^3)=[(f(x2)^3] και 3f(x1)=3f(x2). Προσθέτοντας κατά μέλη τις δύο τελευταίες σχέσεις προκύπτει [(f(x1)^3]+3f(x1)=[(f(x2)^3)]+3f(x2) => x1=x2
Επομένως η f είναι 1-1 και άρα αντιστρέψιμη. Για κάθε x ανήκει Α και y ανήκει f(A) ισχύει η ισοδυναμία:
y=f(x) <=> x=(f-1)(y)
Επομένως έχουμε x=(y^3)+3y => (f-1)(y)=(y^3)+3y όπου y ανήκει f(A). Η f-1 έχει ως πεδίο ορισμού το Β=R ως πολυωνυμική. Συνεπώς f(A)=B=R.
Για y=0 έχουμε (f-1)(0)=0 <=> f(0)=0
Η f-1 είναι συνεχής στο f(A)=R ως πολυωνυμική. Συνεπώς και η συνάρτηση f είναι συνεχής στο A=R ως αντίστροφή της f-1. Συνεπώς η f είναι συνεχής και στο 0. Άρα lim(x->0)f(x)=f(0)=0
b) Θεωρούμε τον μετασχηματισμό y=f(x) <=> x=(f-1)(y)
Έχει βρεθεί lim(x->0)f(x)=0. Επομένως
lim(x->0)(f(x)/x)=lim(y->0)(y/(f-1)(y))=lim(y->0)(y/((y^3)+3y))=lim(y->0)(1/((y^2)+3)=1/((0^2)+3)=1/3
ΥΓ: Η δικιά σου λύση στο 2ο ερώτημα δεν είναι απόλυτα σωστή γιατί έχεις κάνει την παραδοχή ότι το lim(x->0)(f(x)/x) υπάρχει και είναι πραγματικός αριθμός. Δεν μπορούμε όμως να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα καθώς το όριο αυτό οδηγεί σε απροσδιόριστη μορφή 0/0. Άρα η λύση σου δεν ισχύει γενικά.
antwwwnis
Διάσημο μέλος
Λοιπόνε έχω 3 ασκήσεις για τον οποίον τις λύσεις δεν είμαι σίγουρος. Δείτε τις λίγο και πείτε μου αν είναι οκ.
1. Έστω με για κάθε
a. ΝΔΟ
b. Να βρεθεί
Λύση:
a.
Θέτω x=0
άρα
b.
άρα
2. Αν και για κάθε ισχύει . Να βρεθεί
Λύση:
Θέτω στην (1) x=1
άρα
3. με . Επιπλέον για κάθε ισχύει . Αν είναι γνωστό ότι η δεν περνά απο την αρχή των αξόνων
i) Να βρεθεί το f(0)
ii) ΝΔΟ
Λύση:
i)Θέτω στην (1) x=y=0
ii)
Δεν τις κοίταξα πολύ, απλά παρατήρησα πως στην πρώτη χρησιμοποιείς την συνέχεια της συνάρτησης την οποία δεν έχεις δεδομένη.
P@NT?LO$
Νεοφερμένος
Δινεται η παργωγισιμη συναρτηση για την οποια ισχυει Να βρειτε την εφαπτομενη της γραφικης παραστασης της συναρτησης στο xo=2
rebel
Πολύ δραστήριο μέλος
a) ΑλλιώςΛοιπόνε έχω 3 ασκήσεις για τον οποίον τις λύσεις δεν είμαι σίγουρος. Δείτε τις λίγο και πείτε μου αν είναι οκ.
1. Έστω με για κάθε
a. ΝΔΟ
b. Να βρεθεί
και από κριτήριο παρεμβολής προκύπτει ότι
b)
και από το αποτέλεσμα του a) προκύπτει ότι
Οι υπόλοιπες ασκήσεις εντάξει φαίνονται.
Βρες πρώτα το (απλή αντικατάσταση στην σχέση που σου δίνεται), και μετά το εκμεταλλευόμενος την παραγωγισιμότητα της f.ΑΣΚΗΣΗ 47 ΜΠΑΡΛΑΣ ΣΕΛΙΔΑ 332 ΒΟΗΘΕΙΑ
Δινεται η παργωγισιμη συναρτηση για την οποια ισχυει Να βρειτε την εφαπτομενη της γραφικης παραστασης της συναρτησης στο xo=2
Guest 278211
Επισκέπτης
ΑΣΚΗΣΗ 47 ΜΠΑΡΛΑΣ ΣΕΛΙΔΑ 332 ΒΟΗΘΕΙΑ
για χ=2 έχουμε:
για χ=2 έχουμε:
για χ=2:
H g είναι παραγωγίσιμη επειδή αποτελεί γινόμενο παραγωγίσιμων:
-> η f(x) είναι παραγωγίσιμη
-> η e^(2-x) είναι παραγωγίσιμη [σύνθεση παραγωγίσιμων: e^x και (2-x)]
για χ=2 έχουμε:
Η εφαπτομένη της g(x) στο A(2,2) είναι:
δηλαδή ε: 9x-5y-8=0
Ελπίζω να μην έχω κάνει αριθμητικά. Είναι και βράδυ κι έχω να λύσω άσκηση μαθηματικών εδώ και καιρό.
liofagos
Νεοφερμένος
αν f,g παραγωγισιμες στο 0 και ισχυει f^2(χ) g^2(χ)= 2χ ***εδω το χ το εχει υψωσει στο τετραγωνο ο τυπας*** να δειξετε οτι [f'(0)]^2+[g'(0)]^2 = 2
λυστε την ετσι να μ πειτε αν σας βγηκε και βαλτε και 2χ^2 να μου πειτε αν γινεται και απλα εχω κανει εγω μαλακια
ενα αλλο τωρα παρομοιο, στην ιδια σελιδα την 50, εχει υψωσει ενα χ στην τριτη και δε βγαινει αυτο που θελει οταν κανω αλλαγη μεταβλητης, δειτε τι λεει αυτη: εστω συναρτηση f κλπ, με f'(3)=0... ν.δ.ο η συναρτηση g(x)= f(3x) αν χ=<1 και f(x+2) ***εδω παλι εχει βαλει χ τριτης, εγω το τριτης το εβγαλα και λυθηκε*** αν χ>1 ειναι παραγωγισιμη στο 1, ας κανει καποιος και αυτη ετσι οπως την εχω γραψει και αν μπορει να την κανει με f(x^3 +2) ας μου το πει να κοιταξω μην εχω κανει εγω λαθος...
παντως μου φαινεται απιστευτο να εχει κανει δυο λαθη στην ιδια σελιδα, ισως να εχω κανει εγω πατατες...
Polymnia
Πολύ δραστήριο μέλος
οι εξισώσεις f(x)=0 και g(x)=0 έχουν 1 τουλάχιστον λύση στο
Η εξίσωση f(x)=g(x) είναι αδύνατη
Να δείξετε οτι η εξίσωση f(x)+g(x)=0 έχει 1 τουλάχιστον ρίζα .
Ή λείπει 1 δεδομένο,ή εγώ παλάβωσα.Ας με διαφωτίσει κάποιος .
αα και μια ερώτηση, το βοήθημα του μπάρλα αξίζει; σε σχέση με το βοήθημα του παπαδάκη (σαββάλας ) είναι καλύτερο;
ποιο άλλο βοηθητικό για μαθηματικά ξεχωρίζει σε επίπεδο ασκήσεων,κριτηρίων αξιολόγησης κτλ.;
rebel
Πολύ δραστήριο μέλος
A ξέχασα να πω ότι από την αρχική σχέση για χ=0
liofagos
Νεοφερμένος
rebel
Πολύ δραστήριο μέλος
Ωραία άσκηση. Θα υποθέσω ότι οι συναρτήσεις είναι συνεχείς. Οι f και g δεν μπορεί να έχουν κοινές ρίζες. Αν είχαν μία κοινή ρίζα έστω τότε θα ήταν . Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβαίνει καθώς η εξίσωση είναι αδύνατη.Έστω επομένως τέτοιοι ώστε .f,g R-->R
οι εξισώσεις f(x)=0 και g(x)=0 έχουν 1 τουλάχιστον λύση στο
Η εξίσωση f(x)=g(x) είναι αδύνατη
Να δείξετε οτι η εξίσωση f(x)+g(x)=0 έχει 1 τουλάχιστον ρίζα .
Ή λείπει 1 δεδομένο,ή εγώ παλάβωσα.Ας με διαφωτίσει κάποιος .
αα και μια ερώτηση, το βοήθημα του μπάρλα αξίζει; σε σχέση με το βοήθημα του παπαδάκη (σαββάλας ) είναι καλύτερο;
ποιο άλλο βοηθητικό για μαθηματικά ξεχωρίζει σε επίπεδο ασκήσεων,κριτηρίων αξιολόγησης κτλ.;
Θεωρούμε την συνάρτηση
Είναι , άρα από Bolzano υπάρχει τουλάχιστον ένα ρ στο διάστημα με άκρα τα μ,ν τέτοιο ώστε
όπως θέλαμε.
οκ ευχαριστω, απλα ετσι οπως μετετρεψα εγω τα δεδομενα παλι λυνετε και νομιζα οτι ειχε κανει λαθος αυτος... τσεκαρε και τη δευτερη αν μπορεις γτ δε θα κοιμηθω αποψε, θετω χ^3+2 = κ αλλα στον παρανομαστη που αντι για χ βαζω αυτο που βγαινει λυνοντας ως προς χει δε βγαινει το επιθυμητο εκτος και αν βγαλω το ^3 και μεινει f(x+2)..
Με αντικατάσταση το προηγούμενο όριο γίνεται
Για την δεξιά παράγωγο έχουμε
Με αντικατάσταση το προηγούμενο όριο γίνεται
πλευρικά όρια ίσα άρα παραγωγίσιμη, άρα τελειώσαμε.
Polymnia
Πολύ δραστήριο μέλος
Ωραία άσκηση. Θα υποθέσω ότι οι συναρτήσεις είναι συνεχείς. Οι f και g δεν μπορεί να έχουν κοινές ρίζες. Αν είχαν μία κοινή ρίζα έστω τότε θα ήταν . Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβαίνει καθώς η εξίσωση είναι αδύνατη.Έστω επομένως τέτοιοι ώστε .
Θεωρούμε την συνάρτηση
Είναι , άρα από Bolzano υπάρχει τουλάχιστον ένα ρ στο διάστημα με άκρα τα μ,ν τέτοιο ώστε
όπως θέλαμε.
Χίλια ευχαριστώ για το χρόνο σου!
Αλλά έκανα τόοοοοσες δοκιμές στο πρόχειρο,και αδυνατώ να καταλάβω πως καταλήξαμε στο , να είναι έτσι όπως βγήκε.Και γιατί είναι σκέτο μικρότερο και όχι μικρότερο ή ίσο ,ώστε να δείξουμε με περιπτώσεις οτι υπάρχει 1 τουλ ριζα στο κλειστό διάστημα;
rebel
Πολύ δραστήριο μέλος
Όσο για το Bolzano, δεν χρειάζεται να πάρουμε περιπτώσεις. Η ανισότητα είναι γνήσια αρνητική διότι αφενός το δεν μπορεί να είναι ρίζα και της , αφετέρου το δεν μπορεί να είναι ρίζα και της . Αν συνέβαινε οποιοδήποτε από τα δύο, αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την υπόθεση ότι .
P@NT?LO$
Νεοφερμένος
για χ=2 έχουμε:
για χ=2 έχουμε:
για χ=2:
H g είναι παραγωγίσιμη επειδή αποτελεί γινόμενο παραγωγίσιμων:
-> η f(x) είναι παραγωγίσιμη
-> η e^(2-x) είναι παραγωγίσιμη [σύνθεση παραγωγίσιμων: e^x και (2-x)]
για χ=2 έχουμε:
Η εφαπτομένη της g(x) στο A(2,2) είναι:
δηλαδή ε: 9x-5y-8=0
Ελπίζω να μην έχω κάνει αριθμητικά. Είναι και βράδυ κι έχω να λύσω άσκηση μαθηματικών εδώ και καιρό.
Ένα λάθος έκανες αλλά το βρήκα! Ευχαριστώ φίλε...
Aris90
Εκκολαπτόμενο μέλος
για το σημειο xoεA ισχυουν
g(xo)=f(xo)=h(xo) και g'(xo)=h'(xo) =a
ν.δ.ο η f ειναι παραγωγισιμη στο χο και ειναι f'(xo)=α
μια βοηθεια λιγο σε αυτη την ασκσηση
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 10 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 224 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- thepigod762
- Mariosm.
- soulatso
- oteletampis
- phleidhs
- Hased Babis
- nearos
- AggelikiGr
- sir ImPeCaBlE
- veiNqh
- Scandal
- alekos
- Debugging_Demon
- just some guy
- xristosgkm
- ismember
- Apocalypse
- arrow25
- rempelos42
- ggl
- GStef
- QWERTY23
- xrisamikol
- Σωτηρία
- nikoletaz57
- _Aggelos123
- Mariam38
- SlimShady
- strsismos88
- Georgekk
- Lia 2006
- igeorgeoikonomo
- marian
- tsiobieman
- constansn
- Xristosdimitra
- Panagiotis849
- ρενακι 13
- Memetchi
- eukleidhs1821
- Nikkkpat
- Unboxholics
- korlef
- kwstaseL
- Thanos_D
- the purge
- T C
- Giii
- Papachrist
- liaiscool
- Αννα Τσιτα
- globglogabgalab
- Pharmacist01
- thanahss
- abcdefg12345
- nicole1982
- thecrazycretan
- kvstas92
- KingOfPop
- maria301
- papa2g
- stefan
- Κλημεντίνη
- TonyMontanaEse
- Athens2002
- Alexecon1991
- Μάρκος Βασίλης
- Cortes
- το κοριτσι του μαη
- calliope
- ale
- panagiotis G
- Kleanth
- aggelosst9
- BioChemical
- spring day
- nucomer
- Georgia110
- LeoDel
- pink_panther
- Alexandros973
- marsenis
- den antexw allh apotyxia
- KaterinaL
- kiyoshi
- drosos
- Λαμπρινηη
- Bill22
- Chrysablac.
- giorgosp97
- Βλα
- Monster Hunter
- jul25
- xxxtolis
- Stroka
- nicks1999
- totiloz
- Earendil
- mitsakos
- tasost
- lnesb
- ssalex
- Vasilina93
- alan09
- Livaja10
- χημεια4λαιφ
- Viedo
- UncleJ
- Kostakis45
- Infrared
- Zgian
- pepatogourounaki
- hirasawayui
- GeoCommand
- Eleni54
- American Economist
- EiriniS20
- ΘανάσοςG4
- stamoul1s
- Αριάνα123
- uni77
- Libertus
- tasoss
- PanosCh002
- Unseen skygge
- Νικόλας Ραπ.
- cel123
- The Limit Does Not Exist
- don_vito
- suaimhneas
- Αλκης Κ.
- alexrami
- Baggelitsa36
- Νομικάριος13
- spinalgr1990
- d_th
- Adolfo valencia
- Πα.Κ
- Vasilis25
- Johnman97
- Steffie88
- rekcoR
- gwgw_5
- fockos
- Mariahj
- roud
- kostas83
- Cpt.Philips
- Makis45
- Χρησλου
- Panos_02
- Vold
- tymvorixos
- GiorgosAsi
- Neos167
- theodoraooo
- George187
- Άρτεμις Α.
- Μαρία2222
- christos87
- Idontknoww
- jimis2001
- Metamorph
- Γατόπαρδος.
- Johnsk
- mitsos14
- johnsiak
- Elel
- Dreamer_SW
- Γιαννης1987Θεσσ
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.