Η εύρεση του ΑΟ των στοιχείων που συμμετέχουν σε μια ομοιοπολική ένωση γίνεται μέσω του φαινομενικού φορτίου που αποκτούν τα άτομα εάν το κοινό ζεύγος ηλεκτρονίων του ομοιοπολικού δεσμού αποδοθεί στο ηλεκτροαρνητικότερο στοιχείο του δεσμού. Για να γίνει αυτό πρέπει να γνωρίζεις τους αναλυτικούς συντακτικούς τύπους των ενώσεων κάτι που βέβαια δεν είναι δυνατόν. Έτσι λοιπόν για την ένωση ΗΝΟ2 θα πρέπει να γνωρίζεις ότι έχει την μορφή Η-Ο-Ν=Ο … όπως έγραψα πρίν αυτό δεν γίνεται ( ειδικά εδώ και 2 χρόνια που οι ηλεκτρονικοί τύποι Lewis είναι εκτός ύλης )
Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν οι εμπειρικοί κανόνες …
Εάν όμως η ένωση είναι οργανική ( κλασική περίπτωση ομοιοπολικής ένωσης ) θα πρέπει να γράψεις τον αναλυτικό συντακτικό τύπο ( που εδώ τον γνωρίζεις ) και να βρεις τον ΑΟ για κάθε στοιχείο ξεχωριστά. Ειδικά στην περίπτωση του C τα πράγματα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας που κάθε άτομο C μπορεί να έχει άλλο ΑΟ ( δες το παράδειγμα του σχολικού με το CH3CH2CH3 )
Θα σου είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις αντιδράσεις οξειδοαναγωγής της οργανικής χημείας.
ΥΓ όσο αναφορά τον «πράσινο» Σαλτερή ( ή τον «κόκκινο» της έκδοσης του 2017 ) δεν έχει ενότητα που έχει προστεθεί φέτος (
δες εδώ )
Επειδή μάλλον δεν θα βρεις κανένα βοήθημα που να την έχει σου προτείνω να κατεβάσεις τις σημειώσεις των Λατζώνη-Κονδύλη ( που προσφέρονται
δωρεάν εδώ ) και να διαβάσεις από εκεί. Σε περίπτωση που δεν καλυφθείς ( δεν το νομίζω ) μπορώ να σου στείλω και τις δικές μου σημειώσεις .
Οι παράγοντες της ταχύτητας της αντίδρασης/καταλύτες επηρεάζουν και την ταχύτητα των αμφίδρομων αντιδράσεων ( ενότητα ΧΙ ) .