σκεφτειτε το καλυτερα
ας αφησουμε και τους μαθητες να σκεφτουν
(τα τριχοειδη δεν τα χρησιμοποιω πουθενα και ουτε ηξερα [ουτε ακομα ξερω] οτι παιζουν ουσιαστικο ρολο.
απο τη στιγμη ομως που το δ εξηγειται με τις γνωσεις των μαθητων? [και προσφερει πιστευω καλη κατανοηση!] πού το προβλημα?)
ας μας πει καποιος που ξερει τι ρολο παιζουν στο φαινομενο!
(στο γ πραγματι ειναι δυσκολο να το βρουν μονα τους, με τη σκεψη, τα παιδια, αλλα αξιζει η προσπαθεια ...και αν κολλησουν μπορουν ν αναζητησουν και πληροφοριες. Ισως δε μπορει να γινει κατανοητο αυτο σε μεγαλο βαθος [απο μενα δεν εχει γινει] αλλα δε χρειαζεται! συχνα δινουμε -ειδικα στο γυμνασιο- λιγο πιο ποιοτικες και διαισθητικες ερμηνειες ή καμια φορα μπορουμε να δεχτουμε ενα αποτελεσμα ή μια πληροφορια για κατι και στη συνεχεια να πατησουμε εκει και χρησιμοποιωντας τις γνωσεις μας να βγαλουμε δικα μας συμπερασματα)
(μαθητρια β γυμνασιου στην οποια ειχα εξηγησει το [γ], απλα και ποιοτικα, απαντησε σωστα στην τελευταια ερωτηση)
(η ερωτηση γ με αλλα λογια ρωταει: γιατι το ιατρικο θερμομετρο μετραει τη μεγαλυτερη θερμοκρασια?) [[το διατυπωνω σκοπιμως ετσι [χωρις απολυτη ακριβεια], η καλυτερη αναδιατυπωση του ερωτηματος ειναι μερος της αναζητησης.. ειναι κι αυτο ζητουμενο]]
(αντιπαιδαγωγικο θα ειναι αν προσπαθουμε να εχουμε ολοκληρωτικη κατανοηση ενος φαινομενου -με τη μία. ο δασκαλος βοηθα να φωτιστουν τα σημεια που σχετιζονται με τα θεματα που απασχολουν τους μαθητες -και τα αλλα τα "αποκρυβει με τροπο" [βεβαια θα πρεπει να ειναι καταλληλο και το προβλημα. Δηλαδη η φυσικη που μας ενδιαφερει να ειναι κυριαρχη στην ερμηνεια του φαινομενου
υπαρχει και η λυση να δινουμε πολυ αποστειρωμενα και ιδανικα προβληματα μονο! (καλα ειναι κι αυτα βεβαια) δε συμφωνω!)
ομως επειδη ως γνωστον ειμαστε ανθρωποι, ενδεχεται να κανω λαθος. Θα χαρω πολυ αν μου εξηγησει καποιος γιατι η συστολη-διαστολη δε μπορει να ερμηνευσει το δ. (προς το παρον μου το ερμηνευει μια χαρα

)
ειναι αναμενομενο οταν σκεφτεται κανεις μονος του ερωτησεις να γινονται και λαθη. (μονο μια μαθητρια την εχει ελεγξει την ερωτηση μεχρι τωρα)
τελειωνοντας τη φλυαρια μου, να πω οτι το βρισκω παιδαγωγικο να δινουμε καμια φορα [οχι συχνα] και μια ασκηση που δε λυνεται απ τους μαθητες. υπαρχουν και προβληματα που δε λυνονται με τις γνωσεις μας (τα περισσοτερα). δεν το ξερουμε παντα απο πριν αυτο.
(βεβαια ενας ρολος του δασκαλου ειναι να "προστατεψει" τους μαθητες απο τετοια προβληματα. [αλλα οχι 100% προστασια κατα τη γνωμη μου]
το συγκεκριμενο ειναι απο την καθημερινοτητα και θα περιμενα πριν καν ρωτησω τους μαθητες να μου πουν οι ιδιοι: "μα γιατι... ?"
--ελαχιστοι μαθητες θα το κανουν. ΓΙΑΤΙ?