E μόλις είδα αυτό το i κατάλαβα...Το έβλεπα συνέχεια στο τετράδιο του αδερφού στους μιγαδικούς αριθμούς:iagree:
(Ασχετο αλλα κοιτάω για τους μιγαδικούς στη wikipedia και δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας αριθμός i^2 δίνει -1 :what
Υπάρχει ένας τύπος που λύνει τριτοβάθμιες εξισώσεις, παρομοίως με τον τρόπο της διακρίνουσας στις δευτεροβάθμιες. Εκεί, λοιπόν, όπως και με τη διακρίνουσα, λέμε ότι αν μια ποσότητα είναι αρνητική, τότε δεν έχει ρίζες. Πως, όμως, εξηγείται ότι σε τριτοβάθμιο πολυώνυμο που κανονικά δεν έπρεπε να έχει ρίζες, αν βάλεις κάποιον αριθμό στο χ, βγαίνει ότι έχει ρίζες; Κατόπιν αυτού, διαπιστώθηκε μια αδυναμία στο σύνολο R, η οποία ενισχύθηκε από περιπτώσεις σε άλλες επιστήμες, όπου τα μαθηματικά μοντέλα έπρεπε να βγάζουν και αριθμούς υψωμένους σε άρτιο εκθέτη, αρνητικούς. Για να λυθεί το πρόβλημα αυτό, είπε κάποιος ότι ορίζει έναν αριθμό, που ονομάζει i, και το τετράγωνο αυτού ίσο με -1 (παραδοχή) και δημιουργεί ένα άλλο σύνολο, το σύνολο των φανταστικών αριθμών, της μορφής αi, με α πραγματικό.
Οπότε μην ψάχνεις να το αιτιολογήσεις, γιατί οι φανταστικοί αριθμοί δεν πατάνε πάνω σε κανόνες των πραγματικών. Απαρτίζουν ένα ανεξάρτητο σύνολο.
-----------------------------------------
Κάτι που θεωρείς πως ισχύει χωρίς να το αποδείξεις, είτε επειδή είναι προφανές ότι ισχύει είτε επειδή υπάρχει μια πρακτική ανάγκη.
Στην περίπτωση του i ισχύει το δεύτερο.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.