prinCess.
Επιφανές μέλος
Τεσπα, υγεία μωρέ.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
marios88
Νεοφερμένος
(για πανελληνιες) ειτε καποιο pdf ειτε καποιο βιβλιο του εμποριου.. ο οργανισμος εχει τετιο βιβλιο που το δινει στους μαθητες;;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
solonas07
Δραστήριο μέλος
https://www.booster.gr/support/Latin%20Grammar%20part%201.pdf
https://www.booster.gr/support/Latin Grammar part 2.pdf
https://www.booster.gr/support/Latin Grammar part 3.pdf
mariathess
Νεοφερμένος
Eileen
Τιμώμενο Μέλος
mariathess
Νεοφερμένος
Στα λατινικά τα επίθετα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες...Δευτερόκλιτα και τριτόκλιτα.
Στα δευτερόκλιτα τις καταλήξεις των επιθέτων τις παίρνουμε από το αρσενικό της Β κλίσης των ουσιαστικών (-us και -er) και από το ουδέτερο της ίδιας κλίσης δηλαδή αυτά που τελειώνουν σε -um).Από την πρώτη κλίση παίρνουμε τα θηλυκά που τελειώνουν σε -α.
Έτσι έχουμε
Ενικός--> Bonus-boni-bono-bonum-bone-bono
Βona-bonae-bonae-bonam-bona-bona
Bonum-boni-bono-bonum-bonum-bono
Πληθυντικός--> Boni-bonorum-bonis-bonos-boni-bonis
Bonae-bonarum-bonis-bonas-bonae-bonis
bona-bonorum-bonis-bona-bona-bonis.
Τώρα πάμε στο liberi.
Ενικός--> Liber-liberi-libero-liberum-liber-libero τα άλλα γένη δεν τα γράφω γιατί είναι ίδια με τα πάνω.
Πληθυντικός-->Liberi-liberorum-liberis-liberos-liberi-liberis
Επίσης έχω και το Pulcher το οποίο κλίνεται όπως το socer.
Τώρα πάμε στα τριτόκλιτα.Εδώ το θέμα είναι πολύ πολύπλοκο και προσπαθούσα με τις ώρες να βρω μια άκρη.Εδώ είναι το σημείο που θέλω πιο πολύ να με βοηθήσετε και γι'αυτό θα τα γράψω όλα.
Μονοκατάληκτα...
Αρσενικό-θηλυκό Ενικός και πληθυντικός.
ferox-feroces
ferocis-ferocum
feroci-ferocibus
ferocem-feroces
feroce-ferocibus
ferox-feroces
Ουδέτερο Ενικός και Πληθυντικός
ferox-ferocia
ferocis-ferocum
feroci-ferocibus
ferox-ferocia
feroce-ferocibus
ferox-ferocia
Δικατάληκτα
Αρσενικό και Θηλυκό Ενικός και πληθυντικός
Facilis-faciles
facilis-facilium
facili-facilibus
facilem-faciles
facilis-faciles
facili-facilibus
facile-facilia
facilis-facilium
facili-facilibus
facile-facilia
facile-facilia
facili-facilibus
Και τέλος τα τρικατάληκτα
Αρσενικό Ενικός και πληθυντικός
celer-celeres
celeris-celerum
celeri-celeribus
celerem-celeres
celer-celeres
celeri-celeribus
Θηλυκό Ενικός και Πληθυντικός
celeris-celeres
celeris-celerium
celeri-celeribus
celerem-celeres
celeris-celeres
celeri-celeribus
Και το Ουδέτερο Ενικός και πληθυντικός
celere-celeria
celeris-celeria
celeri-celeribus
celere-celeria
celere-celeria
celeri-celeribus
Όση ώρα τα έγραφα εδώ μου φαινόντουσαν σωστά αλλά και πάλι θέλω να μου πείτε εσείς.Γράφω την Δευτέρα και δεν προλαβαίνω να ρωτήσω συμμαθητή μου και την ύλη την πήραμε την τελευταία μέρα.
Τελικά είναι σωστά ή λάθος;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
crine
Εκκολαπτόμενο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dalian
Περιβόητο μέλος
Kostakisss
Νεοφερμένος
H απορια μου ειναι στον πλαγιο αλλαζω τις αντωνυμιες πτωση? η απλα οπου βλεπω τu αλλάζω σε ιλλε(και το is-ea-id απλα το αφηνω ονομαστικη αναλογa με το υποκειμενο)
katerina16
Πολύ δραστήριο μέλος
Kossal
Πολύ δραστήριο μέλος
Αρσενικό-θηλυκό Ενικός και πληθυντικός.
ferox-feroces
ferocis-ferocium
feroci-ferocibus
ferocem-feroces
feroce-ferocibus
ferox-feroces
ferox-ferocia
ferocis-ferocium
feroci-ferocibus
ferox-ferocia
feroce-ferocibus
ferox-ferocia
Και τέλος τα τρικατάληκτα
Αρσενικό Ενικός και πληθυντικός
celer-celeres
celeris-celerium
celeri-celeribus
celerem-celeres
celer-celeres
celeri-celeribus
Θηλυκό Ενικός και Πληθυντικός
celeris-celeres
celeris-celerium
celeri-celeribus
celerem-celeres
celeris-celeres
celeri-celeribus
Και το Ουδέτερο Ενικός και πληθυντικός
celere-celeria
celeris-celeria
celeri-celeribus
celere-celeria
celere-celeria
celeri-celeribus
Τα υπογραμμισμένα είναι αυτά που είχες λάθος
Παιδιά φέτος θα πάω Β Λυκείου...κατεύθυνση Θεωρητική...πιστεύετε ότι θα χρειαστώ βοήθεια με τα Λατινικά ???
Με σωστό και μεθοδικό διάβασμα και ΞΕΣΚΟΝΙΣΜΑ της γραμματικής δεν θα έχεις πρόβλημα.
Δαλιδά
Περιβόητο μέλος
Δυστυχώς εμείς φέτος δεν προλάβαμε να τελειώσουμε την ύλη στο σχολείο, με αποτέλεσμα να μείνει ο πλάγιος λόγος στο τελευταίο μάθημα και να τον παραδώσει σε 10 λεπτά.Εγώ πήγαινα φροντιστήριο και τα είχα κάνει ήδη, όχι όμως και κάποιοι άλλοι που τώρα βασανίζονται.
Το πρόβλημα στη Γ είναι ότι πολλά και ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ πράγματα διδάσκονται προς το τέλος του βιβλίου, δηλαδή για να μάθεις πχ τις πλάγιες ερωτήσεις και πως εκφέρονται κλπ θα πρέπει να πας στο μάθημα 44 ? (νομίζω αυτό είναι κιόλας)
Αν κάνεις φροντιστήριο συνήθως όταν βρίσκεις ένα συντακτικό φαινόμενο (πχ μια πλάγια ερώτηση) το μαθαίνεις νωρίτερα και έτσι έχεις περισσότερο χρόνο για αφομοιώση. Το ίδιο βέβαια και αν έχεις καλό καθηγητή σχολείο. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Στα τριτόκλιτα επίθετα θα θυμάσαι :
1. έχουν αφαιρετική σε -i
2. γενική πληθυντικού σε -ium
3. στο ουδέτερο γένος οι τρεις όμοιες πτώσεις (ονομ/αιτ/κλητ) σε -ia
katerina16
Πολύ δραστήριο μέλος
kerabi
Νεοφερμένος
Ειμαι ενα νέο μέλος στο site ασχολούμαι με τα θεωρητικα μαθήματα(ερασιτεχνικά) και εχω μια απορια στα λατινικά.
Η απορία μου ειναι η εξής:
Γιατι στη φραση a priori χρησιμοπειήται η αφαιρετικη(αν ειναι αφαιρετική?) priori και οχι priore, συμφωνα με του κανονες της κλισης των παραθετικων για τα επίθετα συγκριτικού βαθμού?
Kossal
Πολύ δραστήριο μέλος
Τώρα το γιατί χρησιμοποιείται o τύπος priori δεν γνωρίζω. Θα συνεχίσω πάντως την έρευνα.
kerabi
Νεοφερμένος
Εξάλλου το a priori σημαίνει "εκ των προτέρων"
Βέβαια δεν θυμάμαι αυτήν την στιγμή αν στέκει "a+δοτική" και αν ο συγκεκριμένος εμπρόθετος δηλώνει χρόνο.
Θα το ψάξω καλύτερα.
Ψάχνοντας βρήκα αυτό:
https://en.wiktionary.org/wiki/Talk:a_priori
Οπότε είναι αφαιρετική!!In the Post-classical period, the ablative in -i becomes more and more prominent (Pliny writes "a priori parte" in his Naturalis Historia). This looks like a Classical dative, but in this case it is ablative.
Δαλιδά
Περιβόητο μέλος
εδώ λέει είναι δοτική
https://latindictionary.wikidot.com/adjective:prior
Γιατί τα τριτόκλιτα κάνουν αφαιρετική σε -e
Αλλά υποθέτω είναι από αυτά που δε θα μάθουμε ποτέ, αφού το χρησιμοποιούσαν και έτσι και αλλιώς. Κάτι ξέρει ο Plinius
Kossal
Πολύ δραστήριο μέλος
εδώ λέει είναι δοτική
https://latindictionary.wikidot.com/adjective:prior
Γιατί τα τριτόκλιτα κάνουν αφαιρετική σε -e
Αλλά υποθέτω είναι από αυτά που δε θα μάθουμε ποτέ, αφού το χρησιμοποιούσαν και έτσι και αλλιώς. Κάτι ξέρει ο Plinius
Δεν λέει ότι είναι δοτική αλλά ότι υπάρχει ο ίδιος τύπος και για την δοτική.
Πιο πολύ για αφαιρετική την κόβω μετά και από το ετυμολογικό site που linkαρα παραπάνω και που εμπιστεύομαι.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 66 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- Τρελας123
- P.Dam.
- athinoula
- Gogosps
- Scholar
- SlimShady
- giorgos78
- constansn
- nearos
- Ness
- Helen06
- augustine
- Abiogenesis
- Praxis
- jj!
- hirasawayui
- francies_nolan
- Joji
- spring day
- lepipini
- Hased Babis
- angies
- Schlimazel
- DimitraA.
- the.m024
- το κοριτσι του μαη
- nicole1982
- SoyN
- Alexecon1991
- PanosBat
- Super woman
- oups
- Απροσάρμοστη
- xakounaamatata
- margik
- Sherlockina
- Maynard
- brizoulis
- Scandal
- Zelina
- buffon85
- Vvi
- kostas1233
- ManiLaw
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.