Kotatsuneko
Πολύ δραστήριο μέλος
Κάπως έτσι
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
stefanosK
Δραστήριο μέλος
εγω πάλι αύριο να πήγαινα να γράψω όλα τα θυμαμαι,δεν ξερω πως γινεται αυτο!
Και εγώ. Τα θυμάμαι αρκετά.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
maraki love
Διάσημο μέλος
Και εγώ. Τα θυμάμαι αρκετά.
:no1:
Γεωργια*
Εκκολαπτόμενο μέλος
εγω πάλι αύριο να πήγαινα να γράψω όλα τα θυμαμαι,δεν ξερω πως γινεται αυτο!
Με ρωτησε η κολλητη μου τους αρχικου του ειμι και το σκεφτομουν!!!
Απο κει να δεις....
stefanosK
Δραστήριο μέλος
Με ρωτησε η κολλητη μου τους αρχικου του ειμι και το σκεφτομουν!!!
Απο κει να δεις....
tsiou
Νεοφερμένος
semnotis
Νεοφερμένος
γίνεται να μ τις γράψει κάποιος επιγραμματικά σε περίπτωση που κάτι μου έχει διαφύγει?:what:
αναφέρομαι στον μύθο της δημιουργίας του ανθρώπου του Πρωταγόρα και τη Θεογονία του Ισίοδου.
ευχαριστώ
maraki love
Διάσημο μέλος
Αν κ έχω καταλάβει τι παίζεται κ γενικά τις διαφορές Hσίοδου κ Πρωταγόρα..
γίνεται να μ τις γράψει κάποιος επιγραμματικά σε περίπτωση που κάτι μου έχει διαφύγει?:what:
αναφέρομαι στον μύθο της δημιουργίας του ανθρώπου του Πρωταγόρα και τη Θεογονία του Hσίοδου.
ευχαριστώ
Μπορείς να τις υπογραμμίσεις στο βιβλίο και να τις αριθμήσεις,είναι πολύ εύκολο
thanous18
Περιβόητο μέλος
καλησπερα παιδια. εχω μια απλη απορια. ποια ειναι συμφωνα με τον Πρωταγορα η διαφορα του ανθρωπου απο τα ζωα? και αν μπορει καποιος να την συγκρινει με την γνωμη του Αριστοτελη, ο οποιος υποστηριζει οτι η διαφορα ανθρωπου/ζωου συνισταται στην ικανοτητα του λογου. Ευχαριστω εκ των προτερων
Η διαφορα ειναι οτι απο την αρχη ο ανθρωπος ειχε το λογικο του.Αυτο φαινεται στην 3η ενοτητα οταν λεει οτι ο Επιμηθεας μοιρασε ολες τις ικανοτητες ''εις τα αλογα'' και εννοει τα ζωα που ειναι χωρις λογικο ενω ο ανθρωπος αν και δεν ειχε τιποτα αλλο ειχε στην αρχη μονο το λογικο του.Επισης ο ανθρωπος με τα δωρα του Προμηθεα και του Δια ξεπερασε κατα πολυ τα ζωα καθως δημιουργησε πολιτισμο ηθικο και υλικοτεχνικο.Η αποψη του Πρωταγορα για το λογικο δεν διαφερει απο αυτη του Αριστοτελη.
domata
Νεοφερμένος
ακριβως και οι 2 υποστηριζαν οτι ο ανθρωπος ξεχωριζει απτα ζωα λογω της λογικης ! ο Αριστοτελης μαλιστα ελεγε οτι ο ανθρωπος ειναι ''φυσει πολιτικον ον'' ακριβως επειδη μπορουσε να δρα με βαση την λογικη !
χμ..εγώ τη φράση "φύσει πολιτικόν ον" την έχω συνδέσει στο μυαλό μου με την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για κοινωνικότητα. Μια φυσική προδιάθεση και τάση. Ενώ αντίθετα ο Πρωταγόρας πρέσβευε πως η κοινωνικότητα προερχόταν από την εξωτερική πίεση(άγρια θηρία, κίνδυνοι κλπ).
karxaris99
Νεοφερμένος
thanous18
Περιβόητο μέλος
νομιζω οτι στον Αριστοτελη δεν τονιζεται τοσο η κοινωνικη του φυση οσο η πολιτικη του φυση."φυσει ζωον πολιτικον"άνθρωπος = έλλογο (Πλάτωνας, ενοτ.4) και κοινωνικό ζώο (Πλάτωνας ενοτ.4-Αριστοτέλης ενοτ.12-14)
maraki love
Διάσημο μέλος
νομιζω οτι στον Αριστοτελη δεν τονιζεται τοσο η κοινωνικη του φυση οσο η πολιτικη του φυση."φυσει ζωον πολιτικον"
:iagree: ..Ο Αριστοτέλης θίγει την πολιτική του φύση και όχι τόσο την ικανότητά του να είναι κοινωνικό όν...
karxaris99
Νεοφερμένος
fEiAnGeL...<3<3
Νεοφερμένος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
brit
Νεοφερμένος
thanks!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
foreverfreak
Διάσημο μέλος
Aχ, λατρεμενος Πρωταγορας... Αν και δεν εχω το βιβλιο μπροστα μου, νομιζω πως μπορω να σου απαντησω!! Το ερωτημα σου εξηγειται με την προδιαθεση... Ο Διας δηλαδη δεν εδωσε στους ανθρωπους την πολιτικη αρετη, αλλα την προδιαθεση να την αποκτησουν!! Συγκεκριμενα τα δωρα του Δια, αν θυμαμαι καλα, ηταν η αιδως και η δικη, που συναποτελουν την πολιτικη αρετη... Απο εκει και περα επαφιεται στην ελευθερη βουληση του καθενος, το αν θα τα εξασκησουν και τελικα θα τα κανουν κτημα τους!! Η απαντηση μου ειναι λιγο μικρη και προχειρη, εχω και 1 χρονο να ασχοληθω με τον Πρωταγορα, αλλα νομιζω πως αυτο εψαχνες...μπορει να μου εξηγησει καποιος πως γινεται να διδαχθει η πολιτικη αρετη αφου ο διας την ειχε δωσει στους ανθρωπους εκ φυσεως???:what:
thanks!
Edit: Α, για να μην το ξεχασω... Για να θεωρηθει η απαντηση σου ολοκληρωμενη, θα πρεπει φυσικα να αναλυσεις και τι ακριβως ειναι η αιδως και η δικη!! Η απαντηση βρισκεται στο σχολικο βιβλιο...
thanous18
Περιβόητο μέλος
Το ερωτημα ειναι πως ειναι δυνατον μερικοι ανθρωποι να μην εχουν την πολιτικη αρετη, εφοσον αυτη μοιραστηκε ανεξαιρετως σε ολους τους ανθρωπους. Για αυτο πρεπει να σκεφτουμε οτι η αιδως και η δικη δοθηκαν απο τον Δια στους ανθρωπους σε μεταγενεστερο σταδιο απο τον βιολογικο τους σχηματισμο. Αυτο πρακτικα σημαινει οτι ολοι οι ανθρωποι εχουν τη δυνατοτητα να αποκτησουν την πολιτικη αρετη, αλλα αυτο επιτυγχανεται μεσω της διδασκαλιας και επαφιεται και στην προσωπικη βουληση του καθενος για το αν θα την καλλιεργησει.
daffy3
Νεοφερμένος
Γενικά, πάντως η αρετή είναι διδακτή, γιατί:
-η αιδώς και η δίκη δεν αποτελούσαν μέρος του βιολογικού σχηματισμού του ανθρώπου, αλλά του δόθηκαν εκ των υστέρων (όπως το αναπτύσσει πολύ καλύτερα ο thanous)
-ακόμα και ο Δίας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την καθολικότητα της συμμετοχής στην πολιτική αρετή και αυτό φαίνεται από το νόμο που θέσπισε
αυτά συνηγορούν στο ότι η πολιτική αρετή βρίσκεται "δυνάμει" στον άνθρωπο, σαν πρότυπο, και έγκειται σε αυτόν να την καλλιεργήσει με τη λογική και τον προσωπικό αγώνα
thanous18
Περιβόητο μέλος
πολυ σωστη η δευτερη παρατηρηση :no1::no1:Βασικά, είναι όπως τα λένε τα παιδιά.
Γενικά, πάντως η αρετή είναι διδακτή, γιατί:
-η αιδώς και η δίκη δεν αποτελούσαν μέρος του βιολογικού σχηματισμού του ανθρώπου, αλλά του δόθηκαν εκ των υστέρων (όπως το αναπτύσσει πολύ καλύτερα ο thanous)
-ακόμα και ο Δίας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την καθολικότητα της συμμετοχής στην πολιτική αρετή και αυτό φαίνεται από το νόμο που θέσπισε
αυτά συνηγορούν στο ότι η πολιτική αρετή βρίσκεται "δυνάμει" στον άνθρωπο, σαν πρότυπο, και έγκειται σε αυτόν να την καλλιεργήσει με τη λογική και τον προσωπικό αγώνα
την ειχα ξεχασει..
πραγματι η θεσπιση του νομου αυτου απο το Δια δειχνει οτι δεν ειναι εμφυτη η πολιτικη αρετη και αρα διδασκεται.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 52 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- Τρελας123
- maril8na
- Hased Babis
- constansn
- Praxis
- Billprs
- thesecretfemme
- Cherrylawschoolgirl
- Mariamar
- Philologist
- francies_nolan
- nicole1982
- spring day
- argy
- SlimShady
- athinoula
- Dimitris9
- katiasalonica
- vivus
- Tina02
- Κλημεντίνη
- Leukosrinokeros
- Αριάνα123
- Steffie88
- uni77
- panagiotis23
- Elel
- sofia!
- aggelikiT
- lenaki001
- GeoCommand
- Natassa02
- efi25
- jj!
- Jocaste
- Ermioni89
- Yiorgosk
- tymvorixos
- valantis21
- Alma Libre
- madeingreece
- Scandal
- Memetchi
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.