Αυτό είχα και εγώ στα υπόψιν.
Νομοθετικά, τα Τμήματα δύναται να σε εντάξουν σε ανώτερο εξάμηνο και να σου αναγνωρίσουν μαθήματα.
Επειδή είχα εμπειρία με τη διαδικασία της αναγνώρισης, η δυνατότητα αυτή επαφίεται, σχεδόν πάντα, στην καλή διάθεση για βοήθεια και συνεργασία του καθηγητή που διδάσκει το μάθημα. Κοινώς, εάν δεν γουστάρει, δεν σου αναγνωρίζει τίποτα και δεν χρειάζεται να λογοδοτήσει για αυτό πουθενά.
Για την ένταξη σε ανώτερο εξάμηνο ομολογώ ότι δεν ήξερα. Όταν έψαχνα τη νομοθεσία ενδιαφερόμουν για το κομμάτι της αναγνώρισης μαθημάτων και το προσπέρασα τελείως. Έχω στείλει email στη Γραμματεία και τον Πρόεδρο του Τμήματος που κάνω το δεύτερο πτύχιο, για να δω εάν όντως εφαρμόζεται η συγκεκριμένη παράγραφος. Μόλις έχω νέωτερα θα ενημερώσω.
Όπως είδες, και η αναγνώριση μαθημάτων και η ένταξη σε μεγαλύτερο εξάμηνο είναι στο αυτό άρθρο 35 (το κατάλαβα ότι είσαι για 2ο πτυχίο)! Η συγκεκριμένη παράγραφος είναι νόμος (με ΦΕΚ), είναι υποχρεωμένοι να την εφαρμόζουν. Το ότι μπορεί να την αγνοούν (δεν είναι και γνωστή), άλλη ιστορία... φυσικά θα την κάνεις μνεία στην αίτησή σου!
(αυτό σκοπεύω και εγώ για του χρόνου που πιθανά μπαίνω τώρα το καλοκαίρι, στην έψαξα να την έχω και εγώ γιατί θα μού χρειαστεί)
Από εκεί και πέρα σημαντικότατη παράμετρος στο όλον είναι από που είσαι (πρώτο πτυχίο) και που πας (δεύτερο πτυχίο) και συναντάμε όλες οι "τεχνικές" δυσκολίες, που έχουν αναφερθεί για τις κατατακτήριες:
α) Στις κατατάξεις εξαμήνου (που δεν είναι πάντα το ίδιο, συνηθέστερο στο γ εξάμηνο) είναι εύκολο σχετικά θαρρώ να σε βάλουν στο εξάμηνο, που προβλέπεται για τις κατατακτήριες (παρόλο που μπήκες με πανελλήνιες... είτε με εξετάσεις, είτε με τη χρήση του 10%)
β) Στις αναγνωρίσεις μαθημάτων γίνονται ευκολότερα τα πράγματα, όταν είναι στο ίδιο ίδρυμα πρώτο και δεύτερο πτυχίο. Φυσικά δεν θα πρέπει να μείνεις μόνο στους τίτλους μαθημάτων και να περιμένεις "δικαίωση", αλλά στη σχετική αίτησή σου να αντιπαραβάλεις την προβλεπόμενη διδακτέα ύλη (οδηγός σπουδών) ανά μάθημα, αναλυτικότατα! Π.χ. Μαθηματικά Α πτυχίου ύλη αυτή, μαθηματικά Β πτυχίου ύλη αυτή! Αν είναι ταυτόσημες, περιμένεις με αρκετές πιθανότητες το ΟΚ. Αν όχι (έστω και 1-2 κεφάλαια διαφορά), το κάθε ΔΕΠ παίζει τι θα πει.
Προσωπική ιστορία: στο ίδιο ίδρυμα πρώτο και δεύτερο πτυχίο (5ετή), αναγνωρίστηκαν >30 μαθήματα στο δεύτερο πτυχίο! Μόνο ένα ΔΕΠ δεν το έκανε σε ένα μάθημα (ok δύο μαθήματα, Θ+Ε) που το είχα αναμενόμενο (δεν ξέρω το γιατί) και το πέρασα θυμάμαι με 9,75 (9,5 θεωρία και 10 εργαστήριο... άκοπα για εμένα, γιατί τα ήξερα από το πρώτο πτυχίο) και τελικά είχε μορφασμούς τύπου "έκανα χαζομάρα" (σε καλό μού βγήκε τελικά, ανέβασε το μ.ο. πτυχίου).