Καλησπέρα και πάλι,
Πέρυσι ξεκίνησα σε ένα φροντιστήριο και φέτος κάνω ιδιαίτερα. Δε μπορώ να πω πως κάνω εντατικά μαθήματα, κάνω μιάμιση ώρα 2 φορές την εβδομάδα (συνολικά δηλαδή ένα τρίωρο). Κύριως έχει να κάνει με τη δουλειά στο σπίτι γιατί όπως σου είπα το πρόβλημα είναι στα ακουστικά και στην ομιλία. Επισκέφτηκα το καλοκαίρι τη Σουηδία πράγμα που με βοήθησε λόγω ακουσμάτων και τα συναφή.Πραγματικά όμως σα γλώσσα την αγάπησα όπως και τη νοοτροπία τους. Ο λόγος που τα ξεκίνησα είναι κυρίως για ειδικότητα στη Σουηδία , ωστόσο έχω ακόμη καιρό.
Γενικά μην αγχώνεσαι! Πρακτικά ο γνώστης Γερμανικών διευκολύνεται στο λεξιλόγιο αφού οι δύο γλώσσες μοιράζονται πολλές λέξεις. Όποτε μη νομίζεις πως υστερείς σημαντικά(απλά θα πρέπει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο εκεί).Η γραμματική γενικά δεν έχει πολλές δυσκολίες. Η σουηδική είναι βατή σαν γλώσσα, θέλω να πω πως η κατανόηση κειμένων ακόμη και με άγνωστο τελείως λεξιλόγιο δεν είναι πολύ δύσκολη, θα δεις πως κάποια τα καταλαβαίνεις ενστικτωδώς λόγω αγγλικών.(έχουν πολλά κοινά ''μοτίβα'')
Αν και γενικά τα σουηδικά δεν έχουν μεγάλη ζήτηση και οι καθηγητές είναι λίγοι, το να μάθεις σουηδικά χωρίς κάποιον απο πάνω σου μου φαίνεται λίγο αδύνατο κυρίως επείδη οι πηγές και τα ακούσματα είναι ελάχιστα. Βέβαια,αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις στα πρώτα επίπεδα τύπου Α1-Α2 μπορείς να δουλέψεις και μόνος σου(ίσως να πρέπει να το είχα κάνει και εγώ αυτό). Αν όντως το σκέφτεσαι να ξεκίνησεις μόνος μπορώ να βοηθήσω με τα βιβλία (βασικά μόνο ένα υπάρχει

και υπάρχει στο ιντερνετ), ακουστικά,λεξικά κλπ.