Natalia_12302
Νεοφερμένος
Η Natalia_12302 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 17 ετών και Μαθήτρια Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3 μηνύματα.
Κανω επαναληψη λογω τριτης λυκειου σε στοιχεια που δεν ειχα καταλαβει ιδιαίτερα προηγούμενες χρόνιες, ενα απο αυτα ειναι οι συντηρητικές δυνάμεις. Από όσο έχω καταλάβει είναι αυτές που παράγουν εργο μηδέν δηλαδή είναι κάθετες στη κινηση του σώματος. Επίσης αυτές που δε συμβαλλουν στη μεταβολή της κινητικης κατάστασης του σώματος. Όμως εάν πάρουμε παράδειγμα το βάρος ενός σώματος σε ενα κεκλιμένο επίπεδο τότε αυτό δεν είναι κάθετο στην κίνηση του σώματος αλλά πλάγιο, για πιο λόγο θεωρητικά και πάλι συντηριτικη δυναμη? Επίσης δεν συμβάλλει στην μεταβολή της κινητικης κατάστασης του σώματος εμένα αφού συνδέεται με τη δυναμικη/βαρυτικη δυναμη?
γιαννης_00
Επιφανές μέλος
Ο γιαννης_00 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, Μαθητής Α' γυμνασίου και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11,981 μηνύματα.
Καλη μου Ναταλια συντηρητικες- διατηρητικες δυναμεις ειναι αυτες που παραγουν εργο μηδεν αλλα οχι ετσι αοριστως ... αυτο ισχυει οταν κινουνται σε κλειστη διαδρομη...διαφορετικα μια χαρα εργο παραγουν ( πχ βαρυτητα στις πτωσεις, βολες)Κανω επαναληψη λογω τριτης λυκειου σε στοιχεια που δεν ειχα καταλαβει ιδιαίτερα προηγούμενες χρόνιες, ενα απο αυτα ειναι οι συντηρητικές δυνάμεις. Από όσο έχω καταλάβει είναι αυτές που παράγουν εργο μηδέν δηλαδή είναι κάθετες στη κινηση του σώματος. Επίσης αυτές που δε συμβαλλουν στη μεταβολή της κινητικης κατάστασης του σώματος. Όμως εάν πάρουμε παράδειγμα το βάρος ενός σώματος σε ενα κεκλιμένο επίπεδο τότε αυτό δεν είναι κάθετο στην κίνηση του σώματος αλλά πλάγιο, για πιο λόγο θεωρητικά και πάλι συντηριτικη δυναμη? Επίσης δεν συμβάλλει στην μεταβολή της κινητικης κατάστασης του σώματος εμένα αφού συνδέεται με τη δυναμικη/βαρυτικη δυναμη?
Κλειστη διαδρομη σημαινει οτι ξεκιναω απο ενα σημειο και επιστρεφω στο ιδιο...ασχετα ποσο δρομο και τι δρομο ετρεξα.
Natalia_12302
Νεοφερμένος
Η Natalia_12302 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 17 ετών και Μαθήτρια Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3 μηνύματα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την απαντηση σας και το χρόνο σας. Εάν κατάλαβα σωστά παίρνουμε υπόψη μας το έργο των δυνάμεων που αναφέρονται ως συντηριτικες στα βιβλία, όταν δεν πρόκειται για κλειστή διαδρομή και το υπολογίζουμε όταν απαιτείται σε ασκησεις ανάλογα με τη περίπτωση που έχουμε. Σας ευχαριστώ πολύ για το λινκ που μου στείλατε. Καθως το διαβαζα όμως μου δημιουργήθηκε μια άλλη απορία, υπάρχουν διαφορετικες μορφές δυναμικής ενεργειας? Τι οριζουμε ως δυναμικη ενεργεια? Είχα συνδυάσει στο μυαλό μου ότι είτε πούμε βαρυτικη είτε δυναμική είναι το ίδιο πράγμα αλλά μάλλον εξέλαβα κάτι λαθεμένα. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σας!Καλη μου Ναταλια συντηρητικες- διατηρητικες δυναμεις ειναι αυτες που παραγουν εργο μηδεν αλλα οχι ετσι αοριστως ... αυτο ισχυει οταν κινουνται σε κλειστη διαδρομη...διαφορετικα μια χαρα εργο παραγουν ( πχ βαρυτητα στις πτωσεις, βολες)
Κλειστη διαδρομη σημαινει οτι ξεκιναω απο ενα σημειο και επιστρεφω στο ιδιο...ασχετα ποσο δρομο και τι δρομο ετρεξα.
Samael
Τιμώμενο Μέλος
Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11,190 μηνύματα.
Η έννοια του δυναμικού είναι γενική και απευθύνεται στην αποθηκευμένη ενέργεια που έχει το σώμα εξαιτίας της θέσης του στον χώρο, όταν είναι υπο την επήρεια συντηρητικών δυνάμεων λόγω της ύπαρξης ενός πεδίου σε αυτόν ή εξαιτίας της παραμορφώσης του(π.χ. ένα συμπιεσμένο ελατήριο).Σας ευχαριστώ πολύ για την απαντηση σας και το χρόνο σας. Εάν κατάλαβα σωστά παίρνουμε υπόψη μας το έργο των δυνάμεων που αναφέρονται ως συντηριτικες στα βιβλία, όταν δεν πρόκειται για κλειστή διαδρομή και το υπολογίζουμε όταν απαιτείται σε ασκησεις ανάλογα με τη περίπτωση που έχουμε. Σας ευχαριστώ πολύ για το λινκ που μου στείλατε. Καθως το διαβαζα όμως μου δημιουργήθηκε μια άλλη απορία, υπάρχουν διαφορετικες μορφές δυναμικής ενεργειας? Τι οριζουμε ως δυναμικη ενεργεια? Είχα συνδυάσει στο μυαλό μου ότι είτε πούμε βαρυτικη είτε δυναμική είναι το ίδιο πράγμα αλλά μάλλον εξέλαβα κάτι λαθεμένα. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σας!
Άπαξ και οι δυνάμεις που ασκούνται σε ένα σώμα είναι συντηρητικές(άρα έχουν μηδενικό έργο σε μια κλειστή διαδρομή), μπορεί να αποδειχθεί πως υπάρχει μια συνάρτηση g τέτοια ώστε :
Δg = -Wf
Εαν ας πούμε ξεκινάς απο ένα σημείο x = α και σταματάς σε ένα σημείο x = b :
g(b) - g(α) = -Wf
Αυτό είναι μια πάρα πολύ χρήσιμη παρατήρηση γιατί μπορείς να υπολογίσεις κατευθείαν το έργο της δύναμης ενός πεδίου(όπως του βαρυτικού) χωρίς να χρειάζεται να ξέρεις λεπτομέρειες πέρα απο την αρχική και την τελική θέση αλλά και χωρίς να χρειάζεται να μπλέξεις με το ίδιο το πεδίο.
Για παράδειγμα εαν φανταστείς ένα μήλο που πέφτει, για να υπολογίσεις την μεταβολή της δυναμικής του ενέργειας σε ενδιαφέρει μόνο η μεταβολή του ύψους του, χωρίς να χρειάζεται να ξέρεις ούτε πόσο χρόνο χρειάστηκε το σώμα για να πάει απο το αρχικό ύψος στο τελικό, ούτε πως έγινε αυτή η μετακίνηση(λόγου χάρη αν υπήρχε κίνηση στον οριζόντιο άξονα). Πράγματι αυτό επιβεβαιώνεται αφού η συνάρτηση g σε αυτή την περίπτωση είναι :
g(h) = mgh
-Ww = g(hτελ) - g(hαρχ)
Παρατήρησε πως εαν πάρεις ένα σώμα και το κινήσεις στον χώρο ξεκινώντας απο ένα αρχικό ύψος και καταλήγωντας στο ίδιο ύψος στο τέλος θα έχεις :
-Wf = g(ho) - g(ho) = mgho - mgho = 0
Ακριβώς παρόμοια λογική έχει και το ηλεκτρικό δυναμικό, με την διαφορά σε αυτή την περίπτωση πως αντί για βαρυτικό πεδίο έχεις ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο εαν είναι στατικό(δηλαδή δεν υπάρχει μεταβολή του στον χρόνο) είναι επίσης συντηρητικό. Επομένως και εκεί μπορείς να ορίσεις ένα δυναμικό, το οποίο το λέμε ηλεκτρικό δυναμική V(x) :
V(x) = -Wf
Ομοίως στην αρμονική ταλάντωση πάλι μπορείς να περιγράψεις την κίνηση του σώματος με την βοήθεια ενός δυναμικού διότι το σώμα δέχεται συντηρητική δύναμη εφόσον κατά την μετακίνηση του απο την θέση ισορροπίας(x=0) σε μια ακραία θέση(+A ή -A) καταναλώνεται έργο Wf(αφού το ελατήριο ασκεί δύναμη που επιβραδύνει το σώμα. Κατά την μετακίνηση απο την ακραία θέση (+Α ή -Α) στην θέση ισορροπίας x = 0 όμως, παράγεται έργο Wf(αφού το ελατήριο τώρα μέσω της άσκησης δύναμης του επιταχύνει το σώμα). Άρα το σύνολο του έργου των δυνάμεων σε μια κλειστή διαδρομή είναι 0. Επομένως το σώμα όταν εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση, είναι υπό την επήρεια συντηρητικών δυνάμεων.
Προφανώς τα παραπάνω καταρρέεουν όταν πλέον έχουμε μη συντηρητικές δυνάμεις, όπως λόγου χάρη η τριβή. Εδώ ΠΑΙΖΕΙ ρόλο η διαδρομή. Είναι άλλο πράγμα να σείρεις ένα κιβώτιο απο ένα σημείο σε ένα άλλο μέσω μιας ευθείας γραμμής ας πούμε που τα συνδέει, και άλλο να κάνεις ζιγκ ζαγκ στον δρόμο μέχρι να φτάσεις απο το ένα σημείο στο άλλο. Σε αυτή την περίπτωση έχεις καταναλώσει παραπάνω ενέργεια, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν λογικό να ισχυριστεί κάποιος πως το έργο των δυνάμεων εξαρτάται μόνο απο την αρχική και τελική θέση του σώματος.
γιαννης_00
Επιφανές μέλος
Ο γιαννης_00 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, Μαθητής Α' γυμνασίου και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11,981 μηνύματα.
Ναι ετσι ακριβως ειναι οπως τα λες.Σας ευχαριστώ πολύ για την απαντηση σας και το χρόνο σας. Εάν κατάλαβα σωστά παίρνουμε υπόψη μας το έργο των δυνάμεων που αναφέρονται ως συντηριτικες στα βιβλία, όταν δεν πρόκειται για κλειστή διαδρομή και το υπολογίζουμε όταν απαιτείται σε ασκησεις ανάλογα με τη περίπτωση που έχουμε. Σας ευχαριστώ πολύ για το λινκ που μου στείλατε. Καθως το διαβαζα όμως μου δημιουργήθηκε μια άλλη απορία, υπάρχουν διαφορετικες μορφές δυναμικής ενεργειας? Τι οριζουμε ως δυναμικη ενεργεια? Είχα συνδυάσει στο μυαλό μου ότι είτε πούμε βαρυτικη είτε δυναμική είναι το ίδιο πράγμα αλλά μάλλον εξέλαβα κάτι λαθεμένα. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σας!
Κλειστη διαδρομη δυναμης δεν θα βρεις στο λυκειο ...μονο στο πανεπιστημιο και αυτη στον ηλεκτρομαγνητισμο κυριως.
Η δυναμικη ενεργεια ειναι ενα μυστηριο της φυσης το οποιο και δεν μπορουμε να εξηγησουμε διοτι αυτη το δημιουργει . Αρκουμαστε να το αναγνωρισουμε απο τα αποτελεσματα που επιφερει αναλογα την περιπτωση... και εισαγωντας ενα μεγεθος δικο μας που το ονομασαμε δυμαμη.
Ετσι λοπον αν ασχολουμαστε με το βαρυτικο πεδιο ( βαρυτικο δυναμικο) με μαζες ουδετερες φορτιου τοτε αναγνωριζουμε δυναμικη ενεργεια και εργο συνεπεια βαρυτητας μεταξυ θεσων που εμεις ορισαμε (U ή W = Fx=mgx)
Αν ομως εργαζομαστε στο ηλεκτρικο πεδιο ( δυναμεις κουλομπ) αναγνωριζουμε ηλεκτρικο δυναμικο σημειου και η ενεργεια δινεται απο την διαφορα δυναμικου αυτων των δυο σημειων ( εμεις παλι τα ορισαμε) επι την ποσοτητα που μετακινουμε απο το a στο b ( εδω ειναι φορτιο).
U(a-b)=(V(a)-V(b))q. Yπαρχουν και τυποι που σου δινουν το δυναμικο..αλλα θα τα δεις εν καιρο.
Εδω να πουμε οτι στην περιπτωση αυτη η βαρυτικη ελξη ειναι παντα παρουσα αλλα δε την λαμβανουμε υπ οψιν διοτι η ηλεκτρικη ελξη ειναι απειρως μεγαλυτερη της.
Υπο την εννοια αυτη μπορεις να πεις οτι εδω εχουμε δυναμικη ενεργεια βαρυτικου πεδιου και εδω εχουμε δυναμικη ενεργεια συνεπεια ηλεκτρικου πεδιου. Αυτα δεν θα σε απασχολησουν ιδιατερα διοτι ειναι απομονομενα ως κεφαλαια φυσικης..
Αυτη που χωνεται παντου ειναι η κινητικη ενεργεια διοτι αυτος που την ορισε ( νευτων) , την ορισε με βαση την δυναμη η οποια ειναι ενα δικο μας φανταστικο μεγεθος και δημιουργεια των δυναμικων πεδιων για να καταλαβουμε το οντότητα των πεδιων που ειπαμε παραπανω.
Σωστα ειπες οτι η βαρυτικη ενεργεια ειναι δυναμικη ενεργεια ..αφου δημιουργείται συνεπεια του βαρυτικου πεδιου.
Δυναμικη ενεργεια ονομαζουμε την ενεργεια ενος σωματος λογω της θεσεως του.
Η δυναμικη ενεργεια ειναι παντα συγκριτικο μεγεθος μεταξυ θεσεων.
Και οταν ακους αυτο το σημειο εχει δυναμικο τοσο ..και αυτο ειναι δυναμικη ενεργεια .... αλλα σιωπουμε οτι το αλλο ακρο της βρισκεται σε σημειο που ορισαμε ως απειρο και του δωσαμε την σταθμη μηδεν.
αυτα
Μπορω να σου βαλω απλο πανεπιστημιακο βιβλιο και να σου πω τι να δεις αλλα κακο θα σου κανω..εσυ πρεπει να εισαι κολλημενη στο σχολικο.
Natalia_12302
Νεοφερμένος
Η Natalia_12302 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 17 ετών και Μαθήτρια Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3 μηνύματα.
Σας ευχαριστώ παρα πολυ για τη βοηθεια!!!Η έννοια του δυναμικού είναι γενική και απευθύνεται στην αποθηκευμένη ενέργεια που έχει το σώμα εξαιτίας της θέσης του στον χώρο, όταν είναι υπο την επήρεια συντηρητικών δυνάμεων λόγω της ύπαρξης ενός πεδίου σε αυτόν ή εξαιτίας της παραμορφώσης του(π.χ. ένα συμπιεσμένο ελατήριο).
Άπαξ και οι δυνάμεις που ασκούνται σε ένα σώμα είναι συντηρητικές(άρα έχουν μηδενικό έργο σε μια κλειστή διαδρομή), μπορεί να αποδειχθεί πως υπάρχει μια συνάρτηση g τέτοια ώστε :
Δg = -Wf
Εαν ας πούμε ξεκινάς απο ένα σημείο x = α και σταματάς σε ένα σημείο x = b :
g(b) - g(α) = -Wf
Αυτό είναι μια πάρα πολύ χρήσιμη παρατήρηση γιατί μπορείς να υπολογίσεις κατευθείαν το έργο της δύναμης ενός πεδίου(όπως του βαρυτικού) χωρίς να χρειάζεται να ξέρεις λεπτομέρειες πέρα απο την αρχική και την τελική θέση αλλά και χωρίς να χρειάζεται να μπλέξεις με το ίδιο το πεδίο.
Για παράδειγμα εαν φανταστείς ένα μήλο που πέφτει, για να υπολογίσεις την μεταβολή της δυναμικής του ενέργειας σε ενδιαφέρει μόνο η μεταβολή του ύψους του, χωρίς να χρειάζεται να ξέρεις ούτε πόσο χρόνο χρειάστηκε το σώμα για να πάει απο το αρχικό ύψος στο τελικό, ούτε πως έγινε αυτή η μετακίνηση(λόγου χάρη αν υπήρχε κίνηση στον οριζόντιο άξονα). Πράγματι αυτό επιβεβαιώνεται αφού η συνάρτηση g σε αυτή την περίπτωση είναι :
g(h) = mgh
-Ww = g(hτελ) - g(hαρχ)
Παρατήρησε πως εαν πάρεις ένα σώμα και το κινήσεις στον χώρο ξεκινώντας απο ένα αρχικό ύψος και καταλήγωντας στο ίδιο ύψος στο τέλος θα έχεις :
-Wf = g(ho) - g(ho) = mgho - mgho = 0
Ακριβώς παρόμοια λογική έχει και το ηλεκτρικό δυναμικό, με την διαφορά σε αυτή την περίπτωση πως αντί για βαρυτικό πεδίο έχεις ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο εαν είναι στατικό(δηλαδή δεν υπάρχει μεταβολή του στον χρόνο) είναι επίσης συντηρητικό. Επομένως και εκεί μπορείς να ορίσεις ένα δυναμικό, το οποίο το λέμε ηλεκτρικό δυναμική V(x) :
V(x) = -Wf
Ομοίως στην αρμονική ταλάντωση πάλι μπορείς να περιγράψεις την κίνηση του σώματος με την βοήθεια ενός δυναμικού διότι το σώμα δέχεται συντηρητική δύναμη εφόσον κατά την μετακίνηση του απο την θέση ισορροπίας(x=0) σε μια ακραία θέση(+A ή -A) καταναλώνεται έργο Wf(αφού το ελατήριο ασκεί δύναμη που επιβραδύνει το σώμα. Κατά την μετακίνηση απο την ακραία θέση (+Α ή -Α) στην θέση ισορροπίας x = 0 όμως, παράγεται έργο Wf(αφού το ελατήριο τώρα μέσω της άσκησης δύναμης του επιταχύνει το σώμα). Άρα το σύνολο του έργου των δυνάμεων σε μια κλειστή διαδρομή είναι 0. Επομένως το σώμα όταν εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση, είναι υπό την επήρεια συντηρητικών δυνάμεων.
Προφανώς τα παραπάνω καταρρέεουν όταν πλέον έχουμε μη συντηρητικές δυνάμεις, όπως λόγου χάρη η τριβή. Εδώ ΠΑΙΖΕΙ ρόλο η διαδρομή. Είναι άλλο πράγμα να σείρεις ένα κιβώτιο απο ένα σημείο σε ένα άλλο μέσω μιας ευθείας γραμμής ας πούμε που τα συνδέει, και άλλο να κάνεις ζιγκ ζαγκ στον δρόμο μέχρι να φτάσεις απο το ένα σημείο στο άλλο. Σε αυτή την περίπτωση έχεις καταναλώσει παραπάνω ενέργεια, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν λογικό να ισχυριστεί κάποιος πως το έργο των δυνάμεων εξαρτάται μόνο απο την αρχική και τελική θέση του σώματος.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Η έννοια του δυναμικού είναι γενική και απευθύνεται στην αποθηκευμένη ενέργεια που έχει το σώμα εξαιτίας της θέσης του στον χώρο, όταν είναι υπο την επήρεια συντηρητικών δυνάμεων λόγω της ύπαρξης ενός πεδίου σε αυτόν ή εξαιτίας της παραμορφώσης του(π.χ. ένα συμπιεσμένο ελατήριο).
Άπαξ και οι δυνάμεις που ασκούνται σε ένα σώμα είναι συντηρητικές(άρα έχουν μηδενικό έργο σε μια κλειστή διαδρομή), μπορεί να αποδειχθεί πως υπάρχει μια συνάρτηση g τέτοια ώστε :
Δg = -Wf
Εαν ας πούμε ξεκινάς απο ένα σημείο x = α και σταματάς σε ένα σημείο x = b :
g(b) - g(α) = -Wf
Αυτό είναι μια πάρα πολύ χρήσιμη παρατήρηση γιατί μπορείς να υπολογίσεις κατευθείαν το έργο της δύναμης ενός πεδίου(όπως του βαρυτικού) χωρίς να χρειάζεται να ξέρεις λεπτομέρειες πέρα απο την αρχική και την τελική θέση αλλά και χωρίς να χρειάζεται να μπλέξεις με το ίδιο το πεδίο.
Για παράδειγμα εαν φανταστείς ένα μήλο που πέφτει, για να υπολογίσεις την μεταβολή της δυναμικής του ενέργειας σε ενδιαφέρει μόνο η μεταβολή του ύψους του, χωρίς να χρειάζεται να ξέρεις ούτε πόσο χρόνο χρειάστηκε το σώμα για να πάει απο το αρχικό ύψος στο τελικό, ούτε πως έγινε αυτή η μετακίνηση(λόγου χάρη αν υπήρχε κίνηση στον οριζόντιο άξονα). Πράγματι αυτό επιβεβαιώνεται αφού η συνάρτηση g σε αυτή την περίπτωση είναι :
g(h) = mgh
-Ww = g(hτελ) - g(hαρχ)
Παρατήρησε πως εαν πάρεις ένα σώμα και το κινήσεις στον χώρο ξεκινώντας απο ένα αρχικό ύψος και καταλήγωντας στο ίδιο ύψος στο τέλος θα έχεις :
-Wf = g(ho) - g(ho) = mgho - mgho = 0
Ακριβώς παρόμοια λογική έχει και το ηλεκτρικό δυναμικό, με την διαφορά σε αυτή την περίπτωση πως αντί για βαρυτικό πεδίο έχεις ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο εαν είναι στατικό(δηλαδή δεν υπάρχει μεταβολή του στον χρόνο) είναι επίσης συντηρητικό. Επομένως και εκεί μπορείς να ορίσεις ένα δυναμικό, το οποίο το λέμε ηλεκτρικό δυναμική V(x) :
V(x) = -Wf
Ομοίως στην αρμονική ταλάντωση πάλι μπορείς να περιγράψεις την κίνηση του σώματος με την βοήθεια ενός δυναμικού διότι το σώμα δέχεται συντηρητική δύναμη εφόσον κατά την μετακίνηση του απο την θέση ισορροπίας(x=0) σε μια ακραία θέση(+A ή -A) καταναλώνεται έργο Wf(αφού το ελατήριο ασκεί δύναμη που επιβραδύνει το σώμα. Κατά την μετακίνηση απο την ακραία θέση (+Α ή -Α) στην θέση ισορροπίας x = 0 όμως, παράγεται έργο Wf(αφού το ελατήριο τώρα μέσω της άσκησης δύναμης του επιταχύνει το σώμα). Άρα το σύνολο του έργου των δυνάμεων σε μια κλειστή διαδρομή είναι 0. Επομένως το σώμα όταν εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση, είναι υπό την επήρεια συντηρητικών δυνάμεων.
Προφανώς τα παραπάνω καταρρέεουν όταν πλέον έχουμε μη συντηρητικές δυνάμεις, όπως λόγου χάρη η τριβή. Εδώ ΠΑΙΖΕΙ ρόλο η διαδρομή. Είναι άλλο πράγμα να σείρεις ένα κιβώτιο απο ένα σημείο σε ένα άλλο μέσω μιας ευθείας γραμμής ας πούμε που τα συνδέει, και άλλο να κάνεις ζιγκ ζαγκ στον δρόμο μέχρι να φτάσεις απο το ένα σημείο στο άλλο. Σε αυτή την περίπτωση έχεις καταναλώσει παραπάνω ενέργεια, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν λογικό να ισχυριστεί κάποιος πως το έργο των δυνάμεων εξαρτάται μόνο απο την αρχική και τελική θέση του σώματος.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Ναι ετσι ακριβως ειναι οπως τα λες.
Κλειστη διαδρομη δυναμης δεν θα βρεις στο λυκειο ...μονο στο πανεπιστημιο και αυτη στον ηλεκτρομαγνητισμο κυριως.
Η δυναμικη ενεργεια ειναι ενα μυστηριο της φυσης το οποιο και δεν μπορουμε να εξηγησουμε διοτι αυτη το δημιουργει . Αρκουμαστε να το αναγνωρισουμε απο τα αποτελεσματα που επιφερει αναλογα την περιπτωση... και εισαγωντας ενα μεγεθος δικο μας που το ονομασαμε δυμαμη.
Ετσι λοπον αν ασχολουμαστε με το βαρυτικο πεδιο ( βαρυτικο δυναμικο) με μαζες ουδετερες φορτιου τοτε αναγνωριζουμε δυναμικη ενεργεια και εργο συνεπεια βαρυτητας μεταξυ θεσων που εμεις ορισαμε (U ή W = Fx=mgx)
Αν ομως εργαζομαστε στο ηλεκτρικο πεδιο ( δυναμεις κουλομπ) αναγνωριζουμε ηλεκτρικο δυναμικο σημειου και η ενεργεια δινεται απο την διαφορα δυναμικου αυτων των δυο σημειων ( εμεις παλι τα ορισαμε) επι την ποσοτητα που μετακινουμε απο το a στο b ( εδω ειναι φορτιο).
U(a-b)=(V(a)-V(b))q. Yπαρχουν και τυποι που σου δινουν το δυναμικο..αλλα θα τα δεις εν καιρο.
Εδω να πουμε οτι στην περιπτωση αυτη η βαρυτικη ελξη ειναι παντα παρουσα αλλα δε την λαμβανουμε υπ οψιν διοτι η ηλεκτρικη ελξη ειναι απειρως μεγαλυτερη της.
Υπο την εννοια αυτη μπορεις να πεις οτι εδω εχουμε δυναμικη ενεργεια βαρυτικου πεδιου και εδω εχουμε δυναμικη ενεργεια συνεπεια ηλεκτρικου πεδιου. Αυτα δεν θα σε απασχολησουν ιδιατερα διοτι ειναι απομονομενα ως κεφαλαια φυσικης..
Αυτη που χωνεται παντου ειναι η κινητικη ενεργεια διοτι αυτος που την ορισε ( νευτων) , την ορισε με βαση την δυναμη η οποια ειναι ενα δικο μας φανταστικο μεγεθος και δημιουργεια των δυναμικων πεδιων για να καταλαβουμε το οντότητα των πεδιων που ειπαμε παραπανω.
Σωστα ειπες οτι η βαρυτικη ενεργεια ειναι δυναμικη ενεργεια ..αφου δημιουργείται συνεπεια του βαρυτικου πεδιου.
Δυναμικη ενεργεια ονομαζουμε την ενεργεια ενος σωματος λογω της θεσεως του.
Η δυναμικη ενεργεια ειναι παντα συγκριτικο μεγεθος μεταξυ θεσεων.
Και οταν ακους αυτο το σημειο εχει δυναμικο τοσο ..και αυτο ειναι δυναμικη ενεργεια .... αλλα σιωπουμε οτι το αλλο ακρο της βρισκεται σε σημειο που ορισαμε ως απειρο και του δωσαμε την σταθμη μηδεν.
αυτα
Μπορω να σου βαλω απλο πανεπιστημιακο βιβλιο και να σου πω τι να δεις αλλα κακο θα σου κανω..εσυ πρεπει να εισαι κολλημενη στο σχολικο.
Σας ευχαριστώ πολύ για την εξηγηση!!!Ναι ετσι ακριβως ειναι οπως τα λες.
Κλειστη διαδρομη δυναμης δεν θα βρεις στο λυκειο ...μονο στο πανεπιστημιο και αυτη στον ηλεκτρομαγνητισμο κυριως.
Η δυναμικη ενεργεια ειναι ενα μυστηριο της φυσης το οποιο και δεν μπορουμε να εξηγησουμε διοτι αυτη το δημιουργει . Αρκουμαστε να το αναγνωρισουμε απο τα αποτελεσματα που επιφερει αναλογα την περιπτωση... και εισαγωντας ενα μεγεθος δικο μας που το ονομασαμε δυμαμη.
Ετσι λοπον αν ασχολουμαστε με το βαρυτικο πεδιο ( βαρυτικο δυναμικο) με μαζες ουδετερες φορτιου τοτε αναγνωριζουμε δυναμικη ενεργεια και εργο συνεπεια βαρυτητας μεταξυ θεσων που εμεις ορισαμε (U ή W = Fx=mgx)
Αν ομως εργαζομαστε στο ηλεκτρικο πεδιο ( δυναμεις κουλομπ) αναγνωριζουμε ηλεκτρικο δυναμικο σημειου και η ενεργεια δινεται απο την διαφορα δυναμικου αυτων των δυο σημειων ( εμεις παλι τα ορισαμε) επι την ποσοτητα που μετακινουμε απο το a στο b ( εδω ειναι φορτιο).
U(a-b)=(V(a)-V(b))q. Yπαρχουν και τυποι που σου δινουν το δυναμικο..αλλα θα τα δεις εν καιρο.
Εδω να πουμε οτι στην περιπτωση αυτη η βαρυτικη ελξη ειναι παντα παρουσα αλλα δε την λαμβανουμε υπ οψιν διοτι η ηλεκτρικη ελξη ειναι απειρως μεγαλυτερη της.
Υπο την εννοια αυτη μπορεις να πεις οτι εδω εχουμε δυναμικη ενεργεια βαρυτικου πεδιου και εδω εχουμε δυναμικη ενεργεια συνεπεια ηλεκτρικου πεδιου. Αυτα δεν θα σε απασχολησουν ιδιατερα διοτι ειναι απομονομενα ως κεφαλαια φυσικης..
Αυτη που χωνεται παντου ειναι η κινητικη ενεργεια διοτι αυτος που την ορισε ( νευτων) , την ορισε με βαση την δυναμη η οποια ειναι ενα δικο μας φανταστικο μεγεθος και δημιουργεια των δυναμικων πεδιων για να καταλαβουμε το οντότητα των πεδιων που ειπαμε παραπανω.
Σωστα ειπες οτι η βαρυτικη ενεργεια ειναι δυναμικη ενεργεια ..αφου δημιουργείται συνεπεια του βαρυτικου πεδιου.
Δυναμικη ενεργεια ονομαζουμε την ενεργεια ενος σωματος λογω της θεσεως του.
Η δυναμικη ενεργεια ειναι παντα συγκριτικο μεγεθος μεταξυ θεσεων.
Και οταν ακους αυτο το σημειο εχει δυναμικο τοσο ..και αυτο ειναι δυναμικη ενεργεια .... αλλα σιωπουμε οτι το αλλο ακρο της βρισκεται σε σημειο που ορισαμε ως απειρο και του δωσαμε την σταθμη μηδεν.
αυτα
Μπορω να σου βαλω απλο πανεπιστημιακο βιβλιο και να σου πω τι να δεις αλλα κακο θα σου κανω..εσυ πρεπει να εισαι κολλημενη στο σχολικο.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 34 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...