Το προβλημα γινεται ακομα μεγαλυτερο με τις ιδιωτικες σχολες που κυριολεκτικά εχουν ξεφυτρωσει παντου πλεον κ χορηγουν πτυχια της πλακας μονο κ μονο για μπορει να λεει ο καθενας οτι σπουδασε κ τωρα ειναι βιολογος ,μαθηματικος.....χωρις να εχει ομως τις απαραιτητες γνωσεις. Διαβαζοντας καποια γερμανικα φορουμ διαπιστωσα οτι τα τεχνικά επαγγέλματα εχουν μεγαλη ζητηση κ πληρώνονται αρκετα καλα 60-70€/ωρα καθως υπαρχουν λιγοι καλοί τεχνίτες ενω οι νεοι τα σνομπαρουν γιατι θεωρουν οτι τα επαγγέλματα αυτα δεν εχουν κύρος.Ο γιατρός στη γερμανια παιρνει γυρω στα 50€/την ωρα.
Ήδη μου έρχονται διαφημίσεις στο Facebook και σε άλλα μέσα, για ιδιωτικά κολλέγια στην Ελλάδα τα οποία με πανεπιστήμια του Ην.Βασιλείου παρέχουν τριετούς διάρκειας πτυχία μαθηματικών κομμένα και ραμμένα σε αυτό που ζητάει η αγορά δηλαδή, όχι πτυχίο μαθηματικών ( = χωρίς καμία επαγγελματική κατεύθυνση). Εξάλλου όπως ανέφερα πιο πάνω, δεν υπάρχει πουθενά Τμήμα με την Ελληνική έννοια του όρου, όπως την ορίζει ο απαρχαιωμένος Νόμος Πλαίσιο.
Το Τμήμα σε μια Ευρωπαϊκή χώρα αποτελεί οργανική υπηρεσία
μόνο για τους ακαδημαϊκούς, ερευνητές, βοηθούς ( = ασκήσεων και φροντιστηρίων) και το περιορισμένο διοικητικό προσωπικό (και όχι κομματική δεξαμενή αγράμματων). Από εκεί και πέρα το Τμήμα παρέχει
κατεύθυνση -> πτυχίο σύμφωνα με τους νόμους που ορίζει το επιμελητήριο εύρεσης εργασίας για την περίπτωση ενδεχόμενης άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος ή κωδικό επαγγέλματος όπως είναι ο ΚΑΔ πλέον.
Για παράδειγμα, κάποιος που τελειώνει Βιολόγος ή Πολιτισμικών # δεν θυμάμαι # Αγαθών, υπάρχει φορέας που να πιστοποιεί ότι μπορεί να ασκήσει κάποιο επάγγελμα με βάση την κείμενη νομοθεσία της αγοράς; Το Πανεπιστήμιο δεν πιστοποιεί πουθενά επάγγελμα, είναι απλά ο επιστημονικός φορέας. Η αγορά (δηλ., το κράτος) οφείλει μετά να εντάξει τον απόφοιτο σε ένα πλαίσιο επαγγέλματος. Υπάρχει αυτό στην Ελλάδα και αν όχι, γιατί;