Γεια σου!
Εγώ έδωσα πανελλήνιες το 2019 με θέμα την Δημοκρατία και τους νέους. Έγραψα 18. Ο ένας βαθμολογητής μάλιστα μου είχε βάλει πάνω απο 18. Η απάντηση που ακολουθεί είναι εντελώς υποκειμενική και δεν σημαίνει ότι ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.
Γενικά δεν ξέρεις σε τι βαθμολογητή θα πέσεις, το οποίο είναι αρκετά σημαντικό, όμως θεωρώ πως σε ένα ποσοστό μετράει 1) να γράψεις με αυτοπεποίθηση κάτι ιδιαίτερο που δεν θα το γράψουν πολλοί, 2) ταυτόχρονα το υπόλοιπο γραπτό να έχει στοιχεία από αυτα που είναι αναμενόμενα και 3) να φαίνεται ότι ξέρεις τι γράφεις, ο,τι κι αν είναι αυτό.
Δεν έχω διαβάσει ποτέ έκθεση στη ζωή μου, η καθηγήτρια που μου έκανε ιδιαίτερα μετά από 2 μήνες το είδε σαν τσάμπα κόπο γιατί το θεωρούσε δεδομένο ότι θα έγραφα καλά, κάναμε μόνο μερικές φορές στοιχεία από γραμματική και μέχρι εκεί. Η συμβουλή μου είναι όταν διαβάζεις φωτοτυπίες ή από βιβλίο για διάφορα πιθανά θέματα, μην προσπαθείς να τα μαθαίνεις παπαγαλία. Χρειάζεται να καταλαβαίνεις πλήρως αυτό που διαβάζεις και να το κάνεις "δικό" σου με κάποιο τρόπο. Να το συνδέεις με προσωπικές σου αναγνώσεις, με βιβλία, κείμενα ή έρευνες που ήδη ξέρεις και σου αρέσουν ή σε ενδιαφέρουν. Επίσης, είναι σημαντικό να γράφεις αυτό που πιστεύεις. Δεν έχω γράψει ποτέ ψέματα σε έκθεση, πάντα έγραφα κανονικά την άποψή μου για το ζήτημα. Όμως προσπαθούσα να την μεταφέρω με μια "διπλωματία", ο,τι κι αν έγραφα όλοι συμφωνούσαν, ακόμα κι όσοι στην αρχή διαφωνούσαν (διάβαζα συνέχεια φωναχτά τις εκθέσεις μου σε άλλους, πολλές φορές και στον εαυτό μου). Ακόμα, την ώρα που διαβάζεις την έκθεση, αν διαισθητικά κάτι σου φαίνεται ότι είναι πλεονασμός ή ότι διακόπτει την ομαλή ροή, σβήσε το εντελώς ή ξαναγράψε το αλλιώς. Κατά τη γνώμη μου, μην φοβηθείς να προσθέσεις στο κείμενο κάποια άποψη που να είναι μη αναμενόμενη. Εγώ π.χ. σε πολλά θέματα πρόσθετα για την ψυχική υγεία, ή και πληροφορίες που μπορεί ο αναγνώστης να μην έχει ιδέα (π.χ. για την κουλτούρα της GenZ, για το vegan lifestyle κλπ).
Ο καθηγητής μου στο σχολείο μου έβαζε πάντα το πολύ 12 και μου κοκκίνιζε το γραπτό με άχρηστα πράγματα, λέγοντάς μου ότι αυτά που γράφω δεν αποτελούν ρεαλιστικά επιχειρήματα. Και στην τελευταία έκθεση της χρονιάς, μου έβαλε 17 και μου έγραψε σαν σημείωση "δεν ξέρω γιατί σου έβαζα χαμηλότερους βαθμούς μέσα στη χρονιά, οι εκθέσεις σου αφήνουν έντονη εντύπωση". Οπότε - πάντα με βάση τη δική μου εμπειρία - η έκθεση θέλει μια μίξη από όλα. Θέλει το αναμενόμενο για να δίνει μια ασφάλεια, θέλει το περίεργο, θέλει το ειλικρινές, θέλει τη ροή και σίγουρα θέλει τύχη. Γιατί αν με έβαζαν να υποστηρίξω κάτι στο οποίο ήμουν ΕΝΤΕΛΩΣ αντίθετος, ίσως να μην κατάφερνα να γράψω σχεδόν τίποτα.
Ξαναλέω, ίσως στα περισσότερα παιδιά να μην ισχύει όλο αυτό που έγραψα, σου παραθέτω απλά την προσωπική μου εμπειρία. Α ΕΠΙΣΗΣ μην βάζεις ποτέ λέξεις, φράσεις και επιχειρήματα που δεν έχεις ιδεά ή που απλά κούγονται εκλεπτυσμένα και βαρίγδουπα.
Καλή επιτυχία!!