Κολλέγια στην Ελλάδα: δίδακτρα/υποτροφίες

Catherine D

Νεοφερμένος

Η Catherine D αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 24 ετών. Έχει γράψει μόλις ένα μήνυμα.
Καλησπέρα παιδιά.

Είμαι μαθήτρια λυκείου κ ενδιαφέρομαι να σπουδάσω ψυχολογία ή επικοινωνία (κυρίως ψυχολογία). Η αλήθεια είναι πως δεν με ενδιαφέρει κατά 85% τουλάχιστον να δώσω πανελλήνιες.

Λοιπόν, οι εναλλακτικές μου είναι ή εξωτερικό ή κολλέγιο εδώ. Σχετικά με εξωτερικό με ενδιαφέρουν σπουδές σε Ελβετία/Γαλλία. Αυτό το θέμα, ωστόσο, δεν εκκρεμεί τόσο τώρα, οποίος όμως έχει χρήσιμες κ τεκμηριωμένες συμβουλές, να τις παραθέσει!!

Τώρα σχετικά με τα κολλέγια που είναι κ το φλέγον ζήτημα. Έχω ακούσει ότι το deree είναι το καλύτερο αλλά κ πιο ακριβό, αλλά πρόθυμο να δώσει υποτροφίες. Τι παίζει με δίδακτρα χωρίς και με υποτροφίες; Πώς γίνεται η πληρωμή; Υπάρχει κάποια ελαστικότητα; Ποιες οι πιθανότητες υποτροφίας; Κάτι έχω δει για 50-35-25% ελάφρυνση κ σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις ολική απαλλαγή.

Ξέρετε άλλα που να αξίζουν τα λεφτά τους κ να δίνουν υποτροφίες; Αν ναι ποια είναι κ τι παίζει εκεί;

Τέλος, έχω να πω ότι είμαι πρόθυμη να δουλέψω παράλληλα, γιατί δεν έχω οικογένεια οικονομικά ευκατάστατη, επομένως, οποίος μπορεί να βοηθήσει, ας δώσει μια απάντηση.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

Maria20897

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Maria20897 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 20 ετών και Φοιτήτρια. Έχει γράψει 172 μηνύματα.
Καλησπέρα!
Το ιδανικότερο είναι να πάρεις ένα τηλέφωνο και deree και να κλείσεις ένα ραντεβού να πας από εκεί και θα σε ενημερώσουν αναλυτικά για τα πάντα, είναι δωρεάν. Εγώ προσωπικά αυτό εκανα γιατί ο καθένας μου έλεγε διαφορετικά πράγματα.
Ωστόσο, θα σου πω κάποιες πληροφορίες -όσα θυμάμαι- από το ραντεβού που είχα.
Αρχικά, θα σου πω για το minor, αλλά νομίζω τα ποσα είναι ίδια είτε στο minor είτε στο major. Είναι 1.100€ περίπου για το κάθε μάθημα, ένα major έχει σύνολο 40 μαθήματα. Αυτό το ποσο είναι χωρίς τις υποτροφίες που ενδέχεται να δικαιούσαι. Όσα μαθήματα έχουν εργαστήρια έχεις και μια εξτρα χρέωση. Στο ποσο συμπεριλαμβάνεται το γυμναστήριο, η βιβλιοθήκη και γενικά πολλά αλλα activities. Τα μαθήματα είναι όλα στα αγγλικά, πρέπει να έχεις proficiency, αλλιώς θα πληρώνεις 1 χρόνο για να κανεις αγγλικά και να φτασεις στο επίπεδο που πρέπει. Όσοι έχουν απολυτήριο από 18.1 έως 18.9 δικαιούνται 25% μείωση διδάκτρων (αν δεν κάνω λάθος πάνω από 19 έχεις 35%). Υπάρχουν και άλλες υποτροφίες που κανεις αίτηση ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα. Απαλλαγή διδάκτρων είναι πολύ σπάνιο και σε καταστάσεις πολύ άσχημες που μπορεί να τύχουν σε φοιτητές. Το καλό είναι ότι είναι ένα κολλέγιο που έχει πολλές διασυνδέσεις με εταιρίες. Επίσης, μπορείς να εργάζεσαι κάποιες ώρες την εβδομάδα εκεί και για εμπειρία αλλά και θα παίρνεις ένα ποσο το μήνα (200 ευρώ για 15 ώρες την εβδομάδα). Τέλος, υπάρχουν πολλά societies-clubs(marketing society, management society κτλ κτλ ανάλογα τον κλάδο σου)όπου συμμετέχεις και διοργανώνεται events που χρηματοδοτούνται από το κολλέγιο. Επίσης, έχεις ευκαιρίες να κανεις πρακτικές, να πας Erasmus στο εξωτερικό, διοργανώνουν career days κάθε χρόνο, το business week και έρχεσαι σε επαφή με εταιρίες κτλ κτλ.
Ελπιζω να σε κάλυψα στα περισσότερα😊
 

cha0s

Περιβόητο μέλος

Ο cha0s αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,461 μηνύματα.
Είναι 1.100€ περίπου για το κάθε μάθημα, ένα major έχει σύνολο 40 μαθήματα.
Το θεωρώ αστείο να πάει κάποιος να δώσει 44.000 σε κολέγιο, για να πάρει πτυχίο από ένα ίδρυμα αμφιβόλου ποιότητας.
Με τα ίδια λεφτά, μπορεί κάποιος να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο στα Βαλκάνια, ή ακόμα και στην Ολλανδία, δίδακτρα ~2000€ το χρόνο, βρίσκεις ένα shared house και δίνεις λιγα χρήματα για ενοίκιο (inclusive).
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top