Guest 586541
Επισκέπτης
αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.

26-08-23

15:56
Γειά σου φίλε, χρόνια και ζαμάνια. Ξέχασες τα στοιχεία σύνδεσης του προηγούμενου λογαριασμού σου;Ικανότητα σε τι; Ας αλλάξει το σύστημα εισαγωγής και ξανασυζητάμε περί ικανότητας γτ θεωρώ γελοίο να θεωρούμε ικανό έναν που έγραψε καλά σε εξετάσεις παπαγαλίας. Και για να μην μιλάω με αερολογίες ρίχνω πρόταση, βάλτε θέματα ΕΜΕ, AMC etc θα τολμήσω να πω και imo, εκεί θα δούμε ταλέντα.
Υ.Γ.1. Έχω υπόψην μου πολλούς γνωστούς με μετάλλια σε Εθνικές ολυμπιάδες που δεν τα πήγαν και τόσο καλά στις πανελλήνιες εξετάσεις αλλά το μυαλό τους δεν συγκρίνεται ούτε στο ελάχιστο με αυτό που αποκαλούμε "διαβαστερό μαθητή/φοιτητή".
Θέματα AMC, IMO, Αρχιμήδη κλπ ΔΕΝ γίνεται να τεθούν στις πανελλαδικές. Για τον απλούστατο λόγο, ότι είναι πολύ εξειδικευμένα σε συγκεκριμένα κομμάτια των μαθηματικών τα οποία δεν είναι (καθόλου) χρήσιμα στις περισσότερες σχολές (Συνδυαστική, Γεωμετρία, Θεωρία Αριθμών) και έχουν ιδιαίτερα μεγάλη δυσκολία, δεν μπορούν να διαχωρίζουν τον άσχετο από τον (πολύ) καλό, διότι πιθανότητα και οι 2 θα πατώσουν εξίσου και απαιτούν χρονικά μεγάλη ενασχόληση εις βάρος άλλων γνωστικές αντικειμένων. Σχετικά με την Ιατρική, το να είναι κάποιος δημιουργικός, επινοητικός κλπ δεν είναι απαραίτητο για το 99% των αποφοίτων. Σημαντική φαντάζει η ικανότητα για συνδυαστική σκέψη και η ισχυρή μνήμη.
Επίσης, δημιουργούνται και πρακτικά προβλήματα, πώς δηλαδή στο μέσο δημόσιο σχολείο θα διδαχθούν μαθηματικά σε τόσο υψηλό επίπεδο, το οποίο δυσκολεύει ακόμα και καθηγητές; Μόνο στα ιδιωτικά που σας παίρνουν από το χεράκι και λύνετε ΟΛΕΣ τις κατηγορίες θεμάτων και φτιάχνετε μεθοδολογίες για διαγωνισμούς με εξειδικευμένους καθηγητές;
Σε καμία χώρα δεν τίθενται τέτοια θέματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια, σοφά. Ωστόσο, απλά έξυπνα θέματα πέφτουν σε μερικές -και καλώς συμβαίνει αυτό- όπως στις πανελλαδικές κάποιες φορές έχει συμβεί.
Οι διαγωνισμοί έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, ελάχιστα χρήσιμο για τους περισσότερους σπουδαστές, ακόμα και των θετικών επιστημών, πολυτεχνείων.
Φαίνεται εύκολα ότι δεν έχεις ιδέα τι εστί IMO και όλα τα συναφή.
Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η συνολικότερη εικόνα του εκπαιδευτικού συστήματος της Ελλάδας, να πάψει η πλήρης εξάρτηση από τις πανελλαδικές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια και το σχολείο να δίνει περαιτέρω ερεθίσματα σε μη χρησιμοθηρικό επίπεδο (και οι διαγωνισμοί εντάσσονται σε αυτά).
Πάντως, ναι, άθλιες και εμετικές, οι πανελλαδικές (aka πανελεεινές). Τα έχω αναλύσει πολλάκις αυτά, βαριέμαι να τα ξαναλέω. Διάβασε και την περσινή απάντηση που σου έδωσα που τα εξηγούσα αναλυτικότερα.
Όσο για τους γνωστούς που έχεις δεν αντιλέγω. Και εγώ τα έχω παρατηρήσει αυτά.