28-07-22
11:38
Λογικό ρε'συ το βιβλίο του Jackson είναι παλουκάκι για θεωρητική φυσική,δεν έχει άδικα την φήμη . Ωστόσο είναι και το πιο πλήρες και περιέχει θέματα που άλλα βιβλία δεν εξετάζουν, π.χ. αλληλεπίδραση ηλεκτρονίου-ηλεκτρονίου κτλπ. Βασικά ο ηλεκτρομαγνητισμός γενικά είναι παλουκάκι αλλά για διαφορετικούς λόγους είτε στην εφαρμοσμένη είτε στην θεωρητική του μορφή. Έχει όμως πολύ πιο ενδιαφέρον, τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό.Ναι στο μεταπτυχιακό Φυσικής και τεχνολογικές εφαρμογές σίγουρα θα εμβαθύνεις σε πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Φέτος είχα έρθει σε επαφή με το βιβλίο του Jackson στα πλαίσια της διπλωματικής μου και ήταν σίγουρα από τα πιο δύσκολα βιβλία ever. Η κλασσική ηλεκτροδυναμικη είναι σίγουρα ένα μάθημα που από καθαρά ενδιαφέρον θα ήθελα να μελετήσω. Βοηθάει και στο να εμβαθύνεις τις γνώσεις σου σε εφαρμοσμένα μαθηματικά (ΜΔΕ, πολύπολικα ανάπτυγματα κτλ..).
Το μόνο που με ψηλοχαλάει στο ΠΜΣ της Σεμφε είναι οτι λείπουν απο ότι έχω δει κεφάλαια που αφορούν τον υπολογιστικό ηλεκτρομαγνητισμό ο οποίος θα είναι απαραίτητος αύριο μεθαύριο για την δουλειά μου πιστεύω. Βέβαια θα μου πεις οκει ρε φίλε δεν μπορείς να τα έχεις όλα,είτε θα το πας αρκετά θεωρητικά είτε αρκετά εφαρμοσμένα. Εμένα με ενδιαφέρει όμως κάτι στην μέση οπότε ακόμα ψάχνομαι for what's best. Νιώθω οτι θα έπρεπε να υπάρχει κάτι στην μέση, αλλά δεν το βρίσκω .
Ως προς τα μαθηματικά, πιστεύω οτι και απο κβαντική εμβαθύνει ικανοποιητικά κανείς. Στο προπτυχιακό επίπεδο μαθαίνεις αρκετά, αλλά δεν είναι ποτέ αρκετά στην πραγματικότητα. Σίγουρα χρειάζεται κανείς πιστεύω ένα δεύτερο μάθημα πάνω σε πιο προχωρημένες μεθόδους διαφορικών εξισώσεων. Γενικά θα έπρεπε να δίνεται έμφαση σε αυτά διότι διαφορικές με λύσεις Bessel, mathieu, Fresnel, Airy συναρτήσεις κτλπ. προκύπτουν συνεχώς. Οι συναρτήσεις Green είναι κάπως πιο advanced και δεν χρειάζονται σε προπτυχιακό, πόσο μάλλον στον κορμό, αλλά ναι και αυτές οι μεθόδοι θεωρώ οτι προσθέτουν στην αντίληψη κάποιου.