Σπούδασα Νομική, αλλά επιθυμώ να δώσω κατατακτήριες για να μπω σε Τμήμα Πληροφορικής

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,953 μηνύματα.
@J.Cameron συνηθως για να μπεις στο δικαστικο δωμα, απαιτουνται πανω απο μια χρονια εξετασεις. Το φροντιστηριο το μονο που κανει ειναι να σου προετοιμασει την υλη και στην ουσια να σου σωσει χρονο-ια.
Αποτελει βεβαια εξαιρετικη λυση, δυσκολη πολυ βεβαια, καθως πρεπει καθε φορα να μαζευει τα κομματια του και να διαβαζει αλλη μια χρονια μεχρι να τα καταφερει.
Στατιστικα ομως μετα απο χρονια σοβαρης προσπαθειας, θα τα καταφερει. Ειτε εκει ειτε Εθνικη σχολη Δημοσιας Διοικησης, οταν φθασει το ηλικιακο οριο.

Γενικα θεωρω οτι αξιζει να θυσιασεις χρονια για κατι τετοιο, αλλα οι περισσοτεροι δεν αντεχουν.

Οσο για το αλλο, το οτι εχει ψαξει παντου, τον πιστευω. Αρκετοι, μαλλον οι περισσοτεροι, γνωστοι μου, εστειλαν βιογραφικα σε πανω απο 300 εταιριες. Οχι μονο δεν πηραν θετικη απαντηση Ελλάδα ή εξωτερικο, συνηθως δεν εμπαιναν στον κοπο να τους απαντησουν καν.
 

Athens2002

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Athens2002 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ. Έχει γράψει 325 μηνύματα.
Δεν είναι απαραίτητο ότι είναι τρολ Αλλά και να είναι η συζήτηση ως ένα βαθμό έχει νόημα γιατί υπάρχουν πολλοί νέοι οι οποίοι έχοντας τελειώσει τις σπουδές και μεταβαινοντας στην αγορά εργασίας βρίσκονταισε αδιέξοδο. Αυτοί πολλές φορές οδηγούνται και σε σπασμωδικές και εκ πρώτης όψεως παράδοξες αποφάσεις.
Το ζητούμενο είναι οι αποφάσεις μας να λαμβάνονταιμε μεγάλη σκέψη και να μην υποκινούνται από το συναίσθημα του αδιεξόδου.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 20,977 μηνύματα.
Δεν είναι απαραίτητο ότι είναι τρολ Αλλά και να είναι η συζήτηση ως ένα βαθμό έχει νόημα γιατί υπάρχουν πολλοί νέοι οι οποίοι έχοντας τελειώσει τις σπουδές και μεταβαινοντας στην αγορά εργασίας βρίσκονταισε αδιέξοδο. Αυτοί πολλές φορές οδηγούνται και σε σπασμωδικές και εκ πρώτης όψεως παράδοξες αποφάσεις.
Το ζητούμενο είναι οι αποφάσεις μας να λαμβάνονταιμε μεγάλη σκέψη και να μην υποκινούνται από το συναίσθημα του αδιεξόδου.

Ακριβώς αυτό. Ο φίλος μας, @JungLawyer θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά ποιο μονοπάτι θα διαβεί. Η Πληροφορική όπως ανέφερα αναλυτικά και σε προηγούμενο ποστ έχει συγκεκριμένο προφίλ με κάποια σημεία που αρκετοί συνήθως τα αγνοούν, ακόμη και όσοι τη σπουδάζουν. Μπορεί όπως λέει και ο @Samael να έχει ένα σωρό εφαρμογές και να προσφέρει ευκαιρίες αλλά δεν είναι για όλους. Δεν είναι μόνο αυτό που θα διδαχθεί κάποιος στη σχολή. Το θέμα είναι τι γίνεται με την Πληροφορική ως θέση εργασίας. Τι δυσκολίες έχει σαν επάγγελμα, πόσο ανταγωνισμός υπάρχει σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, τι εργασιακή διάρκεια υπάρχει κτλ;

Η Νομική είναι κάτι που ο @JungLawyer γνωρίζει από τα μέσα. Τη σπούδασε σαν επιστήμη, κουράστηκε αν και δεν έχει σαφή εργασιακή εικόνα της Νομικής λόγω ανυπαρξίας εργάσιμης ώρας, όμως την ξέρει σαν επιστήμη. Είναι τελείως φάουλ η ιδέα να κλείσει το κεφάλαιο αυτό εδώ. Είναι κρίμα και άδικο για πολλούς λόγους. Από την άλλη, ξέρει όμως τα καλά και τα "τρωτά" σημεία της επιστήμης αυτής. Ας επενδύσει στα καλά της.

Νομίζω αξίζει να μετριάσει λίγο την κούραση με μια πιο ματ διαδρομή σε γνώριμη επιστήμη. Να βρει μια εξειδίκευση της Νομικής με βάση την προσωπική του ιδιοσυγκρασία και να επενδύσει βιοποριστικά τη ζωή του εκεί. Μόνο έτσι θα πετύχει έστω και με αγώνα... παρά να πάει σε κάτι που δεν το γνωρίζει, νομίζοντας και μόνο ότι θα "σώσει" την ζωή του επαγγελματικά. Η Πληροφορική είναι ένα άλλο κεφάλαιο, μια νέα πρόκληση με μια άγνωστη επαγγελματική κατάληξη για τον ίδιο. Επίσης να μην εστιάσει σε "μοδάτα" αεροπαπατζήδικα πράγματα αλλά να βρει κάτι που να αρέσει στον ίδιο και να το εξελίξει επαγγελματικά μακριά από λύσεις απελπισίας. Λόγω προσωπικής πείρας, έστω και σαν νέος στην αγορά εργασίας, αλλά σε άλλη επιστήμη, σου λέω ότι αξίζει να πας κόντρα στην μοδάτη εξέλιξη των πραγμάτων και να κάνεις εξέλιξη αυτό που είναι το δυνατό σου χαρτί. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα δυνατό χαρτί μέσα τους. Άλλος το έχει με τη μαγειρική και βασανίζεται να γίνει με το ζόρι Γεωπόνος για παράδειγμα.
 

Ziekr

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Ziekr αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών. Έχει γράψει 230 μηνύματα.
Θα μπορούσε το ποστ σου να αποτελέσει παράδειγμα πλάνης για τις προοπτικές της Νομικής έναντι άλλων επιστημών στην Ελλάδα κάτι που έχει ως συνέπεια να φουσκώνει τα μυαλά των μαθητών και νομίζουν ότι η κοινωνία θα κατεβάσει τα βρακιά της όταν δει απόφοιτο Νομικής! Κρίμα.. για το τόσο διάβασμα. :(

Πριν μπεις στη διαδικασία για σπουδές στην Πληροφορική, γιατί δεν εξετάζεις ένα μεταπτυχιακό στη Γερμανία σε κλάδο σχετικά με το εργατικό δίκαιο και φορολογία; Για να μην πετάξεις στα σκουπίδια τόσα χρόνια διάβασμα. Υπάρχουν πολλές εταιρίες φοροτεχνικών στην Γερμανία που σίγουρα θα χρειάζονταν έναν πτυχιούχο με σπουδές Νομικής ή τουλάχιστον κάποιον που να κατανοεί την νομική σκέψη. Τα τελευταία χρόνια λόγω της μαζικής εισόδου αλλοδαπών (κυρίως Τούρκων και Σύριων) που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, οι φοροτεχνικοί σύμβουλοι (Steuerberater) κάνουν χρυσές δουλειές. Σκέψου ότι δεν δέχονται άλλα ραντεβού πλέον! για μια απλή φορολογική δήλωση.

Η Πληροφορική όσο και αν φαντάζει θετική προοπτική, δεν σημαίνει ότι η αγορά εργασίας είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Βρωμάει ο τόπος ειδικά στη Γερμανία και από διάφορες βαθμίδες (μη Πανεπιστημιακές) και με καλύτερο βιογραφικό σε σχέση με το δικό σου. Οι Γερμανοί και ειδικά Τούρκοι-Γερμανοί, της γενιάς του 2000 έχουν κάνει πολύ καλές σπουδές με το νέο εκπαιδευτικό σύστημα (σπουδές-πρακτική) και φυσικά έχουν το "know-how-to" λόγω των προγραμμάτων σπουδών που έχουν από το σχολείο ακόμη. Δεν φτάνουν ξαφνικά στα 17 ή στα 24 και λένε θέλω να σπουδάσω Πληροφορική. Υπάρχει η βάση και ο τρόπος σκέψης για την κάθε επαγγελματική κατεύθυνση ήδη από την μέση εκπαίδευση. Γενικά στην Δ.Ευρώπη δεν θα συναντήσεις νέους ακόμη και άνω των 30 ετών να σκέφτονται τις κατατακτήριες.

Το θέμα δεν είναι να σπουδάσεις επειδή "πουλάει" (η μισή αλήθεια) όσο να κάνεις κάτι που να το αγαπάς. Γνωρίζω απόφοιτους μεταπτυχιακού κύκλου στην επιστήμη των Data με πτυχίο Πληροφορικής Ελλάδας ή εξωτερικού και δεν μπορούν να βρουν ή να στεριώσουν σε μια αξιοπρεπή δουλειά. Ακόμη και στο εξωτερικό οι απαιτήσεις της αγγελίας δεν ανταποκρίνονται σε ένα πραγματικό προφίλ επιστήμονα Πληροφορικής. Η εκμάθηση των Μαθηματικών όσο και αν δηλώνεις αποφασισμένος να τα ξαναδιαβάσεις, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Τα Μαθηματικά ειδικά στο Πανεπιστήμιο ακόμη και σε ένα Τμήμα Πληροφορικής δεν έχουν σχέση με τα Μαθηματικά του σχολείου, δηλαδή, αλλάζει η προσέγγιση σκέψης και φυσικά η εξοικείωση με νέο φορμαλισμό.

Κατά την γνώμη μου, η πληροφορική είναι ένα καμένο χαρτί αν δεν συνδυαστεί με καλό προγραμματισμό ή και μια δεύτερη επιστήμη (δεύτερο πτυχίο) στην καλύτερη των περιπτώσεων και φυσικά ότι θα υπάρχει η ψυχοσωματική διάθεση ανά διετία για να αναβαθμίζεσαι σαν τα ...λογισμικά! Τώρα μπορεί να λες ότι θα κυλίσεις και ολόκληρα βουνά μέχρι να πετύχεις αυτό που θες, λόγω της οικογενειακής απελπισίας, αλλά σκέψου ότι μετά από δυο χρόνια δεν θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος σε επίπεδο αντοχών και φυσικά, αντιλήψεων. Πόσο μάλλον μετά από μια 4-5ετία.

Πριν κάνεις ένα παράτολμο βήμα κάθισε και σκέψου μέσα στην οικονομική σου απόγνωση:

- πώς ξέρεις ότι σ' ενθουσιάζει η πληροφορική;
- υπάρχει plab b αν δεν πετύχει επαγγελματικά η πληροφορική;
- ξέρεις ποια θα είναι η κατεύθυνση προοπτικών της πληροφορικής της επόμενης 5-10ετίας;
- πώς θα αποφύγεις τον σκόπελο της μηδενικής εργασιακής προϋπηρεσίας στην πληροφορική;


Φιλικά, εύχομαι κάθε καλό και όχι βιαστική σκέψη! :flowers:

Έχεις δίκιο σε κάποια απ αυτά που λες αλλά όσον αφορά την αποκατάσταση στη πληροφορική τα παρουσιάζεις πολύ πιο μαύρα απ όσο είναι στην πραγματικότητα.

Έχω αρκετούς φίλους που ασχολήθηκαν με πληροφορική στα 30+ τους (σπουδές κυρίως, με self study είναι πολύ πιο δύσκολο), κ όλοι τους βρήκαν αξιοπρεπείς δουλειές πολύ εύκολα. Η ηλικία τους επίσης δεν έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο, σίγουρα δε θα σε πάρουν στην google ως 30+ χωρίς προυπηρεσία αλλά η ζήτηση γενικά φτάνει κ περισσεύει.

Αν μπεις σε σοβαρή σχολή πληροφορικής με σκοπό ν μάθεις κ όχι ν περνάς όπως να ναι τα μαθήματα, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Τουλάχιστον στην Αθήνα, αγορές όπως του Λονδίνου π.χ θα ναι προφανώς πολύ πιο ανταγωνιστικές
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 20,977 μηνύματα.
Kαι εγώ ξέρω πολλούς που βρήκαν δουλειά. Σημασία δεν έχει μέχρι την επόμενη διετία να έχουν αλλάξει 40 δουλειές...:bye2:
 
Τελευταία επεξεργασία:

Ziekr

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Ziekr αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών. Έχει γράψει 230 μηνύματα.
Kαι εγώ ξέρω πολλούς που βρήκαν δουλειά. Σημασία δεν έχει μέχρι την επόμενη δεκαετία να έχουν αλλάξει 40 δουλειές...:bye2:

Σίγουρα απαιτείται δια βίου μάθηση, αλλά υπερβάλλεις λίγο. Ακόμα και αν τα εργαλεία μετεξελιχθούν, η λογική παραμένει η ίδια ή τουλάχιστον πολύ παρόμοια. Εξάλλου η αλλαγή δεν είναι ποτέ απότομη, κανείς εργοδότης δεν θα σου ζητήσει να μάθεις μια νέα τεχνολογία απ την μια μέρα στην άλλη

Επίσης να σημειώσω πως πάντα εξαρτάται και που δουλεύεις, π.χ στην παλιά μου δουλειά ακόμα τα πάντα τρέχουνε σε C. Οι περισσότερες δουλειές δεν είναι στην αιχμή της τεχνολογίας, in fact ότι διδάσκεται σε σοβαρά τμήματα πληροφορικής συνήθως είναι πολύ πιο σύγχρονο
 

JungLawyer

Νεοφερμένος

Ο JungLawyer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών. Έχει γράψει 17 μηνύματα.
Παιδιά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας..φυσικά και δεν είμαι τρολ. Απλά σε όσους λένε ότι τι θα πει έστειλα παντού και δεν βρίσκω ας συνέλθουν και ας συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι όλοι σε ευχερή θέση όπως οι ίδιοι και οι γονείς τους. Όταν λέω έστειλα παντού εννοώ παντού σε όλη την Ελλάδα ακόμη και σε όσους δεν έψαχναν άμεσα δικηγόρο και έστειλα και σε άσχετες δουλειες και ακόμη στελνω αιτήσεις. Το θέμα είναι ότι με το πτυχίο μου θα πάω ως μη εξειδικευμένος νομικός στο εξωτερικό. Το μεταπτυχιακό όσοι το αναφέρουν να πουν συγκεκριμένα σε ποιο αναφέρονται και τι ακριβώς επαγγελματικές διεξόδους και δικαιώματα προσφέρει. Ξέρω άπειρους δικηγορους με μεταπτυχιακό στο διεθνές δίκαιο για το οποίο πέρα από την θεωρητική κατάρτιση μόνο σε θέσεις στην ΕΕ μπορούν να απασχοληθούν και αυτό κατόπιν πανευρωπαϊκού διαγωνισμού. Δεν με ενδιαφέρει η θεωρητική δυνατότητα ενός πτυχίου νομικής αλλά η πραγματική
 

Guest 030894

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Ισως η στροφη στην πληροφορικη να ειναι συνετη κινηση. Υπαρχει η παραμετρος της αυτοματοποιησης, απο την οποια αρκετα μεγαλο μερος των δικηγορων κινδυνευει (ιδιαιτερα ειδικευομενοι και νεοι που ασχολουνται κυριως με τη χαρτουρα) https://www.forbes.com/sites/cognitiveworld/2019/02/09/will-a-i-put-lawyers-out-of-business/ https://www.lawspot.gr/nomika-nea/t...proetoimazei-toys-foitites-gia-tin-eleysi-ton https://www.businesstoday.in/curren...taken-over-by-ai-blockchain/story/410981.html
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 20,977 μηνύματα.
Τυπικά όποιος δεν έχει ασχοληθεί ή δεν θα ασχοληθεί με την τεχνητή νοημοσύνη, σε κάθε επιστήμη θα είναι άνεργος; Το ερώτημά μου είναι περισσότερο φιλοσοφικό ως προς το γεγονός αν θα πρέπει πλέον να θυσιάζουμε προσωπική κλίση, ενδιαφέρον και αγάπη ... μόνο για κάτι που διαφημίζεται ότι θα "ρουφήξει" την αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή, υπάρχει ακαδημαϊκός κόσμος στον κλάδο της Πληροφορικής που αμφισβητούν την επιστημονικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης ως ισοδύναμο κλάδο επιστήμης με άλλες βασικές επιστήμες.
 

Guest 030894

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Ουτε εγω ασπαζομαι την αποψη οτι πρεπει να παραμεριζουμε τις κλισεις και τα ενδιαφεροντα μας στην επιλογη σπουδων. Ομως, εχω επηρεαστει απο ενα καθηγητη πληροφορικης που ειχα στο λυκειο, ο οποιος ηταν ενα ειδος "ευαγγελιστη" της τεχνητης νοημοσυνης. Παρετρυνε τους παντες να ακολουθησουν πληροφορικη ή μηχανικη με το επιχειρημα οτι σε εικοσι χρονια μονο εκει θα υπαρχουν δουλειες και στους υπολοιπους τομεις ( ιατρικη,νομικη, λογιστικη,χρηματοοικονομικα, ψυχολογια κλπ) η τεχνητη νοημοσυνη θα εκτοπισει το 90% του εργατικου δυναμικου. Σχετικα με την τελευταιο προταση, δεν εχω ξανακουσει αυτη τη θεση, αντιθετως την εχω να διαφημιζεται ως η επιστημη του μελλοντος, χωρις βεβαια να εχω ψαξει ποτε περαιτερω το θεμα
 

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Καλημέρα. Είμαι απόφοιτος νομικής με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Τελείωσα την νομική του ΑΠΘ. Δυστυχώς όσο και αν μου αρέσει το αντικείμενο αυτό δεν μπορώ να βρω αξιοπρεπή δουλειά που να μου εξασφαλιζει τα βασικά έξοδα διαβίωσης και ασφάλεια υγείας. Έχω στείλει σε όλη την Ελλάδα και σε άσχετες ακόμη δουλειες πλέον. Αλλά τίποτε. Δυστυχώς για μένα δεν υπάρχει η λύση του εξωτερικού ως δικηγορος. Το πτυχίο μου δεν παρέχει καμία κινητικότητα λόγω διαφοράς δικαίου και δεν αναγνωρίζεται ως ισότιμο. Το έχω επιβεβαιώσει κατόπιν επικοινωνίας με αλλοδαπές αρχές. Η λύση λοιπόν που σκέφτηκα είναι να δώσω κατατακτήριες για πληροφορική. Όμως είμαι σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση και οι γονείς μου δεν μπορούν να με βοηθήσουν καθόλου. Ξέρω πως θα πρέπει να μάθω ξανά όλα τα μαθηματικά με τα οποία έχω χρόνια να ασχοληθώ. Αλλά είμαι αποφασισμένος. Το θέμα είναι πως αν περάσω πληροφορικη και συνεχιστεί αυτή η απελπιστική κατάσταση είναι πιθανόν να είναι άνεργος και ανασφαλιστος για άλλα τέσσερα χρόνια. Επίσης ειμαι επαρχία. Αν περάσω στην σχολή και δουλεύω πάρτ τάιμ για 300 ευρώ δεν θα μου φθάνει ούτε για το ενοίκιο. Σκέφτομαι επειδή γνωρίζω άριστα Γερμανικα και αγγλικά να σπουδάσω εξ αρχής Γερμανία αφού θα έχω δουλέψει σε άσχετο αντικείμενο με την νομική αναγκαστικά και θα έχω κάποια χρήματα στην άκρη. Θα ήθελα πολύ τις γνώμες σας.

δεν γνωρίζω την κατάσταση στα νομικά αλλά αν όπως λες δεν έχεις καλή οικονομική κατάσταση το να ξοψεύσεις άλλα 4-5-7 χρόνια σε ένα νέο πτυχίο είναι αυτοκτονία. Σχολή με δουλειά παράλληλα δε θα βγει κι αν έχεις τη δυνατότητα να ζεις από κάποιον επί τόσα χρόνια καλύτερα ξόδεψε τα μισά από αυτά να βαράς φωτοτυπίες σε κανα μεγαλοδικηγόρο και να τον ακολουθείς όπου πάει που λέει ο λόγος.

Αν θες να ασχοληθείς επαγγελματικά αύριο με την πληροφορική πάρε 2-3 basic web dev skills που έχουν δουλειά και μάθε τα και ξεκίνα από κει. Δωρεάν resources υπάρχουν άπειρα, αλλά να υπολογίζεις τουλάχιστον 6-9 μήνες προσωπικη δουλειά από το 0 για να γνωρίζεις τα στοιχειωδώς απαραίτητα.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 20,977 μηνύματα.
Ουτε εγω ασπαζομαι την αποψη οτι πρεπει να παραμεριζουμε τις κλισεις και τα ενδιαφεροντα μας στην επιλογη σπουδων. Ομως, εχω επηρεαστει απο ενα καθηγητη πληροφορικης που ειχα στο λυκειο, ο οποιος ηταν ενα ειδος "ευαγγελιστη" της τεχνητης νοημοσυνης. Παρετρυνε τους παντες να ακολουθησουν πληροφορικη ή μηχανικη με το επιχειρημα οτι σε εικοσι χρονια μονο εκει θα υπαρχουν δουλειες και στους υπολοιπους τομεις ( ιατρικη,νομικη, λογιστικη,χρηματοοικονομικα, ψυχολογια κλπ) η τεχνητη νοημοσυνη θα εκτοπισει το 90% του εργατικου δυναμικου. Σχετικα με την τελευταιο προταση, δεν εχω ξανακουσει αυτη τη θεση, αντιθετως την εχω να διαφημιζεται ως η επιστημη του μελλοντος, χωρις βεβαια να εχω ψαξει ποτε περαιτερω το θεμα

Πολλοί θα βγαίνουν και θα λένε διάφορα, θα ρίχνουν αγιασμό για κάποιες νέες ειδικότητες και γενικά θα πουλάνε σανό με το κιλό σε κοινό που τα έχει ανάγκη. Ξέρουν αυτοί οι τύποι που μιλούν. Θυμάμαι τις χρυσές εποχές που η Πληροφορική στην Ελλάδα πήρε το πάνω της με κάτι "Finance", "Πέρσοναλ Banking", επί περιόδου καλού παλιού Πασοκ. Τότε έβγαιναν πολλοί τηλεμαϊντανοί (μοριολόγοι όπως τους αποκαλώ) ή ακόμη και στην εκκλησία αν πήγαινες άκουγες κάνοντας αυτί "εμένα η Κικίκα θα σπουδάσει Μπιο-ινφορμάτιξξξξξξ στο ΕΚΠΑ".

Το αποτέλεσμα μετά από 20ετία απολογισμού είναι ότι απλά πέρασε η εικοσαετία. Καλό ε; :loltooth: Πές μου ότι περίμενες μια άλλη απάντηση. :crazy:

Η Ελλάδα έχασε το τρένο της Πληροφορικής για συγκεκριμένους λόγους. Βέβαια ο κόσμος καλά κάνει και πιστεύει ότι με την Πληροφορική και το Μachine Learning κάνεις παπάδες για να μην πω την άλλη λέξη. Δεν έχει σημασία τι πουλάει αλλά με ποια οικονομία πας να το στηρίξεις και με ποιο ατομικό προφίλ σπουδών ή εργασίας. Επίσης θεωρώ τελείως επικίνδυνο για την κοινωνία, να βγαίνουν και να μιλούν άνθρωποι άσχετοι από διάφορες επιστήμες καθώς κανείς μη ειδικός δεν μπορεί να ξέρει τι συμβαίνει σε μια επιστήμη. Ακόμη και αυτοί που τη σπουδάζουν αγνοούν πολλές περιοχές εξειδίκευσης. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα δίκιο σε αυτή τη μηδενιστική άποψη ότι "του μέλλοντος" είναι μόνο ένα πράγμα που απλά όλα τα άλλα θα το έχουν ανάγκη, έχει λογική μια κοινωνία να έχει μόνο γνώστες τεχνητής νοημοσύνης; Επίσης ένας σοβαρός επιστήμονας π.χ. στη Ψυχολογία, δεν έχει λογικό κίνητρο να μπει σε ξένα χωράφια. Γιατί κάποιος χωρίς να γνωρίζει τη δική του επιστήμη εις βάθος να θέλει να γίνει γυρολόγος;

Τότε για ποιο λόγο υπάρχουν οι ειδικότητες σε κάθε επιστημονική περιοχή;

Έχω διαβάσει άρθρα από σοβαρά Τμήματα Στατιστικής και Πληροφορικής που αμφισβητούν την επιστημονική ισοδυναμία και αυτοτέλεια του συγκεκριμένου κλάδου που προβάλλεται ως η "χρυσή κότα" των επαγγελματικών ευκαιριών. Κάποτε πρέπει να σκεφτόμαστε και λίγο λογικά. Αν κάνεις κάτι που σ' αρέσει επαγγελματικά ή σπουδές, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το πας εκεί που διαφημίζουν ότι έχει δουλειά, δηλαδή στο άλλο. Γιατί το άλλο (αυτό που διαφημίζουν) δεν το ξέρεις και θα πας μόνο από την διαφήμιση και την περιέργεια.
 

Alexecon1991

Δραστήριο μέλος

Ο Alexecon1991 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 436 μηνύματα.
Διάβασα όλα τα σχόλια και το αρχικό post.
Εγώ προβληματίζομαι αν αγαπάς τη νομική ή την πληροφορική.
Αν σαρεσε όντως δεν θα ταν μια κλίση σου που θα είχε ανακαλυφθεί νωρίτερα? Και άντε και μπήκες στην Ελλάδα πώς θα τη βγάλεις με Μαθηματικά που αλήθεια είναι πανδύσκολα και χωρίς καμία βάση ?
Εγώ θεωρώ όποιος ψάχνει βρίσκει...έχω γνωστό που τελείωσε νομική και έκανε μαστερ στο φορολογικό δίκαιο και δουλεύει σε ελεγκτική στο κομμάτι του auditing.
Ναι οκ το μαστερ δε σου δίνει παραπάνω δικαιώματα αλλά σου δίνει εξειδίκευση.
 

huh

Νεοφερμένος

Η huh αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 21 ετών. Έχει γράψει μόλις ένα μήνυμα.
έφτιαξα λογαριασμό μονο και μονο για να πω οτι αυτο το thread μου προκάλεσε υπαρξιακη κριση πριν καν μπω νομικη (κατι που θελω απτο γυμνασιο και τωρα το ξανασκεφτομαι)
 

Κλημεντίνη

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Κλημεντίνη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 1,660 μηνύματα.
έφτιαξα λογαριασμό μονο και μονο για να πω οτι αυτο το thread μου προκάλεσε υπαρξιακη κριση πριν καν μπω νομικη (κατι που θελω απτο γυμνασιο και τωρα το ξανασκεφτομαι)

Δεν εχεις κάποια καλύτερη επιλογή απο θεωρητική για να το σκέφτεσαι.

Η συζήτηση έχει νόημα μονο αν εισαι ακομα μαθητής.

Τα πράγματα σαφέστατα είναι παρα πολυ δύσκολα αλλα με επιμονή και θέληση ολα γίνονται.
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11,179 μηνύματα.
Διάβασα όλα τα σχόλια και το αρχικό post.
Εγώ προβληματίζομαι αν αγαπάς τη νομική ή την πληροφορική.
Αν σαρεσε όντως δεν θα ταν μια κλίση σου που θα είχε ανακαλυφθεί νωρίτερα? Και άντε και μπήκες στην Ελλάδα πώς θα τη βγάλεις με Μαθηματικά που αλήθεια είναι πανδύσκολα και χωρίς καμία βάση ?
Εγώ θεωρώ όποιος ψάχνει βρίσκει...έχω γνωστό που τελείωσε νομική και έκανε μαστερ στο φορολογικό δίκαιο και δουλεύει σε ελεγκτική στο κομμάτι του auditing.
Ναι οκ το μαστερ δε σου δίνει παραπάνω δικαιώματα αλλά σου δίνει εξειδίκευση.

Δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φημίζονται. Όχι στο πλαίσιο του υποχρεωτικού τουλάχιστον. Εαν κάποιος θέλει να μαθηματικοποιήσει το πτυχίο του, έχει την δυνατότητα παίρνοντας κατάλληλα μαθήματα επιλογής. Αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι πως είναι καλό να απολαμβάνει κανείς τα μαθηματικά, αλλά δεν χρειάζεται και να ψοφάει για αυτά σαν να ήταν μαθηματικός, για να ασχοληθεί με την πληροφορική.

έφτιαξα λογαριασμό μονο και μονο για να πω οτι αυτο το thread μου προκάλεσε υπαρξιακη κριση πριν καν μπω νομικη (κατι που θελω απτο γυμνασιο και τωρα το ξανασκεφτομαι)

Πολύ κακώς διάβασες αυτό το thread εφόσον σου αρέσει η νομική. Είναι προτιμότερο να είσαι σίγουρη για την επιλογή σου και να είσαι καλή σε αυτό που επέλεξες ακόμα και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, παρά να είσαι αβέβαιη και να μην απολαμβάνεις αυτό που κάνεις,ακόμα και όταν το επάγγελμα ανθίζει.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 20,977 μηνύματα.
Δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φημίζονται. Όχι στο πλαίσιο του υποχρεωτικού τουλάχιστον. Εαν κάποιος θέλει να μαθηματικοποιήσει το πτυχίο του, έχει την δυνατότητα παίρνοντας κατάλληλα μαθήματα επιλογής. Αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι πως είναι καλό να απολαμβάνει κανείς τα μαθηματικά, αλλά δεν χρειάζεται και να ψοφάει για αυτά σαν να ήταν μαθηματικός, για να ασχοληθεί με την πληροφορική.

Kαι έτσι μια με τον @eukleidhs1821 που παρουσιάζει τα μαθηματικά ως ανούσιες ασκήσεις φροντιστηρίων και μια με αυτή την άποψη, η πλειονότητα των "καλών" μαθητών αντί Τμημάτων Μαθηματικών ή γενικά Μαθηματικοποιημένων Επιστημών επιλέγει άλλες επιστήμες. Για ποιο λόγο όσοι έχουν το ταλέντο, να μην σπουδάζουν αυτό που θα τους ωθήσει; :studying: Δεν μπορεί το 2021 και τα 2/3 των θεμάτων του φόρουμ να αποτελούν μόνο την Ιατρική, τις Φιλολογικές επιστήμες και τη Χημεία. Κάτι δεν πάει καλά.
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 11,179 μηνύματα.
Kαι έτσι μια με τον @eukleidhs1821 που παρουσιάζει τα μαθηματικά ως ανούσιες ασκήσεις φροντιστηρίων και μια με αυτή την άποψη, η πλειονότητα των "καλών" μαθητών αντί Τμημάτων Μαθηματικών ή γενικά Μαθηματικοποιημένων Επιστημών επιλέγει άλλες επιστήμες. Για ποιο λόγο όσοι έχουν το ταλέντο, να μην σπουδάζουν αυτό που θα τους ωθήσει; :studying: Δεν μπορεί το 2021 και τα 2/3 των θεμάτων του φόρουμ να αποτελούν μόνο την Ιατρική, τις Φιλολογικές επιστήμες και τη Χημεία. Κάτι δεν πάει καλά.

Γιατί διαφωνείς ; Την ίδια εκπαίδευση έχει κάποιος όντας απόφοιτος μαθηματικού και την ίδια όντας απόφοιτος πληροφορικής ή οποιουδήποτε θετικού τμήματος ;
 
Τελευταία επεξεργασία:

Guest 387112

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Πάλι τα ίδια, τρώγονται οι Έλληνες σε ποστ. Λοιπόν, κάνε αυτό που νομίζεις. Καλό είναι είναι ένα δεύτερο πτυχίο, μπορείς να τα κάνεις όλα παράλληλα. Κάνε αίτηση σε κάποιο μεταπτυχιακό και μπες παράλληλα και πληροφορική. Αν σου απαντήσει και κάποια εταιρία από τις χιλιάδες που έστειλες βιογραφικό ακόμα καλύτερα. Πράγματι, όλα τα επαγγέλματα στην Ελλάδα περνούν κρίση. Αυτό το ξέρουμε εδώ και 10 χρόνια. Το τονίζω και εδώ, όποιος ξέρει καλά ξένες γλώσσες να φύγει εχθές από την χώρα, όποιος δεν ξέρει να μάθει για να φύγει. Είναι πραγματικά ευκαιρία που είμαστε στην ΕΕ και μπορούμε να φύγουμε, αν και όταν μας πετάξουν έξω ή διαλυθεί αυτό το το πράγμα τότε θα πέσει πολύ μεγάλη πείνα
Αυτή η χώρα είναι για τα βύσματα, αν δεν έχεις, δουλειά δεν βρίσκεις σαν νεος πτυχιούχος. Δεν βλέπεις ότι όλοι ζητούν 10 χρόνια προϋπηρεσία, αυτό αν θα πάει κάποιος έμπειρος διότι από αποφοίτους έχουν 100 ανιψιά και εγγόνια από πίσω.
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 20,977 μηνύματα.
Γιατί διαφωνείς ; Την ίδια εκπαίδευση έχει κάποιος όντας απόφοιτος μαθηματικού και την ίδια όντας απόφοιτος πληροφορικής ή οποιουδήποτε θετικού τμήματος ;

Φυσικά και όχι :lol: Απλά τα Μαθηματικά παρουσιάζονται ως μια επιστήμη για όσους δεν έχουν κάποια "επαγγελματική" στόχευση με αποτέλεσμα ο μέσος Έλληνας μαθητής να πλάθει στο μυαλό του σενάρια ότι ο κακός δράκος του παραμυθιού είναι στο Μαθηματικό ή Φυσικό Τμήμα. Ξέρεις πολύ καλά πως το λέω.

Πράγματι, όλα τα επαγγέλματα στην Ελλάδα περνούν κρίση. Αυτό το ξέρουμε εδώ και 10 χρόνια. Το τονίζω και εδώ, όποιος ξέρει καλά ξένες γλώσσες να φύγει εχθές από την χώρα, όποιος δεν ξέρει να μάθει για να φύγει. Είναι πραγματικά ευκαιρία που είμαστε στην ΕΕ και μπορούμε να φύγουμε, αν και όταν μας πετάξουν έξω ή διαλυθεί αυτό το το πράγμα τότε θα πέσει πολύ μεγάλη πείνα

Αυτό είναι μια αλήθεια, αλλά όσα πτυχία και να κάνει κάποιος, δουλειά δεν βρίσκει. Το θέμα δεν είναι η συλλογή πτυχίων αλλά το πόσο καλός είναι κάποιος στο βασικό πτυχίο του. Θα ήθελα να μου βρεις έναν καλό Έλληνα πτυχιούχο Ιατρικής, Μαθηματικών, Πληροφορικής, Χημ.Μηχανικών, Γεωλογίας κτλ που να είναι "expert" σε κάποιον επιστημονικό κλάδο του πάνω στο βασικό πτυχίο του. Αντιθέτως, η λογική κάνουμε λίγο από αυτό και μετά στρεφόμαστε με μπακαλίστικες μεθόδους σε 2-3 άλλες επιστήμες δεν οδηγεί κάπου. Απλά ξεφτιλίζεται η έννοια των σπουδών και η αξία των πτυχίων έτσι.

Ο λόγος που αρκετοί Έλληνες τρομάζουν στην ιδέα να ζήσουν σε κάποια χώρα της ΕΕ εκτός Ελλάδας, είναι καθαρά λόγω ξένης γλώσσας και υπερπροστασίας από τη μαμά μέχρι τα 50. Μπορεί να έχουν διπλώματα γλωσσομάθειας αλλά δεν σημαίνει ότι χειρίζονται τη γλώσσα σε επίπεδο συναλλαγής. Όντως είναι παράλογο να ζούμε στην Ευρώπη και να το θεωρούμε κατόρθωμα να παίρνουμε το αεροπλάνο και σε 2 ώρες να είμαστε Βιέννη. Προτιμούμε να τρώμε λεφτά σε διακοπές στην Πάρο και σε ξεκωλάδικα στην Θεσ/νίκη και κατά τ' άλλα να φαίνεται ακριβή η Πράγα ως τόπος διαμονής, άσχετα αν η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα είναι απαίσια και μόνιμα μιζέρια.

Πέρα από τον ήλιο και τους φίλους, με τι τρόπο μπορεί κάποιος να ζήσει (θα ήθελα επιχειρήματα οικονομικού τύπου); Δεν θα ήθελα να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν μας πετάξουν από την ΕΕ. Τότε θα βγαίνουν κλαψομαρίες και θα ρωτάνε υποκριτικά "μα η Ευρώπη δίπλα είναι γιατί δεν μπορούμε να πάμε".

Αυτή η χώρα είναι για τα βύσματα, αν δεν έχεις, δουλειά δεν βρίσκεις σαν νεος πτυχιούχος. Δεν βλέπεις ότι όλοι ζητούν 10 χρόνια προϋπηρεσία, αυτό αν θα πάει κάποιος έμπειρος διότι από αποφοίτους έχουν 100 ανιψιά και εγγόνια από πίσω.

Είναι επιλογή των κατοίκων τι ακριβώς τους ευχαριστεί. Προσωπικά κάνω τούμπες, αφού τους αρέσει. Γι' αυτό θα πρέπει να κάνουν τσιμουδιά. Να κάνουν ότι κοιμούνται που είπε και ο άλλος.

Το οικονομικό σκέλος το θεωρώ φτηνή δικαιολογία για να μην θέλει κάποιος να πάει στο εξωτερικό είτε για σπουδές είτε για δουλειά. Καλό θα ήταν, να υπήρχε ειλικρίνεια μεταξύ μας και να μην δουλευόμαστε. Η διαμονή στην Λαμία ή στην Άρτα πιο πολύ ακριβή είναι (και δεν μιλάμε για μεγάλες πόλεις).
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top