Εγώ στοχευω Αθήνα. Το Ημμυ είναι πάρα πολλά μόρια αν και έχω κοιτάξει αυτή την σχολή κια φαίνεται ωραία, δεν λέω ότι το φυσικό με 15000 είναι εύκολο καθόλου δεν είναι. Μια ερώτηση προγραμματισμό στην θετική έχει;
Λοιπόν,θα σου πω κάποια δικά μου συμπεράσματα μιας που κάποτε ήμουν στην θέση σου.
Ορισμένες αλήθειες :
1) Εαν θες να δεις αποκλειστικά φυσική, και την λατρεύεις σε σημείο που δεν μπορείς ή δεν θα ήθελες να ασχοληθείς ούτε για την πλάκα με οτιδήποτε άλλο,τότε επέλεξε φυσικό. Ούτε ημμυ,ούτε μαθηματικό ούτε οτιδήποτε άλλο. Προφανώς συνδέονται,αλλά αλλιώς σκέφτεται ο μαθηματικός,αλλιώς ο μηχανικός και αλλιώς ο φυσικός.
2) Εαν θες να ασχοληθείς αποκλειστικά με φυσικές επιστήμες ή μαθηματικά και δεν σου αρέσει οτιδήποτε τεχνικό ή η εφαρμογή των ιδεών απο τις βασικές επιστήμες,τότε ΜΗΝ επιλέξεις τμήμα μηχανικών. Θα δεινοπαθήσεις απο τα εργαστήρια και τα μαθήματα μηχανικών. Όλες είναι δύσκολες σχολές αλλά με διαφορετικό τρόπο. Στους μηχανικούς η δυσκολία δεν είναι πάντα στις εγγενείς ιδιότητες του εκάστοτε προβλήματος όσο στην περιπλοκότητα, και την ποσότητα του. Άρα η καθημερινότητα περιλαμβάνει πολλές εργασίες και projects,που περιγράφονται ορισμένες φορές απλούστατα ,αλλά για να πραγματοποιηθούν απαιτούν πολύ χρόνο και πολύ κόπο.
3) Η Φυσική πάντα είχε,έχει και θα έχει ενδιαφέρον,καθώς αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε τεχνολογίας, και θα συνεχίσει να τον αποτελεί. Αυτό σημαίνει οτι οι γνώσεις που αποκομίζεις απο το πτυχίο δεν είναι άμεσα "εμπορεύσιμες"(εκτός εαν θες απλά να τις διδάξεις),αλλά αποτελούν αναγκαίο και ικανό εφόδιο για να αποκτήσεις εμπορεύσιμες "ικανότητες" .Πρόσεξε την διαφορά,αναφέρω ικανότητες και όχι γνώσεις. Κανείς δεν αγοράζει πλέον γνώση ούτως η άλλως,εφόσον είναι διαθέσιμη παντού. Αγοράζουν ανθρώπους που τις έχουν διαβάσει,τις έχουν κατανοήσει,και τις έχουν μετατρέψει σε κάτι χρήσιμο. Άρα το μεταπτυχιακό ΕΙΝΑΙ απαραίτητο οπωσδήποτε εαν γίνεις φυσικός,ειδάλλως θα βρεις τα πράγματα πολύ σκούρα.
4) Αυτό που έχεις δει εσύ απο το σχολείο επομένως ως τώρα, είναι κυρίως εφαρμογές και "πρακτική"
γνώση. Αλλά δεν έχεις δει το πραγματικό σκεπτικό ενός φυσικού ούτε ενός μαθηματικού,μόνο προϊόντα της σκέψης τους. Γι'αυτό και ο κόσμος σπουδάζει τις αντίστοιχες επιστήμες, για να μάθει τον τρόπο σκέψης(και ιδανικά να συνεισφέρει σε αυτόν). Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος να μην σου αρέσει εν τέλει αυτό που όντως αντιπροσωπεύουν. Επομένως ψάξε και σιγουρέψου οτι δεν είναι απλά ένας ενθουσιασμός.
Σε κάθε περίπτωση προτείνω να πορευτείς με την παραπάνω λογική που ανέφερα αρχικά.Διάβασε,μάθε περισσότερα για την φυσική,και εαν δεις οτι είναι το μόνο που σου αρέσει πολύ σε σημείο να μην το άλλαζες για τίποτα στον κόσμο και περνάς τις ώρες σου μελετώντας σχεδόν απρόσκοπτα,κυνήγησε το. Προγραμματισμός χρειάζεται και μάλιστα είναι και προαπαιτούμενος εαν θες να αυξήσεις τις επαγγελματικές σου ευκαιρίες ως φυσικός.
Προσωπικά είχα και εγώ το δίλημμα μεταξύ φυσικού,μαθηματικού & κάποιας σχολής μηχανικών. Όμως υπήρχαν θέματα φυσικής που οι μαθηματικοί τα προσέγγιζαν με λιγότερη έμφαση στο πείραμα,στην διαίσθηση και την φυσική ερμηνεία. Ομοίως υπήρχαν πολλά ενδιαφέρων προβλήματα στα οποία οι μαθηματικές ιδέες είναι πολύ "όμορφες" και "καθαρές",αλλά δεν κολλάγανε ιδιαίτερα στο context της φυσικής,εγώ όμως ήθελα να τις μάθω.Ήθελα συνδυασμό επομένως,και όπως έχω ξαναπεί,το ωραίο αυτής της σχολής είναι οτι συνδυάζει το υλικό της φυσικής με το αφηρημένο & νοητικό των μαθηματικών. Επιπλέον οι ημμυ πούλαγαν πρακτικές γνώσεις και ικανότητες που είναι πιο ελκυστικές για τις εταιρίες,οπότε ήταν ο τέλειος συνδυασμός για εμένα. ΜΗΝ θεωρήσεις οτι αυτό το σκεπτικό σημαίνει οτι Ημμυ > Μαθηματικό & Ημμυ > Φυσικό . Σε καμία περίπτωση! Ανάλογα με την προσωπικότητα σου και τι θες απο τις σπουδές σου υπάρχει μια ιδανική επιλογή για εσένα,χωρίς να σημαίνει κάτι για την σχετική αξία των τμημάτων.