Ισοτιμία κολλεγίων

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Έχει πλάκα ριουζακι που το λες αυτό, καθότι οι μισοί ειδικευόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είναι από πανεπιστήμια Βουλγαρίας, Ρουμανίας κλπ.
 

Ackerback

Νεοφερμένος

Ο Ackerback αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 33 μηνύματα.
Ήμουν από αυτούς που κατέκριναν ως το τέρμα τα άτομα που έβγαιναν στο εξωτερικό να σπουδάσουν πληρώνοντας
Όμως σκεφτείτε δε θα μας πειράξει αν κάποιος σπουδάσει στη Αγγλία τόσο με το αν το κάνει στη Βουλγαρία
Άρα εφόσον ήμουν υπέρμαχος τον ιδιωτικών πανεπιστημίων και κολλεγίων κατέληξα ότι το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι η ποιότητα του πτυχίου από άποψη μαθημάτων και διαφάνειας του πτυχίου πράγμα που ακόμα και στα δημόσια δε μπορείς να το εγγυηθείς
Άρα το πρόβλημά μας είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολλέγια να έχουν ισχυρές βάσεις
Ναι λέμε ότι τα ιδιωτικά είναι στη κορυφή του πλανήτη βλέπε Χάρβαρντ, και συμφωνώ γιατί έτσι γίνεται όταν υπάρχει ελεύθερη αγορά και ανταγωνισμός.
Ο καθένας προσπαθεί να γίνει καλύτερος από τον άλλο και άμα δείτε και το παράδειγμα της Κύπρου με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων ανέβηκε και το επίπεδο των δημοσίων
Όμως να αναλογιστούμε ότι το Χάρβαρντ έχει μια ιστορία εκατοντάδων ετών και δέχεται και δωρεές εκατομμύριων με τις οποίες αναβαθμίζει συνεπώς τα προγράμματα σπουδών κτλ πράγμα που δε ξέρουμε αν είναι ικανά να κάνουν τα ιδιωτικά σε τέτοιο βαθμό
Άρα ΝΑΙ στην ισοδυναμία (θα είναι αδικία να μη το κάνεις) και ναι στα ιδιωτικά)
Στη τελική ρε μάγκες αν όντως θεωρείτε τόσο ανώτερους τους εαυτούς σας που πάτε σε δημόσια από όσους είναι σε κολλέγιο θα τη βρείτε την άκρη
 
Τελευταία επεξεργασία:

PanosGR

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Πάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Ο.Π.Α. (Αθήνα) και μας γράφει απο Γαλλία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,018 μηνύματα.
Το κάθε ranking δημοσιεύει και τα indicators του. Πχ. το QS top το λέει "methodology". https://www.topuniversities.com/qs-world-university-rankings/methodology

Άμα γκουγκλάρεις γενικά για το κάθε ranking θα δεις ένα-ένα στο κάθε κριτήριο πώς υπολογίζεται ο βαθμός και πόσο % μετράει στο συνολικό βαθμό του.

Τέλος, αυτοί που "πιστοποιούν" τα πανεπιστήμια, έγινε και πρόσφατα αξιολόγηση (και γίνεται ακόμα, τουλάχιστον στο πανεπιστήμιο κρήτης που ξέρω), είναι από ξένα πανεπιστήμια.


Και στο τμήμα μου ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση πριν τα Χριστούγεννα. Ήμουν μέσα σε αυτούς που τους ζητήθηκε να δώσουν feedback στους καθηγητές ξένων πανεπιστημίων (και σε έναν εκπρόσωπο από το οικονομικό Επιμελητήριο).
Απλώς, δεν ξέρω κατά πόσο ανεξάρτητη και αντικειμενική είναι αυτή η αξιολόγηση. Διάφοροι οι λόγοι...
 

Μάρκος Βασίλης

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, Διδακτορικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.
Παιδιά, νομίζω ότι το ευρύτερο ζήτημα ιδιωτικά (κερδοσκοπικά ή μη κερδοσκοπικά) vs δημόσια πανεπιστήμια είναι πολύ πιο σύνθετο από ότι και οι δύο πλευρές πιστεύουν.

Αφ' ενός, δε γίνεται να μην ανοίξει ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και προς ιδιωτικό τομέα. Αυτό νομίζω είναι σαφές για πάρα πολλούς λόγους, ένας από αυτούς - μακροπρόθεσμα, όμως - είναι και ο ανταγωνισμός, αλλά και η αποτελεσματικότερη άντληση πόρων. Αλλά τα θετικά - ουσιώδη ή μη - έχουν ακουστεί από τους περισσότερους εδώ μέσα.

Σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να πιστεύουμε ότι η λύση στο πρόβλημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι το ότι μας έλειπαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αρχικά - έχουν ξανα-αναλυθεί εδώ πέρα, μην πολυλογούμε - ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο είναι μία τεράστια επένδυση που δεν αναλαμβάνει κανείς εύκολα - ειδικά σε μία χώρα που ακόμα δεν προσφέρει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Επομένως, το ότι θα ανταγωνιστούν τα υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια είναι περισσότερο ευχολόγια παρά κάτι πιθανό να συμβεί - τουλάχιστον, όχι άμεσα.

Η κυβέρνηση, σε αυτό το άνοιγμα προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.λπ., νιώθω ότι δεν έχει δώσει σαφή προσανατολισμό. Ο στόχος είναι να έχουμε νέα και μεγάλα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, όπως αυτά που κυριαρχούν στο εξωτερικό - Harvard, MIT κ.λπ. - ή να βολέψουμε τους 10-15 «φίλους» της κυβέρνησης, να ανοίξουν δύο μαγαζάκια και να μοιράζουν χαρτιά στους «φίλους» του κόμματος για να βολεύονται και να «είναι σαν να έχουν δέκα πτυχία», όπως έχει πει πρόσφατα προσφιλής και λαοπρόβλητος αναπτυξιακός υπουργός;
 

Αλκης Κ.

Δραστήριο μέλος

Ο Αλκης Κ. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 630 μηνύματα.
Πταν λες χαοτική διαφορά εννοείς σε κτήρια; Μάλλον διότι από μέλη ΔΕΠ, διδακτέα ύλη, τρόπο διδασκαλίας είναι κορυφή. Τώρα μην πεις κάτι γραφικά κάνουν καταλήψεις είναι βαμμένοι οι τοίχοι κτλ. Τα διεθνή rankings μπορείς να κοιτάξεις τι κριτήρια έχουν και προφανώς κάθε θέση αποτελεί το άθροισμα των μέσων όρων αυτών, στις ερευνητικές εργασίες δε είναι ακόμα πιο πάνω


Εσυ δηλαδη ποια ουσιαστικη διαφορα εχεις δει σε σχεση με την προηγουμενη σχολη σου? Αν εβγαινες απο την αλλη θα εισουν χειροτερος γιατρος?
 

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Competitive Racist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Απόφοιτος. Έχει γράψει 1,848 μηνύματα.
Τα ιδιωτικα και κρατικα πανεπιστημια λειτουργουνε υπο διαφορετικα καθεστωτα και δεν πολυγινεται συγκρισή στο αποτελεσμα τους. Ο Μαρκος πιο πανω λεει κατι σωστο, ποιος θα ριξει λεφτα για πανεπιστημιο σε μια χωρα με νομοθετικη ασταθεια? Βασικα, εδω τωρα αναγνωρζεται η ισοτητα πτυχιων. Υπαρχει ομως και το αλλο οικονομικο στοιχειο απο την πλευρα του καταναλωτη, το οτι εαν θες να πας σε ιδιωτικο, θα πληρωσεις το κρατικο πανεπιστημιο μεσω φορων και θα πρεπει μετα να πληρωσεις και αλλα για να πας εκει που θες. Δεν νομιζω να ειναι και πολυ δικαιο αυτο.
Και πριν βγουν τα ιδεολογικα pitchforks για την "δωρεαν" παιδεια, θα μπορουσε ο φοιτητης να παιρνει χρηματα για την φοιτηση του και να τα δινει στο ιδρυμα που θελει. Αυτο δεν θα γινει ποτε ομως γιατι θα ξεβολεψει την βιομηχανια πτυχιων
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 20,977 μηνύματα.
O Johnny είπε κάτι που πέρασε στα ψιλά. Ποιος επανδρώνει τα δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας σήμερα; Ας αφήσουμε στην άκρη τι κάνει το London School of Economics και ας δούμε πιο "τοπικά" δημόσια Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια περιφερειακών πόλεων π.χ. στο Γκέντ, στο Γκράτς, στο Μαρβούργο, στην Τουλόύζη...κλπ γιατί δεν είναι σαν τα Ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια. Η εμπειρία μου σε δυο χώρες μου έδωσε να κατανοήσω μια δια παντός ότι:

- καλά στέκει ο μύθος περί "αριστείας" των Ελλήνων μαϊντανών (δεν υπάρχουν στοιχεία προόδου 20ετίας εκτός εξαιρέσεων που οι πράξεις μιλάνε για τα πρόσωπα που λιβανίζουν τα Ελληνικά ΜΜΕ)
- το πρόβλημα είναι οι κανονιστικές διατάξεις των Τμημάτων αλλά και η νοοτροπία για συγκεκριμένο know-how που εφαρμόζεται με τακτική εδώ και 40 χρόνια τουλάχιστον! κάτι που δεν αφήνει το Πανεπιστήμιο να είναι Ευρωπαϊκό όπως στις πόλεις που ανέφερα πιο πάνω
- ο μη έλεγχος και ο φεουδαρχικός τρόπος διορισμού των μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ, και άλλων κρατικοδίαιτων "μεγαλοερευνητών" που συμβάλλουν στην έρευνα: στην Ελλάδα δεν ξέρω κατά πόσο έχει συμβάλλει κάποια φυλλάδα πάνω στη Γεωμετρική Ανάλυση των Ολόμορφων Συναρτήσεων) καθώς δεν υπάρχει ο επιστημονικός συντονισμός του γιατί και του σκοπού σε πλαίσιο βιομηχανικής / οικονομικής ανάπτυξης με συνεργασίες (π.χ. το Τμήμα Μαθηματικών να συνεργαστεί με το Τμήμα Αεροναυπηγών, που είναι αδιανόητο στην Ελληνική μαθηματική / πολυτεχνική κουλτούρα κάτι σαν παραβίαση άβατο μοναστηριού)
- η έλλειψη σκοπού, στόχου και ρεαλισμού: γιατί χρειαζόμαστε 8-10 Τμήματα Μαθηματικών, καμιά 40αριά Τμήματα Πληροφορικής κλπ;
- η έλλειψη επιστημονικής συνέπειας καθώς η κοινωνία δεν είναι "εκπαιδευμένη" να αναγνωρίζει την σημασία των Πανεπιστημιακών σπουδών στην παραγωγή φόρου εισοδήματος και όχι να βλέπουμε φαινόμενα ότι απόφοιτοι π.χ. από την ΟΠΑ να δουλεύουν γκαρσόνι χωρίς κοινωνική ασφάλιση επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική επαγγελματική ευκαιρία (για το φαινόμενο αυτό δεν φταίει η κρίση αλλά η ιδεοληπτική νοοτροπία της Ελλάδας από το 1990 και μετά)
- η Ελλάδα έχει 95% σπουδές με αποκλειστική ειδικότητα το Δημόσιο (ακόμη και Πληροφορική να είναι, το όλο πλαίσιο για το Δημόσιο είναι)

Έτσι ας αφήσουμε την κάθε Αγγλία, το κάθε Βέλγιο, την κάθε Αυστρία και Γερμανία στον κόσμο τους. Να κάνουν αυτό που ξέρουν εδώ και 300 χρόνια τουλάχιστον και όχι να πιάνουμε ένα ξερό Χάρβαρντ απλά για να συγκρίνουμε την χαμοκέλα με την βίλα. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες αλλά όχι με διαπιστώσεις κάθε λογής "ειδικούς". Όχι άλλο ειδικούς...
 

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,953 μηνύματα.
Έχει πλάκα ριουζακι που το λες αυτό, καθότι οι μισοί ειδικευόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είναι από πανεπιστήμια Βουλγαρίας, Ρουμανίας κλπ.


Ναι γενικα σκατα στα ιδιωτικα. Σκεψου το καλυτερο παραδειγμα εκπαιδευμενου απο ιδιωτικα πανεπιστημια ειναι ο πρωθυπουργος, που κανει τον τσιπρα να φανταζει σαινι.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Guest 336742

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Ναι γενικα σκατα στα ιδιωτικα. Σκεψου το καλυτερο παραδειγμα εκπαιδευμενου απο ιδιωτικα πανεπιστημια ειναι ο πρωθυπουργος, που κανει τον τσιπρα να φανταζει σαινι.


Από τα 30 πρώτα πανεπιστήμια σε νομπελίστες στον κόσμο, 13 είναι ιδιωτικά (ενώ ιδιωτικά έχει μόνο η Αμερική + είναι πολύ λιγότερα τα ιδιωτικά απ'τα δημόσια...) και το 53% των νομπελιστών των 30 πρώτων πανεπιστημίων είναι σε ιδωτικά...

Δεν είναι επιχείρημα το τι έχει κάνει ο Μητσοτάκης και ο κάθε Μητσοτάκης.
 

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Ναι γενικα σκατα στα ιδιωτικα. Σκεψου το καλυτερο παραδειγμα εκπαιδευμενου απο ιδιωτικα πανεπιστημια ειναι ο πρωθυπουργος, που κανει τον τσιπρα να φανταζει σαινι.

Μην μου λες πράγματα που δεν πιστεύεις ούτε εσύ. Δες συνεντεύξεις του Τσίπρα όσον αφορά τις επενδύσεις (πχ με Κλίντον) και δες συνεντεύξεις του Μητσοτάκη στο Davos.

Δεν θα ήθελα να συνεχιστεί έτσι το τοπικ, αλλά μην μου συγκρίνεις έναν καραγκιόζη που δεν ήξερε καν τι σημαίνει επένδυση πριν γίνει πρωθυπουργός, με έναν που το γνωρίζει.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ξαναλέω. Σε λυπάμαι που τα θεωρείς τόσο κατώτερα αλλά χρησιμοποιείς το εθνικό σύστημα υγείας που έχει παντού τέτοιους αποφοίτους. Εκτός αν είσαι κανένας καπιταλας που πάει μόνο σε ιδιώτες γιατρούς, τότε μιλάμε για μεγάλη υποκρισία.
 

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,953 μηνύματα.
Απο τα 30 πρώτα πανεπιστήμια σε νομπελίστες στον κόσμο, 13 είναι ιδιωτικά (ενώ ιδιωτικά έχει μόνο η Αμερική + είναι πολύ λιγότερα τα ιδιωτικά απ'τα δημόσια...) και το 53% των νομπελιστών των 30 πρώτων πανεπιστημίων είναι σε ιδωτικά...

Δεν είναι επιχείρημα το τι έχει κάνει ο Μητσοτάκης και ο κάθε Μητσοτάκης.

Και αν το 100% των πανεπιστημιων ηταν κρατικα, το 100% των νομπελιστων θα ηταν απο κρατικα πανεπιστημια.
Δε ποιντ ιζ πρωτα ειμαστε σιγουροι οτι τα δημοσια/ομοσπονδιακα λειτουργουν ρολοι κ μετα ο καπιταλας ας φτιαξει το ιδιωτικο του, και στις ηπα ετσι εκαναν.


Μην μου λες πράγματα που δεν πιστεύεις ούτε εσύ. Δες συνεντεύξεις του Τσίπρα όσον αφορά τις επενδύσεις (πχ με Κλίντον) και δες συνεντεύξεις του Μητσοτάκη στο Davos.

Δεν θα ήθελα να συνεχιστεί έτσι το τοπικ, αλλά μην μου συγκρίνεις έναν καραγκιόζη που δεν ήξερε καν τι σημαίνει επένδυση πριν γίνει πρωθυπουργός, με έναν που το γνωρίζει.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ξαναλέω. Σε λυπάμαι που τα θεωρείς τόσο κατώτερα αλλά χρησιμοποιείς το εθνικό σύστημα υγείας που έχει παντού τέτοιους αποφοίτους. Εκτός αν είσαι κανένας καπιταλας που πάει μόνο σε ιδιώτες γιατρούς, τότε μιλάμε για μεγάλη υποκρισία.

Το επιχειρημα ειναι οτι ο ενας ξερει καλα αγγλικα και ο αλλος οχι? Και ο γαπ ηξερε καλυτερα αγγλικα απο οτι ελληνικα.
Καλα και ο μπαρμπας που παιρνει χονδρικη κ πουλαει λιανικη επενδυτης ειναι, ε ο κουλης ειναι λιγο καλυτερος σταυ θεωρητικα. Τεσπα δεν με ενδιαφερει κιολας το ζητημα κ αξιωματικα αν το θες θα ειμαι κατα, απλα παρατηρω το φιασκο ψαχνοντας για το μεγαλυτερο κλοουν, βαριεμαι πολυ κ εχω πλ ελευθερο χρονο.

Μα ειπα οτι θελω τετοιους αποφοιτους? Και παλι αναφερεις κατι σαπιο που γινεται ως αντιπαραβολη σε κατι πιο σαπιο που ερχεται.

Δεν ειναι τυχαιο που και οι γιαπωνες(βαθια καπιταλιστικη χωρα) ως πρωτης επιλογης εχουν τους αποφοιτους δημοσιων και μαλιστα με σειρα ιδρυματος. Ο ιδιωτης να διασφσλισει το κερδος του (εξ ορισμου) και ξερει απο ποιο mind pool θα αντλησει. Η σαπιλα ειναι για τον 2ερο.
 

Johnny15

Επιφανές μέλος

Ο Γιάννης? αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 12,749 μηνύματα.
Το επιχειρημα ειναι οτι ο ενας ξερει καλα αγγλικα και ο αλλος οχι? Και ο γαπ ηξερε καλυτερα αγγλικα απο οτι ελληνικα.
Καλα και ο μπαρμπας που παιρνει χονδρικη κ πουλαει λιανικη επενδυτης ειναι, ε ο κουλης ειναι λιγο καλυτερος σταυ θεωρητικα. Τεσπα δεν με ενδιαφερει κιολας το ζητημα κ αξιωματικα αν το θες θα ειμαι κατα, απλα παρατηρω το φιασκο ψαχνοντας για το μεγαλυτερο κλοουν, βαριεμαι πολυ κ εχω πλ ελευθερο χρονο.

Μα ειπα οτι θελω τετοιους αποφοιτους? Και παλι αναφερεις κατι σαπιο που γινεται ως αντιπαραβολη σε κατι πιο σαπιο που ερχεται.

Δεν ειναι τυχαιο που και οι γιαπωνες(βαθια καπιταλιστικη χωρα) ως πρωτης επιλογης εχουν τους αποφοιτους δημοσιων και μαλιστα με σειρα ιδρυματος. Ο ιδιωτης να διασφσλισει το κερδος του (εξ ορισμου) και ξερει απο ποιο mind pool θα αντλησει. Η σαπιλα ειναι για τον 2ερο.


Ας αφήσουμε τελείως τη συζήτηση για Τσίπρα και Μητσοτάκη λοιπόν αφού δεν είναι του θέματος.

Εγώ είμαι υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων και κατά των ιδιωτικών. Θεωρώ ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απλά έρχονται ως απάντηση σε ένα πρόβλημα που δεν θέλει κανείς να ακουμπήσει. Και αυτό είναι η βελτίωση των δημοσίων. Όταν δεν θέλετε να α) γίνουν ανταγωνιστικά τα δημόσια, β) να είναι σε επαφή με την αγορά, γ) να προωθούν την επιχειρηματικότητα, δ) να σταματήσει ο φοιτητικός συνδικαλισμός, ε) να ξεκινήσει αξιολόγηση καθηγητών αλλά και φοιτητών, τότε δε θα αλλάξουν πότε και θα συζητάμε για τα ΙΕΚ μια ζωή.

Αυτό δε θα γίνει στην Ελλάδα ποτέ.
 

Guest 336742

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Και αν το 100% των πανεπιστημιων ηταν κρατικα, το 100% των νομπελιστων θα ηταν απο κρατικα πανεπιστημια.
Δε ποιντ ιζ πρωτα ειμαστε σιγουροι οτι τα δημοσια/ομοσπονδιακα λειτουργουν ρολοι κ μετα ο καπιταλας ας φτιαξει το ιδιωτικο του, και στις ηπα ετσι εκαναν.
Πάλι λάθος κάνεις. Τα ιδιωτικά υπήρχαν πριν τα δημόσια στις ΗΠΑ. Επίσης μιλάς για πανεπιστήμια και "καπιτάλες", ενώ δεν βάζει κανείς λεφτά στην τσέπη του στα σοβαρά ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Μάθε πρώτα facts και τα λέμε μετά.

ΥΣ. Τώρα που κοιτάω πάλι εντωμεταξύ,έχεις μπλέξει και τα κρατικά με τα δημόσια. Έχεις μέλλον ακόμα...
ΥΣ2. Το τι στην Ιαπωνία δεν πέτυχε, είναι επίσης εκτός συζήτησης.

Α, και από προσωπική εμπειρία. Αν γίνεται, μη πεις σε κανένα διδακτορικό φοιτητή στις ΗΠΑ (Έλληνα) πως καλύτερα να'ναι σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Κρίμα να σε πάρει με τις ντομάτες το παιδί, που κάνει βοηθηλίκια σε όλη τη φοίτησή του... εεε, δημόσιο βλέπεις, μεγαλύτερο prestige.
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,953 μηνύματα.
Πάλι λάθος κάνεις. Τα ιδιωτικά υπήρχαν πριν τα δημόσια στις ΗΠΑ. Επίσης μιλάς για πανεπιστήμια και "καπιτάλες", ενώ δεν βάζει κανείς λεφτά στην τσέπη του στα σοβαρά ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Μάθε πρώτα facts και τα λέμε μετά.

ΥΣ. Τώρα που κοιτάω πάλι εντωμεταξύ,έχεις μπλέξει και τα κρατικά με τα δημόσια. Έχεις μέλλον ακόμα...
ΥΣ2. Το τι στην Ιαπωνία δεν πέτυχε, είναι επίσης εκτός συζήτησης.

Α, και από προσωπική εμπειρία. Αν γίνεται, μη πεις σε κανένα διδακτορικό φοιτητή στις ΗΠΑ (Έλληνα) πως καλύτερα να'ναι σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Κρίμα να σε πάρει με τις ντομάτες το παιδί, που κάνει βοηθηλίκια σε όλη τη φοίτησή του... εεε, δημόσιο βλέπεις, μεγαλύτερο prestige.
Δωσε φακτς αν θες, αλλιως κουβεντα να γινεται.
Εσυ ρε μεγαλε γιατι σπουδασες ελλαδα? Αν σπουδασες δηλαδη, μηπως δεν καταφερες καν να μπεις, τοσο φλομπα η φαση?
Με ξενα @@ ολοι παιχταραδες ειμαστε. Και οι πραγματικοι παιχταραδες λυνονται στο γελιο, γιατι ξερουν. Αντε κανε το διδακτορικο σου στο 'murica (αληθεια με τι ειπαμε οτι ασχολεισαι?) για να δουλεψεις στα μακ και ασε εμας στο ελλαντα στα δημοσια, τη ντοματουλα σου κρατα την θα την χρειαστεις οταν ο ινδος που σπουδασε στο ταπεινο δημοσιο στη χωρα του σου φαει τη θεση. Επιλογες ζωης ειναι το να κανεις βοηθηλικια μηπως και σε λυπηθει κανενας, ενω μπορουσες να βγαζεις ΣΟΒΑΡΑ ΛΕΦΤΑ. Αληθεια, κανεις βοηθηλικια?

Ενα πραγμα λιβανιζει ο ανθρωπος ο npb και δεν τον ακουτε, την σαπιλα των αχρηστων διδακτορικων να θαυμαζει ο συμμαθητης που θα μας πετυχει στο linkedin... Τσαγακι τα παμε.
 
Τελευταία επεξεργασία:

PanosGR

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Πάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Ο.Π.Α. (Αθήνα) και μας γράφει απο Γαλλία (Ευρώπη). Έχει γράψει 1,018 μηνύματα.
Δωσε φακτς αν θες, αλλιως κουβεντα να γινεται.
Εσυ ρε μεγαλε γιατι σπουδασες ελλαδα? Αν σπουδασες δηλαδη, μηπως δεν καταφερες καν να μπεις, τοσο φλομπα η φαση?
Με ξενα @@ ολοι παιχταραδες ειμαστε. Και οι πραγματικοι παιχταραδες λυνονται στο γελιο, γιατι ξερουν. Αντε κανε το διδακτορικο σου στο 'murica (αληθεια με τι ειπαμε οτι ασχολεισαι?) για να δουλεψεις στα μακ και ασε εμας στο ελλαντα στα δημοσια, τη ντοματουλα σου κρατα την θα την χρειαστεις οταν ο ινδος που σπουδασε στο ταπεινο δημοσιο στη χωρα του σου φαει τη θεση. Επιλογες ζωης ειναι το να κανεις βοηθηλικια μηπως και σε λυπηθει κανενας, ενω μπορουσες να βγαζεις ΣΟΒΑΡΑ ΛΕΦΤΑ. Αληθεια, κανεις βοηθηλικια?

Ενα πραγμα λιβανιζει ο ανθρωπος ο npb και δεν τον ακουτε, την σαπιλα των αχρηστων διδακτορικων να θαυμαζει ο συμμαθητης που θα μας πετυχει στο linkedin... Τσαγακι τα παμε.


Η απάντηση που πρέπει να σου δοθεί: ΞΥΔΙ.
 

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,953 μηνύματα.
Η απάντηση που πρέπει να σου δοθεί: ΞΥΔΙ.
/Offtopic

Well it could be, το κακό στην περίπτωση του υποφαινόμενου είναι πώς δεν υπάρχουν στεγανά.
Σόρρυ ρε παίχτη αλλά το βρίσκω οριακά ερεθιστικό να υποβιβάζω απόψεις και στάσεις ζωής ατόμων που προσπαθούν να ανελιχθούν επί πτωμάτων στη σπείρα της κοινωνικής εξέλιξης, όταν σχεδόν συνομίληκοί τους τα καταφέρνουν χωρίς να συνεισφέρουν στη διαιώνιση των κοινωνικών ανισοτήτων.
 

vassilis498

Διακεκριμένο μέλος

Ο vassilis498 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 7,079 μηνύματα.
Ας αφήσουμε τελείως τη συζήτηση για Τσίπρα και Μητσοτάκη λοιπόν αφού δεν είναι του θέματος.

Εγώ είμαι υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων και κατά των ιδιωτικών. Θεωρώ ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απλά έρχονται ως απάντηση σε ένα πρόβλημα που δεν θέλει κανείς να ακουμπήσει. Και αυτό είναι η βελτίωση των δημοσίων. Όταν δεν θέλετε να α) γίνουν ανταγωνιστικά τα δημόσια, β) να είναι σε επαφή με την αγορά, γ) να προωθούν την επιχειρηματικότητα, δ) να σταματήσει ο φοιτητικός συνδικαλισμός, ε) να ξεκινήσει αξιολόγηση καθηγητών αλλά και φοιτητών, τότε δε θα αλλάξουν πότε και θα συζητάμε για τα ΙΕΚ μια ζωή.

Αυτό δε θα γίνει στην Ελλάδα ποτέ.


Αυτά τα επιχειρήματα μου θυμίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα περί χρυσής αυγής που και καλά έρχεται ως απάντηση στην αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική (τις παπαριές που έλεγε κι ο Χίτλερ πριν 90 χρόνια δηλαδή) την οποία δεν στηρίζουμε μεν αλλά δε χάνουμε και ευκαιρία να προπαγανδίσουμε έμμεσα τη ρητορική της.

Κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο όπως και καμία ιδιωτική επιχείρηση δεν έρχεται να φτιάξει (τι θα πει απαντάω σε πρόβλημα; μάλλον αυτολογοκρίθηκες εδώ) ή να λύσει κανένα δημόσιο θεσμό. Μια ιδιωτική επιχείρηση ως επιχείρηση που κοιτά να βγάλει κέρδος είτε θα παρασιτήσει σε τυχόν παθογένειες του δημοσίου είτε θα εστιάσει σε niche target groups ώστε να εξυπηρετήσει ομάδες ανθρώπων οι οποίοι δεν καλύπτονται από το παρόν δημόσιο σύστημα όπως για παράδειγμα wannabe γιατροί που πατώνουν στις πανελλήνιες.

Οπότε όποιος λέει πως είναι υπέρ των δημοσίων πανεπιστημίων αλλά επιχειρηματολογεί υπέρ της λειτουργείας των ιδιωτικών δεν είναι και πολυ πειστικός. Αν μη τι άλλο τέτοια μέτρα θα δράσουν καταστροφικά ως προς τα δημόσια ιδρύματα όπως έχει γίνει και με τα σχολεία σε μικρότερο βαθμό.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Guest 336742

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Η απάντηση που πρέπει να σου δοθεί: ΞΥΔΙ.


Όχι, η απάντηση είναι να μην κάνει ΜΟΝΟ υποθέσεις.

Το μήνυμά του είναι ένα κατεβατό υποθέσεις που δεν έχουν καμία βάση. Τι να απαντήσεις σε αυτό;
 

harry akritas

Διάσημο μέλος

Ο harry akritas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2,099 μηνύματα.
Ο ιδιωτης να διασφσλισει το κερδος του (εξ ορισμου) και ξερει απο ποιο mind pool θα αντλησει. Η σαπιλα ειναι για τον 2ερο.

Το θέμα είναι ότι τα σοβαρά ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα έπρεπε να διεκδικήσουμε σαν χώρα αν δεν καταντούσαμε στο σημείο που καταντήσαμε είναι μη κερδοσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα δίδακτρα τα υπόλοιπα κέρδη προέρχονται από δωρεές και όλα πηγαίνουν αποκλειστικά στη λειτουργία του πανεπιστημίου και σε καμία τσέπη καπιτάλα. Καμία σχέση δηλαδή με τη θεωρία που μπορεί να έχεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος για τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα που λειτουργεί με βάση το κέρδος. Οπότε αυτόματα δεν έχει βάση η έννοια «βιομηχανία παραγωγής πτυχίων» γιατί προφανώς δεν πρόκειται να δωθεί πτυχίο σε κάποιον άσχετο μόνο επειδή πληρώνει, μιας και δεν υπεισέρχεται ο παράγοντας του κέρδους. Αλλά κι έτσι να γινόταν, πάλι δεν καταλαβαίνω. Γιατί να φοβάσαι έναν τύπο με πτύχιο που εσύ τον θεωρείς άσχετο; Ότι τι, θα έχει τις ίδιες πιθανότητες να διοριστεί στο ελληνικό δημόσιο με σένα (εδώ γελάμε);

Εγώ πχ έχω φιλαράκι που σπουδάζει σε ιδιωτικό κολλέγιο στην Ελλάδα, πληρώνει και βλέπω ότι μαθαίνει μια χαρά και κάνει εργασίες πιθανόν πιο δύσκολες από αυτές που κάνουμε εμείς στο απθ. Από την άλλη έχω 5-6 γνωστούς που σπουδάζουν σε διάφορα τει ηλεκτρολογίας στη χώρα και δεν ξέρουν τι εστί γεννήτρια ή μετασχηματιστής. Γιατί γκρινιάζουμε για τον πρώτο κι όχι για τους άλλους πέντε; Η μεγαλύτερη βιομηχανία πτυχίων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι το ελληνικό δημόσιο.
 

Ryuzaki

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Lost in Infinity αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 1,953 μηνύματα.
Το θέμα είναι ότι τα σοβαρά ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα έπρεπε να διεκδικήσουμε σαν χώρα αν δεν καταντούσαμε στο σημείο που καταντήσαμε είναι μη κερδοσκοπικά. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα δίδακτρα τα υπόλοιπα κέρδη προέρχονται από δωρεές και όλα πηγαίνουν αποκλειστικά στη λειτουργία του πανεπιστημίου και σε καμία τσέπη καπιτάλα. Καμία σχέση δηλαδή με τη θεωρία που μπορεί να έχεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος για τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα που λειτουργεί με βάση το κέρδος. Οπότε αυτόματα δεν έχει βάση η έννοια «βιομηχανία παραγωγής πτυχίων» γιατί προφανώς δεν πρόκειται να δωθεί πτυχίο σε κάποιον άσχετο μόνο επειδή πληρώνει, μιας και δεν υπεισέρχεται ο παράγοντας του κέρδους. Αλλά κι έτσι να γινόταν, πάλι δεν καταλαβαίνω. Γιατί να φοβάσαι έναν τύπο με πτύχιο που εσύ τον θεωρείς άσχετο; Ότι τι, θα έχει τις ίδιες πιθανότητες να διοριστεί στο ελληνικό δημόσιο με σένα (εδώ γελάμε);

Εγώ πχ έχω φιλαράκι που σπουδάζει σε ιδιωτικό κολλέγιο στην Ελλάδα, πληρώνει και βλέπω ότι μαθαίνει μια χαρά και κάνει εργασίες πιθανόν πιο δύσκολες από αυτές που κάνουμε εμείς στο απθ. Από την άλλη έχω 5-6 γνωστούς που σπουδάζουν σε διάφορα τει ηλεκτρολογίας στη χώρα και δεν ξέρουν τι εστί γεννήτρια ή μετασχηματιστής. Γιατί γκρινιάζουμε για τον πρώτο κι όχι για τους άλλους πέντε; Η μεγαλύτερη βιομηχανία πτυχίων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι το ελληνικό δημόσιο.

Εδωσες σοβαρη απαντηση και μπραβο κ δν ειρωνευομαι. Παμε στο ψητο τωρα.
Αντικειμενικα υπαρχουν ορισμενα πανεπιστημια του εξωτερικου, ιδιωτικα, ολοι τα ξερουμε, και ειναι κορυφη. Κατι τετοιο θα μπορουσε να λειτουργησει στην ελληνικη πραγματικοτητα? Πιθανοτατα οχι. Κι αυτο γιατι ολοι θελουν να λιγδωσει το αντερακι τους, εδω το δημοσιο το εχουν ξετιναξει, τα χρημστα απο δωρεες στο ιδιωτικο θα πηγαιναν σε ερευνα??
Πιο πιθανο μου φαινεται να επαιρνε μια τεραστια κρατικη επιχορηγηση (στο τελος οι ιδιοι θα τα ετρωγαν) και στις αξιολογησεις ολα μελι γαλα.
Και στη βουλγαρια πληρωνουν για να πανε (και σε αυτα τα college εδω περα), αλλα δεν βλεπω κανενα τρομερο επιστημονικο δυναμικο να ερχεται απο εκει.

Επομενως για 1-2 καλα που υπαρχουν στο εξωτερικο δεν αξιζει καν η ιδεα να αφησεις να φτιαχτουν καμποσα ιδιωτικα εδω που θα δημιουργησουν τεραστιο κορεσμο στην αγορα αλλα και στο επιστημονικο προσωπικο. Τι να κανουμε δεν γεννηθηκαν ολοι να γινουν πρεστιζατοι γιατροι, οσοι το αξιζουν θα το καταφερουν απο τα δημοσια.

Τελος παντων, ας μην μακρηγορω, οι περισσοτεροι εδω μεσα δεν εχουν επαφη με αγορα εργασιας ή να εχουν επενδυσει καπου για να ξερουν πώς παει το πραγμα κ τι εστι ανταγωνισμος, οποτε πιο πολυ για αμπελοφιλοσοφια μου μοιαζει.
Να το θυμασαι οι "αριστοι" του σημερα οι αυριανοι μουρατοι εργαζομενοι των κοινωφελων με 400Ε του αυριο.
Θελει να παιξεις αλλη μπαλα για να ξεφυγεις απο αυτη τη τρυπα.
 
Top