Κοιτα,οταν μιλαμε για εφαρμοσμενα θα δεις τα παντα στο πλαισιο προβληματων της μηχανικης ή των φυσικων επιστημων. Παραυτα ακομα και ενα μεταπτυχιακο εφαρμοσμενων σε ενα τμημα μαθηματικων δεν θα ειναι ευκολη υποθεση.Καθως οπως ειπε πολυ σωστα ο nPb,αρκετοι καθηγητες δεν κατανοουν πραγματικα τι παει να πει εφαρμοσμενα.Μην ξεχνας οτι απο μονη της η λεξη αυτη ειναι περιεργη για τον μεσο καθηγητη ο οποιος παλι μην ξεχνας ειναι εκπαιδευμενος επαγγελματιας μαθηματικος.Η λεξη εφαρμοσμενα δεν του λεει τιποτα.Ποσο μαλλον δε οταν δεν εχει δουλεψει σε πραγματικες συνθηκες εντος μιας εταιριας για να καταλαβαινει πως διαφερουν οι αναγκες και τι εννοουμε ολοι οι υπολοιποι οταν επικαλουμαστε τον ορο εφαρμοσμενα μαθηματικα.
Φυσικα δεν εχουν εντελως αδικο που το βλεπουν ετσι : για παραδειγμα η κρυπτογραφια εκτος απο θεωρητικη,εχει και τεραστια πρακτικη αξια. Συνδεεται με την υποθεση Riemann που τυπικα θα περιμενε κανεις οτι η αποδειξη θα προελθει απο εναν θεωρητικο μαθηματικο.Αλλα μπορει να προελθει και απο εφαρμοσμενο. Επομενως τα εφαρμοσμενα και τα θεωρητικα αλλες φορες ειναι πλευρες του ιδιου νομισματος,και αλλοτε ειναι η ιδια πλευρα ταυτοχρονα,χωρις να μπορεις να πεις την διαφορα

.
Ας το παμε ενα βημα παρακατω...Το τελευταιο θεωρημα του Φερμα : Σταδιακα μεσα στα χρονια απο τοτε που μαθευτηκε,οι μαθηματικοι εδειχναν οτι η εικασια του ηταν σωστη για ολο και για μεγαλυτερους αριθμους n. Εξωφρενικα μεγαλα n για την ακριβεια,τοσο μεγαλα που σε πρακτικη εφαρμογη μπορουσε καποιος να πει με απολυτη σιγουρια οτι το θεωρημα ισχυει,χωρις αποδειξη.
Εδω λοιπον ο μαθηματικος συμπεριφερεται πιο πολυ σαν παιδι που κατι του κεντριζει το ενδιαφερον και σπαταλαει τεραστια ποσα διαθεσιμων πορων,πνευματικης και σωματικης ενεργειας και χρονο σε κατι το οποιο θα επιφερει σχετικα μικρη αλλαγη στον κοσμο.
Ειναι αυτονοητο οτι ενας τετοιος εργαζομενος ειναι μεγαλο αγκαθι για μια εταιρια.
Αλλο παραδειγμα,οι εξισωσεις navier-stokes,το οποιο ειναι και ενα πασιγνωστο millenium problem.Τα ερωτηματα ειναι απλα(στην πραξη να δεις ομως...) : υπαρχουν λυσεις παντα;Εαν ναι ειναι μοναδικες(αλιμονο τι θα εκαιγε τον μαθηματικο

) ;
Προσεξε τωρα κατι : εχουμε τις εξισωσεις που μοντελοποιουν τα φαινομενα και ειναι πανδυσκολο να λυθουν αναλυτικα,οποτε χρειαζεσαι υπολογιστη. Για να σχεδιασεις ενα πλοιο,ενα αεροπλανο ή οποιοδηποτε ρευστοδυναμικο συστημα,χρειαζεσαι προσομοιωση(η οποια ουσιαστικα λυνει τις παραπανω εξισωσεις),τον λεγομενο solver . Ενω ο θεωρητικος μπορει να κατσει να αποδειξει τα παραπανω ερωτηματα, οι επιστημονες,οι μηχανικοι και οι εφαρμοσμενοι μαθηματικοι μπορουν να ασχοληθουν με καινοτομες μεθοδους και αλγοριθμους αριθμητικης επιλυσης. Τα ευρηματα εχουν αμεσες εφαρμογες και οι θεσεις ειναι καλοπληρωμενες,επισης επιτρεπει την δημιουργια εξυπνων τεχνικων,εαν οχι αμεσα "νεων μαθηματικων" .
Εαν θες τοσο πολυ λοιπον εγω θα σου προτεινα να επιλεξεις ενα μεταπτυχιακο τυπου σεμφε που σου ειπα.Σου λενε τα πιο απαραιτητα οπως συναρτησιακη αναλυση,μερικες διαφορικες γραμμικες και μη γραμμικες κ.α. Στα εφαρμοσμενα απο τμημα καθαρων,εαν καταφερεις και να το βγαλεις,αντε να γραψεις κανενα paper που θα στα τουμπανιασουν να το γεμισεις με υπερβολικες λεπτομερειες και αποδειξεις το οποιο θα κλειστει σε ενα συρταρι και δεν θα το ξαναδει το φως του ηλιου ποτε.
ΥΓ. Σαφως και τα καθαρα μαθηματικα και οι λεπτομερεις αποδειξεις εχουν την αξια τους ετσι.Απλα δεν ειναι για ολους παρα μονο για πολυ συγκεκριμενους με ιδιαιτερο ταλεντο. Οι υπολοιποι δεν θα ανακαλυψουν και κανενα τρελο θεωρημα,οτι εμαθαν θα χρησιμοποιουν που μπορεις να τα μαθεις και απο το τμημα σου(και ειναι και υπεραρκετα)η σε καποιο σχετικο μεταπτυχιακο οπως ειπαμε. Ο θεωρητικος παει με βαση του τι του αρεσει. Ο τεχνολογικος κανει research με βαση τι θα του λυσει ενα συγκεκριμενο προβλημα.