Θα σου υποδείξω πρόγραμμα σπουδών. Δεν ξέρω, αλλά έχω δει στο εξωτερικό και σε χημικούς και βιολόγους πολύ καλό επίπεδο μαθηματικών (σε σχέση και με φοιτητές Μαθηματικού Τμήματος) και φυσικά, απεριόριστη θέληση.
Γενικά στο εξωτερικό, ένας που θα σπουδάσει Μαθηματικά ή Φυσική ή Χημεία ή οποιαδήποτε θετική επιστήμη, έχει καλό εισαγωγικό υπόβαθρο και σε βαθμό που δεν μπορεί να γίνει ανάλογη σύγκριση με την Ελλάδα επειδή, έχουμε διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα με διαφορετικούς στόχους!
Δεν ξέρω αν αληθεύει αυτό Ευρώπη, πράγμα που και πάλι δεν νομίζω (εκτός από Ρωσία/Ουκρανία), αλλά σίγουρα δεν αληθεύει Αμερική και Ελλάδα. Με θεωρητική χημεία ασχολούνται ελάχιστοι και συνήθως είναι και Φυσικοί. Ξέρεις πόσους χημικούς έχω γνωρίσει που κάνουν φυσικοχημεία και δε ξέρουν να κάνουν διαγωνιοποίηση πίνακα;
Μην φουσκώνεις τα μυαλά του παιδιού για κβαντική χημεία, ειδικά αν δε του αρέσουν τα μαθηματικά. Είναι ένας κλάδος με πολλά μαθηματικά που κατά πάσα πιθανότητα δε θα του αρέσει και διαφέρει από όλους τους υπόλοιπους κλάδους της χημείας γιατί ακόμα και πειραματική κβαντική χημεία να κάνεις, μελετάς κάτι θεμελιώδες, κάτι πολύ βασικό για την ίδια την επιστήμη. Επίσης μη λέμε για στατιστική, αυτά που χρειάζεται ένας χημικός για να κάνει ανάλυση των μετρήσεών του είναι ελάχιστα.
Για μένα κακώς, αλλά ισχύει, ένας χημικός δε χρειάζεται πλέον μαθηματικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιτρέπεται να είναι άσχετος. Μπορεί ναι μεν όλοι να κάνουν φυσικοχημεία, αλλά δε κάθονται σε λεπτομέρειες.
Να πω και προσωπική εμπειρία. Τελείωσα φυσικό Ηρακλείου και θεωρητική χημεία πήραμε 4 άτομα, 3 φυσικοί και 1 χημικός. Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι στο παν. Κρήτης γίνεται κανονικότατα να πάρεις μαθήματα από άλλα τμήματα. Το λέω γιατί ακούστηκε το αντίθετο παραπάνω αν πρόσεξα καλά.
ΥΣ. Δε λέω σε καμία περίπτωση να παρατήσει τα μαθηματικά, αλλά μη λέμε ότι είναι και απαραίτητα για ένα μέσο χημικό... Ακόμα και όσο είναι φοιτητής, τα μαθήματα φυσικοχημείας είναι σε πολύ πιο επιφανειακό επίπεδο απ'ότι τα κάνει ένας φυσικός.
ΥΣ2. Οι μαθηματικοί δεν "κολλάνε" στη συζήτηση. Μιλάμε για φυσικές επιστήμες, δεν έχουν καμία σχέση στη φιλοσοφία τους με τα μαθηματικά. Και η φυσική μελετάει ζητήματα υπάρξεως, αλλά από εντελώς άλλη σκοπιά.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.