Καλημερα/Καλησπερα σε ολους και καλη χρονια!

Καινουρια εδω,αν και ανα τακτικα διαστηματα παρακολουθω το φορουμ
Οντας λοιπον κι εγω υποψηφια,εχω καποιες αποριες, οσον αφορα τις λυσεις των ασκησεων γενικοτερα. Στο φροντηστηριο, τις ασκησεις τις λυνουμε συντομα για να μην χανουμε πολυ χρονο πχ. σε απλη ασκηση του 5ο κεφαλαιου : μαυρη κοτα διασταυρωθηκε με ασπρο κοκορα και προεκυψαν μαυρα και ασπρα κοτοπουλα.Ο ιδιος κοκορας διασταυρωθηκε με αλλη μια μαυρη κοτα και εδωσε 22 μαυρα κοτοπουλα.Να βρεθουν οι γονοτυποι ολων των ατομων.
Λεμε μεσα στη ταξη οτι, αφου προεκυψαν μονο μαυρα στο δευτερο ζευγαρωμα, το μαυρο ειναι το επικρατες γονιδιο και το ασπρο το υπολειπομενο. Συνεπως, ο κοκορας ειναι αα και η δευτερη κοτα ειναι ΑΑ. Αφου ο κοκορας ειναι αα, και στο πρωτο ζευγαρωμα εχουμε και ασπρα και μαυρα, τοτε η πρωτη κοτα ειναι Αα (αυτα τα λεμε στην ταξη αναφορικα,δεν τα γραφουμε).Και ρωταω εγω τωρα. Αυτες εδω τις σκεψεις,πως ακριβως τις διατυπωνουμε σε ασκηση πανελληνιων αν πεσει κατι τετοιο?
Η σε αλλο παραδειγμα με θνησιγονα : διασταυρωση 2 γκρι ποντικων εδωσε 20 γκρι και 10 κιτρινα ποντικια.Να βρειτε τον γονοτυπο των γονιων και των απογονων. Παλι ,λεμε στη ταξη αναφορικα οτι η αναλογια ειναι 2:1 , αρα εχουμε θνησιγονο γονιδιο (αρα η κανονικη αναλογια ειναι 2φορεις:1 φυσιολογικο:1 νεκρο),οποτε τα γκρι ειναι τα φυσιολοφικα με γονοτυπο ας πουμε Κ1Κ1, τα κιτρινα ειναι Κ1Κ2 και το γονιδιο εχει αλλαξει το χρωμα σε κιτρινο και τα νεκρα ειναι Κ2Κ2. Πως τα δικαιολογουμε αυτα ρε παιδια?

τα γραφουμε απλως ετσι η πρεπει να γραψουμε και κομματια απο την θεωρια του βιβλιου? Ο καθηγητης του φροντ. μας εχει πει να γραφουμε μονο τον 1ο νομο του Μεντελ (η τον δευτερο αν προκειται για διυβριδισμο) και ορισμους (γονοτυπος,φαινοτυπος, αλληλομορφα κλπ).Ευχαριστω εκ των προτερων, και συγνωμη αν εγραψα σε λαθος θεμα!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 7 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.