physicscrazy
Δραστήριο μέλος
Ξεθάβω ενα παλιό θέμα.Διόρθωση ένα αρκετά παλιό θέμα.Παρά τις φιλικές και άκρως χρήσιμες συμβουλές του Dias(δες εδώ) εγώ έχω διαλέξει από καιρό να σπουδάσω φυσική(όπως θα έλεγε και ο nPb,και όχι φυσικό).Αυτό που με προβληματίζει όμως,αν και δεν θα έπρεπε γιατί είναι ακόμη νωρίς,είναι η πόλη.Θεσσαλονίκη ή Αθήνα;Κρήτη, Πάτρα ή Ιωάννινα; βρίσκομαι σε ένα αδιέξοδο.Παίζουν όλες οι πόλεις δεν αποκλείονται κάποιες λόγω απόστασης ή φοιτητικής ζωής(αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα,αλλά είναι άλλη κουβέντα).Με ενδιαφέρει κυρίως η θεωρητική φυσική και μετά να ασχοληθώ με την έρευνα,αλλά δεν θέλω να το προδικάσω από τώρα.Τέλος πάντων ακούω γνώμες.
και εγω φιλε φυσικη θελω να σπουδασω. θελω να ασχοληθώ με τη θεωρητικη φυσικη, αλλα εχει αρχισει να μου φαινεται γελοιο πια που ολοι πριν καν μπουμε στο πανεπιστημιο ξερουμε σε ποιον τομεα θελουμε να κανουμε διδακτορικο χωρις καν να εχουμε κανει ένα μαθημα στο φυσικο (αν και η θεωρητικη φυσικη δεν είναι τομεας)... λοιπον στο θεμα μας....πριν 1-2 χρονια ειχα μπει στην ιδια τρυπα και εγω για το ποιο τμημα φυσικης να διαλέξω....καταρχας δεν μπορεις σε κανενα ελληνικο τμημα να ''εξειδικευτεις'' στη θεωρητικη φυσικη σε προπτυχιακο επιπεδο(όπως και στα περισσοτερα τμηματα του κοσμου και πολύ σωστα κατά τη γνωμη μου) ......ειχα λοιπον κατσει και συγκρινα τα προγράμματα σπουδων ολων των σχολων και να σου πω την αληθεια δεν υπηρχε διαφορα... και πιστεψε με θα εκπλαγεις ποσο ιδια είναι τα προγράμματα σπουδων.....η μονη διαφορα ισως ηταν σε καποιο μαθημα επιλογης ....π.χ. η θεσσαλονικη ειχε μαθημα επιλογης χημεια ενώ η αθηνα όχι και η αθηνα ειχε κατι άλλο.....(παράδειγμα φερνω δε θυμαμαι καν αν ισχυε)....και αυτό είναι πολύ λογικο αφου ο φυσικος σε προπτυχιακο επιπεδο εχει ένα πολύ συγκεκριμενο κορμο μαθηματων......επομένως οσον αφορα τα μαθηματα κατά τη γνωμη μου δεν υπαρχει διαφορα.... η δια φορα μπορει να υπαρχει στους καθηγητές και στη γενικη λειτουργια του τμηματος(καταληψεις,απεργιες κλπ...) αλλα αυτά θα στα πουν καλυτερα οι φοιτητες.......
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
schooliki
Δραστήριο μέλος
1. Ό,τι και να σπουδάσεις, στην Ελλάδα σήμερα έχεις ένα γολγοθά μπροστά σου.
Αυτοί που δίνουν τις συμβουλές έχουν μηχανικούς στην οικογένεια; Γνωρίζουν τι γίνεται στον εργασιακό χώρο; Οι περισσότεροι συνάδελφοι μηχανικοί του πατέρα μου προέτρεψαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο πολυτεχνείο. Ένας από αυτούς έλεγε πριν δυο-τρία χρόνια. "Κοιτώ τα παιδιά μου και ντρέπομαι που επέμενα να σπουδάσουν μηχανικοί. Τώρα είμαστε τρεις άνεργοι στην οικογένεια".
Δε λέω ότι είναι καλύτερα από πλευράς εργασίας στις θετικές επιστήμες. Στη σημερινή Ελλάδα τα πάντα είναι δύσκολα έως αδύνατα.
2. Όταν σπουδάζεις αυτό που αγαπάς θα δουλέψεις πιο πολύ. Δε θα είσαι τουρίστας στο πανεπιστήμιο. Θα γίνεις ένας καλός επιστήμονας.
3. Πρέπει πλέον να θεωρούμε τον εαυτό μας πολίτη του κόσμου. Δυστυχώς ή ευτυχώς δε μπορείς να οργανώσεις το μέλλον σου σκεπτόμενος μόνο την Ελλάδα. Αν το κάνεις, κλείνεις τα μάτια και αρνείσαι να δεις την πραγματικότητα.
4. Στο εξωτερικό η επιλογή γίνεται από τα πανεπιστήμια. Στη Βρετανία π.χ. κάνεις αιτήσεις σε 5 πανεπιστήμια για όποια επιστήμη θέλεις. Στα κορυφαία πανεπιστήμια, ποιά τμήματα νομίζετε ότι έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και τις περισσότερες απαιτήσεις, όπως φαίνεται από τα entry standards (μέση βαθμολογία των μαθητών που γίνονται δεκτοί σε ένα τμήμα);
Δέστε ας πούμε το cambridge και το imperial (το κατ' εξοχήν τεχνολογικό ινστιτούτο).
Μαθηματικά
https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings?s=Mathematics
Φυσική
https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings?s=Physics+%26+Astronomy
Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί
https://www.thecompleteuniversitygui...ankings?s=Electrical+&+Electronic+Engineering
Θεωρείτε ότι οι κορυφαίοι μαθητές που γίνονται δεκτοί στα τμήματα των μαθηματικών και της φυσικής, είναι παντελώς ηλίθιοι; Διαλέγουν τμήματα με υψηλά entry standards, με κίνδυνο να μη γίνουν δεκτοί, από βίτσιο; Προφανώς όχι. Γνωρίζουν ότι στη χώρα τους και αλλού στον κόσμο οι επιστήμες τους τους δίνουν τη δυνατότητα να εργαστούν είτε στην έρευνα είτε σε εταιρείες.
Είπαμε. Σκεπτόμαστε ως πολίτες του κόσμου, χωρίς ενοχές. Δε φταίμε εμείς γιαυτό. Δε φέραμε εμείς τη χώρα σ' αυτή την άθλια κατάσταση.
5. Και για το τέλος.
Τι να κάνουμε, αγαπάμε τα δύσκολα, ακόμα και αν αρκετοί από μας μπορούσαν να σπουδάσουν στις λεγόμενες μουράτες σχολές, αδιαφορώντας για την απαξία που συνοδεύει τις σχολές μας στην Ελλάδα.
Η γελοιότητα του συστήματος στην Ελλάδα φάνηκε και φέτος.
Πρώτο θέμα η άνοδος των βάσεων. Και πάλι γυρίσαμε στα εύκολα θέματα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι, με τη βάση της Ιατρικής να τραβάει την ανηφόρα. Σε λίγα χρόνια, αν συνεχίσει έτσι, αν κάνεις το λάθος και ξυθείς σε μιά εξέταση δε θα περνάς Ιατρική. Μόνο τα ρομπότ θα περνάνε.
Δεύτερο θέμα οι μετεγγραφές. Δηλώνεις Κέρκυρα ενώ ξέρεις ότι θα πας Αθήνα και με 15.000 μόρια περνάς σε τμήμα που η βάση του είναι 18.000. Απίστευτο και Ελληνικό. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Πλήρης απαξίωση των επαρχιακών πανεπιστημίων. Δε λέω να μην εξετάζονται από τα ίδια τα πανεπιστήμια ειδικές περιπτώσεις. Αυτό το ομαδικό ρουσφέτι όμως είναι πατέντα Ελληνική.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Stelios1997
Εκκολαπτόμενο μέλος
και εγω φιλε φυσικη θελω να σπουδασω. θελω να ασχοληθώ με τη θεωρητικη φυσικη, αλλα εχει αρχισει να μου φαινεται γελοιο πια που ολοι πριν καν μπουμε στο πανεπιστημιο ξερουμε σε ποιον τομεα θελουμε να κανουμε διδακτορικο χωρις καν να εχουμε κανει ένα μαθημα στο φυσικο (αν και η θεωρητικη φυσικη δεν είναι τομεας)
Εδώ θα συμφωνήσω με εσένα και τον nPb,δηλαδή ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε με ποίον τομέα θέλουμε να ασχοληθούμε πριν καν ακόμη έχουμε μπει στο πανεπιστήμιο και δίχως να έχουμε κάνει/περάσει ούτε ένα μάθημα.Αλλά:
1ον: Μπορείς στο 7ο και 8ο εξάμηνο να επιλέξεις κατεύθυνση και αυτό σου δίνει μια(έστω και μικρή)ειδίκευση,αλλά ακόμη και αν δεν είσαι σίγουρος μπορείς να ακολουθήσεις την γενική κατεύθυνση.
2ον: Δεν είναι σίγουρο το αν θα κάνουμε μεταπτυχιακό και πόσο μάλλον διδακτορικό.Μην ξεχνάς ότι μιλάμε σε βάθος χρόνου τουλάχιστον 6-7 ετών (μαζί με τη Γ' Λυκείου) και μπορεί οι οικονομικές συγκυρίες,η ψυχολογία σου,οι αντοχές σου να είναι διαφορετικές.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εαν μπεις στο φυσικό και σου αρέσει πραγματικά τότε θα βρεις το δρόμο σου.Τώρα εμένα με τραβάει η θεωρητική φυσική,μπορεί στο 4ο,5ο ή 6ο εξάμηνο να αλλάξω γνώμη.Δεν είναι τίποτε σίγουρο.
Συμφωνώ αλλά εδώ υπάρχουν συνομήλικοί σου ή/και μικρότεροι που ρωτάνε «τι βγαίνεις από το Φυσικό;».
Ξέχασες τον κλασσικό διάλογο:
-Τι θες να σπουδάσεις;
-Φυσική
-ααα...καθηγητής δηλαδή
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ηδη απο μόνο του το τι μ αρέσει σαν κριτήριο, εχει πολλά προβλήματα. Πώς ξέρει ένας μαθητής τι του αρέσει; Πώς έχει διαμορφωθεί αυτό και απο τι επηρεάζεται; Μπορεί να υπάρχει κατι αλλο που να μ' αρέσει και δε το χω διαπιστώσει ακόμα; Είμαι ένα άτομο που μου αρέσει ένα και μόνο ένα αντικείμενο και απο κει και έπειτα το χάος; Oτιδήποτε αλλο το απεχθάνομαι; Μπορεί να συμβεί να μου αρέσουν παρα πολύ δύο ή περισσότερα διαφορετικά αντικείμενα; Εαν στο σχολείο είχαμε διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών και ερχόμουν σε επαφή με αλλα αντικείμενα, μήπως τοτε θα λεγα οτι μ' αρέσουν και αλλα πράγματα; Οτι μ'αρέσει ένα μάθημα συνεπάγεται οτι θα μ' αρέσει η εργασία που μπορώ να βρω μέσα απ' αυτό και οι αντίστοιχες σπουδές; Η πραγματικότητα ανήκει σε ένα κλάδο και μονο ή είναι διαθεματική και διεπιστημονική; Υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να αλλάξουν οι προτιμήσεις μου;
Αυτά είναι μονο μερικά απο τα ερωτήματα που καταδεικνύουν με εύγλωττο τρόπο τα προβλήματα του τι σημαίνει μ' αρέσει. Δεν υπεισέρχομαι καν σε αλλες παραμέτρους οπως εύρεση εργασίας, το οικονομικό, αλλους προσωπικούς στόχους κλπ γιατι ηδη μακρυγόρησα. Ισως βέβαια να παρασύρομαι και απ' τον εαυτό μου επειδή είμαι ένα ατομο που μου αρέσουν πολλά και ετερόκλητα αντικείμενα και λαμβάνω και αλλα κριτήρια υπόψη. Θεωρώ πολύ συναισθηματική την απόφαση για ενα τοσο σοβαρό θέμα με μονο κριτήριο το μ' αρέσει, ειδικά οταν δεν έχουν απαντηθεί τα παραπάνω ερωτήματα και πολλα ακόμα που δεν τα κατέγραψα και με δεδομένη τη δυσκολία να απαντηθούν απο έναν μαθητή.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Stelios1997
Εκκολαπτόμενο μέλος
1)Πώς ξέρει ένας μαθητής τι του αρέσει; 2)Πώς έχει διαμορφωθεί αυτό και απο τι επηρεάζεται; 3)Μπορεί να υπάρχει κατι αλλο που να μ' αρέσει και δε το χω διαπιστώσει ακόμα;4) Είμαι ένα άτομο που μου αρέσει ένα και μόνο ένα αντικείμενο και απο κει και έπειτα το χάος; 5)Oτιδήποτε αλλο το απεχθάνομαι; 6) Οτι μ'αρέσει ένα μάθημα συνεπάγεται οτι θα μ' αρέσει η εργασία που μπορώ να βρω μέσα απ' αυτό και οι αντίστοιχες σπουδές;
1),2)Έχοντας έλθει σε επαφή με τη φυσική και εκτός σχολείου(ντοκιμαντέρ/βιβλία κτλ.).Δηλαδή δεν θεωρείς αρκετά ώριμο ένα μαθητή 17-18 ετών ώστε να είναι ο ίδιος σε θέση να ξέρει τις προτιμήσεις του;
3)Βεβαίως και κάτι θα υπάρχει.Θα ήταν παράλογο να πω ότι στα δεκαεπτά μου έχω ασχοληθεί με τα πάντα και μου αρέσει μόνο η φυσική.
4),5)Όχι βέβαια,μου αρέσουν τα μαθηματικά,η γεωμετρία και η χημεία έχοντας ασχοληθεί μόνο στα πλαίσια του σχολείου όμως.Παλαιότερα μου άρεσε και ακόμη μου αρέσει ο προγραμματισμός(ΟΧΙ μόνο η ΓΛΩΣΣΑ της Γ' Λυκείου).
6)Υπάρχουν αρκετές διέξοδοι από το φυσικό και όχι μόνο η εκπαίδευση οπότε υπάρχει μια πληθώρα επαγγελμάτων να επιλέξω.Σίγουρα δεν είμαι σε θέση να επιλέξω από τώρα αλλά στο πανεπιστήμιο θα εμβαθύνω και θα μάθω αυτό που μου αρέσει.
Ελπίζω να σε κάλυψα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
physicscrazy
Δραστήριο μέλος
Εδώ θα συμφωνήσω με εσένα και τον nPb,δηλαδή ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε με ποίον τομέα θέλουμε να ασχοληθούμε πριν καν ακόμη έχουμε μπει στο πανεπιστήμιο και δίχως να έχουμε κάνει/περάσει ούτε ένα μάθημα.Αλλά:
1ον: Μπορείς στο 7ο και 8ο εξάμηνο να επιλέξεις κατεύθυνση και αυτό σου δίνει μια(έστω και μικρή)ειδίκευση,αλλά ακόμη και αν δεν είσαι σίγουρος μπορείς να ακολουθήσεις την γενική κατεύθυνση.
2ον: Δεν είναι σίγουρο το αν θα κάνουμε μεταπτυχιακό και πόσο μάλλον διδακτορικό.Μην ξεχνάς ότι μιλάμε σε βάθος χρόνου τουλάχιστον 6-7 ετών (μαζί με τη Γ' Λυκείου) και μπορεί οι οικονομικές συγκυρίες,η ψυχολογία σου,οι αντοχές σου να είναι διαφορετικές.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εαν μπεις στο φυσικό και σου αρέσει πραγματικά τότε θα βρεις το δρόμο σου.Τώρα εμένα με τραβάει η θεωρητική φυσική,μπορεί στο 4ο,5ο ή 6ο εξάμηνο να αλλάξω γνώμη.Δεν είναι τίποτε σίγουρο.
κοιτα οσον αφορα την κατευθυνση δεν είναι τιποτα παραπανω από μια σειρα μαθηματων που εχουν σχεση με ένα αντικειμενο της φυσικης. δηλαδή το ότι μια κατευθυνση ονομάζεται <<θεωρητικη φυσικη>> δε σημαινει ότι θα δεις μαθηματα ξεχωριστα .....ισα ισα που τα μαθηματα που εχει μια σχολη σε αυτή την κατευθυνση μπορει να τα εχει μια άλλη στο βασικο κορμο μαθηματων....
για το 2ο συμφωνω απολυτα....
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Κομνηνός
Πολύ δραστήριο μέλος
Δίκαιο έχει αλλά έχω βαρεθεί να ακούω κριτικές για το φυσικό.Πως να το κάνουμε εμένα αυτό μου αρέσει έστω και αν είναι κορεσμένο το επάγγελμα.
σαμπως πολυτεχνεια νομιζεις δεν ειναι κορεσμενα; ιδιως αυτον τον καιρο πεθαμενα,πλεον ειναι και ενα σωρο τμηματα παντου,με ενα σωρο εισακτεους!εχει ξεφυγει η κατασταση
απλα καποιοι ακολουθουν το ρευμα και συνεχιζουν να τα δηλωνουν
αλλοι,λιγοτεροι προφανως επιλεγουν αυτο που γουσταρουν
και η φυσικη αν μη τι αλλο ειναι η βασιλισσα των επιστημων,πως να μην τη δηλωσει καποιος;γινεσαι μετοχος μια καταπληκτικης ιστοριας
οι εφαρμογες εχουν ενα ενδιαφερον ,αλλα οι νομοι της φυσης και η κατανοηση τους ειναι η μεγαλυτερη κατακτηση του ανθρωπινου πνευματος
δεν ειναι ευκολα,με τις προοπτικες κ.λπ,αλλα οκ υπαρχει η εκπαιδευση(που προσωπικα μου αρεσει πολυ),υπαρχει και το εξωτερικο αν εισαι καλος και δεν σου αρεσει η εκπαιδευση,υπαρχει ενας συνδυασμος..κατι γινεται τελος παντων...οι καλοι δεν χανονται νομιζω
η φυσικη κατα την γνωμη μου ειναι μεγαλειο.. μελετας τους νομους που εδωσε ο Θεος στον κοσμο μας,μπαινεις και στην σκεψη γιγαντων της α.διανοησης που καταφεραν να αποκρυπτογραφησουν αυτα τα μυστικα που ειναι μπροστα μας και μην ξεχνας δεν εχει τελειωσει αυτο .συνεχιζεται
θα ρθει εποχη που πιθανον ολα να εχουν ανακαλυφθει.εμεις ζουμε ακομα στην εποχη της αναζητησης.δεν ειναι τρομερο; ο κολομβος ακομα δνε πηγε στην αμερικη!
η φυσικη ειναι η πιο θεμελιωδης επιστημη.η επιστημη των επιστημων .
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Κομνηνός
Πολύ δραστήριο μέλος
Κατ'αρχας να επισημανω οτι ειναι δυσκολο να ξερουμε ποιο τμημα ειναι καλυτερο,γιατι δεν εχουμε δει τα πραγματα απο πρωτο χερι..Αν αυτο παντως σε βοηθαει,εγω ενδιαφερομαι για αστρονομια και δηλωσα φυσικο θεσ/νικης.
Για να απαντησω στο αλλο ερωτημα σου,ενας τομεας στον οποιο το φυσικο θεσ/νικης ειναι πολυ καλο ειναι η θεωρια της σχετικοτητας και τα συναφη,αλλα γενικως τα πτυχια του εχουν αρκετα μεγαλο αντικρυσμα εξω..Βεβαια και το φυσικο κρητης οπως προαναφερθηκε ειναι πολυ καλο τμημα.
δεν εχει αστεροσκοπειο παντως η θεσσαλονικη για παρατηρησιακη αστρονομια,δεν θα ηταν η πρωτη μου επιλογη
ξερω ενα μεγαλο τηλεσκοπιο που εχει η χωρα 2.3 μετρα ,αλλα βρισκεται στον χελμο,παλιοτερα υπολειτουργουσε λογω ελλειψης προσωπικου τωρα δεν ξερω τι συμβαινει(μεσα στο υπευθυνο προσωπικο βλεπω και εναν καθηγητη απο την κρητη) και ενα μικροτερης διαμετρου 1.3 συγχρονο ωστοσο τηλεσκοπιο στην χωρα που βρισκεται στην κρητη, στο σκινακα εχουν γινει εγκαταστασεις σε συνεργασια με το "μαξ πλανκ" ινστιτουτο.
επισης γενικοτερα το τμημα φυσικης κρητης εχει ωφεληθει πολυ απο την γειτνιαση του με το ΙΤΕ π.χ το μεγαλο εργαστηριο μικροηλεκτρονικης που εχουν ειναι κοινη εγκατασταση με το ΙΤΕ κ.λπ
παρτε και τον φετινο χαιρετισμο του προεδρου και καποια στατιστικα μιας και πριν λιγο το πετυχα το αρχειο
https://www.physics.uoc.gr/sites/files/physics/physics_first2014.pdf
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
παντως θελει να ασχοληθει με την ερευνα (πιο πολυ για μεταπτυχιακα στις ηπα επειδη εκει εχει συγγενεις) και οχι με το διορισμο στην εκπαιδευση...
εσεις τι λετε?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Bemanos
Πολύ δραστήριο μέλος
Αυτο που πρεπει να κοιταξει (αφου θελει για εξωτερικο μετα ) ειναι τα rankings και τους καθηγητες .Τωρα σχετικα με την διδασκαλια συνηθως ειναι καλο να εχεις νεους καθηγητες ,ομως οι παλιοι (και στο ΕΚΠΑ εχουμε πολλους τετοιους) συνηθως εχουν και πολλες δημοσιευσεις οποτε ειναι πιθανοτερο να εχουν καποιο 'ονομα' στο εξωτερικο αρα ενα letter of recommendation απο αυτους ειναι πολυ καλυτερο απο εναν νεο
Ας επιλεξει οτι θελει ,αλλα να το κανει σωστα τουλαχιστον
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Dias
Επιφανές μέλος
Παλικάρι μου:γεια σας παιδια ενας φιλος μου ενδιαφερεται να περασει φυσικο ...... αθηνα το αποκλειει εντελως γιατι εχει ακουσει οτι οι εγκαταστασεις ειναι χαλια, οι καθηγητες δεν ενδιαφερονται, ειναι μεσηλικες και νομιζουν οτι τα ξερουν ολα κλπ.... φημες λενε οτι η κρητη εχει την καλυτερη σχολη θετικων επιστημων ...... το ΑΠΘ το οποιο λενε οτι ειναι το κορυφαιο ιδρυμα στην ελλαδα αλλα δυσκολο στο να το βγαλεις ...... εσεις τι λετε?
1) Γιατί ρωτάς εσύ και όχι ο ίδιος ο "φίλος" σου; Ντρέπεται; Για ιατρικά θέματα συνήθως όλοι ρωτάνε για το "φίλο" ή τη "φίλη" που έχει το πρόβλημα.
2) Εδώ θα πάρει τις εντελώς ...αντικειμενικές απαντήσεις, καθώς όπως λέει και η παροιμία "Αν δεν υποστηρίξεις το πανεπιστήμιό σου θα πέσει να σε πλακώσει".
3) Περίμενε λίγο, όπου να ' ναι θα σου απαντήσει κάποιος χρήστης, ο οποίος χωρίς να είναι φυσικός, έχει σπουδάσει σε όλα τα φυσικά της Ελλάδας και έχει την απόλυτα ορθή άποψη.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
eyb0ss
Δραστήριο μέλος
Φυσικό Κρήτης και τα μυαλά στα κάγκελα λέμε.3) Περίμενε λίγο, όπου να ' ναι θα σου απαντήσει κάποιος χρήστης, ο οποίος χωρίς να είναι φυσικός, έχει σπουδάσει σε όλα τα φυσικά της Ελλάδας και έχει την απόλυτα ορθή άποψη.
Ελπίζω να μην παρεξηγηθεί ο Κομνηνός
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Κομνηνός
Πολύ δραστήριο μέλος
δεν χρειαζεται να μαι ασθενης ή να σπουδασω ιατρικη για να μετρησω τον πυρετο καποιουΠαλικάρι μου:
1) Γιατί ρωτάς εσύ και όχι ο ίδιος ο "φίλος" σου; Ντρέπεται; Για ιατρικά θέματα συνήθως όλοι ρωτάνε για το "φίλο" ή τη "φίλη" που έχει το πρόβλημα.
2) Εδώ θα πάρει τις εντελώς ...αντικειμενικές απαντήσεις, καθώς όπως λέει και η παροιμία "Αν δεν υποστηρίξεις το πανεπιστήμιό σου θα πέσει να σε πλακώσει".
3) Περίμενε λίγο, όπου να ' ναι θα σου απαντήσει κάποιος χρήστης, ο οποίος χωρίς να είναι φυσικός, έχει σπουδάσει σε όλα τα φυσικά της Ελλάδας και έχει την απόλυτα ορθή άποψη.
Υ.Γ. Φίλε Bemanos, ξέρεις τη δουλειά σου.
κανεις δεν προκειται να σπουδασει σε ολα τα τμηματα,για να εχει την απολυτη κριση και να επιλεξει,αλλα αυτο δεν σημαινει πως δεν πρεπει να ψαξει για καποια αντικειμενικα κριτηρια που θα βοηθησουν στην επιλογη του,αλλιως να καταργησουμε και τις εξωτερικες αξιολογησεις.
τελος παντων εκφραζεις,για πολλοστη φορα, ενοχληση και ισως και θυμο.οκ σπουδαζεις φυσικο αθηνων και σε ενοχλει να ακους καλα λογια για αλλο τμημα
εγω ως πιο αντικειμενικος αφου δεν σπουδαζω φυσικη οπως λες,εχω την αισθηση πως εχω λιγοτερο μεροληπτικη κριση
παρεμπιπτοντως ποτε δεν ειπα πως ειναι θεσφατο τα οσα γραφω.οταν κανω λογο, αναφερω δεδομενα και συγκριτικα,δεν τα βγαζω απο το κεφαλι μου,ουτε εκφραζω αποψεις
αντιθετως η σταση η δικη σου ειναι να με ειρωνευεσαι και το κανεις καλα
σημειωνω πως δεν γραφω μονο για το φυσικο κρητης,αλλοι μου τα χωνουν που κανω λογο για το ΗΜΜΥ ΕΜΠ ,για το ιστορικο π.χ ΑΠΘ κ.λπ,ενω δεν ειπα ποτε πως το φυσικο αθηνων δεν ειναι καλο
αλλα τι τα θες
τωρα οσον αφορα για το θεμα,εχουν σηκωθει λογης νηματα για το θεμα,με απαντησεις που παραδιδουν ερευνες,συγκριτικα,ειδησεις.Μπορει να κανει την μινι ερευνα ο φιλος σου παντου στο διαδικτυο,να ψαχτει(αλλωστε ειναι και βασικο προσον αυτο στο αντικειμενο που θα επιλεξει)και να αποφασισει,επισης υπαρχουν και οι εξωτερικες αξιολογησεις των τμηματων που γινονται απο καθηγητες της αλλοδαπης.
η αποψη μου ειναι πως το κορυφαιο τμημα φυσικης στην Ελλαδα και ενα απο τα καλυτερα πανευρωπαικως ειναι αυτο της κρητης με βαση τις κρισεις και τις ερευνες που εχω διαβασει,χωρις να σημαινει οπως ειπα ηδη πως τα αλλα τμηματα δεν ειναι καλα.
edit για το προγραμμα σπουδων δεν αντιλαμβανομαι γιατι δεν ειναι δυνατο οπως λες ,στην εξωτερικη αξιολογηση που διαβασα δεν αναφερει κατι τετοιο,το αντιθετο , βασιζεται στα ευρωπαικα στανταρς
οσο για την ευκολια αποφοιτησης θα σε απογοητευσω,σε οποιο τμημα και αν παει φυσικης θα ζοριστει εξ ορισμου,φερ ειπειν και στο κρητης που αναφερεις μολις ενα 8% αποφοιτει στα 4 χρονια.
ενα θετικο του φυσικου θεσσαλονικης ειναι πως εξ ορισμου εχει περισσοτερους αριστουχους απο το φυσικο κρητης που αντλει τους αριστουχους του απο μια μικροτερη πολη,συνεπως ο μ.ο συμφοιτητων ειναι καλυτερος,
αν και οπως ηδη σου ειπα ελαχιστοι το βγαζουν και εκει στην ωρα τους
Ολα τα φυσικα δυσκολο ειναι να τα βγαλεις .Παντου λιωσιμο θελει . Τωρα ισχυει οτι του ΕΚΠΑ ειναι σαπιες οι εγκαταστασεις ,αλλα δεν σε νοιαζει τοσο για προπτυχιακο ,δεν θα κανεις ερευνα η κατι τετοιο .
Αυτο που πρεπει να κοιταξει (αφου θελει για εξωτερικο μετα ) ειναι τα rankings και τους καθηγητες .Τωρα σχετικα με την διδασκαλια συνηθως ειναι καλο να εχεις νεους καθηγητες ,ομως οι παλιοι (και στο ΕΚΠΑ εχουμε πολλους τετοιους) συνηθως εχουν και πολλες δημοσιευσεις οποτε ειναι πιθανοτερο να εχουν καποιο 'ονομα' στο εξωτερικο αρα ενα letter of recommendation απο αυτους ειναι πολυ καλυτερο απο εναν νεο
Ας επιλεξει οτι θελει ,αλλα να το κανει σωστα τουλαχιστον
συνολικα ενα τμημα με πολλους καθηγητες θα εχει περισσοτερες δημοσιευσεις στο συνολο
,αλλα κατα κεφαλην δημοσιευσεις και αναφορες σε αυτες μετραμε οταν θελουμε "το ονομα"
δες π.χ εδω τον συγκριτικο πινακα,λιγο παλιο βεβαια,με τα γραφομενα και καποιες υποκειμενικες κρισεις που εκφραζονται εκει μεσα δεν σημαινει φυσικα πως σοι και καλα συμφωνω ,απλα τον συγκριτικο πινακα επισημαινω
https://greekuniversityreform.wordpress.com/2007/09/22/βιβλιομετρική-κατάταξη-των-τμημάτων/
για πιο προσφατη αξιολογηση παραπεμπω στο U-multiranks της ευρωπαικης ενωσης και φυσικα στην αξιολογηση του πανεπιστημιου leiden ,ειναι οι αξιολογησεις που μετρανε κατα κεφαλην ποιοτητα (της leiden επικεντρωνεται στην ερευνα),οι αλλες που βγαινουν κατα καιρους QS,times κ.λπ δεν ειναι κακες αλλα δινουν βαση στην ποσοτητα,ενω ενα ενα μικρο ποσοστο της βαθμολογιας καταλαμβανει η φημη και η ηλικια κ το μεγεθος του ιδρυματος
σημειωνω πως λαμπρους.κορυφαιους καθηγητες με μεγαλο εργο και δημοσιευσεις βρισκεις φυσικα και στα αλλα τμηματα,οι αξιολογησεις μετρανε τον Μ.Ο συνολικα του τμηματος
επισης για μια πιο σφαιρικη ματια των τμηματων παραπεμπω στις εξωτερικες αξιολογησεις καθηγητων της αλλοδαπης που υπαρχουν ηδη αναρτημενες στο διαδικτυο.
ψαχτειτε,αναζητηστε,αποκτηστε την δικη σας κριση,μην περιμενετε απο τους αλλους,ποσο μαλλον εδω μεσα που ο καθενας συχνα θα παινεψει το τμημα του,ανθρωπινο ειναι, και θα χαντακωσει τα αλλα(και σε αυτο συμφωνω με τον dias)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Κομνηνός
Πολύ δραστήριο μέλος
κανενα προβλημα,αλλα δεν θα αυτολογοκρινομαι κιολας για να ειμαι αρεστοςΦυσικό Κρήτης και τα μυαλά στα κάγκελα λέμε.
Ελπίζω να μην παρεξηγηθεί ο Κομνηνός
ασχετο,βλεπω ΟΠΑ παλιοτερα με ενδιεφερε ενα μεταπτυχιακο απο το πανεπιστημιο σου δυνατο και αναγνωρισμενο διεθνως,αλλα και με κατι διδακτρα εξισου δυνατα,κοινωνια ενοχη.Εντωμεταξυ τοτε αν μας λεγαν για το ΙΚΥ θα το περνουσαμε για προιστορικο τερας ή ξερω γω για παραδοσιακο γλυκο της ιαπωνιας,ιδεα δεν ειχαμε.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
eyb0ss
Δραστήριο μέλος
Γενικώς είναι υψηλά τα δίδακτρα στα ΠΜΣ του ΟΠΑ, να ξέρεις επίσης ότι συνήθως δεν συνυπολογίζονται τα συγγράμματα στην "ενδεικτική τιμή" οπότε πρέπει να προσθέσεις και ενα χιλιάρικο παραπάνω (Διαφορετικά δανίζεσαι από τη βιβλιοθήκη).κανενα προβλημα,αλλα δεν θα αυτολογοκρινομαι κιολας για να ειμαι αρεστος
ασχετο,βλεπω ΟΠΑ παλιοτερα με ενδιεφερε ενα μεταπτυχιακο απο το πανεπιστημιο σου δυνατο και αναγνωρισμενο διεθνως,αλλα και με κατι διδακτρα εξισου δυνατα,κοινωνια ενοχη.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Κομνηνός
Πολύ δραστήριο μέλος
τωρα για να ειμαι ειλικρινης ιδεα δεν ειχαμε γενικως για τα τμηματα τοτε ακομα και της ιδιας της πολης μας,ποσο μαλλον για εξω απο αυτην.μεταγενεστερη ηταν η επιθυμια,αλλα μπα απερριφθη μετα επαινων
αληθεια εσυ δεν εχεις πει ακομα εντυπωσεις για την σχολη σου,ωραιο θα ηταν να ανοιξεις ενα σχετικο νημα,ειναι και πιασαρικο των ημερων,αφου ολοι για τα οικονομικα μιλανε.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
eyb0ss
Δραστήριο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Κομνηνός
Πολύ δραστήριο μέλος
μια φορα σε καταλαβαινω ..και γω τα οικονομικα τα βλεπω με σκεπτικισμο,θα προτιμουσα καθαρη επιστημη
οσον αφορα τα μαθηματικα τμηματα σε γενικες γραμμες δεν εχουν μεγαλες διαφορες ,με μια δυο εξαιρεσεις,για να μαι ειλικρινης ωστοσο δεν το εχω ψαξει ιδιαιτερα το συγκεκριμενο θεμα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Guest 018946
Επισκέπτης
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Μπόνους: Το Π.Ι. έχει την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα και θα υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 10 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 20 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.