Αφού αυτή είναι η αλήθεια; Όταν βλέπεις στις εφημερίδες κάποιους επώνυμους που δεν πατάνε καθόλου; Αυτοί τι είναι μάγκες; Πες μου κάποιους λόγους γιατί να πάει κάποιος 9 μήνες;
ΑΠΑΛΛΑΓΗ
Α. Υποχρεωτικά
- Όσοι κρίνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ή συμβούλια των Ενόπλων Δυνάμεων ακατάλληλοι για στράτευση για λόγους υγείας. Το Π.Δ. 11/2014 (ΦΕΚ Α΄ 17/27.1.2014)[15] καθορίζει μεταξύ άλλων τα νοσήματα, τις παθήσεις και τις βλάβες της υγείας που πρέπει να έχουν οι υπόχρεοι για να κριθούν ακατάλληλοι για στράτευση (Ι/5).
- Όσοι καταδικάζονται αμετάκλητα από οποιοδήποτε ποινικό δικαστήριο σε κάθειρξη ή σε ποινή που για τους στρατιωτικούς συνεπάγεται καθαίρεση και το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκαν δεν έχει αμνηστευθεί, ούτε έχει επακολουθήσει χάρη ή παραγραφή της ποινής με άρση των συνεπειών της καταδίκης.
Β. Εφόσον το επιθυμούν
- Ο πατέρας τριών ή περισσότερων ζώντων τέκνων.
- Ο μόνος ή ο μεγαλύτερος γιος γονέων που έχουν πεθάνει, ο οποίος έχει έναν τουλάχιστον άγαμο και ανήλικο ή άγαμο και ανίκανο για κάθε εργασία αδελφό ή αδελφή.
- Ο χήρος πατέρας ενός τουλάχιστον ζώντος ανήλικου ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου.
- Ο πατέρας ενός τουλάχιστον ζώντος ανήλικου ή ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου, ο οποίος έχει σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία.
- Οι μοναχοί ή οι δόκιμοι μοναχοί που μονάζουν σε Μονή του Αγίου Όρους.
ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΘΗΤΕΙΑ
Α. 6μηνης διάρκειας
- Όλοι οι αδελφοί από έξι ή περισσότερα ζώντα αδέλφια, καθώς και οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί από πέντε ζώντα αδέλφια.
- Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος του οποίου και οι δύο γονείς είναι ανίκανοι για κάθε εργασία ή έχουν πεθάνει.
- Ο πατέρας δύο ζώντων τέκνων.
- Όσοι έχουν σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία.
- Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
- Όσοι υπηρέτησαν ενόπλως με στρατιωτική ιδιότητα σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις άλλου κράτους, πλην συμμαχικού ή μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
- Όσοι, μετά τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους, αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια με πολιτογράφηση ή εγγράφονται σε μητρώα αρρένων ως αδήλωτοι, επειδή απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια λόγω γέννησής τους στο έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας.
Β. 9μηνης διάρκειας
- Οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί από τέσσερα ζώντα αδέλφια.
- Ο μόνος ή μεγαλύτερος αδελφός από τρία ζώντα αδέλφια.
- Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος γονέα που είναι ανίκανος για κάθε εργασία ή έχει συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας του ή διατελεί σε χηρεία (θάνατος συζύγου χωρίς μεταγενέστερο γάμο του επιζώντα).
- Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος θανόντος γονέα ή άγαμης μητέρας (μητέρα που δεν έχει συνάψει γάμο και εξακολουθεί να είναι άγαμη, όπως και γέννηση εκτός γάμου από διαζευγμένη μητέρα, η οποία συνεχίζει να διατελεί σε διάζευξη).
- Ο πατέρας ενός ζώντος τέκνου.
Τέκνα θεωρούνται όσα γεννήθηκαν σε γάμο και όσα αναγνωρίσθηκαν ή υιοθετήθηκαν. Τα θετά τέκνα λογίζονται ως τέκνα μόνο των θετών γονέων, εκτός αν υιοθετήθηκαν μετά τη συμπλήρωση του 15ου έτους της ηλικίας τους, οπότε λογίζονται ως τέκνα μόνο των φυσικών τους γονέων (άρθρο 2 παρ. 8 α, β). Αδέλφια θεωρούνται όσα προέρχονται από τους ίδιους γονείς ή από κοινό πατέρα ή μητέρα και, από αδελφούς που γεννήθηκαν την ίδια ημερομηνία, μεγαλύτερος είναι αυτός που γεννήθηκε πρώτος (άρθρο 2 παρ. 8 γ, δ).
Στις περιπτώσεις γιων και αδελφών, αν ο περιγραφόμενος ως δικαιούχος είναι ανίκανος για κάθε εργασία, το δικαίωμα της μεταφοράς μεταβιβάζεται στον αμέσως επόμενο ικανό για εργασία αδελφό. Δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση του δικαιώματος μεταφοράς στους υπόχρεους μειωμένης θητείας στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι έχουν ασκήσει το δικαίωμα αυτό και έχουν ήδη εκπληρώσει μειωμένη θητεία, όπως και αν υπηρετούν ως μόνιμοι στις Ένοπλες Δυνάμεις ή τα Σώματα Ασφαλείας.
Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τη νέα διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 13, οι θρησκευτικοί λειτουργοί, μοναχοί ή δόκιμοι μοναχοί γνωστής θρησκείας, πλην της περιπτώσεως των μοναχών και δοκίμων μοναχών του Αγίου Όρους, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση στράτευσης.
Ειδική περίπτωση αποτελεί η δυνατότητα απαλλαγής των ομογενών που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση (πλην Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας), την Αλβανία και την Τουρκία, εφόσον η εγγραφή τους σε μητρώο αρρένων πραγματοποιείται ή πραγματοποιήθηκε μετά τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους (άρθρο 55 παρ. 1 γ).
Στη καλυτερη περιπτωση αμα εχεις πατερα υπουργο ή πρωθυπουργο ή κανα αρχηγο γεεθα,μπορεις να ερθεις καπου πιο κοντα στο σπιτι σου,γιατι και γω πατερα στρατιωτικο εχω και παλια ολοι οι συγγενεις τρεχανε σε αυτον να τους βολεψει καπου πιο κοντα να θητησουν,τωρα πια δεν γινονται αυτα,ουτε με σφαιρα.
Τελος,γινεται το εξης σχετικα με αυτο που λες με τους επωνυμους που δεν πανε στρατο.Πχ για
τον γνωστο σεφ,
επαιρνε αναβολες λογω σπουδων(οικονομικες σπουδες,μαγειρικης κλπ),μετα επαιρνε συνεχως αναβολες λογω επαγγελματικων υποχρεωσεων,και τελικα τον καλεσε η στρατονομια για να παρουσιαστει.Θεωρηθηκε ανυποτακτοςκαι συμφωνα με το στρατιωτικο ποινικο κωδικα προβλεπεται προστιμο
6000 ευρω συνολο για ολη τη διαρκεια στρατευσης.
Λιποτακτης κηρυσσεσαι ενω εκτελεις τη θητεια σου και κανεις καποιο αδικημα και εκει παλι πληρωνεις χρηματικό πρόστιμο
1.000 ευρώ για κάθε μήνα λιποταξίας και μέχρι
6.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο καθως και ποινικες κυρωσεις(τουλαχιστον 6 μηνων εως ισοβια καθειρξη)

καθως και
- απώλεια του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι,
- απώλεια του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος που προϋποθέτει ειδική άδεια της αρχής, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άδειες που προηγήθηκαν της καταδίκης θεωρούνται άκυρες και ανακαλούνται από την ημερομηνία που η καταδίκη έγινε αμετάκλητη) και
- αδυναμία διορισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, οι οποίες εφαρμόζονται για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέ
Ανυπότακτοι κηρύσσονται όσοι, μετά από γενική ή ειδική πρόσκληση για κατάταξη στις
Ένοπλες Δυνάμεις, δεν κατατάσσονται στις ορισμένες ημερομηνίες ή προθεσμίες στις μονάδες κατάταξης (άρθρο 51 παρ. 1). Η ανυποταξία, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία διατελεί η Χώρα κατά την ημερομηνία έναρξής της, διακρίνεται σε ανυποταξία ειρήνης, μερικής ή γενικής επιστράτευσης και πολέμου, ανάλογα δε με τον τόπο διαμονής του ανυπότακτου κατά την έναρξη της ανυποταξίας, σε εσωτερικού και εξωτερικού (άρθρο 51 παρ. 4). Στους ανυπότακτους επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το άρθρο 32 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα
[25] ποινικές κυρώσεις [σε ειρηνική περίοδο, φυλάκιση μέχρι 2 ετών], χρηματικό πρόστιμο
6.000 ευρώ[26] [ανεξάρτητα από την έκβαση της ποινικής διαδικασίας], καθώς και οι στερήσεις δικαιωμάτων και απαγορεύσεις αποδημίας στο εξωτερικό, ναυτολόγησης σε πλοία γραμμών εξωτερικού και χορήγησης ή θεώρησης διαβατηρίων (η τελευταία με εξαίρεση τους ανυπότακτους εξωτερικού που διαμένουν σε χώρα του εξωτερικού) που προβλέπονται από τα άρθρα 53 και 54 (άρθρο 51 παρ. 5).
Ισως λοιπον πληρωνοντας το αντιστοιχο χρηματικο προστιμο να μπορεσεις να απαλλαγεις,ή παιρνοντας αναβολες μεχρι την ηλικια των 45 ετων οπου απαλασσεσαι μια και καλη.
Αλλα ειμαι αντιθετος σε ολο αυτο,πιστευω πως ολοι πρεπει να εκπληρωνουμε τη θητεια μας,δε καταλαβαινω τη λογικη,καποιοι να ειναι βολευμενοι και οι αλλοι να ναι τα κοροιδα που πηγαινουν στρατο,εγω θα ντρεπομουν προσωπικα να μην εκπληρωνα την υποχρεωση μου αυτη γιατι αυτο αυτοματα θα σημαινε οτι ειμαι ανικανος και αχρηστος για την κοινωνια αυτη που στη τελικη μας προσφερει πολλα πραγματα που σε αλλες χωρες δεν υπαρχουν,οπως πανεπιστημια και μεις να μην κανουμε το μοναδικο που μας ζηταει,να φυλαξουμε τα συνορα μας!