Demlogic
Πολύ δραστήριο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
i) Πράξεις
ii) Ισχύει ότι.
Απόδειξη
![]()
που ισχύει. Επομένως
λόγω του ερωτήματος i)
πολυ ωραια άσκηση. απορώ πως δε πρόσεξα την ταυτότητα
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Alejandro che 7
Πολύ δραστήριο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
IasonasM
Εκκολαπτόμενο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
nikoslarissa
Δραστήριο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Εχουμε z=-1/2 +/- ριζα3/2 iΑν z^2+z+1=0 να αποδειξετε οτι z^65+(1/z^65)=-1
z1^2=-1/2 -ριζα3/2 i και z2^2 = -1/2+ριζα3/2 i (z1 ο συζυγης του z2)
z1^3=1 και z2^3=1
Το μετρο του z ειναι 1 αρα z1z2=1 και z1=1/z2
z^65 + 1/z^65 =z1^65 + z2^65=(z1^3)^21x z1^2 +(z2^3)^21x z2^2=z1^2 + z2^2=-1/2-ριζα3/2i -1/2+ριζα3/2i=-1
Σορρυ αν σας βγηκαν τα ματια θα μαθω καποια στιγμη latex.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mercury
Επιφανές μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Αν z^2+z+1=0 να αποδειξετε οτι z^65+(1/z^65)=-1
Θα δοκιμάσω μία διαφορετική προσέγγιση,πείτε μου άν είναι σωστή ή λάθος:
Απο την δευτεροβάθμια παίρνουμε,με βάση τους τύπους του Vietta:
Επίσης:
Οπότε έχουμε:
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Αν z^2+z+1=0 να αποδειξετε οτι z^65+(1/z^65)=-1
Ένας άλλος τρόπος είναι να λύσουμε την δευτεροβάθμιας εξίσωση με λύσεις z1, z2=συζυγήςz1 (εφοσον Δ=-3<0). Στη συνέχεια βρίσκουμε με θεώρημα De Moivre τα (z1^65) και (z1^(-65)) και τα προσθέτουμε. Εφόσον ισχύει η αποδεικτέα σχέση για τον z1 θα ισχύει και για τον z2 εφόσον είναι συζυγής του z1.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
nikoslarissa
Δραστήριο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
![](/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.e-steki.gr%2Fimages%2Fimported%2F2013%2F06%2Feqlatexz5Cleft7Cz1205Cright7C220285Cleft-1.gif&hash=23d665ba119f1b94a38f0ffe34c8fe86)
οπου z1 ο συζυγης του z
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Να βρειτε το μετρο του μιγαδικου z για τον οποιο ισχυει
![]()
οπου z1 ο συζυγης του z
Μπορείς να δυσκολέψεις λίγο παραπάνω την άσκηση ζητώντας να βρεθούν οι μιγαδικοί αριθμοί z για τους οποίους ισχύει η δοσμένη σχέση. (Πρέπει να είναι οι z1=-1, και z2=3-4i)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
nikoslarissa
Δραστήριο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Αυτο λυνεται νομιζω με x+yi ετσι;Μπορείς να δυσκολέψεις λίγο παραπάνω την άσκηση ζητώντας να βρεθούν οι μιγαδικοί αριθμοί z για τους οποίους ισχύει η δοσμένη σχέση. (Πρέπει να είναι οι z1=-1, και z2=3-4i)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Civilara
Περιβόητο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Αυτο λυνεται νομιζω με x+yi ετσι;
Όχι δε χρειάζεται. Απλά εκμεταλλευόμαστε τις ταυτότητες |z_|=|-z|=|z| (z_ ο συζυγής του z). Συνεπώς η σχέση γράφεται ισοδύναμα:
z=(|z|-2)+(1-|z|)i (1)
Άρα έχουμε
|z|^2=[(|z|-2)^2]+[(1-|z|)^2] => |z|^2=2(|z|^2)-6|z|+5 => (|z|^2)-6|z|+5=0 => (|z|^2)-6|z|+9-4=0 =>
=> [(|z|-3)^2]-4=0 => (|z|-3-2)(|z|-3+2)=0 => (|z|-5)(|z|-1)=0 => |z|=5 ή |z|=1
Αν |z|=1 τότε από την (1) προκύπτει z=-1 (πράγματι |z|=|-1|=1)
Αν |z|=5 τότε από την (1) προκύπτει z=3-4i (πράγματι |z|=SQRT((3^2)+((-4)^2))=SQRT(25)=5)
Άρα z1=-1, |z1|=1 και z2=3-4i, |z2|=5
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
κατερω
Εκκολαπτόμενο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Αν z^2+z+1=0 να αποδειξετε οτι z^65+(1/z^65)=-1
Κάτι δε μου αρέσει στη λύση μου..
Αρχικά είναι στην υπόθεση ότι z=/0 αφού είναι σε παρονομαστή, έτσι;
z^2 + z + 1 = 0
άρα (z-1)(z^2+z+1) = 0
άρα z^3 - 1 = 0
και έτσι z^3 = 1
τώρα κάνω τη διαίρεση 65 = 3*21 +2
άρα με δεδομένο το ζητούμενο
z^65 + 1/ z^65 = -1
γράφεται z^ (3*21 + 2) + 1/ z (^3*21 + 2) = -1
και αφού z^3 κάνει 1 μένει ότι z^2 + 1/ z^2 + 1 = 0
πολλ/ζω με z^ 2
και έχω z^4 + z^2 + 1 = 0
αντικαθιστώ το z^2 + 1 με -z (από αρχική συνθήκη αφού z^2 + z + 1 = 0)
και έχω z^4 - z = 0
κοινό παράγοντα
z (z^3 - 1) = 0
z =/ 0 από υπόθεση αφού σε παρονομαστή
z^3 = 1 που ισχύει!
Κάνω κάτι λάθος??
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
unπαικτable
Πολύ δραστήριο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
(βασανο μεγαλο ο συντακτης LATEX, χειρογραφο και παλι χειρογραφο για τα μαθηματικοφυσικα)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mamaguena
Εκκολαπτόμενο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
![]()
(βασανο μεγαλο ο συντακτης LATEX, χειρογραφο και παλι χειρογραφο για τα μαθηματικοφυσικα)
Αρχικά, πρέπει να αποδείξεις ότι
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
unπαικτable
Πολύ δραστήριο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Αρχικά, πρέπει να αποδείξεις ότιμε άτοπο, εφόσον πολλαπλασιάζεις με το
![]()
Πολλαπλασιασμο εκανα, δεν χρειαζεται να παρω περιορισμο.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Mamaguena
Εκκολαπτόμενο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Πολλαπλασιασμο εκανα, δεν χρειαζεται να παρω περιορισμο.
Εφόσον έβαλες
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
z^65+(1/z^65)=-1=> (z^65)^2 +z^65 +1=0 ==(1)==> ισχυει.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ξαροπ
Πολύ δραστήριο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Άμα ήταν μέσα και το θεώρημα de Moivre και η τριγωνομετρική / πολική μορφή μιγαδικών θα 'χαμε ωραία πράματα να πούμε αλλά δεν είναι...οπότε μόκο εκτός αν ενδιαφέρεται κανείς.
![Γλώσσα :P :P](https://www.e-steki.gr/images/smilies/tongue.gif)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Νδο. η εξίσωσηδεν έχει λύση στους πραγματικούς.
Άμα ήταν μέσα και το θεώρημα de Moivre και η τριγωνομετρική / πολική μορφή μιγαδικών θα 'χαμε ωραία πράματα να πούμε αλλά δεν είναι...οπότε μόκο εκτός αν ενδιαφέρεται κανείς.![]()
Έστω
Για x=0 στην αρχική σχέση προκύπτει:
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
i) Νδο
ii) Να βρείτε τις τιμές του
iii)Νδο
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
κατερω
Εκκολαπτόμενο μέλος
![Ημερομηνία Ημερομηνία](images/general/calendar.png)
![Ώρα Ώρα](images/general/clock.png)
Δίνεται ο μιγαδικός![]()
i) Νδο![]()
ii) Να βρείτε τις τιμές του, για τις οποίες ισχύει
iii)Νδο![]()
Τα i) και iii) νομιζω βγηκαν ευκολα το ii δεν το προσπαθησα αρκετα θα το ξαναδω..
(δεν το καταφερα το LaTeX
![Γλώσσα :P :P](https://www.e-steki.gr/images/smilies/tongue.gif)
i) z = συνθ - ημθi / -ημθi^2 + συνθ i
z = συνθ - ημθ i / -i (ημθi - συνθ)
z = - (ημθ i - συνθ) / -i (ημθi - συνθ)
z = 1/ i
z = -i
iii) γεωμετρικη προοδος με α1 = z και λ = z
αρκει νδο z + z^2 + .... + z^99 = -1
S(99) = α1 [ (λ^ν - 1) / λ-1 ]
S = z (z ^99 - 1) /z-1
S = -i [ (-i)^99 -1 ] / -i-1
S = -i (i^99 + 1) /i + 1
S = i ^2 -i / i + 1
S = -1 -i / 1 +i
S = -1
αρα το δειξαμε..
για το ii κατι μου διαφευγει προς το παροοον
Νομίζω ξελαμπήκαρα
![Γλώσσα :P :P](https://www.e-steki.gr/images/smilies/tongue.gif)
ii) (1 -z )^n = (1 + z) ^n
(1 + i)^n = (1 -i)^n
(1 + i)^n = (-i^2 -i)^n
(1+i)^n = (-i)^n (1 + i)^n
(-i)^n = 1
n = 4ρ, ρ ε Z?
το χασα??
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.