Πτυχίο Οικονομικών: Αλλαγή κλάδου σπουδών ή Εμβάθυνση στο 1o πτυχίο μέσω M.Sc.;

Giorgos Pamak

Δραστήριο μέλος

Ο Giorgos Pamak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) και μας γράφει απο Πανόραμα (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 510 μηνύματα.
Αν και το master αποτελεί ισχυρό στοιχείο στο βιογραφικό, το θέμα είναι να ξέρουμε:
  • Tι σπουδάζουμε?
  • Γιατί το σπουδάζουμε?
  • Και πότε να το σπουδάσουμε?
Είναι σίγουρο, ότι οι κάτοχοι μεταπτυχιακού αυξάνουν κατά πολύ -έναντι των αποφοίτων ΑΕΙ- τις προοπτικές στην εξασφάλιση θέσης στην απαιτητική αγορά εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας κατόχων μεταπτυχιακού έως και πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή τους προσεγγίζει το 16%, ενώ το αντίστοιχο των αποφοίτων ΑΕΙ το 24%, σύμφωνα με μελέτη της Μορφωτικής και Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας.(Πηγή Καθημερινή)
Στα ελληνικά ΑΕΙ, όπου συνολικά οργανώνονται περί τα 500 μεταπτυχιακά προγράμματα, υπολογίζεται ότι σε δέκα προπτυχιακούς αντιστοιχούν τέσσερις μεταπτυχιακοί φοιτητές - και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται όσοι Ελληνες έχουν μεταπτυχιακό από ΑΕΙ του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στα πανεπιστήμια τα περισσότερα (περίπου 130) μεταπτυχιακά έχουν αντικείμενο σχετικό με τις θεωρητικές επιστήμες, ενώ ακολουθούν οι θετικές επιστήμες (μαθηματικά, φυσική, χημεία) και η ιατρική - βιολογία. Επονται η οικονομία, ο τεχνολογικός τομέας, η πληροφορική και τα νομικά - διοίκηση, ενώ υπάρχουν και προγράμματα με διεπιστημονικό αντικείμενο.

Στην κορυφή των επιλογών βρίσκεται το Master στη διοίκηση επιχειρήσεων (το γνωστό MBA), το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο όχι μόνο σε όσους απέκτησαν πρώτο πτυχίο σε οικονομικές σπουδές, αλλά και σε εκείνους που έχουν τελειώσει άλλες επιστήμες, όπως ιατρική, νομική, φιλολογία ή μηχανική. Μάλιστα, είναι ενδεικτική η διαφορά απολαβών ανάμεσα στους κατόχους ενός πτυχίου και σ' εκείνους που έχουν MBA, όταν πρωτοεισέρχονται στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της WatsoWyatt / Zeler & Company, οι ανώτατες ετήσιες απολαβές ενός νέου πτυχιούχου ΑΕΙ είναι 17.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ένας κάτοχος MBA παίρνει 18.130 ευρώ.

«Οι περισσότεροι σύμβουλοι επιχειρήσεων και οι υπεύθυνοι προσωπικού μεγάλων εταιρειών συνιστούν στους νέους να εργάζονται για λίγα χρόνια πριν αποφασίσουν για το μεταπτυχιακό τους, λέει ο κ. Κυρίτσης(Eκπαιδευτικός σύμβουλος). «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε, αφού με τον ρυθμό που εξελίσσεται η ζωή και η κοινωνία μας, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να διαβάζουμε και να αποκτάμε γνώση. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό, οι επιλογές μας εργασιακά θα είναι σίγουρα λίγες».

«Το master σε βοηθάει να ανοίξεις μία πόρτα σε μία εταιρεία. Εάν θα μείνει η πόρτα ανοιχτή, αυτό εξαρτάται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο», καταλήγει ο κ. Αλεβίζος.
  • Μέσα σε αυτό το κλίμα γεννιέται καθαρά το ερώτημα. Να εμβαθύνει κάποιος στον κλάδο σπουδών του πρώτου πτυχίου? Ή να αλλάξει εκπαιδευτικά και επαγγελματικά κλάδο σπουδών μέσω κάποιου Master ή Δεύτερου πτυχίου?
Να εμβαθύνει κάποιος στον κλάδο σπουδών του πρώτου πτυχίου σίγουρα θεωρητικά σημαίνει ότι αποκτά και το απαραίτητο specialization που χρειάζεται για να έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Όμως, από την άλλη, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα «ανοίγει» περισσότερες πόρτες, αφού η ανίχνευση εργασίας θα γίνει μάλλον σε ίδιους χώρους που έψαχνε κάποιος με το πρώτο πτυχίο. Αν όμως διαφοροποιηθεί στο δεύτερο πτυχίο, σίγουρα αποκτά γνώση που προέρχεται και από άλλους χώρους και έτσι «ανοίγει» πόρτες, παρά κλείνει. Αν δεχθούμε ότι υπάρχει ένας κορεσμός στους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων, τότε ίσως να είναι προτιμότερο να «κλείσει» ένα σημαντικό κύκλο σπουδών με έναν τίτλο που θα λειτουργεί ως «μπαλαντέρ» (παρά να περιορίζει), όπως ένα πτυχίο Management, Business Administration κ.λπ. που περικλείουν έναν τεράστιο ποσοστό κλάδων σπουδών. Κάποια στιγμή στη ζωή μας οι περισσότεροι (και σύμφωνα με τα λεγόμενα του δείγματος) θα «διοικήσουμε» κάποια ομάδα, κάποιο department ή κάποια δική μας επιχείρηση, είτε είμαστε σε ιατρικόφαρμακευτικό χώρο, ερευνητικό, εκπαιδευτικό κ.λπ. Με τη λογική αυτή καλό θα ήταν να ξέρουμε και τις πρακτικές διοίκησης ανεξαρτήτου κλάδου σπουδών που προτείνει η θεωρία.

Σε τομείς της διοίκησης είναι προτιμότερο να εργαστεί κάποιος για να «καταλάβει» και να επιλέξει ο ίδιος τον τομέα που τον ενδιαφέρει.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ένα στέλεχος στις μέρες μας θα αλλάξει 6 – 7 θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο στη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας. Κάποτε δεν ήταν «σωστό» να αλλάζουμε δουλειές. Τώρα δυστυχώς η ευτυχώς έχει γίνει κανόνας. Άρα αν δεν έχουμε μεγαλύτερο εύρος γνώσης, μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα.

Στη χώρα μας, έχουμε μάθει παραδοσιακά να μην αλλάζουμε κλάδο και στους παλαιότερους φαίνεται περίεργο όταν κάποιος θέλει να "αλλάξει" λίγο την κατεύθυνσή του. Αυτό φαίνεται και από τη νομοθεσία σε σχετικούς κλάδους.
Δεν είναι πράγματι καλός συνδυασμός αυτός της Λογιστικής και της Νομικής επιστήμης; Η της Πληροφορικής και της Οικονομικής;

Άς το δούμε παρακάτω...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Giorgos Pamak

Δραστήριο μέλος

Ο Giorgos Pamak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) και μας γράφει απο Πανόραμα (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 510 μηνύματα.
(ΝΟΜΙΚΗ + ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ),

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρος τόσο εγχώρια όσο και στην αλλοδαπή. Για να καταλάβουμε καλύτερα αυτό το εγχείρημα, ας πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά.
Το «μότο» περασμένων εποχών με τις παροτρύνσεις των γονιών για σπουδές στην Νομική με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση προς τα παιδιά τους έχει μάλλον τελειώσει ανεπιστρεπτί. Το επάγγελμα του Νομικού που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα με βάση το μοντέλο "κάθε γραφείο και ένας "Μονομάχος Δικηγόρος" με το όνομα στην πόρτα να αποτελεί την προσωπική του σφραγίδα έχει πλέον κορεστεί.

  • Σε μια κοινωνία έντονης οικονομικής ανάπτυξης, οι δικηγορικές υποθέσεις και εργασίες ανθίζουν.
  • Σε μια κοινωνία όμως μακράς ύφεσης και περιορισμένης επιχειρηματικής ρευστότητας, η ανάγκη για δικηγορικές εργασίες φθίνει.
Η ανάπτυξη της τεχνολογικής προόδου των τελευταίων δεκαετιών και κατά συνέπεια οι εξελίξεις που αυτές επέφεραν ως συνακόλουθο και σε κάθε εμπορική ή επιχειρηματική συναλλαγή, μετέτρεψαν τον κλάδο των Οικονομικών σε έναν σταθερά αναπτυσσόμενο κλάδο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι νέες εργασίες(μοντέρνες) που εφάπτονται της Νομικής και της Οικονομικής επιστήμης, είναι οι ακόλουθες:

  • O θεσμός της Χρηματοδοτικής Μίσθωσης (Leasing)
  • O θεσμός της Πρακτορείας Επιχειρηματικών Απαιτήσεων(Factoring)
  • O θεσμός των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital Funds)
  • O θεσμός της λεγομένης Συμβάσεως Δικαιόχρησης (Franchising)
  • O θεσμός (Join Venture)
Ο ρόλος λοιπόν του νέου νομικού σε αυτούς τους μοντέρνους θεσμούς που εμφανίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, είναι να φέρει σε επικοινωνία τους εμπλεκομένους φορείς, να ικανοποιήσει τις βουλήσεις των εμπλεκομένων φορέων και τελικά να ρυθμίσει τα τυχόν ταυτιζόμενα συμφέροντά τους. Έτσι στο σημείο αυτό η συμβολή του Νομικού συμβούλου είναι καθοριστική στην επιχειρηματικότητα και είναι συμπληρωματική όχι όμως υποκατάστατη των οικονομικών-λογιστικών-διοικητικών λειτουργιών που εκτελούν τα στελέχη της Οικονομικής διεύθυνσης. Όλα αυτά καταδεικνύουν την αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση των δύο τομέων σε αντίθεση με εκείνους που με κοντόφθαλμη θεώρηση διαβλέπουν τάσεις ανταγωνιστικές μεταξύ αυτών.

Το ζητούμενο τώρα για κάποιον που σκέφτεται συνδυασμό των 2 επιστημών είτε με την μορφή «Πτυχίο-Μάστερ» είτε με την μορφή «1ο Πτυχίο – 2ο Πτυχίο», είναι να σκεφτεί και να αναζητήσει:

  • Tι είδους θέση είναι αυτή που θα επιδιώξει να καλύψει επαγγελματικά.
  • Τι συμβαίνει με τα ασυμβίβαστα του δικηγόρου.
1ον Ελεύθερος επαγγελματίας
Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι αν σκέφτεται κάποιος να δραστηριοποιηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας Δικηγόρος ή Λογιστής, θα πρέπει να έχει επαγγελματικά δικαιώματα ή του ενός κλάδου ή του άλλου τα οποία αποκτώνται με βάση το Πτυχίο(Bachelor) και όχι με βάση τα μεταπτυχιακά. Επίσης το επάγγελμα του δικηγόρου είναι ασυμβίβαστο με: άρθρο 63 του Κώδικα περί δικηγόρων ορίζει ότι «Είναι ασυμβίβαστος προς το λειτούργημα του Δικηγόρου η άσκησις ετέρας επιστήμης, τέχνης ή εμπορίας και ιδία μεσιτείας ως και πάσα εν γένει εργασία, υπηρεσία ή απασχόλησις απάδουσα εις την αξιοπρέπειαν ή ανεξαρτησίαν αυτού.»

Επομένως την λύση που μερικοί φαντάζονται ότι θα είμαι και λογιστής και δικηγόρος ταυτόχρονα σαν ελεύθερος επαγγελματίας είναι ασυμβίβαστη. Όπως επίσης είναι απαγορευμένες στην Ελλάδα οι πολυεπαγγελματικές εταιρίες, στις οποίες θα μπορούσαν να λειτουργούν μέσα ως κοινή κερδοσκοπική δραστηριότητα δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες κ.τ.λ. Επιτρέπεται μόνο το σχήμα εταιριών με την μορφή π.χ. «Παπαδόπουλος & Συνεργάτες» όπου ο Παπαδόπουλος π.χ. θα είναι λογιστής και θα συνεργάζεται με συμβόλαιο ή σύμβαση ή και άτυπα με κάποιον δικηγόρο για θέματα: Εμπορικού-Εταιρικού Δικαίου, Εργατικού Δικαίου, Πτωχευτικού Δικαίου κ.τ.λ.

2ον Νομικός Σύμβουλος σε Α.Ε.
Στην δεύτερη επαγγελματική λύση που πιθανόν θα σκέφτονται και οι περισσότεροι που θέλουν να συνδυάσουν Οικονομικά με Νομική και η οποία φαίνεται και πιο ελκυστική, είναι αυτή του Νομικού συμβούλου σε Α.Ε. Σε αυτήν την περίπτωση ο επιχειρηματίας ή αλλιώς η εργοδοσία που θα αναζητήσει να στελεχωθεί με έναν τέτοιο σύμβουλο, θα ψάξει για ένα άτομο, το οποίο θα έχει το επιστημονικό υπόβαθρο και την απαιτούμενη εμπειρία προκειμένου να εκπροσωπηθεί η Α.Ε. προς την πολιτεία ή το κοινωνικό σύνολο σε μια σειρά από τομείς, όπως:

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ(ως προς άλλους επιτηδευματίες)
  • Κατοχύρωση εμπορικού σήματος ή πνευματικής ιδιοκτησίας και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
  • Νομική προστασία σε περίπτωση προσβολής σημάτων ή δυσφήμισης
  • Σύμβαση Δικαιόχρησης (Franchising)
  • Νομικό πλαίσιο μεταβίβασης επιχείρησης
  • Άρθρο 99 πτωχευτικού Κώδικα
  • Συνεργασία Νομικού συμβούλου με εισπρακτικές εταιρίες για απαιτήσεις προς πελάτες της εταιρίας.
  • Δίκαιο αξιογράφων – είσπραξη απαιτήσεων
  • Συμβάσεις εμπορικού αντιπροσώπου – αποκλειστικού διανομέα
  • Συμβάσεις παραχώρησης τεχνολογίας
  • Συμβάσεις δανεισμού(ομολογιακά κ.τ.λ.)
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
  • Θέματα εργατικού ατυχήματος
  • Θέματα αποζημιώσεων εργαζομένων που απολύθηκαν

Βλέποντας όλα τα παραπάνω τα οποία αντιπροσωπεύουν την εργασία την οποία θα κληθεί να εκτελέσει ένας «Νομικός σύμβουλος» σε μια Α.Ε. καταλαβαίνουμε ότι αφορούν καθαρά Νομικές έννοιες οι οποίες έχουν απλά ένα χρωμόσωμα Οικονομικών κυρίως εννοιών και όχι τόσο ποσοτικών ζητημάτων ανάλυσης. Ποτέ κανείς δεν θα απαιτήσει από τον Νομικό σύμβουλο ή δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον Νομικό σύμβουλο για καθαρά εργασίες της Οικονομικής Διεύθυνσης γιατί έτσι κι αλλιώς υπάρχει το ασυμβίβαστο. Επομένως το ζητούμενο δεν είναι ότι ο κάτοχος πτυχίοΥ Οικονομικών και Νομικής θα είναι πειρισσότερο ανταγωνιστικός επειδή θα είναι 2 σε 1, απλά του ότι θα έχει έναν επαγγελματία είτε Νομικό είτε Οικονομολόγο, ο οποίος θα έχει ειδίκευση είτε στα Οικονομικά είτε στα Νομικά αντίστοιχα.

Αφού λοιπόν μιλάμε για «ειδίκευση» από την πλευρά της ζήτησης των εταιριών, ο καλύτερος συνδυασμός είναι για παράδειγμα:
Πτυχίο Νομικής ή Οικονομικών και Μάστερ σε:
  • LL.M International Business Law
  • LL.M Business Transactions Law
  • LL.M Franchising Law,
  • LL.M Electronic Banking Law
  • LL.M EC Competition Law
  • LL.M Unfair Competition και Commercial Transactions
  • LL.M electronic money
  • LL.M consumer protection in electronic commerce
  • LL.M Maritime Law
  • LL.M Χρηματοοικονομικό δίκαιο – Δίκαιο χρηματαγοράς
  • LL.M. in Taxation
Το να κάνεις λοιπόν μεταπτυχιακό σε κάτι άλλο(διαφορετικό) από τα παραπάνω όντας απόφοιτος Νομικής, όπως π.χ. μεταπτυχιακό στην «Οικονομική Επιστήμη» ή «Λογιστική-Χρηματοοικονομική» ή «Κάτι Ποσοτικό», εκτός του ότι θα αντιμετωπίσεις πολλά προβλήματα:

  • Πρώτον, εισαγωγής στο πρόγραμμα, καθώς δεν δέχονται εύκολα σε καθαρά Οικονομικά Νομικούς(ζητάνε κυρίως εκτός οικονομικών, θετικές επιστήμες ή Πολυτεχνεία)
  • Δεύτερον, προσαρμογής γιατί δεν θα έχεις κανένα υπόβαθρο σχεδόν μαθηματικών ή οικονομετρίας, αν τυχόν σε δεχτούν.
  • Τρίτον, κανένας δεν θα απαιτήσει σε έναν οργανισμό οικονομική ανάλυση ή οικονομική διαχείριση, από έναν Νομικό με μεταπτυχιακό στα Οικονομικά, γιατί πολύ απλά θα μπορούσε πολύ εύκολα να βρει έναν Οικονομολόγο να του κάνει αυτή την δουλειά και να μπορεί να υπογράφει και τους Ισολογισμούς.

Οπότε δεν έχει κανένα νόημα εργασιακά να επιζητήσει κανείς μεταπτυχιακό σε Καθαρά Οικονομικό πρόγραμμα, έχοντας βασικό πτυχίο Νομικής, εκτός από τα παραπάνω LL.M’s τα οποία θα του δώσουν ένα καλό πλεονέκτημα για θέση Νομικού συμβούλου σε μια Α.Ε. σε σχέση με έναν άλλον Δικηγόρο που ειδικευόταν στο Ποινικό Δίκαιο.

Μερικά χρήσιμα σάϊτς, σχετικά με το θέμα:
«Ανθούν» δικηγόροι και λογιστές
Master of Laws Guide

Έπεται το... (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ + INFORMATICS)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Kostas Stath

Δραστήριο μέλος

Ο Geronimo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 400 μηνύματα.
(ΝΟΜΙΚΗ + ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ),

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρος τόσο εγχώρια όσο και στην αλλοδαπή. Για να καταλάβουμε καλύτερα αυτό το εγχείρημα, ας πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά.
Το «μότο» περασμένων εποχών με τις παροτρύνσεις των γονιών για σπουδές στην Νομική με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση προς τα παιδιά τους έχει μάλλον τελειώσει ανεπιστρεπτί. Το επάγγελμα του Νομικού που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα με βάση το μοντέλο "κάθε γραφείο και ένας "Μονομάχος Δικηγόρος" με το όνομα στην πόρτα να αποτελεί την προσωπική του σφραγίδα έχει πλέον κορεστεί.
..............
Έπεται το... (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ + INFORMATICS)

Θεωρητικά είναι πολύ καλός ο συνδυασμός Οικονομικών και Νομικής , αλλά δεν ξέρω κατά πόσο οι φοιτητές που έχουν τελειώσει οικονομικά μπορούν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στη νομική . Δεν νομίζω να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις ...
Για τα Οικονομικά με Πληροφορική συμφωνώ ότι μπορεί να γίνει ...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Artech

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Artech αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 38 ετών, Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 251 μηνύματα.
Θεωρητικά είναι πολύ καλός ο συνδυασμός Οικονομικών και Νομικής , αλλά δεν ξέρω κατά πόσο οι φοιτητές που έχουν τελειώσει οικονομικά μπορούν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στη νομική . Δεν νομίζω να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις ...
Για τα Οικονομικά με Πληροφορική συμφωνώ ότι μπορεί να γίνει ...

Διαφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό σου. Όπως είναι λογικό ένας Οικονομολόγος δέν θα πάει να κάνει μεταπτυχιακό σε Δίκαιο Δημόσιας Τάξης ή Εγκληματολογικό Δίκαιο, πράγμα το οποίο θα του είναι επαγγελματικά άχρηστο. Θα κάνει προφανώς σε Εμπορικό δίκαιο ή Εταιρικό όπως αναφέρει και ο Γιώργος Παμακ, πράγμα το οποίο έχει διδαχθεί και εντός σχολής.

Επίσης είναι πιστεύω πιό δύσκολο ο Νομικός να παρακολουθήσει κάποιο μεταπτυχιακό σε μάκρο ή μίκρο ή λογιστικής ή ελεγκτικής, καθώς αυτός δέν έχει την παραμικρή επαφή με την επιστήμη των αριθμών, όχι μονάχα από το Πανεπιστήμιο αλλά και από την εποχή της 1ης Λυκείου, αφού επέλεξε προφανώς την κατεύθυνση της Θεωρητικής.

Ο οικονομολόγος έχει μιά γεύση από έννοιες δικαίου, ο Νομικός καμία με ποσοτίκές μεθόδους, γι αυτό κιόλας δέν γίνονται δεκτοί σε πολλά καθαρά οικονομικά μεταπτυχιακά. Προφανώς και οι 2 πτυχιούχοι θα επιλέξουν μεταπτυχιακά που συγκλίνουν οι 2 επιστήμες. Αυτά τα σημεία όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε είναι το εμπορικού δικαίου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

venividivici43946

Διάσημο μέλος

Ο venividivici43946 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,392 μηνύματα.
Κι όχι μόνο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Kostas Stath

Δραστήριο μέλος

Ο Geronimo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 400 μηνύματα.
Εγώ δεν θα το επιχειρούσα πάντως ...
Σε μία ημερίδα του AHEPA Hellas για σπουδές στην Αμερική τέθηκε ένα τέτοιο ερώτημα .
Στην Αμερική για να γίνεις δικηγόρος μπορείς να έχεις όποιο πτυχίο θέλεις , αλλά απαραίτητα πρέπει να έχεις μεταπτυχιακό στη Νομική .
Οπότε από αυτή την πλευρά ναι έχετε δίκιο (Θεωρητικά) . Αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη η δυσκολία για κάποιον που έχει κάνει σπουδές σε κάποιον άσχετο τομέα να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό στη Νομική παρά για κάποιον που έχει τις γνώσεις του προπτυχιακού Νομικής ...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

venividivici43946

Διάσημο μέλος

Ο venividivici43946 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 3,392 μηνύματα.
Μπα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Nina-nana

Διάσημο μέλος

Η Nina-nana αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Καθηγητής. Έχει γράψει 2,536 μηνύματα.
Νομίζω ότι για να κάνεις αλλαγή κλάδου σπουδών πρέπει να μπορείς να βασιστείς κάπου. Είτε να έχεις κάνει σχετικά μαθήματα στο πρώτο σου πτυχίο (ενδεχομένως παίρνοντας τον κατάλληλο συνδιασμό μαθημάτων επιλογής) είτε να έχεις κάποια επαφή με το νέο σου αντικείμενο μέσω εργασιακής εμπειρίας. Το να πας ξεκάρφωτα από ένα προπτυχιακό σε ένα τελείως διαφορετικό μεταπτυχιακό θεωρώ ότι δεν είναι σοφή κίνηση.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 20,984 μηνύματα.
Νομίζω ότι για να κάνεις αλλαγή κλάδου σπουδών πρέπει να μπορείς να βασιστείς κάπου. Είτε να έχεις κάνει σχετικά μαθήματα στο πρώτο σου πτυχίο (ενδεχομένως παίρνοντας τον κατάλληλο συνδιασμό μαθημάτων επιλογής) είτε να έχεις κάποια επαφή με το νέο σου αντικείμενο μέσω εργασιακής εμπειρίας. Το να πας ξεκάρφωτα από ένα προπτυχιακό σε ένα τελείως διαφορετικό μεταπτυχιακό θεωρώ ότι δεν είναι σοφή κίνηση.

Ναι διότι εμπεριέχει αρκετή δόση ρίσκου επιτυχίας. Μπορεί όμως να κάνει στροφή σε άλλον τομέα των οικονομικών (ως βασικό πτυχίο) εφόσον έχει μια ευρύτερη βάση από τα μαθήματα κορμού ή/και από κάποια μαθήματα επιλογής. Θέληση να υπάρχει.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Kostas Stath

Δραστήριο μέλος

Ο Geronimo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 400 μηνύματα.
Ναι διότι εμπεριέχει αρκετή δόση ρίσκου επιτυχίας. Μπορεί όμως να κάνει στροφή σε άλλον τομέα των οικονομικών (ως βασικό πτυχίο) εφόσον έχει μια ευρύτερη βάση από τα μαθήματα κορμού ή/και από κάποια μαθήματα επιλογής. Θέληση να υπάρχει.

Θέληση μπορεί να υπάρχει , αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να ανταπεξέλθεις σε ένα μεταπτυχιακό το οποίο δεν έχεις τις κατάλληλες γνώσεις . Άλλωστε ποιός καθηγητής Ελληνικού Πανεπιστημίου θα σε εμπιστευτεί όταν οι θέσεις των μεταπτυχιακών είναι τόσο περιορισμένες ; Είναι πιο πιθανό να επιλέξουν κάποιον από περίπου ίδιο τομέα σπουδών . Δεν ξέρω είναι όντως ρίσκο .
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 20,984 μηνύματα.
Θέληση μπορεί να υπάρχει , αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να ανταπεξέλθεις σε ένα μεταπτυχιακό το οποίο δεν έχεις τις κατάλληλες γνώσεις . Άλλωστε ποιός καθηγητής Ελληνικού Πανεπιστημίου θα σε εμπιστευτεί όταν οι θέσεις των μεταπτυχιακών είναι τόσο περιορισμένες ; Είναι πιο πιθανό να επιλέξουν κάποιον από περίπου ίδιο τομέα σπουδών . Δεν ξέρω είναι όντως ρίσκο .

Είμαι στην ίδια φάση με σένα αλλά θα το τολμήσω διότι βλέπω πολύ μακρυά. Καλώς ή κακώς αλλιώς σκεφτόμουν ως προπτυχιακός φοιτητής και αλλιώς τώρα που είμαι στην αγορά. Είμαι διατεθειμένος να διαβάσω και να καλύψω κενά με την βοήθεια καλών ξενόγλωσσων βοηθημάτων με σημειώσεις προπτυχιακού επιπέδου και φυσικά την βοήθεια καθηγητών σε απορίες. Δυστυχώς τα πράγματα εξελίσσονται οπότε και εμείς πρέπει να εξελισσόμαστε. Σπουδές για πλάκα τις θεωρώ πολυτέλεια..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Kostas Stath

Δραστήριο μέλος

Ο Geronimo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 400 μηνύματα.
Είμαι στην ίδια φάση με σένα αλλά θα το τολμήσω διότι βλέπω πολύ μακρυά. Καλώς ή κακώς αλλιώς σκεφτόμουν ως προπτυχιακός φοιτητής και αλλιώς τώρα που είμαι στην αγορά. Είμαι διατεθειμένος να διαβάσω και να καλύψω κενά με την βοήθεια καλών ξενόγλωσσων βοηθημάτων με σημειώσεις προπτυχιακού επιπέδου και φυσικά την βοήθεια καθηγητών σε απορίες. Δυστυχώς τα πράγματα εξελίσσονται οπότε και εμείς πρέπει να εξελισσόμαστε. Σπουδές για πλάκα τις θεωρώ πολυτέλεια..

Ναι έχεις δίκιο δεν είμαι στη φάση του μεταπτυχιακού ακόμα . Ας τελειώσω πρώτα το προπτυχιακό και μετά μπορεί να βρεθώ στην ανάγκη να ξαναδιαβάσω . Ποτέ δεν ξέρεις ...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πουλελες

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Πουλελες αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Απόφοιτος. Έχει γράψει 217 μηνύματα.
bachelor business + master σε IT= πολυ δυνατος συνδιασμος, bachelor economics + master σε operational research = πολυ δυνατος συνδιασμος, bachelor economics + master experimental economics= ισως ενα απο τα μελλοντικα επαγγελματα, bachelor business + master ναυτιλιακα= πολυ δυνατος συνδιασμος κτλ κτλ.

Για μενα το να κανεις εξειδικευση απο business σε business και απο economics σε economics παλι ειναι λιγο περιττο... To added value ειναι πολυ μεγαλυτερο οταν συνδιαζεις 2 πραγματα που φυσικα σχετιζονται μεταξυ τους αλλα δεν ειναι ταυτοσημα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 20,984 μηνύματα.
M' αρέσει που λένε όλοι για "μουράτες" επιλογές μεταπτυχιακών σπουδών αγνοώντας τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε υποψήφιου. Σημασία έχει να σ' αρέσει αυτό που κάνεις και ας μην είναι στις τοπ επιλογές. Μόνο τότε θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα και πρόοδος. Διαπιστώνω ότι μικρή μερίδα των νέων πτυχιούχων κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές σε κάτι που να τους εκφράζει προσωπικά, να τους αρέσει να ασχολούνται. Οι περισσότεροι πηγαίνουν για τον τίτλο και επειδή ακούστηκε ότι έχει καλές προοπτικές. Οι προοπτικές κατ' εμέ, έχουν να κάνουν με το προφίλ του πτυχιούχου-μεταπτυχιακού φοιτητή. Παίζουν ρόλο πολλά όπως ευκαιρίες, συγκυρίες,...κτλ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Giorgos Pamak

Δραστήριο μέλος

Ο Giorgos Pamak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) και μας γράφει απο Πανόραμα (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 510 μηνύματα.
Ποιος είναι ο δικός σου συνδυασμός προπτυχιακών + Μάστερ Npb?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 20,984 μηνύματα.
Ποιος είναι ο δικός σου συνδυασμός προπτυχιακών + Μάστερ Npb?

Τι συμπέρασμα θέλεις να εξάγεις πάλι;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dark_Shadow

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Dark_Shadow αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Χορτιάτη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 137 μηνύματα.
Τι είναι το συμπέρασμα για να το εξάγει; Ντομάτες; :P:P:P


το κρύο αστείο του dark για σήμερα
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Giorgos Pamak

Δραστήριο μέλος

Ο Giorgos Pamak αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) και μας γράφει απο Πανόραμα (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 510 μηνύματα.
Τι συμπέρασμα θέλεις να εξάγεις πάλι;

Απλούστατα είναι ένα θέμα που ανοίχτηκε για συζήτηση σχετικά με συνδυασμούς B.Sc. + M.Sc. και συγκεκριμένα για τον Οικονομικό κλάδο. Μιας και δηλώνεις πώς θα είσαι και εσύ μεταπτυχιακός φοιτητής, έστω και σε άλλον κλάδο, θα ήταν καλό από άποψη βολιδοσκόπησης, να αναφέρεις τον δικό σου συνδυασμό και την δική σου επιλογή. Δεν είναι ανάγκη να βγάλω κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, όπως δεν είναι και κακό από την άλλη να σχολιάσω και να αξιολογήσω υποκειμενικά την επιλογή σου.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 49 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,365 μηνύματα.
Ενδιαφέρον θέμα!

Προσφορά μιας άλλης προοπτικής: τα πτυχία εδώ και αρκετά χρόνια έχουν γίνει (σχεδόν) ό,τι είναι και τα απολυτήρια λυκείου: ΜΑΖΑ! Το έχουν τόσοι πολλοί, που τείνει να λέμε "το έχουν όλοι" (και βάσει της λογικής, ότι προσόν θεωρείται κάτι που ουσιαστικά δεν το έχουν οι γύρω μου)!

Επίσης, η δυναμική του ΜΔΕ που θεωρήθηκε ουσιαστικά προσόν στην Ελλάδα ήταν (χοντρικά) η περίοδος 1999-2005. Πλέον, έχουν τόσοι πολλοί και ΜΔΕ, πουέχει χάσει την "αξία" του πια στη δεδομένη και περιορισμένη και ολοένα συρρικνούμενη Ελληνική Οικονομία...

Με δυο λόγια, πτυχίο+ΜΔΕ πλέον έχει η "και η κουτσή Μαρία" (no offense Μαρίες)!

Ευτυχώς ή δυστυχώς αυτό πάνω-κάτω ισχύει για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους (εξαιρούνται πάντα οι λεγόμενες παραγωγικές σχολές).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 20,984 μηνύματα.
Ενδιαφέρον θέμα!

Προσφορά μιας άλλης προοπτικής: τα πτυχία εδώ και αρκετά χρόνια έχουν γίνει (σχεδόν) ό,τι είναι και τα απολυτήρια λυκείου: ΜΑΖΑ! Το έχουν τόσοι πολλοί, που τείνει να λέμε "το έχουν όλοι" (και βάσει της λογικής, ότι προσόν θεωρείται κάτι που ουσιαστικά δεν το έχουν οι γύρω μου)!

Επίσης, η δυναμική του ΜΔΕ που θεωρήθηκε ουσιαστικά προσόν στην Ελλάδα ήταν (χοντρικά) η περίοδος 1999-2005. Πλέον, έχουν τόσοι πολλοί και ΜΔΕ, πουέχει χάσει την "αξία" του πια στη δεδομένη και περιορισμένη και ολοένα συρρικνούμενη Ελληνική Οικονομία...

Με δυο λόγια, πτυχίο+ΜΔΕ πλέον έχει η "και η κουτσή Μαρία" (no offense Μαρίες)!

Ευτυχώς ή δυστυχώς αυτό πάνω-κάτω ισχύει για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους (εξαιρούνται πάντα οι λεγόμενες παραγωγικές σχολές).

Συμφωνώ αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω δυο πράγματα. Ένα καλό ΜΔΕ το οποίο ενδεχόμενα σημαίνει πολύ φόρτο εργασίας, απαιτητική εξέταση μαθημάτων, απαιτητικές εργασίες-projects, απαιτητική διπλωματική εργασία με έμφαση στην έρευνα και όχι σε βιβλιογραφικά δεδομένα, ...κτλ δεν έχει και η "κουτσή Μαρία". Η μάζα των πτυχιούχων κινούνται προς "εύκολες" επιλογές γι' αυτό και ίσως και το μεταπτυχιακό δίπλωμα να έχει χάσει την αξία που έχει, στην Ελλάδα. Αντιθέτως όσοι κάνουν στοχευμένες επιλογές όχι προς δημοφιλείς επιλογές, με το ανάλογο κόστος πάντα (περισσότερη κούραση, εξοντωτικό διάβασμα και απροσδιόριστη δυσκολία διδακτέας ύλης) έχουν και ανάλογα αποτελέσματα. Δεν είναι όλα τα ΜΔΕ το ίδιο. Τα περισσότερα αποτελούν ένα ουσιαστικό 4ο/5ο έτος Πανεπιστημίου (ανάλογα το Τμήμα).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top