
11-03-13

19:36
Σχώρα με, αλλά δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θες να πεις και κατά πόσο έχει σχέση με αυτό που εννοώ.
Είναι φυσικό επακόλουθο οι σχολές που οδηγούν αποκλειστικά στο δημόσιο να υποστούν μία πτώση στους εισακτέους. Για τον απλό λόγο ότι η αγορά εργασίας δεν μπορεί να τους απορροφήσει.
Don't get me wrong. Χωρίς να το έχει ψάξει και ιδιαίτερα, έχω βρει μπόλικες σχολές που βγαίνεις φιλόλογος.. Φιλοσοφικές, Φιλολογικές, ΦΠΨ και άλλα τέτοια.. Εν μέρει το ίδιο ισχύει με τις Φυσικομαθηματικές σχολές, απλά αυτές έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης και στο εξωτερικό. Συν ότι ανοίγουν και χίλιες ακόμη πόρτες για μεταπτυχιακά σε διαφορετικούς τομείς (πχ από μαθηματικό μπορείς να ασχοληθείς από οικονομικά και πληροφορική μέχρι μετεορολογία...)
Όσον αφορά το σύστημα το θεωρώ αρκετά αξιοκρατικό
Βασικά είναι κακοδομημένος ο χάρτης της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Έχουν ιδρυθεί Τμήματα στις περισσότερες επιστήμες (και όχι μόνο στις θεωρητικές των λεγόμενων κλασικών επιστημών) χωρίς κάποιο ποιοτικό κριτήριο αλλά με βάση μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η πρόφαση ήταν μια: η στήριξη της επαρχιακής οικονομίας κάτι που αποδείχτηκε πλάνη. Αν είναι να ιδρύουμε Τμήματα μόνο για να ενισχύσουμε τα κατά τόπους μπυράδικα και γκαρσονιέρες ..ε τι να πω. Μετά όμως να είμαστε έτοιμοι να υποστούμε τις συνέπειες: ανεργία πτυχιούχων. Όσο παραγωγική να είναι μια οικονομία, αν ο αριθμός των πτυχιούχων αυξάνεται με ανεξέλεγκτο ρυθμό χωρίς να υπάρχουν ποιοτικά ή ποσοτικά κριτήρια, τότε κάποιοι αναγκαστικά θα μένουν άνεργοι. Δεν μπορεί για παράδειγμα η χώρα μας να έχει ίδιο αριθμό Τμημάτων με μια χώρα 3πλάσιου πληθυσμού και ανεπτυγμένης βιομηχανικής οικονομίας. Πρέπει κάποτε να δούμε τις ρεαλιστικές δυνατότητες της χώρας μας. Για ποιο λόγο τόσα Πανεπιστήμια ανά την επικράτεια; Για ποιο λόγο τόσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών (με πολλές αλληλεπικαλύψεις ύλης ώστε οι πτυχιούχοι να σφάζονται για τα επαγγελματικά δικαιώματα και ποιος έχει μεγαλύτερο κύρος); Για ποιο λόγο τόσα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ..που τα περισσότερα εξ' αυτών δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην σύγχρονη κοινωνία (όχι μόνο την Ελληνική); Για να έχουν δουλειά όσοι έχουν Ph.D και δημοσιεύσεις;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.