Γεια σας μετά από πολύ καιρόκαι καλή χρονιά! Θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε λίγο το θέμα με τα «τρόφιμα» μιαςκαι αποτελεί τομέα που υφίσταται συνάφεια με αρκετά Τμήματα, όπως έχω αναφέρειξανά σε άλλα θρεντς του άη-σκουλ. Το θέμα θα προσεγγισθεί και από ακαδημαϊκή και από επαγγελματική σκοπιά. Επίσης, τρόφιμα (ό,τι τρώμε) είναι τα «ωμά», ταμεταποιημένα και (σε βιομηχανικό επίπεδο) επεξεργασμένα.
Επίσης δεν ξέρω τους συνειρμούςπου έχει ο καθένας στο μυαλό του με το άκουσμα της λέξεως γεωπονία, ωστόσοείναι λανθασμένη η «ξερή» σκέψη «φυτά». Τα γεωπονικά Πανεπιστήμια/Σχολέςθεραπεύουν ΟΛΕΣ τις δράσεις που άπονται της γεωπονικής ομπρέλας, ήτοι φυτά, ζώα, τρόφιμα, αγροτική οικονομία, γεωπονική βιοτεχνολογία, εδαφικοί πόροι και γεωργική μηχανολογία.
Τώρα τα Τμήματα ΑΕΙ που έχουνστην «ταμπέλα» τους τρόφιμα ή/και αναγράφεται τοΤμήμα/Κατεύθυνση/Ειδικότητα/Ροή στο πτυχίο (ανάλογα της ακαδημαϊκής οργάνωσηςτου καθενός) είναι:
α) Επιστήμης & ΤεχνολογίαςΤροφίμων ΓΠΑ
β) Γεωπονίας ΑΠΘ, ΚατεύθυνσηΕπιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων
γ) Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ,Κατεύθυνση Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων
δ) Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής Παν. Αιγαίου (Λήμνος)
ε) Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας, ΑΤΕΙ Θεσ/κης, Καρδίτσας, Καλαμάτας
στ) Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι)
Επίσης, πτυχία που άπτονται (μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) των Τροφίμων είναι:
α) Κτηνιατρικής (κύκλος επιστήμης τροφίμων) που επικεντρώνονται στα ζωικά τρόφιμα μόνο (π.χ. κρέας, γάλα)
β) Χημεία (με χημείας τροφίμων μόνο)
γ) Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, ΑΠΘ, ΠΠ (με χημεία τροφίμων & τεχνολογία à κυρίως με εγκαταστάσεις γεωργικών βιομηχανιών τροφίμων και φυσικοχημικά χαρ/κά τροφίμων σε βιομηχανικό επίπεδο)
δ) Δημόσιας Υγιεινής ΤΕΙ Αθήνας (κυρίως σε χώρους μαζικής εστίασης)
ε) Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής ΓΠΑ, ΑΠΘ, Παν. Βόλου, ΔΠΘ (οπωροκηπευτικά και σιτηρά)
στ) Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών ΓΠΑ, ΑΠΘ, Παν. Βόλου (κρέας, γάλα, ωά, ψάρια κ.λ.π.)
ζ) Φυτικής Παραγωγής ΑΤΕΙΘ, Λάρισας, Ηρακλείου, Καλαμάτας, Μεσολόγγι, Φλώρινας, Άρτας
η) (Βιολογικών) Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας ΤΕΙ Ηρακλείου, Καλαμάτας, Μεσολογγίου
θ) Ζωικής Παραγωγής ΑΤΕΙΘ, Λάρισας, Φλώρινας, Άρτας
ι) Ιχθυοκομίας-Αλιείας ΤΕΙ Μεσολογγίου, ΑΤΕΙΘ, Ηπείρου (Ηγουμενίτσα)
ια) ΑΦΠ&ΓΜ ΓΠΑ & ΑΠΘ (με ιδιότητες τροφίμων γιατη βέλτιστη συντήρηση/αποθήκευσή τους)
ιβ) Εμπορίας & Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων ΤΕΙ Φλώρινας
Ιστορική αναδρομή ταμπελών
α) Τα Τμήματα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων ΓΠΑ & ΑΠΘ έφεραν προτύτερα τον τίτλο «Γεωργικές Βιομηχανίες» (το ΔΠΘ δενυπήρχε)
β) Τα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Αθήνας & ΑΤΕΙΘ έφεραν προτύτερα τον τίτλο «Φυτικών & Ζωικών Προϊόντων» (τα άλλα δύο δενυπήρχαν)
γ) Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Καλαμάτας έφερεπροτύτερα τον τίτλο «Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων»
Οι επιστήμες προχωράνε, οι «ταμπέλες»προσαρμόζονται. Επιπλέον, αναλόγως και βασικού πτυχίου) μπορεί νακινηθεί ο καθένας περισσότερο ή λιγότερο, σε ένα τομέα ή πολλούς στον επαγγελματικό στοίβο, που σχετίζεται εν γένει με τρόφιμα.
Σχόλια Voudou περί:
α) Από τα Τμήματα «τροφίμων» Γεωπονικών Πανεπιστημίων/Σχολών αποκτάς το πτυχίο Γεωπόνου-Τμήματος Ε&ΤΤ.Σ την «αγορά εργασίας» (δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος) υφίστανται εργασίες πουαπευθύνονται γενικά σε «Γεωπόνο» (δεν ξεχνάμε το «φυτά, ζώα, οικονομία, βιοτεχνολογία, φυσικοί πόροι, μηχανολογία») και ειδικά σε «Γεωπόνο-Ε&ΤΤ»( π.χ. ΕΦΕΤ, που προσλαμβάνει ΜΟΝΟ Γεωπόνους-Ε&ΤΤ). Ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν υφίσταται διαφορά στις άδειες για μελέτες μεταξύ των Τμημάτων και πας ως Γεωπόνος (ωστόσο, προφανώς περί ISO2000 έχει ακούσει μόνο ο Ε&ΤΤ και π.χ. επιμορφώνονται οι άλλοι στο ΓΕΩΤΕΕ).
Ακαδημαϊκώς, η διαφορά απλοϊκώς με τα Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ (εκτός του ποσότητας και ποιότητας, που έχει αναφερθεί ξανά) είναι και το ότι έχει διδαχθεί και τη βασική γεωπονική εκπαίδευση (φυτά, ζώα κ.λ.π.), μεταξύ των οποίων γνωρίζει και πως παράγεται και τι ιδιότητες έχειη πρώτη ύλη, για τα περαιτέρω.
β) Το Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής Λήμνου δεν έχει ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα. Το που θα «ενταχθεί» επαγγελματικά είχε συζητηθεί και στο αντίστοιχο θρεντ και παλιότερα. Η πραγματικότητα πάει συνήθως φτιάχνουμε τμήμα, βγαίνουν οι απόφοιτοι, μαζεύεται κρίσιμη μάζα αποφοίτων, «πιέζονται» καταστάσεις, ακολουθούν συζητήσεις,αποφασίζεται «που θα πάει» και βγαίνει ΦΕΚ. Ακόμα δεν έχει αποφοίτους από όσοξέρω (ή αν βγήκαν φέτος οι πρώτοι). Το πρόγραμμα σπουδών του ακαδημαϊκά είναι ~80% τρόφιμα και ~20% διατροφή.Άλλο τμήμα που να τα συνδυάζει δεν υπάρχει (αν και στο Ε&ΤΤ ΓΠΑ έχειενταχθεί τελευταία η «διατροφή ανθρώπου» σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο). Αν θα μπει στο ΓΕΩΤΕΕ ή επιμελητήριο Διατροφολόγων μένει να το δούμε (επίσημα δεν ξέρω κάτι). Βασική ένσταση που υποπτεύεται ο Voudou είναι ότι μιλάμε για 4ετές πτυχίο (στο ΓΕΩΤΕΕ είναι 5ετή τα τρόφιμα) και, επίσης, ότι περί κατατακτηρίων στο Ε&ΤΤ ΓΠΑ φέτος υπήρχε διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των δύο περιπτώσεων. Οψώμεθα...
γ) Το Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙΚαλαμάτας είναι το μόνο στα ΤΕΙ (από τα 4), που ανήκει ακαδημαϊκώς σε ΣΤΕΓ (Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας)
@kabamaru: μεταξύ ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ-ΥΕ υφίστανται διαφορές σε όλες τις μορφές εργασίας σήμερα. Σε δεδομένες περιπτώσεις ίσως ναμην υπάρχει μεταξύ δύο ή περισσοτέρων κατηγοριών δεδομένου επαγγελματικού κλάδου, αλλά γενικόλογα αυτή η ισοπέδωση δεν στέκει. Και είναι το σωστό κάτα τον Voudou, μιας και η ποσότητα και επίπεδο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης που έχει λάβει καθείς και αποτυπώνεται νομικά, κοινωνιολογικά και ουσιαστικά στο πτυχίο κάθε κατηγορίαςδεν είναι το ίδιο.
* Ο Voudou έχει σπουδάσει φυτά και τρόφιμα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.